Компютърни специалности + Планов прием 2006

Архив на темите от няколко КСК - 2004-05-06. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

Стандарт написа:С 209 места е увеличен приемът за редовни студенти в държавните ВУЗ-ове. Първокурсници в тях ще са 28 880 души. Задочниците на държавна издръжка пък ще са 4412 души - с 972 по-малко от миналата година. Тенденцията е към заменяне на задочното обучение с дистанционно, обясни министър Вълчев. Местата за филолози са със 125 повече от 2005 г. Увеличението се налага заради разширеното търсене на преподаватели по чужди езици. Математиците и компютърните специалисти пък били нужни заради плановете новите информационни технологии да навлизат все повече в ежедневието. Бройките в тези специалности се увеличават съответно с 57 и 100 души.
Над 5100 студенти ще приеме Софийският университет тази година. Филологическите специалности ще са най-масови. Редовните студенти в бакалавърските програми ще са 650, а задочниците - 40. За магистратурите са предвидени още 290 бройки в редовно обучение. В Техническия университет-София ще влязат близо 2800 младежи. Най-много ще учат в област "Електротехника, електроника и автоматика" - 520 бакалаври и 85 магистри.
Местата за комуникационна и компютърна техника в бакалавърските програми са 440, а в магистърските - 110. Държавната поръчка в УНСС е 3000 души. Най-много студенти ще има в направление "Икономика" - 1830 магистърски и 465 бакалавърски места.
Миналата година е било така

Магистър след средно образование
Право 220
Славянска филология 50
Балканистика 15
ОБЩО: 285

Не може да са увеличили Славянската филология и Балканистиката със 165 места! Или ще има нови магистратури? Само такъв вариант изглежда логичен! :?

Вижте друго в Дневник:
Дневник написа:Освен че са пренебрегнати многократно огласените от компаниите проблеми с недостига на технически специалисти, за първи път планът не беше обсъден и с ректорите, които останаха изненадани от гласуваното вече решение. Не мога да коментирам, защото никой не го е обсъждал с нас, каза председателят на Съвета на ректорите проф. Йорданка Кузманова. Тя уточни, че други години са били съгласувани бройките за всяка специалност.
Представяте ли си да са си направили такава гавра? :shock:
Последно промяна от явор на 24 Май 2006, 20:34, променено общо 3 пъти.
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Re: Компютърни специалности

Мнение от явор »

sedrik, хайде моля те да смениш заглавието на "Места за прием 2006-2007" и да добавиш изречение в първото си мнение, че по-надолу в темата пише и за други специалностти, а ти питаш за това.

Благодаря ти предварително!
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

Звъннах в Министреството - от там казаха, че са си 220 редовно и 75 задочно!

Тез от Дневник тъпкано да им се връща!
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

Поправка: Получих писмо от дневник. Това, дето ви бях казал, че ще има право бакалавър е вярно! Местата стават 220 магистър и 60 бакалавър - т.е. 280 :lol:

Не знам колко е сериозно да се учи праов бакалавър, но пак местата са повече... а ако може после и да се прехвърлим ще е чудесно :D
Аватар
nrggirl
Легендарен флуудър
Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
Обратна връзка:

Мнение от nrggirl »

явор написа:Поправка: Получих писмо от дневник. Това, дето ви бях казал, че ще има право бакалавър е вярно! Местата стават 220 магистър и 60 бакалавър - т.е. 280 :lol:

Не знам колко е сериозно да се учи праов бакалавър, но пак местата са повече... а ако може после и да се прехвърлим ще е чудесно :D
право - бакалавър?!?!?!?!? сигурен ли си, че няма грешка?!?!?
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.

Щастливо безработна!!!
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

nrggirl написа:
явор написа:Поправка: Получих писмо от дневник. Това, дето ви бях казал, че ще има право бакалавър е вярно! Местата стават 220 магистър и 60 бакалавър - т.е. 280 :lol:

право - бакалавър?!?!?!?!? сигурен ли си, че няма грешка?!?!?
99%
Баща ми ми каза преди месец, че така са му казали, а шефката на отдела във в.Дневник, когато я питах за това, дали има грешка, ми каза, че 60 са за бакалавър (онези на 1-ва страница дето са посочени), а 220 пак са си редовно и 75 задочно :D
Аватар
maimunka
Пишете, о, братя

Мнение от maimunka »

Нещо не разбрах! Как така давате местата за планов прием като той още не е качен на страницата на СУ или бъркам? Дайте за всички специалности. Казаха ми нещо от рода на това, че от тази година в СУ бройките за дистанционно обучение ще са повече за сметка на тези за задочно обучение.
Аватар
vigour
В началото бе словото

Мнение от vigour »

В сайта ги няма ама МОН ги имат май.Все пак сме края на май.
Научни интереси:
Теория на групите -структура на крайни прости групи
Изображение Изображение
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

maimunka написа:Нещо не разбрах! Как така давате местата за планов прием като той още не е качен на страницата на СУ или бъркам? Дайте за всички специалности. Казаха ми нещо от рода на това, че от тази година в СУ бройките за дистанционно обучение ще са повече за сметка на тези за задочно обучение.
Ами от МОН определят бройката, но може би не точно за всички специалности, а например за всички във ФМИ. СУ или ги мързи да ги публикуват, или още обмислят разпределението на бройките по неопределените специалности. :?
Аватар
CoHka
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от CoHka »

Хайде някой компетентен да ми разясни разликата между Софтуерно Инженерство, Информационни системи, Компютърни науки и Информатика :roll: Ще помоля да не ми рицитирате написаното по книжките и в сайта, защото всички знаем колко различно стоят нещата на практика.
Отказвам да приема, че има друга алтернатива, освен успеха!
Аватар
CoHka
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от CoHka »

Да, погледнах ги, но понятия като Анализ, Дискретни структури и т.н. не ми говорят нищо.
Отказвам да приема, че има друга алтернатива, освен успеха!
Lorie
Летящите Пръсти

Мнение от Lorie »

Анализът е математика: интеграли, диференциали и разни други "много приятни" неща
Изображение
Аватар
hunt3r
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от hunt3r »

А кога ще обявят броя на местата за прием за 3те специалности ? В сайта информацията е от миналата година и изобщо ги няма .....
Всичко се решава лесно и бързо с теоремата на "Заеби"
Аватар
iliyan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от iliyan »

lorie написа:Анализът е математика: интеграли, диференциали и разни други "много приятни" неща
Ами математика е :lol: :lol: :lol:
Интеграли, диференциали... малко наобратно ги започна. Също и редици, граници на функции, редове...
Заключено

Обратно към “КСК 2004-05-06”