Платено обучение?
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
-
maina_girl_yee
- От дъжд на вятър
Re: Платено обучение?
Ок ,прието е Игнатов каза ,че платено ще влизат тези на които не им е стигнал бала ами ако имаш 2 примерно или си кандидатсвал а не си се явил на изпита какво се прави тогава?

Питай в НБУ, защото в СУ такъв филм няма да има.maina_girl_yee написа:Ок ,прието е Игнатов каза ,че платено ще влизат тези на които не им е стигнал бала ами ако имаш 2 примерно или си кандидатсвал а не си се явил на изпита какво се прави тогава?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Друго е, зависи от правилата на Университетът, за непопълнените бройки.
Официална страница на специалността Политология във Фейсбук. За повече информация отделете една-две минути там, защото това може да не е поредната глупост!
Непопълнени бройки казвате... А добре, след като си плащаш доволна сума, не би ли трявало да те приемат в някоя желана специалност, за която не ти стига бал?
Идеята ми е, че няма логика да даваш не-знам-си-колко евра, и да те забият в някой ужас.
Идеята ми е, че няма логика да даваш не-знам-си-колко евра, и да те забият в някой ужас.
- bggashnik
- Пишеща машина
- Специалност: Компютърни науки
- Курс: първи
^Подкрепям. В смисъл, защо някой да дава сума пари да учи нещо, което никой не го иска дори държавна поръчка

Компютърни науки I курс
Тrue, true... хаха.
Aко някой има информация, ще се радвам да сподели, моля.
Или поне към кого да се обърнем из унито.
Aко някой има информация, ще се радвам да сподели, моля.
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Информация.... няма все още
Но пък ще направя темата важна
Аз между 10-ти и 14-ти август ще отсъствам от страната. Дано точно тогава не вземат да обявят срока за записване за платено, че ще съм карък на годината сигурно.
-
gopeto
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Ако има платено колко ще е 2x повече ?
-
maina_girl_yee
- От дъжд на вятър
Ами издръжката на един студент ама 70% зависи и от специалността ,която си си избрал за медицина ще е сигурно към 9000 годишна такса говоримgopeto написа:Ако има платено колко ще е 2x повече ?
- Kuonyy
- В началото бе словото
Taксата ще е от 70% до 200% от издръжката. Това значи, че максималната такса за медицина ще бъде над 16 000 лева.maina_girl_yee написа:Ами издръжката на един студент ама 70% зависи и от специалността ,която си си избрал за медицина ще е сигурно към 9000 годишна такса говоримgopeto написа:Ако има платено колко ще е 2x повече ?
-
maina_girl_yee
- От дъжд на вятър
Да ,но нали всеки уни решава колко ще е таксата това което казваш е принципно закона точно както е излязъл или?Kuonyy написа:Taксата ще е от 70% до 200% от издръжката. Това значи, че максималната такса за медицина ще бъде над 16 000 лева.maina_girl_yee написа:Ами издръжката на един студент ама 70% зависи и от специалността ,която си си избрал за медицина ще е сигурно към 9000 годишна такса говоримgopeto написа:Ако има платено колко ще е 2x повече ?
- iki
- В началото бе словото
- Специалност: МУ-София, Медицина
Промениха го това - сега ще е (100% от) субсидията + таксата. За повечето специалности таксите ще са в рамките на 1000 и нещо до ~3000 лв.
За медицина = 8140 лв (субсидия) + 925 лв (такса) = 9065 лв.
А сега - ВНИМАНИЕ !!!
Таксите за държавна поръчка вече ще са до 1/2 от субсидията - това е гласувано наскоро - мисля, че преди около месец (досега ограничението беше до 1/3). Следователно догодина таксите за всички специалности могат да скочат с 50% !!! За "Медицина" таксата (за държавна поръчка) може да бъде над 4000 лв.
Източник: http://lex.bg/laws/ldoc/2133647361
За медицина = 8140 лв (субсидия) + 925 лв (такса) = 9065 лв.
А сега - ВНИМАНИЕ !!!
Таксите за държавна поръчка вече ще са до 1/2 от субсидията - това е гласувано наскоро - мисля, че преди около месец (досега ограничението беше до 1/3). Следователно догодина таксите за всички специалности могат да скочат с 50% !!! За "Медицина" таксата (за държавна поръчка) може да бъде над 4000 лв.
Източник: http://lex.bg/laws/ldoc/2133647361
п.п. един цитат от ЛС, дата - 09.07.2010:Чл. 95.
----
(3) (Изм. - ДВ, бр. 60 от 1999 г., в сила от 02.07.1999 г., в сила от учебната 1999/2000 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 56 от 2010 г., в сила от учебната 2010/2011 г.) Размерът на таксите по ал. 2 не може да бъде по-висок от една втора от нормативите, определени по реда на чл. 91, ал. 2, т. 1.
Между другото снощи драгите ни депутати са приели в новия бюджет някои вързани с настоящия казус промени.
С приемането на второ четене на текстове от промените в Закона за държавния бюджет за 2010 г. депутатите решиха размерът на таксите да не може да бъде по-висок от една ВТОРА от диференцирани нормативи по професионални направления за един студент, определени от Министерския съвет.
И какво ще излезе в крайна сметка.Моите отрочета ще бъдат лекувани от децата на хора с пари, а не кадърни, знаещи и амбицирани.
Официална страница на специалността Политология във Фейсбук. За повече информация отделете една-две минути там, защото това може да не е поредната глупост!
-
maina_girl_yee
- От дъжд на вятър
Ти какво с детектор ли ще ги проверяваш кои са кадърни и кои не и на кои можеш да имаш довериеIvanoffBG написа:И какво ще излезе в крайна сметка.Моите отрочета ще бъдат лекувани от децата на хора с пари, а не кадърни, знаещи и амбицирани.
Има да си гадаем тук...но и в момента няма никаква информация. Аз си представях, че таксата ще е равна на субсидията, защо ми слага отгоре и сумата за таксата. И сигурно има значение какви кандидатстудентски изпити си държал нали? Не може някой, който е кандидатствал с български и история да влезе Компютърни науки? А за правото пък изрично съобщиха, че няма да има платено, а платеното ще бъде за незапълнените бройки, които и без друго никой не ги иска и без пари. Та аз окончателно се обърках нещо.