Платено обучение?

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
iki
В началото бе словото
Специалност: МУ-София, Медицина

Re: Платено обучение?

Мнение от iki »

Това, че таксите за държавна поръчка вече ще са до 1/2 от диференцираните нормативи (субсидиите за всяко направление) и че за платеното ще е субсидията + таксата е сигурно. (всъщност второто предстои да излезе в ДВ, но - това ще е - гаранция ;), а първото вече излезе - виж линка по-горе).
Но аз си мисля, че има ощe с какво да ни изненадат с промените в ЗВО, които приеха на 29 юли - съвсем скоро ще разберем...

п.п. а, да - и според това, което излезе по медиите - платеното обучение се въвежда само за 2 години. Сещате се, обаче, че след това може да бъде и продължено...

относно ограниченията по специалности - това май ще могат да го преодоляет чрез прехвърляния, като прехвърлящите ще са платено - ето това излезе наскоро по медиите - http://www.uchenik.com/5335-2-bona-i-uc ... izpit.html - не знам колко е вярно (във всеки случай заглавието не ми се струва най-точно. Идеята е, че всеки, който е изкарал с поне 3.00 изпитите и е приет НЕЩО - след това ще може да се прехвърли в друга специалност - ПЛАТЕНО, обаче - също ще могат да се прехвърлят и хора от други университети).
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Интересно е какви зулуми се правят, за да може да останат "незаети места", за които да се направи платен прием. Според ново правило не можеш да участваш в трето класиране, ако си приет на второ, ако ще и 15-то желание. По този начин ще останат незапълнени места, където ще влязат хора с по-малко знания, но с по-големи портфейли:
Отказват прием на студенти: „Съжалявам, така пише в правилника, нищо не може да се направи”

Така звучи оправданието на отговорните лица в поредния скандал на скъпата ни Алма Матер, разтърсващ Ректората тези дни.

Конкретният случай – кандидат-студентка приета първоначално в специалност „Логопедия” с оценка от държавен зрелостен изпит очаква трето класиране, за да бъде приета „Медицина”. На второ класиране за най-желаната от нея специалност не са й достигат 0,24 точки от бала. В този момент университетът обявява, че трето класиране няма да има*. Решено е свободните места да се обявят допълнително, като за тях ще имат право да се борят само хора, неприети в никоя специалност до сега.
Момичето изтегля дипломата си от ФНПП, но се оказва, че това няма значение – щом веднъж е приета на кое да е желание, автоматично отпада от класирането за свободните места. Стига се до въпроса „Защо?”.

Започва ходене от инстанция на инстанция: Учебен отдел – Отдел „Студенти” – Студентски съвет – Учебен отдел, и навсякъде отговорът е един и същ: „Съжалявам, така пише в правилника, нищо не може да се направи”.
Тази ситуация вече ни накара да се замислим каква е наистина целта на висшето образование у нас – да създава качествени работоспособни специалисти, критично мислещи индивиди, или да играе ролята на хазна, за запълването на която всички средства са позволени.
Никой не обяснява защо правилникът е такъв, каква е логиката на подобно решение и започва безконечно прехвърляне на топката на отговорността. А такава никой не поема, защото... май по-добре е да не знаем.
Разбира се, ние решихме да поразсъждаваме по въпроса – какви подбуди би могло да има ръководството на СУ, за да допусне хора с оценка 3 да заемат местата на хора с оценка 5. И стигнахме до интересен казус:

На 29.07.2010 г. НС приема поправка в ЗВО:
„(2) Висшите училища, получили при институционална акредитация оценка „много добра”, имат право да извършват обучение срещу заплащане в образователно-квалификационна степен „бакалавър” и в образователно-квалификационна степен „магистър” след придобито средно образование, по специалности от професионални направления и от регулираните професии, които са получили при програмната акредитация оценка „много добра“, при условия, определени в правилника за дейността на висшето училище и с договор между студентите и висшето училище. Броят на обучаваните срещу заплащане студенти е извън определения по чл. 9, ал. 3, т. 6, буква „а”, и в рамките на определения по чл. 83, ал. 3, т. 1 капацитет на висшето училище, но не повече от 10 на сто от него"
(източник: parliament.bg )

