Вегетарианството

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Re: Вегетарианството

Мнение от camel »

1 Месоядни животни
2 Тревопасни животни

3 Човешки същества

1Имат хищни нокти. 2Нямат хищни нокти. 3 Нямат хищни нокти.
Липсват кожни пори. Потене чрез езика за охлажда­не на тялото Потене посредст­вом милиони кожни пори. Потене посредст­вом милиони кожни пори.
Режещи, заостре­ни към вьрха пред­ни зъби за разкъс­ване на месото. Нямат режещи заострени предни зъби. Нямат режещи заострени предни зъби.
Малки слюнчени жлези в устата (няма нужда от предварително смилане на зърна и плодове) Добре развити слюнчени жлези, необходими за предварително смилане на плодове и зърна. Добре развити слюнчени жлези, необходими за предварително смилане на плодове и зърн
Киселинна слюн­ка, липсва ензима птиалин за пред­варително смила­не на зърна. Алкална слюнка, много птиалин за предварително смилане на зърната. Алкална слюнка, много птиалин за предварително смилане на зърната.
Липсват плоски задни зъби за предьвкване на храната (кьтници). Плоски задни кътни зъби за предьвкване на храната. Плоски задни кътни зъби за предьвкване на храната. Плоски задни кътни зъби за предъвкване на храната.
Много силна киселина в стомаха за смилане на груби­те животински мус­кули, кости и др. Стомашна киселинност, 20 пъти по-слаба от месоядните. Стомашна киселинност, 20 пъти по-слаба от месоядните.
Чревен тракт само три пъти по-дълъг от тялото, за да може бързоразлагащото се месо да премине бързо през тялото. Чревен тракт, 10 пъти по-дълъг от дължината на тялото. Листата и зърната не се раз­лагат толкова бър­зо, така, че те мо­гат да преминават бавно през тялото. Чревен тракт, 12 пъти телесната дължина. Плодовете не се разлагат толкова бързо, така че мо­гат да преминават бавно през тялото. Чревен тракт, 12 пъти телесната дължина.

А уж хщници бяхме. :?
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
FightForFreedom
Паисий

Мнение от FightForFreedom »

Ъъъ... не печахме ли месото? Аз поне го пека и това отговаря на повдигнатите въпроси, с изключение на един - ноктите, нямам лудите нокти, защото използвам други оръжия. Иначе правилният термин, описващ изцяло природата (А защо не и културата?) на човека е "опортюнист". Специално що се отанся до храненето, най-точният термин е "всеяден". Такива са още мечките, кучетата, котките, лисиците, много от маймуните, глиганите, гарваните и т.н.
А за Фак - ами риболовът? Или който е гладен и няма достатъчно зърно, да скача в океаните и да вади водорасли и да дъвче. Уверявам те, без океаните няма да се изхраним, не и с модификации на наличната ни хранително-вкусова промишленост.
Последно промяна от FightForFreedom на 20 Юли 2010, 09:34, променено общо 1 път.
Бъдете съвършени, както е съвършен и небесният ваш Отец (Мат. 5:48).
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър
Специалност: Английска филология

Мнение от Лорд Носферату »

Айде и аз да се разпиша, че си нямам работа. Както бях писал из някоя предишна такава тема, навремето съм учил, че в месото има осем микроелемента, които организът не може да си набави от другаде. Особено при малките е много важно да си ги получават, за да израснат здрави. Дори в една серия на Хаус май имаше такава ситуация, че на едни вегетарианци щяха да им вземат бебето от социалните.
Затова предпочитам да съм хищник и ако гледах свине, щях преспокойно да си ги коля и хапвам. И ако още се практикуваше и имаше на какво, щях с удоволствие да ида на лов за мамут поне веднъж. Ама с копие, не с пушка. :Р

Това за какво сме устроени вътрешно и външно отдавна не определя какви сме. Откакто сме подхванали инструментите.
Нямаме дебела козина, ама ей ни на по полюсите.
Нямаме хриле, ето ни под водата.
Нямаме кости за летене, ама летим - http://www.youtube.com/watch?v=ttz5oPpF1Js
Нямаме ципи или власинки за ходене по вода, но - http://www.youtube.com/watch?v=Oe3St1GgoHQ
Нямаме зъби и нокти, но имаме ножове.

