phoebe написа:Ъъъ, коя е управляващата партия в Германия? Не беше ли нещо от рода на съюз на Християн-демократически съюз + Християн-социалистически съюз
(Християнсоциален - бел. пор.) + Свободна демократическа партия?
Сега сигурно ще кажеш, че само името им съдържа "християн" и че не практика, те не са такива, но тази практика не са такива, но това не може да го кажеш нито ти, нито аз, нито по отношение на ЕС, нито по отношение на Турция.
Също така, мога да дам пример с Дания и _задължителното_ минаване през протестантската църква, ако искаш да си регистрираш детето (акт за раждане) или да погребеш някой (има гробища за простестанти, за евреи, 1 мюсюлманско, но няма гробище за атеисти). От своя страна, не виждам никой да е задължен за нещо от Дианет (турското министерство на религията) по същите параметри
Човек сам избира, в какво да се вглежда

Да, управляващата коалиция в Германия включва и Християн-демократическата партия. Но все пак към днешна дата християнството не е експанзивно и не представлява заплаха за мира, както това се случва с исляма.
Mackle: Не, границите не са толкова размити. Това, че падат много пари от повече участници в европейските първенства, не означава, че е нужно ЕС да си съобразява с тях политиките и принципите.
Още нещо - случаят с убитото момиче далеч не е единственият, има и статистика за тези случаи, много са. Ако се поразровиш малко из форума, имаше и поне още една статийка, която отразяваше подобен сорт убийства. Не отричам, че Турция упорито се опитва да премине през някава европеизация, но многото й и разнообразни по население територии, особено намиращите се в Азия, т.е. повечето, затрудняват неимоверно този процес и на този етап те са напълно неприемлив вариант за ЕС.
Колкото до Русия, аз съм на мнение, че те никога не са били изцяло европейци, но комунизмът у тях е задушил и потиснал и последните остатъци от европейското културно наследство и манталитет.
Mackle написа:И е в пъти по-добре тя да бъде приета в "европейското семейство", по този начин значително да й се помогне в модернизирането, а и да бъде буфер срещу наистина проблемните нации от Близкия Изток, отколкото да бъде отритната и изпратена обратно към арабско-уахабисткия (най-краен мюсюлмански) манталитет. Тогава дупе да ни е яко, ако това стане.
Да, но проблемът е, че Турция е много непредвидима, което я прави много лош съюзник. Може да послужи за буфер срещу неконролируемия ислямски фанатизъм, но може да бъде и проводник на ислямизацията.
WeeDichou написа:Никой не е казал, че ЕС трябва да е само за християни...никой не е казал, че ЕС трябва да е контролиран от християни.
Не разбирам от къде се пръкна това поведение у българите, да се правят на римокатолици с техните идеи, че са върха на света и трябва да наставляват и изискват.
Убеден съм, че в момента има повече етнически турци в ЕС, от колкото българи. Като такива те имат право на глас и на своето място в политиката на съюза...и то е числено по-голямо от нашето...въпреки това ми се струва, че изживяваме някакъв комплекс от рода: "Яко се мъчехме да влезем в тоя съюз...всички яко ни прецакваха...таааа сега е моментът и ние да цакаме. И като ще цакаме...как да не прецакаме тия дето са ни цакали 5 века...ала-бала...Батак...смърт...Левски, Ботев...Време Разделно !!!"
Да, не е писано такова правило. Но към днешна дата Европа е християнска, затова е и донякъде логично да се ръководи от християни.