Като че ли всичко си идва на мястото: свободните места трябва да останат наистина свободни, за да може да се заемат от „правилните” хора – разбирайте платежоспособните. За тази цел от СУ са готови дори да отрежат достъпа до желаните специалности на по-качествени кандидат-студенти в името на... парите.
Поради липса на конкретен отговор от институцията, наричаща се все още Университет (а може би скоро просто Фирма), намираме логика на подобно решение единствено в желанието да се запълнят дупките в бюджета на СУ за сметка на, този път, бъдещите студенти.
Кой би очаквал Алма Матер да падне толкова ниско? Допускаше се, че ще се приемат хора с възможност и готовност да платят, но не и за сметка на кандидати с повече знания.
Особено когато говорим за специалности като „Медицина”, където минималният бал на второ класиране беше 33.50, това е обидно! Обидно е най-старият университет в България да пренебрегва качеството заради финансов интерес.

Не можем да не се запитаме какво още са готови да пренебрегнат от СУ в името на парите?

* Справка „Чл. 38. В срок до 10 август 2010 г. се обявяват незаети след класиранията места за прием, като се дава възможност за пренареждане на желанията от некласиране дотогава кандидат-студенти и за подаване на документи от нови кандидати.”
Повече инфо в официалния сайт на СУ
arina
В началото бе словото

Мнение от arina »

Да де, обаче аз приетите и незаписали се до този момент студенти ги разбирам като "нови кандидати", т.е. извън некласиралите се до този момент, сиреч всеки, който желае. То иначе откъде ще се вземат тези нови кандидати тепърва, ако изобщо не са участвали в кандидатстудентската кампания и нямат положен дори един кандидатстудентски изпит.
Аватар
deliriummm
Пишете, о, братя
Курс: първи

Мнение от deliriummm »

При положение,че се обявяват незаетите места и само за тях има платен прием,не виждам какъв е проблемът.При медицината(например)местата са заети на първо и второ класиране т.е е невъзможно да приемат някой чрез платено обучение.
Learn to take life as it comes at you... to make each day count!
Аватар
iki
В началото бе словото
Специалност: МУ-София, Медицина

Мнение от iki »

deliriummm написа:При положение,че се обявяват незаетите места и само за тях има платен прием,не виждам какъв е проблемът.
Платеното още не са го регламентирали официално от СУ, но... като цяло май не си допрочела за какво става въпрос в случая ;)
При медицината(например)местата са заети на първо и второ класиране
Точно за медицината в СУ "текучеството" е огромно и те, че са запълнени - запълнени са, но примерно от 54 приети на първо класиране (при 45 места - заради равен бал...) - записалите се са били само 9 (повечето, както и аз, отиват в някой от медицинските университети), т.е. - очаква се да не се запишат и много от приетите на второ класиране, така че места ще има - въпросът е за кои студенти ще отидат...

п.п. http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 58&t=17773 <--- тази тема е далеч по-подходяща за продължаване на дискусията

п.п.п. на 29.07. се приема променен текст на проекта за изменение и допълнение на ЗВО, а не това, което пише по-горе в цитата... (който е от качения там законопроект)
arina
В началото бе словото

Мнение от arina »

От една страна се тръби по медиите, че за специалност "право" няма да има платено обучениев СУ тази година. От друга страна обаче, обявяват, че до 10% от свободния капацитет ще бъде за обучение срещу заплащане. Поне някаква яснота трябваше до този момент да внесат. За свободните места след второ класиране е ясно, че още няма окончателна информация. Но дали и как ще има платено обучение и за кои специалности според мен досега би трябвало да се обяви, защото кандидатите не могат юли и август да стоят с дипломите в ръце, да влизат всекидневно в сайта на СУ и да чакат сигнал да се наредят на поредната опашка за поредното подаване на документи неясно за какво.
maina_girl_yee
От дъжд на вятър

Мнение от maina_girl_yee »

arina написа:От една страна се тръби по медиите, че за специалност "право" няма да има платено обучениев СУ тази година. От друга страна обаче, обявяват, че до 10% от свободния капацитет ще бъде за обучение срещу заплащане. Поне някаква яснота трябваше до този момент да внесат. За свободните места след второ класиране е ясно, че още няма окончателна информация. Но дали и как ще има платено обучение и за кои специалности според мен досега би трябвало да се обяви, защото кандидатите не могат юли и август да стоят с дипломите в ръце, да влизат всекидневно в сайта на СУ и да чакат сигнал да се наредят на поредната опашка за поредното подаване на документи неясно за какво.
Ами дали наистина ще има платено обучение право свободни места имах в предвид? :roll:
soul_rhythm
В началото бе словото

