А дано това го въведат!Чл. 7. След завършване на обучението си, лицата, обучавани по държавна поръчка се задължават да работят в страната най-малко толкова години, колкото е периода на обучението им. Лицата, които напускат страната с цел работа в чужбина, без да са изпълнили това задължение възстановяват средствата за обучението им по държавната субсидия в пълен размер.
[КСК 2010] Журналистика vol.2
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- Deschain
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Re: [КСК 2010] Журналистика vol.2
-
Borisg
- Легендарен флуудър
- Специалност: Връзки с обществеността
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Защо мислиш така? Каква вина имат например студентите Молекулярна биология, като на година в България има нужда от поне 10 специалисти, а те излиза дипломирани около стотица.Deschain написа:А дано това го въведат!Чл. 7. След завършване на обучението си, лицата, обучавани по държавна поръчка се задължават да работят в страната най-малко толкова години, колкото е периода на обучението им. Лицата, които напускат страната с цел работа в чужбина, без да са изпълнили това задължение възстановяват средствата за обучението им по държавната субсидия в пълен размер.
Къде да търсят работа тези хора?
То вярно, че данъкоплатеца не е длъжен да плаща за образованието на някой, който смята да се развива по ЕС, но нима факта, че сме в ЕС не ни дава именно привилегиите за свободно движение на стоки, услуги, труд?
Има и още нещо... ако въведат подобен закон с цел ограничаване трудовата дейност на дипломираните студенти, то ще стане още по-зле положението. В момента има движение към чужбина, но тя за повечето е само алтернатива. Започне ли наистина такова ограничаване, то чужбина ще се превърне в единствена перспектива
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
So can I get a window seat, I want nobody next to me
- Deschain
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Затова трябва да се промени системата и примерно да не завършват всяка година 100 човека молекулярна биология, ама да излизат по 20-30 специалисти най-много, според нуждите на държавата.
Не може българската държава да плаща обучението на хора, които после работят за други държави!
Трябва да се ограничи заминаването на младите към чужбина, на всяка цена. Но трябва и да им се предложат добри условия тук. За тази цел трябва тотална промяна в образователната ни система...ама нямат волята и желанието да я направят...
Не може българската държава да плаща обучението на хора, които после работят за други държави!
Трябва да се ограничи заминаването на младите към чужбина, на всяка цена. Но трябва и да им се предложат добри условия тук. За тази цел трябва тотална промяна в образователната ни система...ама нямат волята и желанието да я направят...
-
Borisg
- Легендарен флуудър
- Специалност: Връзки с обществеността
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Именно... и отново въпросът... къде е вината тук на студентите? Докато положението е такова, имат пълно право, и то без каквито и да е морални угризения, да се реализират в чужбинаDeschain написа:Затова трябва да се промени системата и примерно да не завършват всяка година 100 човека молекулярна биология, ама да излизат по 20-30 специалисти най-много, според нуждите на държавата.
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
- Deschain
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Вината на студентите е че не правят нищо, за да подобрят системата.
'щото е нормално децата в гимназията само да роптаят против системата и да се възмущават, но едни зрели хора, каквито би трябвало да са студентите, трябва да си търсят правата и да се борят за по-добри условия!
'щото е нормално децата в гимназията само да роптаят против системата и да се възмущават, но едни зрели хора, каквито би трябвало да са студентите, трябва да си търсят правата и да се борят за по-добри условия!
-
NiamaZnachenie
- В началото бе словото
- Специалност: Право
Държавата поема 70% от висшето образование на студентите. За благодарност след 5 години обучение ти си хващаш шапката и заминаваш за Франция ( примерно ). Следователно държавата ти е плащала почти цялото образование, но няма абсолютно никаква възвръщаемост на тези пари, тоест губи ги за сметка на Франция, която прилапва на готово нови специалисти. Това честно ли е спрямо нея?
Студентите нямат вина за това, че има 100 места за молекулярна биология - тук си прав, трябва да се намалят до степен на засищане на пазара, това ни е сбъркано. Иначе като цяло закона е полезен и правилен. Трябва да правим всичко възможно, за да задържим българите в България
Студентите нямат вина за това, че има 100 места за молекулярна биология - тук си прав, трябва да се намалят до степен на засищане на пазара, това ни е сбъркано. Иначе като цяло закона е полезен и правилен. Трябва да правим всичко възможно, за да задържим българите в България
Не бе крава като крава,
а бе, пустата, двуглава!
Спра се аз, и тя се спира,
казах си: ще се умира!
а бе, пустата, двуглава!
