Платено обучение?

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
maina_girl_yee
От дъжд на вятър

Re: Платено обучение?

Мнение от maina_girl_yee »

Аватар
Kuonyy
В началото бе словото

Мнение от Kuonyy »

"Хип хип УРААААА", ама само за бакалаврите. :lol:
maina_girl_yee
От дъжд на вятър

Kuonyy написа:"Хип хип УРААААА", ама само за бакалаврите. :lol:
Еми на мен това ми тряя бе мен :mrgreen:
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

За бакалаври и магистри след средно образование :wink: Всичко това ще е безсмислено, ако няма платено за Правото.
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
maina_girl_yee
От дъжд на вятър

shayne написа:За бакалаври и магистри след средно образование :wink: Всичко това ще е безсмислено, ако няма платено за Правото.
Да мн жалко :|
zmeqt
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от zmeqt »

Не разбирам какво значи това.Една сутрин само хванах сутрешния блок по бнт и се говореше нещо за този закон.Въпросът е как точно ще засегне сегашните кандидат-студенти?Това означава ли,че аз,примерно,като съм кандидат-студент във ФМИ и ме приемат на едно от последните 5,6 места трябва да плащам повече от тези,които са ги приели на челните места с по-висок бал?Ако може някой по-обстойно да ми обясни за какво точно става на въпрос и как ще повлияе на сегашните кандидат-студенти(включително на мен)?
Аватар
shayne
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

Ако ще и на 30-то желание да те приемат, няма да плащаш повече от регламентираното. Платеното ще бъде съвсем отделно класиране, условията за което предстои да се уточняват.
Цветелин Биков
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

shayne написа:..
аз се питах... Кандидатстването става след като уточнят подробностите, нали...
щото да не се окаже септември, че не мога да са запиша, понеже не съм подала документи за кандидатстване сега?
la douleur exquise
Аватар
shayne
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

По принцип мислеха да се даде шанс да записват платено на тези, които не са приети и са останали под чертата, т.е. тези, които са кандидатствали. Сега пък в медиите се говореше, че ще бъде само за специалностите, в които има места, което е пълна глупост. Ако искат наистина да изкарат пари, трябва да позволят на всеки да се запише (или с матура, или с диплома). В момента никой нищо не казва - нито Илчев, нито Шишиньова. Мисля си обаче, че нищо свястно няма да измислят и направят и ще изпуснем шанса, който ни се дава.
Цветелин Биков
Аватар
bggashnik
Пишеща машина
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи

Мнение от bggashnik »

@shayne, от една страна си прав, че ако искат да изкарат добри пари, трябва да пуснат платеното за най-желаните специалности. От друга страна обаче, се получава следният сценарий:

Бройката за Компютърни науки(КН) тази година е увеличена почти двойно :arrow: качеството на преподаване ще падне. Ако за КН има и платено обучение като най-желана във ФМИ :arrow: още повече бройки :arrow: сценарият става още по-блудкав...

Така че, мене лично не ме вълнува толкова колко пари ще получи СУ, а дали аз ще получа качественото образование, за което си плащам(и съответно държавата плаща за мене). Естествено, като говорим за качество, трябва да отбележим, доколкото е възможно високо качество в България :roll:
Компютърни науки I курс
Аватар
shayne
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

Именно Сосков предложи платеното на Борисов. Тоест ФМИ би могъл да се справи. Имаме капацитет да обучаваме още 5000 студенти, които бройки разбира се идват от други не толкова популярни факултети и специлности, но все пак ФМИ, ЮФ и ФФ, от където ще дойдат най-много пари трябва да видят какво могат да направят. Напълно си прав за качеството и затова ще трябват още преподаватели, което ни вкарва в още разходи. Абе да му мислят :lol:
Цветелин Биков
Аватар
iki
В началото бе словото
Специалност: МУ-София, Медицина

Мнение от iki »

Както обещах по-рано в друга тема:

Проект на Закон за Висшето Образование, 2010г. (за "Служебно ползване")

Странно защо не мога да го ъплоудна в google.docs, та затова ви давам направо първоизточника...
Проектът е от март месец и не е възможно най-актуален, но можете да видите какви неща им се въртят в главите:
Глава шеста

СТУДЕНТИ, ДОКТОРАНТИ И СПЕЦИАЛИЗАНТИ

Общи положения
-------------------

Чл. 7. След завършване на обучението си, лицата, обучавани по държавна поръчка се задължават да работят в страната най-малко толкова години, колкото е периода на обучението им. Лицата, които напускат страната с цел работа в чужбина, без да са изпълнили това задължение възстановяват средствата за обучението им по държавната субсидия в пълен размер.

