Поредното КН vs. СИ

Подфорум към Факултета по математика и информатика

Модератори: Methuselah, thegirl

Публикувай отговор
dorianna
В началото бе словото
Специалност: Информатика
Курс: втори

Re: Поредното КН vs. СИ

Мнение от dorianna »

Сега и аз ще се обадя и ще стане мазало. КН да ми дишат прахта, аз съм бърза, смела, сръчна Информатичка :lol:

По темата за СИ и менажерите, упс, "проектантите" - има едно нещо, дето в света му викат MBA. Нямаш ли го, не ми се хвали(освен ако нямаш 10-20 годишен опит в менажиране и проектиране на проекти, тогава моя милост мълчи). Някой спомена, че в СИ само първи курс плюеш кръв - ми аз всяка сесия до момента плюя кръв и още има, нейната вяра!
Ениуей. За езиците и предметите, които се учат в СИ, а в КН и И не се учат - затова има изборни! Освен това на мен в поне ти предмета досега са ме учили как става комуникацията между програмата, сървъра, задклавиатурния идиот и Други ;) (клиентът е цар, шегувам се само :) )
За писането на проект на непознат програмен език за един ден - ХАХАХАХАХАХАХА, всяка сесия ми се налага да го правя, а съм едва предстоящо-записана четвърти курс. Научих джава за един ден, ц# за един ден, scheme за един ден, flex за един ден....ъъ.... prolog за един ден.... добре де, може и по два-три дена да са били, ма големи проекти искат!

Накратко - във ФМИ има ниво. Вярно, че някои специалности са за хора, които едвам се крепят във факултета, други са "опитни зайчета" и ако тия в тях имаха идея какво учат, щеше да е по-лесно, пък разни други храчат кръв, но ниво има. В общия случай сесиите те учат не само на конкретните премети, а как да спазваме крайни срокове, да развиваме комуникативните си умения (след трета защита на НЕРАБОТЕЩ проект с петица наистина станах добра в убеждаването, че разбирам за какво говоря), създават здрави нерви, учат те, че хората, които срещаш в живота си понякога наистина нямат идея в коя вселена се намират, за сметка на това искат ти да знаеш в коя са и т.н., и т.н.
Съвсем накратко - в повечето специалности ако не се нагърчиш супер здраво, хвърчиш. Това е нивото.
А най-ценното нещо са асистентите, ако не бяха някои асистенти да съм се чупила вече от тая гадост.
Fairy tales, the stuff like dreaming. The problem is, fairy tales don't come true.
iFo
В началото бе словото

Мнение от iFo »

Кандадат-студент съм. Като ви слушам се отчайвам. Извинете, но имам чувството, че половината от пишещите тук никога не са се занимавали със софтуер (не в университета). Истината е, че в никоя от специалностите няма да получиш знанията нужни, за да работиш. Гърченето започва с осем часовия работен ден. Не искам да обидя някого, но спорът тук е смешен.

dorianna, аз пък английския го научих за 10 минути. Да кажеш, че си научил с#, Java и тн за 1-2-3-10 дни е нелепо.
dorianna
В началото бе словото

Мнение от dorianna »

Отчасти си прав - наистина е нелепо, а аз не се изразих както исках.
Но и отчасти грешиш - гърченето не започва с осем часовия работен ден. Само работа е лесно. Проблемът идва от там, че повечето хора паралелно учат и работят, а края на семестъра(т.е. последните две седмици, в които като правило всички имат поне 4-5 контролни и 4-5 проекта като минимум) + осемчасов работен ден = тотална умора, вселенски хейт и липса на сън. Правя го вече 4 пъти, много е забавно :D
Факт е, че няма да получиш знанията, които са ти нужни, за да работиш. Всички го знаят и е казвано неведнъж. Въпросът е да се поставят основите, да се организира мисленето и да се научат някакви неща, които после да надграждаш.
Спорът аз съм по-добър от теб - ти си по-зле от мен наистина е смешен, но останалата част от тезата ти не мога да я разбера.
Fairy tales, the stuff like dreaming. The problem is, fairy tales don't come true.
Аватар
metala
В началото бе словото
Специалност: SUSE 9.1
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от metala »

За сега не видях някой да ми обори тезата за СИ и проектанството. Единствено нещо стана дума за MBA, което търсачките намират Master of Business Administration, което не звучи проектантско, а мениджърско.

Колкото до научаването на език за дни приемаме, че не си се изказала правилно.

Останалото, изглеждаше много свободен текст и с тоя курсив, се отказах да го чета.
Debian worshipper
Аватар
Armin^^
Танцуващия с клавиатури
Курс: четвърти

Мнение от Armin^^ »

metala написа:За сега не видях някой да ми обори тезата за СИ и проектанството. Единствено нещо стана дума за MBA, което търсачките намират Master of Business Administration, което не звучи проектантско, а мениджърско.

Колкото до научаването на език за дни приемаме, че не си се изказала правилно.

