[КСК 2010] Журналистика vol.2

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
silicone_soul
В началото бе словото

Re: [КСК 2010] Журналистика vol.2

Мнение от silicone_soul »

и аз тва се опитвам да обясня-НИКВИ ДУМИЧКИ НЕ НИ ДАДОХА,НИКВИ ТЕМИ НЕ НИ КАЗАХА!всъщност и да ти кажат ква тема ще се падне, тва няма никакво значение,защото дори и да я знаеш,ако не можеш да пишеш и не ставаш,ако ще и всички теми,които са в пликовете да знаеш,пак няма да ти пишат хубава оценка ;)
П.С. на никви групи не са ни разделяли курса,просто нашия беше април и след тва е имало друг съвсем различен,който се е провел юни!
dobro_n
В началото бе словото

Мнение от dobro_n »

Becksy написа:Не съм ходила на курса,но знам,че и на интензивния ,и на обикновения (не знам как да го нарека) ,хората се разделят на две групи.Затова е мега ,хипер,много възможно просто да сте били на един курс ,но в различни групи и да са ви дали различни теми.
Относно "специалните" думи...Това се знае от години и даже не мисля,че е необходимо да спорите.Дават се думи,които а)някои може да ги сметнат за знак; б)просто така-е-добре да се пише,тези думи е добре да използвате;
Съжалявам за тези,които са ходили на курса и не са изкарали хубави оценки,но НЯМА КАК ДА НЯМА такива случаи...просто защото може да стане ПРЕКАЛЕЕНО СЪМНИТЕЛНО...То си се знае,че курсовете,протичащи в университетите,са "ЛЕГАЛНОТО" плащане ,за да влезеш...Това си е действителността и не знам защо се правите ,че не е така...?! :cyclops:

п.с: Само да си кажа....Дори и да бях ходила на курса,дори и да бяха ми дали есе за отличен,което само да науча или да препиша,кълна се,че никога нямаше да използвам някоя дума само защото ТАКА-ТРЯБВА и ТАКА-БИХ -СИ- ПОДСИГУРИЛА място в СУ.Наречете ме "принципна",не съм,но...Просто би ме било гнус от мене си да си моделирам така мнението,че да използвам думи,които не са ми в "плана" за есето.

п.с.2: Anyway...Anyhow...
:connie_nutzo:
Това е проблемът на нацията, всеки търси проблема навсякъде, но не и в себе си.
Последно промяна от dobro_n на 21 Юли 2010, 22:56, променено общо 1 път.
jhristov
В началото бе словото

Мнение от jhristov »

Аз имам на предварителния 4.63, а на този 4.25. Яд ме е, че на "незубраческия" изпит, както го нарече една от съфоромничките, имам такива средняшки оценки. Яд ме е, че писах като абсолютен слуга на някакво въображаемо конюнктурно изискване само с цел да бъда оценен подобава. Поздравявам смелите, които са отпуснали съзнанията си и са били креативни.

Нямаше да се регистрирам в този форум, но точно преди час, седнал на компютъра, реших да си пусна някаква музика. Съвсем неволно избрах едно лирично парче на Пинк Флойд - "Us and Them". Точно след минута слушане осъзнах, че заглавието му в превод означава - Ние и Те. Стъписах се, нима подсъзнанието беше ме накарало да изровя тази песен от спомените си? Казах си, дали някой от комисията не му е хрумнала темата, вдъхновен от Флойд. Ако е поне наполовина така, то значи срещу нас не са се изправили пасмина овехтели чиновници, които решават съдбите ни.

За пореден път се уверявам, че човек трябва смело да изрази идеите си, а не да робува на наложените схеми. Аз не го направих, въпреки че имах тази възможност, и дори да бъда приет във факултета винаги ще си спомням дните, в които сам забраних свободата на собственото си слово.
Аватар
Etien
От дъжд на вятър
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Etien »

Шсе гръмна
ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА ( PR ) - 1 КУРС
Аватар
kinda like you crazy
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент
Местоположение: I was born and raised on Venus but I may be here awhile
Обратна връзка:

Мнение от kinda like you crazy »

Аааааау, копеле/ човек/ майна/ лек, зависи от кой район на България си, когато се падна "Ние и те", ПЪРВАТА ми асоциация бяха Флойд. И тъй като пълен идиот цикля (все още) само Луната и Стената, и Wish You Were Here, съответно не съм запозната с цялото им творчество, си го премълчах. После ме хвана яд, хах. Как ме усмихна сега да знам, че и някой друг се е сетил за. (:

@Влади, Айн Ранд е ОГРОМНА. Изключително пристрастна съм, признавам. Но цялата й философия е философия на любов към себе си и живота. И няма нещо, което да звучи по-простичко и вярно. И необоримо. Затова я ебават, че е откачена догматичка. Като за начало, пробвай "Изворът" или "Атлас изправи рамене", само не се плаши от обема. (:
Everyone is king when there's no one left to pawn
jhristov
В началото бе словото

Мнение от jhristov »

Ето за това се ядосвам...при теб пак добре, че си се сетила още на място. Аз се сетих за толкова много неща, но не и за тези, които някога са предизвиквали мои лични емоции - нали уж есето споделя такива:)
vik
В началото бе словото

Мнение от vik »

Абе,аз бях на курса през февриари и за никакви думички не съм чула-чак се чувствам прецакана :) (шегувам се,не ме разтреляйте)
Аватар
vladiboy
От дъжд на вятър
Специалност: Психология
Курс: първи

Мнение от vladiboy »

kinda like you crazy написа:Аааааау, копеле/ човек/ майна/ лек, зависи от кой район на България си, когато се падна "Ние и те", ПЪРВАТА ми асоциация бяха Флойд. И тъй като пълен идиот цикля (все още) само Луната и Стената, и Wish You Were Here, съответно не съм запозната с цялото им творчество, си го премълчах. После ме хвана яд, хах. Как ме усмихна сега да знам, че и някой друг се е сетил за. (:

@Влади, Айн Ранд е ОГРОМНА. Изключително пристрастна съм, признавам. Но цялата й философия е философия на любов към себе си и живота. И няма нещо, което да звучи по-простичко и вярно. И необоримо. Затова я ебават, че е откачена догматичка. Като за начало, пробвай "Изворът" или "Атлас изправи рамене", само не се плаши от обема. (:
Ще се заема, но на първо време ще се сборя с Антон Дончев! :) Разбира се, ще докладвам впечатления, ако не изпищя от обема и не я захвърля (някакси наистина ме плашат тези листи) :) Обичам бързи развръзки. До на есен и дано да е с правилната песен! :)
"О, аз ще възкръсна като птица Феникс!"
angeloff
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от angeloff »

Тия дето сте се сетили за Флойд и не сте писали тая връзка, направо си теглете куршума. :)

Иначе, jhristov,
Яд ме е, че писах като абсолютен слуга на някакво въображаемо конюнктурно изискване само с цел да бъда оценен подобава. Поздравявам смелите, които са отпуснали съзнанията си и са били креативни.
Проблема е в твоя телевизор. Не си бил достатъчно смел, не си получил висока оценка. :salute:

Койт играй, пичели....знаете. :wink:
Журналистика /редовно/ 1. курс
Аватар
Mackle
Пишете, о, братя
Специалност: Право
Курс: трети

Мнение от Mackle »

Изводът е, че трябва да слушате повече Pink Floyd. ;) Евала, че се намират такива хора, дано всички влезнете, че го заслужавате очевидно. :D
smile_faaace
В началото бе словото

Мнение от smile_faaace »

То вече стана малко банално с тези оценки, но аз все пак да попитам за вашето мнение.
Според мен нещата никак не ги бива, но нали знаете- надеждата умира последна.
4.75 първи изпит
балообразуващи -4.50 бълг ез и литература, 3.00 история
нямам матури. Ужааас.Виновна ли съм , че съм имала бурни ученически години.
Аватар
easy
От дъжд на вятър

Мнение от easy »

Да. Виновна си. Както и аз съм си виновен.
F for fake.
Bezumie
В началото бе словото

Мнение от Bezumie »

*тактично се присламчва към виновните*
Не сте сами. :lol:

По история нямам реален спомен да съм пипала учебник.
"Пенчо бре, чети! Пенчо не чете.
...
Пенча го мързи." Ей това беше. :lol:

И като се сетя колко същества не си мърдаха дупето заради еди-кой-си предмет, щото не им трябвал, а сега се тръшкат 3 години по-късно. В школото ми се струва най-лесно да изкараш висока оценка, ама кой да мисли...
smile_faaace
В началото бе словото

Мнение от smile_faaace »

Bezumie написа:*тактично се присламчва към виновните*
Не сте сами. :lol:

По история нямам реален спомен да съм пипала учебник.
"Пенчо бре, чети! Пенчо не чете.
...
Пенча го мързи." Ей това беше. :lol:

И като се сетя колко същества не си мърдаха дупето заради еди-кой-си предмет, щото не им трябвал, а сега се тръшкат 3 години по-късно. В школото ми се струва най-лесно да изкараш висока оценка, ама кой да мисли...
Еми тръшкам се вече 7 години... ама в крайна сметка всеки има право на втори шанс .
dani_california
В началото бе словото
Специалност: ЖУРНАЛИСТИКА