Чл. 8. (1) Лицата, които са придобили образователно-квалификационна степен „бакалавър” в обучение по държавна поръчка:
1. не могат да се обучават отново по държавна поръчка в образователно-квалификационна степен „бакалавър”;
2. могат да се обучават по държавна поръчка в образователно-квалификационна степен „магистър”, като държавната субсидия е само за два семестъра, независимо от продължителността на обучението.
(2) Лицата, които са обучавани по държавна поръчка в образователно-квалификационна степен „магистър” не могат да се обучават отново по държавна поръчка за придобиване на ново висше образование в образователно-квалификационна степен „магистър” или „бакалавър”, независимо от специалността и професионалното направление на обучение.
(3) Лицата, обучавани по държавна поръчка в образователната и научна степен „доктор” не могат да се обучават повторно по държавна поръчка в образователно-квалификационните степени „бакалавър” и „магистър” и в образователната и научна степен „доктор”.
Чл. 13. (1) Студентът се отстранява от висшето училище:
1. за определен срок;
2. завинаги.
(2) Студентът се отстранява за определен срок:
1. след като е ползвал правото си на прекъсване по предходния член;
2. при неизпълнение на задълженията си по чл. 11, ал. 1, по преценка на ректора;
3. при осъждане на лишаване от свобода за извършено умишлено престъпление от общ характер;
4. в други случаи, предвидени в правилниците на висшето училище.
(3) Студентът се отстранява завинаги:
1. при предоставяне на неверни данни, въз основа на които е приет за студент във висшето училище или подправяне на документи за студентското си положение
2. при установяване, че се обучава по държавна поръчка едновременно в две висши училища или повторно при ограниченията на този закон;
3. в други случаи, предвидени в този закон и в правилниците на висшето училище.
(4) Студент, който е отстранен от висше училище завинаги няма право да се обучава по държавна поръчка.
(5) Отстраняването става със заповед на ректора на висшето училище на всяко едно основание.
(6) При отстраняване за определен срок, той не може да е по-малък от една година. Отстраненият студент може да възстанови студентските си права предсрочно само чрез ново кандидатстване и прием при условия и по ред, установени от висшето училище.
(7) Отстраненият студент се възстановява въз основа на молба до ректора, подадена в срок, определен с правилник на висшето училище. Неподаването на молбата в срок води до служебно удължаване на отстраняването за същия период. Следващо пропускане на срока за подаване на молба за възстановяване води до отстраняване на студента от висшето училище завинаги.
Изобщо е доста "интересен" за четене.

П.П. Платеното обучение няма да бъде въведено тази година - лично мнение.
Аватар
Morgenrot
Пишете, о, братя
Специалност: .
Курс: четвърти

Мнение от Morgenrot »

:shock: :shock: :shock:
Тези хора не са си с акъла..
На мен никак не ми харесва написаното там.
Пълни глупости.. даже и не вярвам, че с това може да се спести нещо.
Не може да се ощетяват студентите за сметка на държатава..
..или може?
Пейте, развратници, таз' тъжна песен,
родена от слънцето в устата на змея.
В нея аз плача за плъха обесен,
увиснал грозно на полилея..
Аватар
iprodanov
Пишете, о, братя
Специалност: КН у ФМИ
Курс: втори

Мнение от iprodanov »

Чл. 7. След завършване на обучението си, лицата, обучавани по държавна поръчка се задължават да работят в страната най-малко толкова години, колкото е периода на обучението им. Лицата, които напускат страната с цел работа в чужбина, без да са изпълнили това задължение възстановяват средствата за обучението им по държавната субсидия в пълен размер.
Това от кога е валидно? :(
Аватар
Morgenrot
Пишете, о, братя
Специалност: .
Курс: четвърти

Мнение от Morgenrot »

iprodanov написа: Това от кога е валидно? :(
Още е само проект на закона, но въобще няма да се учудя, ако го приемат :!:
Защото така си осигуряват работна ръка - т.е. държата ти е плащала да учиш, сега ти ще работиш за нея.
В случай, че решиш да ходиш в чужбина, ще те задължат да им платиш това, което държавата ти е плащала на теб, докато учиш - за да не са на загуба.
А и за да не се възползва друг от това, което държавата ти е помогнала да постигнеш докато учиш.
Един вид.. "бяхме приятели, подарих ти камиончето, ама вече не те харесвам, 'щото си играеш с Пешко - така че си ми върни камиончето" :Alex_03:
Пейте, развратници, таз' тъжна песен,
родена от слънцето в устата на змея.
В нея аз плача за плъха обесен,
увиснал грозно на полилея..
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”