Мнение от soul_rhythm »

Хора, платеното обучение го въвеждат, щото има трябват пари, а не защото много са се загрижили за желанията на кандидат- студентите. Накрая ще излезне, че можеш да влезеш и право, и медицина и квот се сетиш платено.
Аватар
ericsson
От дъжд на вятър
Специалност: Медицина
Обратна връзка:

Мнение от ericsson »

soul_rhythm написа:Хора, платеното обучение го въвеждат, щото има трябват пари, а не защото много са се загрижили за желанията на кандидат- студентите. Накрая ще излезне, че можеш да влезеш и право, и медицина и квот се сетиш платено.
Напълно съм съгласен с тебе.Както казвам - "влезе ли веднъж вълка в кошарата ,е..ва им се майката на овцете",демек ,че това платено ще се изроди ЗАЩОТО за топ специалности като Право ,Медицина и др. НЯМА незаети и свободни места по принцип,НО с новият правилник видяхме,че е възможно да останат "незапълнени" места,които да бъдат попълнени платено от полу,или изцяло неграмотни богаташчета.Така системата официално се компрометира и ще се смучат пари от платените,а качеството и престижа вече явно не са важни величини за образованието.А свикне ли се на добрия млеконадой от платените,едвали ще се отмени после платеното образование.Пострадали ще са способни ,кадърни ,умни и амбициозни момчета и момичета имали нещастието да се родят бедни ,като системата услужливо ги подпомага да си останат там където са- бедни без възможност за реализация.От другата страна лигли на по 19 вече с по 400 кубика силикон ще учат право ,щото било престижно да има "вишу" за юристка.
Do to others as you would have them do to you.
Оmnia ergo quaecumque vultis ut faciant vobis homines et vos facite eis haec est enim lex et prophetae.
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Много добре казано!
maina_girl_yee
От дъжд на вятър

ericsson написа:
soul_rhythm написа:Хора, платеното обучение го въвеждат, щото има трябват пари, а не защото много са се загрижили за желанията на кандидат- студентите. Накрая ще излезне, че можеш да влезеш и право, и медицина и квот се сетиш платено.
Напълно съм съгласен с тебе.Както казвам - "влезе ли веднъж вълка в кошарата ,е..ва им се майката на овцете",демек ,че това платено ще се изроди ЗАЩОТО за топ специалности като Право ,Медицина и др. НЯМА незаети и свободни места по принцип,НО с новият правилник видяхме,че е възможно да останат "незапълнени" места,които да бъдат попълнени платено от полу,или изцяло неграмотни богаташчета.Така системата официално се компрометира и ще се смучат пари от платените,а качеството и престижа вече явно не са важни величини за образованието.А свикне ли се на добрия млеконадой от платените,едвали ще се отмени после платеното образование.Пострадали ще са способни ,кадърни ,умни и амбициозни момчета и момичета имали нещастието да се родят бедни ,като системата услужливо ги подпомага да си останат там където са- бедни без възможност за реализация.От другата страна лигли на по 19 вече с по 400 кубика силикон ще учат право ,щото било престижно да има "вишу" за юристка.
Ей тва ме разби "вишу" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: хахахаха опасен си :lol:
Аватар
TheKiro
В началото бе словото

