Методи за бързо и лесно запомняне :)

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Re: Методи за бързо и лесно запомняне :)

Мнение от happyswift »

Това е тотално грешно, но широко използван метод за зубрене, най-вече от момичетата.

Събития и дати се учат ръка за ръка, а не отделно.Когато асоцираш дадена година с дадено събитие в определен контекст е много по-лесно да се запомнят от колкото да се зубри година по година.Така значително се намалява и възможността да се сбърка,а и знанията остават в главата, а не до изпита.
Аватар
VelinaShine
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Публична администрация
Курс: втори

Мнение от VelinaShine »

Всеки да си помни, както знае. Важното е да си знае
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

Но така не се помни, така се зубри.В момента, в който спреш да го преговаряш, го забравяш.
Аватар
VelinaShine
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Публична администрация

Мнение от VelinaShine »

Всъщност това е за практично за преговаряне, ако трябва да съм по-точна.

Ти да не ме разбра, че уча тема, вадя датите и ги чуа отделно? Тва нядали има някой идиот, дето да го прави : )
Но когато си минал 5 теми и решиш да преговаряш извадените дати се проверяват много по-лесно
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Мнение от phoebe »

Май тука никой не учи езици...

Та думичките - както бях забравил от 8ми клас практиката всяка нова дума по Х пъти да я напишеш да я запомниш - така и от 3 години насам това правя всяка вечер кажи речи :D Всякакви граматични правила, особености и т.н. съм ги чел по 2-3 пъти да кажем и след това практика и упражнения - ама много, да ти се доповръща чак.

Но в милата ми специалност учат и прекрасни работи като история, литература и какво ли още не, което включва запаметяването на Х неща, обвързани с друг Х и всичко това трябва да направиш паралел с трети, като анализираш и сравниш попътно Мохамед и Христос например (абсолютно реален "бонус" въпрос на изпит). Та там - както вика Жокера, с разбиране. Четеш, пишеш, връзваш, преразказваш - каквото помогне. За най-тежкия ми изпит досега (История на арабския свят от 18 до 21 век, включващ всички арабски държави, идеологически и политически течения, войни, правителства, преврати - подробно) прочетох целия материал (или което беше достъпно) от колкото се може повече източника и след това - конспект в тетрадка. Така хем правиш връзката, хем виждаш различните гледни точки (необходими за анализа), хем някаква механичност предаваш на всичко. Резултата е една голяма тетрадка изписана от корица до корица, но пък ми помогна - един от тримата бях, който последните 4 мисля години си е взимал този изпит от първия път :D

Та от всичко по малко.
medicate, medicate
Аватар
Касиопея
В началото бе словото
Специалност: Право

Мнение от Касиопея »

phoebe написа: прочетох целия материал (или което беше достъпно) от колкото се може повече източника и след това - конспект в тетрадка. Така хем правиш връзката, хем виждаш различните гледни точки (необходими за анализа)
И аз по тази начин се готвя за изпитите :) Е, не точно всички източници-само най-важните :) После си правя план или "скелет", както често му казвам :)
Дори да знаех, че утре светът ще се разпадне на парчета, пак бих посадил своето ябълково дърво. Мартин Лутер
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Поебе, тази история на Арабския свят при кого я държахте? При проф. Й. Пеев или при доц. П.Павлович? И двамата ме кефят на макс!
Професорът отново са го поканили за цял курс лекции в католическия университет в Льовен, Белгия! Отиди в Музея на СУ в Ротондата над Юф, да видиш каква международна награда по арабистика са му връчили - сребърно дхоу (това не знам как се пише :oops: ), което трудно можах да вдигна! :salute:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
Gormoth
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Медицина

Мнение от Gormoth »

При хора с добра фотографска памет е полезно ползването на разноцветни маркери и подобни, особено при заучаване на думи.
Quietly these colors will fade
but soon they will be as one.
For a moment i will stare
into this deep saddened sea
and will suffer the death's fright.
Under these waves emotions lay,
still never they'll return
as they are laid to rest.
Into this one lonely life,
which is growing painfully.
Аватар
Velsssy
Драскач
Специалност: СтФ ; стопанско управление с френски
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от Velsssy »

С писане или съкратен план :) И номера с фотографската памет ми се получава...сравнително често :lol:
стопанско управление (френски език) - 4ти курс
Аватар
Eleanor
Летящите Пръсти
Курс: първи

Мнение от Eleanor »

Най- много да си напиша някой много съкратен план от 5-6 реда,ама чак такива неща като да си измислям др. думи, да си подчертавам с цветничко не съм правила никога... :roll: (това с маркерите много го мразя, защото всички мазници в класа го правеха и само се хвалеха пред даскалите, които пък от своя страна го одобряваха и ги хвалеха за това, понеже нямаше за какво друго...) Много мразя и да пиша думи на чужд език с цел да ги запомня...
Аватар
The_Viper
Легендарен флуудър
Курс: трети

Мнение от The_Viper »

Eleanor написа: Много мразя и да пиша думи на чужд език с цел да ги запомня...
Ти може да си мразиш обаче език така се учи... най-вече с писане и повтаряне. После идва и говоренето, но основата ти си остава писането. :)
:wink:
Some nights I still can't sleep
And the voices pass with time
And I keep...
Аватар
Eleanor
Летящите Пръсти

Мнение от Eleanor »

^ ми може да прозвучи нескромно, но досега никога не съм имала проблеми със запомнянето на думи или каквото и да било (без да ги пиша) и въпреки че не съм учила никога така думите, може да те учудва, но правописни грешни не допускам ;) Мисля, че всеки човек си има индивидуален подход, така че не прави генерализации :)
П.П. Това, че имам мн силна памет, не е за хвалене, то е даденост, така че съвсем обективно погледнато, хората, които нямат такава памет и са положили доста усилия да запомнят нещо, са по- достойни за уважение... отчитам този факт, просто споделих моите "методи"
Аватар
The_Viper
Легендарен флуудър
Курс: трети

Мнение от The_Viper »

Радвам се за теб.
Some nights I still can't sleep
And the voices pass with time
And I keep...
Аватар
Velsssy
Драскач
Специалност: СтФ ; стопанско управление с френски
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от Velsssy »

Зависи и от езика,който изучаваш :) Eleanor,с какви си се занимавала?
стопанско управление (френски език) - 4ти курс
Аватар
Eleanor
Летящите Пръсти

Мнение от Eleanor »

немски, английски и малко руски ( btw знам какво ще ми кажеш... :lol: може и така да е)
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”