Информационни системи 2010-2014
Модератори: Methuselah, thegirl
- svetlio.pernik
- Да живей словото
- Курс: първи
Re: Информационни системи 2010-2014
тука стана тема за каки и батковци 
Възможностите са брилянтно замаскирани като невъзможни ситуации!
svetlio.pernik написа:тука стана тема за каки и батковци
Така е,зайците сме срамежливи
Аз лично се бях настроил за информатика,обаче така се получи,че я прескочих на второ класиране,доста четох по форумите и преглеждах учебните планове и май не съжелявам хич,че ме взеха ИС.Успех на всички!
Преди живях срещу затвора,сега живея срещу нас!
- Shin
- В началото бе словото
- Специалност: Информационни системи
Ахаха аз по същия начин я прескочих ^^ Честно казано ми се учеше повечко програмиране, но винаги има шансове като да се прехвърлиш например. Е за една година може и да си променя мнението.

Май е вярно,че информатиката и КН се занимават повече с програмиране,но аз доколкото разглеждах изборните останах с представа,че можеш да се насочиш накъдето искаш благодарение на тях 
- Shin
- В началото бе словото
Ами да горе долу, но още не съм наясно много с тези изборни. Дали можеш да записваш само такива предназначени за твоята специалност или можеш и други? Защото гледах и списъка с изборните, има няколко интересни с програмиране, но не е като да си учиш Информатика. Някак си пак са насочени повече към самите информационни системи. 

Май само тези от твоята колонка - http://www.fmi.uni-sofia.bg/education/b ... index_html
Иначе има интересна дискусия за нашата специалност в този форум - http://forums.bgdev.org/index.php?showtopic=34217
Като цяло за мен прехвърлянето е грешна посока за развитие,колегите са адски важна част от следването на един студент
Иначе има интересна дискусия за нашата специалност в този форум - http://forums.bgdev.org/index.php?showtopic=34217
Като цяло за мен прехвърлянето е грешна посока за развитие,колегите са адски важна част от следването на един студент
Аз не знам какво сте гелдали,но програмирането си е силно при КН,смисъл там си ставаш програмист.Информатиката,аз доколкото гледах ,е по-скоро с преподавателска насоченост..
- Shin
- В началото бе словото
Да, колегите са важни, но пък от друга страна целите и желанието да учиш нещо са по-важни. С колегите си 4 години, след това няма те да влачат из живота. :} Да се прехвърлиш не означава да прекъснеш комуникацията с тях , а просто да преследваш желанието си, това е моето мнение.
Иначе благодаря за темичката
loserrrr, аз пък преди малко разглеждах учебните планове отново и разлика между Информатика и КН няма много. В Информатиката срещнах повече математика просто
А виж Математика и информатика си е вече педагогическа специалност. Даже в плана и съществуват предмети като педагогика, психология и т.н.
Иначе благодаря за темичката
loserrrr, аз пък преди малко разглеждах учебните планове отново и разлика между Информатика и КН няма много. В Информатиката срещнах повече математика просто

Може,аз гледах описанието на самите специалности и в какъв можеш да се реализираш след завършена бакалавърска степен и интереесно при Информатика никъде не видях програмист или разработчик на софтуер или нещо от сорта...докато при КН си е ясно написано ' програмист ' след като прочетох постовете от http://forums.bgdev.org/index.php?showtopic=34217 които саруман е дал леко се шашкам за тая ИС ,макар че от дъгло време преди това бях я харесал..
- Shin
- В началото бе словото
Да и аз току що прочетох темата. Но специалноста не е толкова важна, колкото към какво искаш да се насочиш. ом на теб ти харесва ИС какъв е проблема?
А тези описания за специалностите се постарах да ги игнорирам. В крайна сметка не могат тези редове да ми наложат като какво ще се реализирам, след като учебните планове не се различават много. Всичко си зависи от нас.
А тези описания за специалностите се постарах да ги игнорирам. В крайна сметка не могат тези редове да ми наложат като какво ще се реализирам, след като учебните планове не се различават много. Всичко си зависи от нас.