Останалото, изглеждаше много свободен текст и с тоя курсив, се отказах да го чета.
АХахахахаха, Марински - лош! :Д
Накратко - във ФМИ има ниво. Вярно, че някои специалности са за хора, които едвам се крепят във факултета, други са "опитни зайчета" и ако тия в тях имаха идея какво учат, щеше да е по-лесно, пък разни други храчат кръв, но ниво има.
Многократно доказахме, че във ФМИ като цяло нивото е нулево, видях баловете и за тая година, бахти ужаса. Като цяло отливът на студенти към СУ е голям (изключвам японистика и скандинавистика, където се ядат един друг за да влязат ). Извинявай, ама всеки който твърди, че във ФМИ има някакво ниво, трябва да си пие кукумицина по-честичко. ФМИ е една черна дупка, която гълта пари, време, желание и нерви.
Изображение
Аватар
Тодорът
Да живей словото
Специалност: Информационни системи
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Тодорът »

кво правиш тука тогава?
Аватар
Armin^^
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Armin^^ »

Тодорът написа:кво правиш тука тогава?
Не си пих кукумицина навремето и сега плащам :Д.
Изображение
Аватар
Тодорът
Да живей словото
Специалност: Информационни системи
Обратна връзка:

Мнение от Тодорът »

че никой не те е вързал... мн сте ми интересни всички такива като тебе...сааамо се оплакват. Като не ти харесва нещо - никой не те спира да го промениш по начина, по който да ти допада на теб
Аватар
DayDream
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от DayDream »

Armin^^ написа:
Като на тебе ти е криво, недей да обобщаваш. От ФМИ може да се вземе адски много, и не говоря за компютри от отключените стаи, а за знания. Искаш ли - учиш, че нивото пада е факт, но надписа над входа все още е Софийски университет "Св.Климент Охридски".
A wise man said, life is a chess board, of days and nights where God plays with men as chess pieces, moves here and there. Gives check mate and kills, and piece by piece puts them back in their box. He has a destiny for the piece, for the player, and for God. Destiny will be fulfilled.
Аватар
Armin^^
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Armin^^ »

DayDream написа:
Armin^^ написа:
Като на тебе ти е криво, недей да обобщаваш. От ФМИ може да се вземе адски много, и не говоря за компютри от отключените стаи, а за знания. Искаш ли - учиш, че нивото пада е факт, но надписа над входа все още е Софийски университет "Св.Климент Охридски".
То знания можеш да си ги получиш и като си четеш у вас. Нали все пак трябва хартийка, че си "придобил" знания в университета. Аз лично открих кое най-добре ми пасва - да взимам изпитите с 3-4-5, колкото дойде и просто да уча и да се занимавам с това, което ми е интересно. За мен най-полезното нещо в този университет е момента са връзките, които си създавам, не говоря само за ФМИ.
Надписът все още е СУ "Св. Климент Охридски.
И само с надписа ще си остане, ако питаш мен. Точно затова съм още тук, защото на дипломата отдолу ще пише СУ. К'во като не са ме научили на нищо? В момента работим за диплома, някой ден на интервю за работа тая диплома ще работи за нас. Ако си мислиш, че на интервю за работа те интервюират 3-4-ма експерти в областта, в която искаш да работиш, лъжеш се.
Изображение
dorianna
В началото бе словото

Мнение от dorianna »

@metala: Ок.

@Armin^^, фактът, че ти не си намерил каквото си търсил не означава, че с всички останали е така.
Аватар
DayDream
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от DayDream »

Armin^^ написа: То знания можеш да си ги получиш и като си четеш у вас.
Има много неща, който съм научил, но не съм ги виждал написани в нито една книга. Ясно е, че във ФМИ никой няма да ти налива знанията с фунийка в главата, но да кажеш, че е само за дипломата е смешно.
...някой ден на интервю за работа тая диплома ще работи за нас
Fail...ти мънкай на интервюто, пък да видим къде ще си я напъхаш тая диплома...
A wise man said, life is a chess board, of days and nights where God plays with men as chess pieces, moves here and there. Gives check mate and kills, and piece by piece puts them back in their box. He has a destiny for the piece, for the player, and for God. Destiny will be fulfilled.
invisible
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от invisible »

DayDream написа: Има много неща, който съм научил, но не съм ги виждал написани в нито една книга.
дай няколко примера .. ако във ФМИ преподават нещо дето не може да го намериш в нета ще се хвана да го завърша най накрая :lol:
Изображение
Аватар
iprodanov
Пишете, о, братя
Специалност: КН у ФМИ

Мнение от iprodanov »

Едно е да го четеш, друго е да имаш опитен човек, който да ти го обясни и да разясни всички въпроси, които имаш. В даскало е същото - учителя ти е давал знания от учебник, но ти е било много по-лесно като си го слушал, нали? ;)
В крайна сметка всеки ентуасиаст би могъл да се подготви на прилично ниво като чете и кара задочно, но държавата предлага един по-лесен и удобен вариант. Поне аз така такива представи имам за Уни-то. :D
invisible
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от invisible »

мисля че ще бъдеш доста неприятно изненадан от това което те очаква като влезеш в унито .. и не .. няма нищо общо м/у университета и даскало .. поне във ФМИ :lol:
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “ФМИ”