- Deschain
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Да, ама за това студентите трябва ясно да кажат исканията си...а те не го правят...
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Курс: четвърти
Е кажи си исканията де, цял форум имаш на разположение...
- easy
- От дъжд на вятър
- Курс: кандидат-студент
"...ограничи [...] на всяка цена" е лоша идея. Не става с ограничения и с учене наспоред "нуждите на държавата". В това няма свобода. Самата идея за четирите години не ми се вижда особено добра и премислена. Поредната популистко-глупава измишльотина, от която лъха на кръчмарски патриотизъм и пенсионерско (a.k.a. комунистическо) отношение към нещата в стил "Ако те не щат да седят, нии ш'ги накарами, ба!" Мне, ужасно, не съм съгласен въобще. Със своята реторика Бойко много ме нерви.Deschain написа:Затова трябва да се промени системата и примерно да не завършват всяка година 100 човека молекулярна биология, ама да излизат по 20-30 специалисти най-много, според нуждите на държавата.
Трябва да се ограничи заминаването на младите към чужбина, на всяка цена.
Не опира до честно и нечестно. Ние живеем в малка, слаба държава с малък, доста ограничен трудов пазар и не виждам нищо лошо хора, които не искат да се занимават със строителство (Това е доста популярна професия, която също изнасяме обилно -- що не го спрем, за да не строят къщи на чужденците българи? Къде е справедливостта в това ние да строим къщи на французите? Сами да си ги строят, що да им вършим тяхната работа, нямат ли си строители?) да ходят в чужбина, където да могат да се занимават с това, с което искат, да живеят живота, който те искат. И ако това значи, че, тъй като България не може да им го предостави, защото не са се съобразили с нейните нужди, когато са избирали какво да учат, те трябва да я напуснат -- така да бъде. Иначе не се ли връщаме назад?NiamaZnachenie написа:Това честно ли е спрямо нея?
Моите искания:
1. Това е тайна, лично е.
2. Работа.
3. Пари.
4. Образователна и здравна реформа.
5. Параванов да направи "Българската Коледа - Проект "Voyage dans la Lune", която ще събере пари от SMS-и, с които пари ще бъде закупен космически кораб за Ахмед Доган, с който той ще бъде изстрелян към луната, но прецакан, защото ще остане заебан там.
6. Влизане в учебниците на изразът: "Седя си аз, да му еба майката, и си викам "Майка му да еба", ама преди да се наеба, гледам то се преебало, и аз го заебах, да го еба."
7. Цяла България да стане София-окръг и пред името на всяко населено място да се доабви по едно "Кв."...
8. MacBook Pro.
Последно промяна от easy на 19 Юли 2010, 10:29, променено общо 1 път.
F for fake.
- Deschain
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Искам като дойда в студентски град да не затъвам постоянно в ями и локви...
Искам да има нормални градинки с пейки, където спокойно да може да седне човек и да се наслаждава на хубавия ден с книжка в ръка...
Искам да няма 2180971274 университети, а да останат само реномираните.
Още много неща искам...
Искам да има нормални градинки с пейки, където спокойно да може да седне човек и да се наслаждава на хубавия ден с книжка в ръка...
Искам да няма 2180971274 университети, а да останат само реномираните.
Още много неща искам...
и аз искам да спрете да хленчите постоянно какво не ви е на ред ми да седнете на гъзовете си да учите здраво и след някоя друга година като станете хора да оправите нещата .. ама нема .. образованието това държавата онова .. хлябът не е като едно време .. ще седна на стълбите да протестирам че няма резултати .. я се стегнете малко .. утре вдруги ден като станете министри така ли ще ми хленчите по цял ден 

-
NiamaZnachenie
- В началото бе словото
Професията е популярна, но не изисква образование, за което плаща държавата (поне доколкото съм запознат). Строителите нямат специално образование за дейността си и не са потърпевши от закона. А и все що-годе здрав човек може да упражнява тази професия, без това да навреди на качеството. По - добре да са в България, но това си е личен избор необвързан по никакъв начин финансово и/или икономически с държаватаeasy написа:Не опира до честно и нечестно. Ние живеем в малка, слаба държава с малък, доста ограничен трудов пазар и не виждам нищо лошо хора, които не искат да се занимават със строителство (Това е доста популярна професия, която също изнасяме обилно -- що не го спрем, за да не строят къщи на чужденците българи? Къде е справедливостта в това ние да строим къщи на французите? Сами да си ги строят, що да им вършим тяханат работа, нямат ли си строители?) да ходят в чужбина, където да могат да се занимават с това, с което искат, да живеят живота, който те искат. И ако това значи, че, тъй като България не може да им го предостави, защото не са се съобразили с нейните нужди, когато са избирали какво да учат, те трябва да я напуснат -- така да бъде. Иначе не се ли връщаме назад?NiamaZnachenie написа:Това честно ли е спрямо нея?
