[КСК 2010] Български език и литература vol.2
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- mihaela_a
- Постоянно присъствие
- Специалност: Право-редовно
- Курс: първи
Re: [КСК 2010] Български език и литература
АЗ!
Толкова нежен поет..а и от миналата година стана ясно,че няма закономерности..особено при историята,където се паднаха 2 теми от Средновековие 
"The person you want to be does exist; somewhere on the other side of hard work and faith and belief. And, beyond the heartache and fear of what lies ahead."
Право-редовно,2 курс,II поток,11 група
-
faneto
- В началото бе словото
- Специалност: културология
За вас може би вината е в нас и не го отричам,защото ако знаеш всичко и Дебялянов няма да е проблем,но не е ли малко прекалено миналата година на редовен,на предварителния в сравнение и на редовния днес???Чудя се дали,след като по история миналата година се падаха Асеневци(предварителен и Иван Асен(редовен),сега няма да решат да ги дадат заедно на редовния.Има логика...
А по-добре е да подгониш вятъра,
Отколкото да седнеш и да плачеш.
(Никола Вапцаров)
(Никола Вапцаров)
- Кристиян
- Легендарен флуудър
- Специалност: Българска филология
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
@Cripped Alice не ни обвинявай, тъй като много добре знаеш, че просто предполагахме и давахме логики, които за мое съжаление не съответстваха
Иначе, мен поета все още ми хареса и можеше по-зле да бъде. На Дебелянов написах 9 и 1/2 страници и ще видим, макар че съм се отчаял леко...
- La_Contessa
- Танцуващия с клавиатури
- Специалност: Италианска филология, Международни Отношения
mihaela_a написа:АЗ!Толкова нежен поет..а и от миналата година стана ясно,че няма закономерности..особено при историята,където се паднаха 2 теми от Средновековие
дай боже пак
" ...тая трагедия на естествения свят, която е трагедия само за ония, които умират в борбата. За онези, които оставаха живи, тя не беше трагедия, а тържество на осъщественото желание."
- mihaela_a
- Постоянно присъствие
- Специалност: Право-редовно
Каквото си изтеглите..четете всичко,за да няма изненади.
"The person you want to be does exist; somewhere on the other side of hard work and faith and belief. And, beyond the heartache and fear of what lies ahead."
- Nephilim
- От дъжд на вятър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Темите не се дават, а се теглят. СУ си има конспект за всеки изпит, всяка тема, в ключена в него може да бъде изтеглена. Такъв ви е бил късмета.faneto написа:За вас може би вината е в нас и не го отричам,защото ако знаеш всичко и Дебялянов няма да е проблем,но не е ли малко прекалено миналата година на редовен,на предварителния в сравнение и на редовния днес???Чудя се дали,след като по история миналата година се падаха Асеневци(предварителен и Иван Асен(редовен),сега няма да решат да ги дадат заедно на редовния.Има логика...
When I get to the bottom
I go back to the top of the slide
Where I stop and turn
and I go for a ride
Till I get to the bottom and I see you again
I go back to the top of the slide
Where I stop and turn
and I go for a ride
Till I get to the bottom and I see you again
- La_Contessa
Аз от теб ли си бях поръчала цитатитеfuid написа:Надявам се,че цитатите, които изтеглих са ви харесали... някакъв пич ме изпревари като вдигна ръка за темата, а бях сигурен, че ще дръпна Славейков...
![]()
Успех на всички и почвайте историята
Супер са
" ...тая трагедия на естествения свят, която е трагедия само за ония, които умират в борбата. За онези, които оставаха живи, тя не беше трагедия, а тържество на осъщественото желание."
- Crippled Alice
- Легендарен флуудър
- Специалност: Италианска филология
- Курс: трети
Не ви обвинявам, защо да го правя? Това не ми е повлияло по никакъв начин, просто ми се искаше да се вслушвате в съветите на другитеIcebreakerR написа:@Cripped Alice не ни обвинявай, тъй като много добре знаеш, че просто предполагахме и давахме логики, които за мое съжаление не съответствахаИначе, мен поета все още ми хареса и можеше по-зле да бъде. На Дебелянов написах 9 и 1/2 страници и ще видим, макар че съм се отчаял леко...
Успех иначе
-
faneto
- В началото бе словото
- Специалност: културология
Да,теглят се,но можем ли да бъдем сигурни какво има в пликовете?И в този ред на мисли,коя беше контролната тема?
А по-добре е да подгониш вятъра,
(Никола Вапцаров)
(Никола Вапцаров)
- La_Contessa
Колеги от 21 зала, станали сме известни по бтв 
Дам...La_Contessa написа:Аз от теб ли си бях поръчала цитатитеfuid написа:Надявам се,че цитатите, които изтеглих са ви харесали... някакъв пич ме изпревари като вдигна ръка за темата, а бях сигурен, че ще дръпна Славейков...
![]()
Успех на всички и почвайте историята![]()
![]()
Супер са
Право, 2 курс
-
BlagovestHristov
- Драскач
Ужасно !