Мнение от dani_california »

Аз съм Даниел от Благоевград :) Аз съм въпросния писач на две странички, които ми изкараха 5.75, както Далавера разкри в по-предишните страници. Иначе му благодаря, че защити обема ми :) Да, с две странички тезата и аргументите сигурно няма да изглеждат никак достатъчни или убедителни. На предварителния писах две станици пак, тогава имах теза, аргументи и контрааргументи и изкарах 4.50. Тъй като това ми се струваше достатъчно така и така, реших на редовния да се отпусна и да пиша каквото истински искам. Измислих си история (понеже в рецензията ми на есето от предварителния пишеше, че формата е била неоригинална, реших този път да бъде). И наистина се опитах да бъде по-различна от обикновената структура на есе. jhristov сподели, че се е подвел и е робувал на наложените стереотипи и не е изразил идеите си, а аз направих точно обратното, защото бях малко по-спокоен. Мисля, че някой бе казал по-нагоре, че иска да кажа какво съм писал и ще се опитам да го преразкажа, макар че няма да е съвсем прецизно, защото съм забравил по-голямата част от "творбата".

Фен съм на фентъзито - Властелинът на пръстените, историите на Warcraft. Като малък много често играех Warcraft III - Reign of Chaos, а встъпителната реплика там е: We never paid any heed to the ancient prophecies. Like fools we clung to the old hatreds and fought like we had for generations. Малко перифразирах, но започнах есето с: "Ние никога не обърнахме внимание на техните думи. Като глупаци се придържахме към собствените си норми и игнорирахме тяхното съществуване." Може да не цитирам със стопроцентова точност, защото вече съм позабравил, но историята продължаваше с две изречения, започващи с думата "ние", а после следваше едно изречение, започващо с "те". Обикновено, когато се говори за разграничаване между ние и те (поне на мен така ми се струва) "ние" са онеправданите и накърнените, а "те" са злодеите. Затова реших "ние" в моята история да изразяват образа на материалното, на гротескното, на хората, които са слепи за невидимите ценности и не обръщат внимание на чувства, душа и всички стойности, които не се купуват с пари. А "те" бяха именно пазителите на тези ценности, великодушните съветници, които могат да простят посегателството към личното им пространство, които винаги са отворени към света и желаят да помогнат на всекиго, който има нужда от съвет или насока. С доста драматизъм описах двата свята на "ние" и на "те" и с течение на историята "ние" бяха изстискали своята действителност и се бяха отегчили от своите материалности, затова решиха чрез лицемерието си да накарат "те" да повярват, че искат да живеят като тях. Но дадох да се разбере, че това е фалшиво желание. "Ние" навлязоха в пространството на "те" и опитаха да го почернят и да го изкривят, за да заприлича на тяхното собствено, но "ние не можехме да разрушим монументите им, защото не бяха невидими за нас". Така след две порции от две дълги изречения, започващи с ние и трето, започващо с "те", следваха по-кратки изречения от сорта на "Ние всъщност се присмивахме на вниманието, което те отделяха на своята душа. Ние нямахме нужда от душа. Те ни съжалиха." Написах на черновата финалните реплики за всеки абзац - те ни съжалиха, те ни помогнаха, те ни изоставиха и още няколко в същия смисъл. Накрая "ние" не успяха да покварят света на "те", но двата образа се поучиха от недостатъците си. Далавера каза, че на курса ни препоръчваха да използваме думи като "псевдо-едикаквоси", но най-сложната дума, която аз използвах беше инкарнация. Мисля, че последните ми изречения бяха: Ние им показахме инкарнациите на дяволското, за да ги разпознават и да се пазят от тях. Те ни научиха как да спрем да потъваме в повърхността и ни помогнаха да прогледнем в дълбочината. В крайна сметка целта на съюза ни беше постигната - вече няма толкова голямо значение кои сме ние и кои са те - едно сме.

Извинявам се, ако съм отегчил някого с преразказа, но мисля, че така поне може да се добие някаква представа за идеята. По принцип съм писал четири есета през живота си, които не са на базата на литературна творба и това е едно от двете, които ми харесва определено. Иначе и за мен обемът няма значение, а е и подвеждащ, защото аз мога да напиша и 50 реда на бял лист, на какъвто писахме, а и както вече казах, моята история нямаше нужда от развиване и защитаване на теза. Пожелавам успех на всички, а тези, които не успеят да влязат тази година, се надявам да не се откажат и да пробват пак следващата :) И отново поздрави на Далавера, който търпеливо ме изчака в кафето да си напиша двете странички :) Видях, че има фенове на рока и ги поздравявам! Аз слушам повече рап и метъл, но без рок не може :)
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”