Този закон не те спира от възможност да се отиде в чужбина, където хората "да могат да се занимават с това, с което искат, да живеят живота, който те искат." Този закон е за възвръщането на инвестицията на специалистите, които са обучени в родните ВУЗ-ове и евентуално задържане на българите в България (мое мнение) . С него държавата ще има 5 години на разположение хем да си върне средствата, дадени за висше образование на студентите, хем да опита да задържи новите магистри/бакалаври в рамките на България, като им предостави условия за работа. Ако им хареса ще останат, ако не след 5 години нямат никакво задължение да останат в България.
Не бе крава като крава,
а бе, пустата, двуглава!
а бе, пустата, двуглава!
Колеги, туко що се обадих. Жената даже не изчака въпроса ми, а каза : "Всеки момент ще излязат, проверявайте в сайта!" .... дано днес е краят на мъките ни!!!!!!!
- Кристиян
- Легендарен флуудър
- Специалност: Българска филология
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
Щом на Журналистиката ще излизат днеска, сигурно на Литературата утре или Сряда? Някой да има информация затова 
Извинявам се, че се включвам толкова късно в темата. Имам един въпрос. Това важи само за държавните поръчки или като цяло за масата?
А за исканията на Deschain - съгласна съм. Не може да се обучаваме в мизерия, университетите да са издрскани, а по местата за сядане да има дъвки (на 2 от изпитите си в СУ ми се наложи да си сменям местото, защото не бях сигурна дали ще мога да се отлепя от стола си на ставане, заради количеството дъвки, сериозно). Ще кажете: "Ами то това ние си го правим". Не го правим ние, правили са го хората преди нас, а и университета е длъжен да поддържа обстановката, в която се обучаваме.
Друг парадоксален случай е взимането на пари за допускане до държавен изпит след магистър в размер на 1000 лева за редовно обучаващ се, което се е случвало само в СУ (и добре, че ги набараха, иначе щяха да продължат). Какво беше обяснението? "Ами и университета има нужа от пари, колеги.", ама да ги влагат в нещо тия пари? Не личи. Нито софия е заприличала на Париж, нито Студентски град е заприличал на Хайдълберг.
Съгласна съм, че не е "честно" спрямо държават да се "изпускат" кадри, които други държави да поемат, но вместо да ни заставят да стоим, не трябва ли да ни предложат по- добри условия? Все пак е демокрация и имаме свободата да избираме- да изберем по- доброто. Очевидно държавата е на ясно, че нищо не може да предложи и започва да "размахва пръст", което пък накърнява нашето лично пространство.
Определено не това е начинът. Не трябва ние да сме потърпевши, в и без това времена на липса на работни места, заради 20-годишни неуредици.
А за исканията на Deschain - съгласна съм. Не може да се обучаваме в мизерия, университетите да са издрскани, а по местата за сядане да има дъвки (на 2 от изпитите си в СУ ми се наложи да си сменям местото, защото не бях сигурна дали ще мога да се отлепя от стола си на ставане, заради количеството дъвки, сериозно). Ще кажете: "Ами то това ние си го правим". Не го правим ние, правили са го хората преди нас, а и университета е длъжен да поддържа обстановката, в която се обучаваме.
Друг парадоксален случай е взимането на пари за допускане до държавен изпит след магистър в размер на 1000 лева за редовно обучаващ се, което се е случвало само в СУ (и добре, че ги набараха, иначе щяха да продължат). Какво беше обяснението? "Ами и университета има нужа от пари, колеги.", ама да ги влагат в нещо тия пари? Не личи. Нито софия е заприличала на Париж, нито Студентски град е заприличал на Хайдълберг.
Съгласна съм, че не е "честно" спрямо държават да се "изпускат" кадри, които други държави да поемат, но вместо да ни заставят да стоим, не трябва ли да ни предложат по- добри условия? Все пак е демокрация и имаме свободата да избираме- да изберем по- доброто. Очевидно държавата е на ясно, че нищо не може да предложи и започва да "размахва пръст", което пък накърнява нашето лично пространство.
Определено не това е начинът. Не трябва ние да сме потърпевши, в и без това времена на липса на работни места, заради 20-годишни неуредици.