Китаистика 2

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Публикувай отговор
UzumakiNaruto
В началото бе словото
Специалност: Prilojna lingvistika (Angliiski i Kitaiski)

Re: Китаистика 2

Мнение от UzumakiNaruto »

Лошото е, че не съм от София и идването ми там се измества с 2 седмици напред, респективно и проблемите с общежития, квартири и прочие. Пък и не пречи уводния курс да се проведе в нормалното начало на семестъра, време и тогава би се намерило, за мен поне щеше да е по-добре такъв вариант ама нейсе
Че то ако е в нормално учебно време , няма да се нарича уводен курс не мислиш ли ? Аз щях да сам много щастлив ако в търново имаше такъв курс :) но уви няма :S

П.С. И аз нямам търпения да видя наще зайци какви са :)
I`m going to make everyone recognize my existence! I`m not going to take back my words!That`s my way of the ninja! I`ll Become a Hokage!
Аватар
Xin
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Xin »

Много хора не знаят, но студентите от специалностите на ЦИЕК, които започват с уводен курс, имат право да ползват общежитие по време на курса, дори класацията още да не е излязла.
The Forbidden Lady from the Forbidden floor ;)
lady_haly
В началото бе словото
Специалност: Логопедия

Мнение от lady_haly »

Здравейте, аз не можах да жляза китаистика, защото не ми стигна балът, но това не е проблем, защото съм го учила 5 години :) Затова реших по-нататък да го запиша като втора специалност. Но по повод това, което дискутирате мога да кажа , че китайския се учи много бързо и буквално няма време за нищо. Късмет и браво на всички приети :)
Аватар
mtrinity
В началото бе словото
Специалност: Китаистика
Курс: първи

Мнение от mtrinity »

^ Ее, що не каза, питах аз някой дали много иска да учи китаистика да си освободя мястото по едно време, никой не се обади :roll: Като се чудех ли да се жертвам ли, да не се ли ..

@UzumakiNaruto няма много логика в което казваш, ако видиш програмата на специалността за първата година половината курсове са "Увод" в нещо. Предполагам същият материал можеше да се изучава само той в първите 1-2 седмици на семестъра, подобно на първата година език в езиковите гимназии, ениуей мислили са нещо хората сигурно, мен ме е яд, че ми скъсяват лятото, пък от друга страна може да се разтовари малко семестъра .. Смесена работа, както са го решили така ще е за всеки случай де.

@Xin, това си е полезно инфо, мерси доста, ако е с хора от специалностите общежитието даже може и готино да е :)
Аватар
mtrinity
В началото бе словото
Курс: първи

Мнение от mtrinity »

Ъм, някакви надежди програмата да излезе преди началото на семестъра? :?
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Колеги, искам да предложа на вашето внимание Oxford Chinese Dictionary - най-големият и авторитетен двуезичен английско-китайски и китайско-английски еднотомен речник до сега. Предстои официално да бъде издаден на 9 септември тази година, но можете да го поръчате предварително от Amazon UK за около 70 лв.

Това е особено добра оферта за първокурсниците китаисти (а и не само), които работят с английски език. Вместо да си купувате по-стария джобен речник от Оксфорд центъра до Славейков за около 30-35 лева, който спира да върши работа още някъде през втория семестър, по-добре се замислете за този. Аз лично имам 3 речника - оксфордския джобен, Longman Dictionary of Contemporary English със значенията дадени и на китайски и двуезичното (китайски и английски) издание на 现代汉语词典 и смятам новият да стане четвъртото попълнение. Речникът е с над 300,000 думи и фрази с над 370,000 превода. Освен хронология на китайските династии и други важни исторически и културни събития, той има и допълнителни материали за това как се пишат различни видове писма, и-мейли, конвенционални изрази при комуникация по телефон и SMS и други.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
muligan-cho
Танцуващия с клавиатури
Курс: втори

Мнение от muligan-cho »

mtrinity написа:Ъм, някакви надежди програмата да излезе преди началото на семестъра? :?
Ако за преди началото може да се смята денят на откриването, има шанс :D миналата година излезе точно тогава.

Някой да е чувал кога все пак ще е откриването или тия неща некак си не са особено важни?
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Откриването е в петък, 1 октомври, а лекции започваме на 4'ти, което се пада понеделник. Това ми беше казала госпожа Колева когато ходих последно до ЦИЕК.

Амм, някой да знае кога трябва да си платим таксите?
Изображение
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Мнение от phoebe »

Еха Дон Хорхе, ти прибра ли се от Китай?
Помня как те засичах по коридорите в първи курс, сега в четвърти пак :)
medicate, medicate
Аватар
muligan-cho
Танцуващия с клавиатури

Мнение от muligan-cho »

Don Horhe написа:Откриването е в петък, 1 октомври, а лекции започваме на 4'ти, което се пада понеделник. Това ми беше казала госпожа Колева когато ходих последно до ЦИЕК.

Амм, някой да знае кога трябва да си платим таксите?
Благодаря.

Аз знам. Да ти кажа ли? :mrgreen: Според съобщението на Тодорина във ФБ срокът за записване е 13.09.2010г. - 08. 10. 2010г., което значи, че би трябвало и за плащането да е тогава. :)
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Ясно, мерси. :D

Фийби, да, вече почти 2 месеца. Кофтито е, че ще съм втори курс, а не четвърти... :lol:

Едит:

Я и тук да дам линка към филма за протестите на Тиен'анмън: http://video.pbs.org/video/1146923141/
Изображение
Аватар
Tuor
В началото бе словото

Мнение от Tuor »

Xin написа:Много хора не знаят, но студентите от специалностите на ЦИЕК, които започват с уводен курс, имат право да ползват общежитие по време на курса, дори класацията още да не е излязла.
А това как става ?
Аватар
Chang'e
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Chang'e »

Tuor написа:
Xin написа:Много хора не знаят, но студентите от специалностите на ЦИЕК, които започват с уводен курс, имат право да ползват общежитие по време на курса, дори класацията още да не е излязла.
А това как става ?
Не,че остана за кога,но и аз бих искала да знам...нищо,че намерих къде да се подвизавам засега :cat:
Последно промяна от Chang'e на 07 Сеп 2010, 22:10, променено общо 1 път.
There used to be a greying tower alone on the sea,
you became the light on the dark side of me...
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Ахаха, някакъв китаец научил кучето си да пуши, няма такъв олигофрен. :lol:
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3245291

Тук ми се ще и да посоча начина, по който е транскрибирано името на човека - Зенг Зигуанг. :shock: Бях виждал всякакви измишльотини, но това наистина е глупост от съвсем друго измерение.
Изображение
Аватар
muligan-cho
Танцуващия с клавиатури

Мнение от muligan-cho »

Както го виждат, така го пишат. И естествено, фамилията му е "Зигуанг" според тях :lol: като Денг Ксяопинг :D
Публикувай отговор

Обратно към “ФКНФ”