Тодорът написа:КН,ИС,СИ,И ...разликата ти е в преподавателите, другото можеш да си го докараш от изборни... Няма кой знае колко голямно значение, в коя специалност от тези които изброх си... Искаш ли да знаеш нещо, винаги можеш да го научиш
Това е мнението на наш колега в една друга тема ,което и аз споделям и подкрепям,и което за мен напълно финализира всички видове спорове относно тези четири специалности във ФМИ
Оуу,разбира се ,че всичко зависи от 'даскалите',съгласен съм с това на 100% с вас,то навсякъде си е така.Ако разгледате програмите от 1ви семестър на всички специалности не се различават коренно много.Не знам за вас ,но аз лично бях решил да е ИС понеже ми се стори,че няма такова 'изобилие' от математики
.
- Тодорът
- Да живей словото
- Курс: трети
- Обратна връзка:
якото е, че нямаме толкова математики и т.к. в информатиката и при КН са им скъсали дупето от тая математика, всички супер мн хейтват по наш адрес
:D
А относно първата година и по-точно първи семестър ето какво трябва да включват програмите на ИС,И,КН по миналогодишни данни:
ИС-Използване на ИС,УП(3+2+0),Анализ1(4+2+2),Алгебра(3+3+0),Функционално програмиране(3+0+2),Избираеми дисциплини(мин. брой на изб. дисц=0)
И - УП(3+2+2),Линейна алгебра(4+3+0),Аналитична геометрия(2+2+0),ДИС1(4+4+0),Избираеми дисциплини(мин. бр. на изб. дисц = 0)
КН - УП(4+2+2),Дискретни структури(3+3+0),Анализ1(3+3+0),Алгебра1(2+3+0),Избираеми дисциплини(мин. бр. на изб. дисц = 0)
Ако трябва да се прави извод от тези данни,без да се вземат напредвид избираеми дисциплини,то може да се заключи,че ИС ,в сравнение с КН и И ,изучават значително по-малко математика(изобщо няма ДИС,ЛА,АГ,Дис.стр.).Относно програмирането,не съм наясно дали УП и Функц. прогр. са фактически близки,но ако се вземе предвид хорариумът(това,което е в скобичките) само от УП виждаме,че най-много програмиране се учи при КН след това е И и след тях е ИС
II семестър на първата година:
ИС-Дискретни структури(3+3+0),Основи на ИС(3+0+0),ООП(3+2+0),Анализ2(3+2+1),Геометрия(3+3+0),Избираеми дисц.(мин бр. =0)
И-ООП(3+2+0),Висша алгебра(3+3+0),ДИС2(4+4+0),Дискр.структури(2+2+0),АЕ1(0+2+0),Избираеми дисц.(мин бр. =0)
КН-Структури от данни и ООП(4+2+2),Езици ,автомати и изчислимост(3+2+0),Геометрия(3+3+0),Анализ2(3+2+0),Спорт(0+2+0),Избираеми дисц.(мин бр. =0)
За другите години няма да пиша понеже там Избираемите дисциплини могат да окажат голямо влияние.Но и от тук пак се вижда,че най-много програмиране има при КН,най-много математика при И и от тука може вече да се правят изводи,че наистина в тези 2 специалности се учи повече отколкото при ИС като цяло,хорариумите сами говорят по себе си или казано по друг начин .... хората от ИС ще си тръгват от лекции да речем в 14:00 ,а тези от КН и И във 16:00 да речем..
ИС-Използване на ИС,УП(3+2+0),Анализ1(4+2+2),Алгебра(3+3+0),Функционално програмиране(3+0+2),Избираеми дисциплини(мин. брой на изб. дисц=0)
И - УП(3+2+2),Линейна алгебра(4+3+0),Аналитична геометрия(2+2+0),ДИС1(4+4+0),Избираеми дисциплини(мин. бр. на изб. дисц = 0)
КН - УП(4+2+2),Дискретни структури(3+3+0),Анализ1(3+3+0),Алгебра1(2+3+0),Избираеми дисциплини(мин. бр. на изб. дисц = 0)
Ако трябва да се прави извод от тези данни,без да се вземат напредвид избираеми дисциплини,то може да се заключи,че ИС ,в сравнение с КН и И ,изучават значително по-малко математика(изобщо няма ДИС,ЛА,АГ,Дис.стр.).Относно програмирането,не съм наясно дали УП и Функц. прогр. са фактически близки,но ако се вземе предвид хорариумът(това,което е в скобичките) само от УП виждаме,че най-много програмиране се учи при КН след това е И и след тях е ИС
II семестър на първата година:
ИС-Дискретни структури(3+3+0),Основи на ИС(3+0+0),ООП(3+2+0),Анализ2(3+2+1),Геометрия(3+3+0),Избираеми дисц.(мин бр. =0)
И-ООП(3+2+0),Висша алгебра(3+3+0),ДИС2(4+4+0),Дискр.структури(2+2+0),АЕ1(0+2+0),Избираеми дисц.(мин бр. =0)
КН-Структури от данни и ООП(4+2+2),Езици ,автомати и изчислимост(3+2+0),Геометрия(3+3+0),Анализ2(3+2+0),Спорт(0+2+0),Избираеми дисц.(мин бр. =0)
За другите години няма да пиша понеже там Избираемите дисциплини могат да окажат голямо влияние.Но и от тук пак се вижда,че най-много програмиране има при КН,най-много математика при И и от тука може вече да се правят изводи,че наистина в тези 2 специалности се учи повече отколкото при ИС като цяло,хорариумите сами говорят по себе си или казано по друг начин .... хората от ИС ще си тръгват от лекции да речем в 14:00 ,а тези от КН и И във 16:00 да речем..