въпрос към колегите европеисти

Подфорум към Философския факултет

Модератор: Плазмодий

lostdog
В началото бе словото

въпрос към колегите европеисти

Мнение от lostdog »

Здравейте,

обръщам се към студентите по европеистика. Може ли да ми препоръчате някаква книга или учебник за Европейския съюз, нещо, което да съдържа най-съществената информация и да не е само за обща култура, а да дава по-разширени познания?и да може да се намери по книжарници или библиотеки?

Ще съм много благодарна!
Поздрави
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Re: въпрос към колегите европеисти

Мнение от MidwinterSun »

В какъв смисъл търсиш по-разширени познания? Функции, устройство, дейност, какво по-точно?
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
lostdog
В началото бе словото

Мнение от lostdog »

Всичко, което си изредила + история, структури и техните функции....Ще започвам да се готвя за един устен изпит на ЕПСО и затова ми трябват по-задълбочени знания от обща култура.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Амииии, има един куп материали по право на ЕС, но сравнително малко от тях са на български, отделно, че все още няма издадени учебници, които да вървят по промените от Лисабонския договор (а те са доста). Правистите ползваме учебниците на Жасмин Попова и на Жан-Пол Жаке. Аз конкретно имам втория и в него има прилично количество история, но това са книжки с правна насоченост, а Жаке има сравнително тежък стил. Иначе в тях има описание на структурите, различните процедури, съдебните производства и като цяло се разнищва ЕС като организация и начина, по който функционира.
Има и една книжка на Атанас Семов за ЕС, тя е тъничка, но доста приятна за четене и от нея нещата се разбират по-лесно, може би ще ти свърши повече работа.
Но отново, в тях не са отразени промените от Лисабонския договор и ако избереш да ги четеш, трябва задължително да имаш консолидираните текстове на договорите пред себе си.

Можеш да разгледаш сайта на магистърската програма по ПЕС, eubg.eu, там сигурно ще има повече информация за източници, от които да четеш, включително на английски и френски. Също така в библиотеката на ЮФ ще могат да ти дадат какво да четеш.

Това е накратко. Имай предвид, че аз мога да ти препоръчам само правна литература, но не и нещо, което да представя нещата от културна гледна точка.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
lostdog
В началото бе словото

Мнение от lostdog »

MidwinterSun, благодаря ти много за изчерпателната информация! Ще ми е от полза! :)
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

ЕС на Семов, като за начало ще ти е полезно :)
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
Публикувай отговор

Обратно към “ФФ”