ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ

Тук може да задавате помежду си въпросите, които са актуални в процеса на вашето следване в Софийския университет

Модератор: sientelo

Публикувай отговор
zorakul
В началото бе словото

Re: ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ

Мнение от zorakul »

Хора, страшно се нуждая от помощта ви!
Наложи ми се да отида на лекар и се оказа, че не съм осигуряван в продължение на 19 месеца!
Секретарката от отдела ме обвини, че не съм попълнил правилно декларацията, макар че не я потърси да ми я покаже, направо започна с оправданията. И така да е, аз не съм работил на трудов договор и това може да седокаже. Изтъкна, че университетът няма да ми внесе нищо със задна дата, но считам, че е длъжен, след като съм редовен студент, независимо от причината.
Днес имах работа в НАП и използвах да попитам и там - казаха ми, че съм си в правото.
Какво смятате, че трябва да направя сега? Да поискам някакво уверение от университета, че съм студент ли? Дали не мога просто да покажа заверена студентска книжка в НАП и оттам вече да взема нещо, което да представя на секретарката и да ми изчистят неплатените вноски, ако ще аз да си платя лихвите? Изобщо не знам как действат нещата, затова се обръщам към вас.
Помощ, моля, наистина ми е наложително скоро да се погрижа за един въпрос. :(
lionkata
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от lionkata »

[аз не съм много запозната и при мен има такъв случай само че в гимназията уж ученичка (студентка)пък имах невнесени осигуровки странна работа попитах една приятелка тя е по в час и ми каза да пусна жалба в НАП нещо такова на мен обаче не ми се занимаваше и така си остана платих си ги а не трябваше заслужават човек да се разпрява
lionkata
В началото бе словото

Мнение от lionkata »

отиди в НАП и попитай ако ти се занимава
zorakul
В началото бе словото

Мнение от zorakul »

Искам да ви благодаря за съветите и да ви се похваля, че днес всичко вече беше изчистено.
Бях си взел уверение от секретарката на факултета, че съм бил студент миналата година, преснимах си книжката и отидох в НАП. Там си свършиха работата. Ако ви се случи нещо подобно, обръщайте се към тях, понеже на инспекторките в университета не им се занимава и е доста обидно... Включително и по-главните не знаеха какво да направят. С НАП е най-лесно. :)
invisible
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от invisible »

Изображение
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър
Специалност: икономика (+английски)
Курс: семестриално завършил

Мнение от Etiainen »

Може би малко тъп въпрос, но искам да попитам всяка година ли трябва наново да попълваме декларация за здравно осигуряване, или само в случай, че започваме работа/напускаме работа?
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.

Моето творчество - Windy Sunset's Creations :D
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Мисля, че само в случай, че започваш/напускаш работа. Така пише на самата декларация.
Facebook
Изображение
Аватар
Leila_Valera
Пишете, о, братя
Специалност: Регионално развитие и политика
Курс: втори

Мнение от Leila_Valera »

Ето какво намерих в сайта на СУ:

Декларацията се подава задължително в началото на всяка учебна година, както и при промяна на декларираните обстоятелства.
Ако искаш да разсмееш Господ, само Му разкажи плановете си.

Регионално развитие и политика
Аватар
agenta
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от agenta »

svetlio.varna написа:Мисля, че само в случай, че започваш/напускаш работа. Така пише на самата декларация.

Колега, абсолютно сте прав! Това е положението, при което се подава нова декларация за здравно осигуряване! Ако няма промяна на обстоятелствата, които си посочил, когато си подавал първата молба, няма нужда да се подава нова!
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Ето обраеца, на зуум се вижда ясно текстът: http://www.fmi.uni-sofia.bg/priem/zapis ... ekl_zdrave
"Задължавам се да попълня нова декларация при промяна на декларираните условия."
Facebook
Изображение
Аватар
agenta
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от agenta »

Ето тук пише много подробно за здравното осигураване в Университета - ТУК
От този линк можете да си изтеглите и декларацията за здравно осигуряване, която е валидна за всички факултети, не само за ФМИ!
fergie
В началото бе словото

Мнение от fergie »

Здравейте!
Имате ли идея дали ти плащат здравни осигуровки,когато заминаваш да учиш в чужбина? Например за няколко месеца или цяла година? Трябват ли някакви документи?
Аватар
agenta
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от agenta »

Може да си провериш здравния статус от страницата на НАП - ТУК
Аватар
aknaydenov
В началото бе словото

Въпрос - декларация за здравно осигуряване.

Мнение от aknaydenov »

Здравейте!
Значи каква е работата. Завършил съм средното образование тази година и вече съм се записал в СУ ХФ специалност химия. Обаче с дипломата ми дойде и листче, което гласеше, че училището ми от юли месец не ме осигурява и трябва да подам декларация за здравно осигуряване в НАП. Доколкото разбрах, това няма да бъде нужно октомври месец, защото ще бъда осигуряван от факултета.
Обаче през месеците август и септември няма да бъда здравно осигурен. В листчето пишеше, че глобите били от 500 до 1000 лева.
Според вас рискувам ли много, ако не подам тази декларация и изчакам тези два месеца?
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Re: Въпрос - декларация за здравно осигуряване.

Мнение от MidwinterSun »

Ти в момента, в който се записваш в СУ, той започва да ти плаща осигуровките... така че само юли ще ти остане неплатен. При нас постоянно ни напомняха да си проверяваме дали имаме невнесени осигуровки, защото теоретично всичко трябва да бъде покрито, не да има празни месеци. Някои от нас имат дупки само за юли, други за юли и август, както дойде в общи линии. Те здравните осигуровки не са кой-знае-колко пари, можеш да идеш и да си ги внесеш, но ако не го направиш, не се случва нещо особено. Аз все още не съм си внесла моята :lol: от мързел да се разходя до там, а ей ги, две години минаха и заминаха.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Административни въпроси”