За заключение: Да, вредно е да се яде много месо. Още по-вредно е да се яде само риба и морски дарове. И е много полезно да се набляга на свежи плодове и зеленчуци. Но трябва да се яде всичко - не бива да има нито лишаване, нито разчитане на дадена храна.

И за да завърша с нещо по-весело:
I'm one lab accident away from being a supervillain.

Изображение

Из История славянобългарска
Димо лекува
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Не се заяждам, само ще поясня, че във въпросния епизод на Хаус всъщност се оказа, че бебето е болно от нещо друго, а хранителният режим на родителите му не му е повлиял негативно.

И въпросните вещества и микроелементи се съдържат като цяло в продуктите от животински произход, не само в месото. Което ни връща обратно към разликата между вегетарианец и веган.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
FightForFreedom
Паисий

Мнение от FightForFreedom »

MidwinterSun написа:Не се заяждам, само ще поясня, че във въпросния епизод на Хаус всъщност се оказа, че бебето е болно от нещо друго, а хранителният режим на родителите му не му е повлиял негативно.

И въпросните вещества и микроелементи се съдържат като цяло в продуктите от животински произход, не само в месото. Което ни връща обратно към разликата между вегетарианец и веган.
Което мен ме връща обратно към щастието на човека. То е най-полезният елемент. Когато издърпаш кокала от зъбите на куче, то не е щастливо. Колкото и човекът да е "над тези неща", не е чак толкова над.
Бъдете съвършени, както е съвършен и небесният ваш Отец (Мат. 5:48).
Аватар
alekth
От дъжд на вятър
Специалност: японистика
Курс: трети

Мнение от alekth »

От растителни храни може да се извлече всичко, но по-трудно и с доста повече комбиниране (освен витамин В12, който вече и при животните се добавя изкуствено). Също така много от елементите са доста по-трудни за усвояване. Например от така дискутираното желязо има два вида, хеме (в месото) и нехем (в месото и в растенията). Нехем се усвоява в по-малък процент и често самите растения, които го съдържат, съдържат и елементи, които пречат на усвояването - така че трябва да му се подпомага с други храни.
И ако човек не си пада по бобови култури, коприва, спанак и един куп други, трудно ще си набере всичко нужно.

С яйца и мляко всичко е много по-лесно, но ако причината да откажеш месото са страданията на животните, нещата изобщо не се връзват. Млекодайните крави са в постоянно състояние на бременност/след-бременност, тъпчат ги с хормони и протеини, не умират от старост и теленцата им не подскачат около тях на някоя ливадка. Крайната съдба на кокошките и пилетата бройлери е абсолютно една и съща, кокошките просто живеят малко по-дълго.

Самата смърт, на село или в механизираните кланници, се предполага да е максимално безболезнена и кратка (да, по-добро е месото така), за някои също така е нормално/изисква се да са в безсъзнание. Идеята не е едно прасе да тича полумъртво. Доста дълго страдат някои от рибите, с чието страдание е много по-малко ефикасно да се парадира, защото нито квичат, нито се лее кръв. Особено що се отнася до масовото производство, със сигурност има какво да се прави, за да се подобрят условията. И не е зле да си има гласовити малцинства, така се решават много проблеми. Този обаче няма да бъде решен на принципа няма индустрия, няма проблем.

А колкото до секса при вегетарианците (рекламата на РЕТА) - цинкът е едно от по-важните хранителни фактори в това отношение (и в други също), особено при мъжете, но не само. И той е в по-малки количества в растителните продукти, и също се усвоява по-трудно от тези източници.
Общо взето малко хора имат наистина пълноценна и балансирана диета, но отсъствието на месо може само да навреди ако не се замести добре с други неща (не краставици). Иначе една много добре направена вегетарианска диета може да си е напълно здравословна и пълна - но изисква повече планиране и по-капризни начини на готвене на храната. И на много хора им се повдига от някои от творенията.

И след тази тирада разбира се фактът, че повечето от нас не виждат нещо нередно в животинските продукти, нито пък неразрушима връзка между тях и съмнителните похватите на индустрията. Пък ако някой ден създадем животно, което иска да бъде изядено, може да си го каже и "хуманно" да се самоубие, пак ще се намери някой, който да сметне за нехуманно да го изяде (това просто за lulz от Пътеводител на галактическия стопаджия).
Аватар
Deschain
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Deschain »

Как съм се хилил на онова прася в Пътеводителя, ужас...:)
Вегетарианците се разделят на три основни групи:
1 - Не ядат месо, защото смятат че е вредно - заблудени хора!
2 - Не ядат месо, защото смятат че така запазват живота на някое нещастно зайче...
3 - Не ядат месо, защото не изпитват нужда от него, не им се яде просто.

