svetlio.varna написа:Е то си е написано ясно:
Кандидатстване с оценки от държавни зрелостни изпити, положени през 2008, 2009 и 2010 г.
Ако държиш и за член и алинея ще се поровя...
Това пак е за случая, когато искаш да кандидатстваш с матура, вместо да се явяваш на изпит, нали. Аз търся информация за оценката, която се взема от дипломата. Към момента все още нямам резултат. Законът за висше образование твърди следното:
Чл. 68. (1) (Изм. - ДВ, бр. 60 от 1999 г., в сила от 02.07.1999 г., в сила от учебната 2000/2001 г., доп. - ДВ, бр. 41 от 2007 г.) Приемането на студенти и докторанти се извършва чрез конкурсен изпит в рамките на утвърдения брой по реда на чл. 9, ал. 3, т. 6, букви "а" и "б" при спазване на:
бла-бла-бла
(4) (Нова - ДВ, бр. 53 от 2002 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 48 от 2004 г., доп. - ДВ, бр. 41 от 2007 г.) Висшите училища след решение на академичния съвет могат да приемат и без конкурсен изпит кандидат-студенти, издържали успешно държавните зрелостни изпити съгласно Закона за степента на образование, общообразователния минимум и учебния план, в рамките на утвърдения брой по чл. 9, ал. 3, т. 6, букви "а" и "б".
Законът за степента на образование:
(4) (Нова - ДВ, бр. 95 от 2002 г.) Лицата, издържали успешно държавните зрелостни изпити, могат да бъдат приети във висшите училища и без конкурсен изпит след решение на академичния съвет на висшето училище.
Към момента всичко сочи към решения на съответното висше учебно заведение.
Към момента не съм намерила нито в правилника на СУ, нито в законодателството друга информация. Не твърдя, че я няма, тъй като няма как да зная със сигурност, че съм изчела всичко по темата; но и да я има, остава удивително покрита.
ПП И горното
отново се отнася по-скоро за участване в класиране с оценка от матура вместо от кандидатстудентски изпит.
Към момента не съм намерила абсолютно нищо, касаещо прословутия член кой-там-беше от правилника на СУ, който гласи, че ако в дипломата за средно образование по балообразуващия предмет присъства оценка от държавен зрелостен изпит по същия, се взема тази оценка. Нищо-нищо-нищичко. Нищо, освен същия тоя правилник.