Като казаха Дебелянов и направо получих спазми в стомаха
Не очаквах такова нещо и тотално се отчаях.
Сега е моментът да благодаря на svetlio,че ми прати теми за Славейков та там темата си е почти съпоставка с Вазов та написах 9 страници,но просто никакви очаквания нямам.
Имам чувството,че ще имам 2ка,защото от 9те страници само 3 страници са по самите цитати.
Оф .... ужас

Като казаха Дебелянов и направо получих спазми в стомаха
Не очаквах такова нещо и тотално се отчаях.
Сега е моментът да благодаря на svetlio,че ми прати теми за Славейков та там темата си е почти съпоставка с Вазов та написах 9 страници,но просто никакви очаквания нямам.
Имам чувството,че ще имам 2ка,защото от 9те страници само 3 страници са по самите цитати.
Оф .... ужас
- La_Contessa
fuid написа:Дам...La_Contessa написа:Аз от теб ли си бях поръчала цитатитеfuid написа:Надявам се,че цитатите, които изтеглих са ви харесали... някакъв пич ме изпревари като вдигна ръка за темата, а бях сигурен, че ще дръпна Славейков...
![]()
Успех на всички и почвайте историята![]()
![]()
Супер са...контролната тема беше Славейков....идея си нямам как беше формулирана...
Ако по някое чудо на чудесата имам повече от предварителния,
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
12 юли 2010 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Начало / Образование
София. Очаквам Димчо Дебелянов да допадне на голяма част от кандидат-студентите, особено на момичетата. Това каза пред Агенция „Фокус” доц. Гергана Дачева, ръководител на катедра „Български език” в факултет Славянски филологии във връзка с изтегленият вариант на кандидатстудентския изпит по Български език и литература в Софийския университет - „Трагизъм и просветление в поезията на Димчо Дебелянов”. Вторият вариант на изпита е сравнение между цитатите „Къде вървим, не мислим твърде, посока няма в наший път”, Иван Вазов – „Линее нашето поколение”. „Пустиня е сърце без идеал”, Пенчо Славейков – „Сърце на сърцата”.
„Голяма част от момичетата харесват произведенията на Димчо Дебелянов, така че очаквам да се справят с тази тема”, посочи доц. Дачева.
Тя посочи, че в последните 12 -15 години, Димчо Дебелянов се е падал често.
За най-масовия кандидат-студентски изпит тази година са записани 2 354 кандидат-студенти.
„По-малкият брой кандидат-студенти се обяснява най-напред с демографската криза, а от друга страна и на повечето възможности между, които кандидат-студентите могат да избират, а също и на факта, че 1% от тях вече са приети в чуждестранни университети, така че това намалява съвсем обективно бройката на кандидат-студентите”, посочи доц. Дачева.
„Най-важно е кандидат-студентите да покажат, че могат да мислят въз основа на формулираната тема. Не се искат по-различни знания и умения, освен тези, които са получени в средното училище. Естествено е необходимо да покажат висока езикова култура, тоест да покажат че са грамотни. Трябва да покажат, възможност за създаване на логически връзки между отделните части на текста, както и умение за създаване на свързан текст”, посочи доц. Дачева.
Източник
Начало / Образование
София. Очаквам Димчо Дебелянов да допадне на голяма част от кандидат-студентите, особено на момичетата. Това каза пред Агенция „Фокус” доц. Гергана Дачева, ръководител на катедра „Български език” в факултет Славянски филологии във връзка с изтегленият вариант на кандидатстудентския изпит по Български език и литература в Софийския университет - „Трагизъм и просветление в поезията на Димчо Дебелянов”. Вторият вариант на изпита е сравнение между цитатите „Къде вървим, не мислим твърде, посока няма в наший път”, Иван Вазов – „Линее нашето поколение”. „Пустиня е сърце без идеал”, Пенчо Славейков – „Сърце на сърцата”.
„Голяма част от момичетата харесват произведенията на Димчо Дебелянов, така че очаквам да се справят с тази тема”, посочи доц. Дачева.
Тя посочи, че в последните 12 -15 години, Димчо Дебелянов се е падал често.
За най-масовия кандидат-студентски изпит тази година са записани 2 354 кандидат-студенти.
„По-малкият брой кандидат-студенти се обяснява най-напред с демографската криза, а от друга страна и на повечето възможности между, които кандидат-студентите могат да избират, а също и на факта, че 1% от тях вече са приети в чуждестранни университети, така че това намалява съвсем обективно бройката на кандидат-студентите”, посочи доц. Дачева.
„Най-важно е кандидат-студентите да покажат, че могат да мислят въз основа на формулираната тема. Не се искат по-различни знания и умения, освен тези, които са получени в средното училище. Естествено е необходимо да покажат висока езикова култура, тоест да покажат че са грамотни. Трябва да покажат, възможност за създаване на логически връзки между отделните части на текста, както и умение за създаване на свързан текст”, посочи доц. Дачева.
Източник
Ох, така и не се научиха да пишат грамотно...

Не свършва нещото, което непрекъснато започва.