Първите няма да ги коментирам, има толкова много вредни неща на този свят...
Вторите обикновено имат някаква причина да смятат така, я на някой домашното му зайче свършило в тенджерата, я нещо друго. Разбирам ги, но не мисля че са прави.
А третите, тях вече повече ги уважавам.
Аватар
ЕгасиКостов
Да живей словото
Специалност: Английска Филология

Мнение от ЕгасиКостов »

camel написа:Режещи, заостре­ни към вьрха пред­ни зъби за разкъс­ване на месото. Нямат режещи заострени предни зъби. Нямат режещи заострени предни зъби.
Ти резци и кучешки зъби нямаш ли? Т'ва е аномалия или резултат от много спорове, не стандарт за човешкия вид

И по-важното - месоядно и хищник не е едно и също
По всеки въпрос има две мнения - моето и грешното.
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс
Специалност: философия (СУ)

Мнение от вечен студент »

camel написа:А уж хщници бяхме. :?
Аз ти говоря за поведенчески модели, ти ми говориш за физиология. Ако искаш срива в комуникацията да е още по-пълен, мога да започна да пиша на देवनागरी.

Фак, а ти с какво си храниш котките? Защото Уискас твърдят, че използват истинско месо:
NEW PURRFECTLY™ Chicken from WHISKAS® Chicken Entree is made with real cuts of tender chicken prepared in natural juices with a taste cats adore.
http://www.whiskas.com/meal_time/purrfe ... icken.aspx

Би било много лицемерно, ако се правиш на вегетарианка, защото обичаш сърничките, а в същото време храниш котките си с храни, съдържащи месо.
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

Е с марули ли да ги храни? Тва са котки все пак! :lol:
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

pora_e_priqtel написа:Е с марули ли да ги храни? Тва са котки все пак! :lol:
Да му дава спаначец.... кой ти яде марули...

Всички знаем вица за Белобрадка и неговата поука за храненето и животните...

А аз ще си позволя едно по-директно изказване, тъй като темата стана на баница:

"За мен - хората, които не ядат месо и животински продукти са постни хора. Никой не обича постните хора"
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
Noctis
Легендарен флуудър

Мнение от Noctis »

Епик !!! :lol: :lol: :lol:
Ho scritto una storia d'amore senza inizio e senza fine...per scriverla con te
Cecilia Lisbon
Легендарен флуудър

Мнение от Cecilia Lisbon »

вечен студент написа: Фак, а ти с какво си храниш котките? Защото Уискас твърдят, че използват истинско месо
Бе не съм Фак, но само да вметна, че Фрискис имат чудна храница Indoor cats, в която има трева (която и без това е необходима на котките по други причини) :mrgreen:

А най-големият бонус на въпросната храна е, че намалява миризмата на екскрементите. Което, междувпрочем, ако не сте забелязали, важи и при хората :mrgreen:
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

Бе не съм душил, за да правя сравнение, но ще го приема на доверие :mrgreen:

Като каза, че на котките тревата им била необходима по други причини, се сетих за вица "Пийс, бабо, пийс!" :P
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Обратна връзка:

Мнение от camel »

вечен студент написа:
camel написа:А уж хщници бяхме. :?
Аз ти говоря за поведенчески модели, ти ми говориш за физиология. Ако искаш срива в комуникацията да е още по-пълен, мога да започна да пиша на देवनागरी.

.

В случая с поведенческия модел си прав. Един от най-големите "знаци" , че хората могат да се характеризират като хищници е именно фактът, че те са ловували още преди мнооого години и продължават да го правят. Предполагам обаче, че не можеш да отречеш, че трудно би могъл да нахраниш един истински хищник с банани и ягоди. Именно заради това и имайки предвид физиологията според мен хората не са хищници, а всеядни.

Костов, покажи ми на снимка твоите заострени към върха предни зъби. :mrgreen:
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Публикувай отговор

Обратно към “Мнения”