Мнение от TheKiro »

ericsson написа:
Според мен ужасно много бъркаш. "Богаташчетата" както ги наричаш вече отдавна са записани в университети в Англия и Германия. Дреме му на някой с възможности за "престижния" СУ. А на някоя силиконена принцеса, дори да й се прище "вишу", както го наричаш, няма да си губи времето да седи в университета, а направо ще си я купи дипломата. :wink: Факт е че живеем в циганска държава, но платеното образование по мое мнение е стъпка в правилната посока. Цедката трябва да е в процеса на обучение, а не на входа. Цялата КСК трябва да отпадне. Входът трябва да е с дипломи. Всички дисциплини трябва да са платени, а за наистина умните деца с липса на възможности трябва да има стипедии от държавата и университета. Отдавна не живеем по време на комунизма, че да има "вишу" за по 300лв. на година. Че държавата трябва да увеличи парите за университетите в пъти, мисля че е безсмислено да се спори, но защо университетът да не получава пари и от студентите и то по легален, законен път, вместо да си ги купуват изпитите. "Вишуто" не е задължително в крайна сметка. На който не му се учи, нека да не учи. Проблемът обаче е в това че цялата ни образователна система е толкова сбъркана, че тази промяна е общо взето от краката за главата. Елементарен пример: нелепо е от клас 25 човека 20 да завършват гимназия с оцена =/> 5.50. Нелепо е университетски професор да взима 1000лв. (ако има и толкова). И аз да бях, и на мен нямаше да ми пука, и аз щях да продавам изпити, и да "издавам" дипломи.
Cause everything happens for a reason.
maina_girl_yee
От дъжд на вятър

Оффф да казват дали има места да отивам да се записвам платено че и писна вече не стига това че не съм приета да му се невиди :cry:
Аватар
Кристиян
Легендарен флуудър
Специалност: Българска филология
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от Кристиян »

Нали казаха от СУ, че незаетите места ще се публикуват на сайта някъде до 10-ти Август? Днеска е 8-ми и предполагам, че не остана време, в което да почакате ;) Търпение малко. Пък аз лично, както преди съм казвал, не удобрявам това платено обучение, но .. всеки с мнението си.
Аватар
ericsson
От дъжд на вятър
Специалност: Медицина
Обратна връзка:

Мнение от ericsson »

TheKiro написа:
Според мен ужасно много бъркаш. "Богаташчетата" както ги наричаш вече отдавна са записани в университети в Англия и Германия. Дреме му на някой с възможности за "престижния" СУ. А на някоя силиконена принцеса, дори да й се прище "вишу", както го наричаш, няма да си губи времето да седи в университета, а направо ще си я купи дипломата. :wink: Факт е че живеем в циганска държава, но платеното образование по мое мнение е стъпка в правилната посока. Цедката трябва да е в процеса на обучение, а не на входа. Цялата КСК трябва да отпадне. Входът трябва да е с дипломи. Всички дисциплини трябва да са платени, а за наистина умните деца с липса на възможности трябва да има стипедии от държавата и университета. Отдавна не живеем по време на комунизма, че да има "вишу" за по 300лв. на година. Че държавата трябва да увеличи парите за университетите в пъти, мисля че е безсмислено да се спори, но защо университетът да не получава пари и от студентите и то по легален, законен път, вместо да си ги купуват изпитите. "Вишуто" не е задължително в крайна сметка. На който не му се учи, нека да не учи. Проблемът обаче е в това че цялата ни образователна система е толкова сбъркана, че тази промяна е общо взето от краката за главата. Елементарен пример: нелепо е от клас 25 човека 20 да завършват гимназия с оцена =/> 5.50. Нелепо е университетски професор да взима 1000лв. (ако има и толкова). И аз да бях, и на мен нямаше да ми пука, и аз щях да продавам изпити, и да "издавам" дипломи.
Съгласен съм,че ако се обърне фунията,т.е. всички които искат да влизат а малцина да излизат и то най способните е оптималният вариант,НО все още действа обратната пропорция с по трудното влизане ,ама влезнат ли веднъж задължително завършват.Възмущението ми беше ,че при старата система тези платени бройки вместо да се заемат от що-годе интелигентни хора,ще се попълнят от кухавелки ( прав си не от най богатите щото те са в чужбина,ами примерно баща и има 70 крави и е някакъв местен тузар,ей такива "тузарки" ще влезнат)та още повече да се вгорчат нещата.Ама ще поживеем и ще видим,лошото е ,че вече в ЕС нашето висше образование почти не се зачита (освен програмистите,медиците ( засега) ,и тук там някой инжинер) щото и там не лапат мухи и знаят как се придобиват дипломи тук.
Do to others as you would have them do to you.
Оmnia ergo quaecumque vultis ut faciant vobis homines et vos facite eis haec est enim lex et prophetae.
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”