Какво да уча - съвети?
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- Catherine
- Летящите Пръсти
- Специалност: Нордистика
- Курс: втори
Re: Какво да уча - съвети?
Аз съм в другата част - румънска филология
Зависи много какви са приоритетите ти. Това, че си учила френски, ще ти бъде в голям плюс, ако избереш румънската. Френска филология започва на много по-високо ниво и още от първи курс започват да се учат "сериозни" неща, което ти дава преднина, защото навлизаш много навътре в материала, стига да не ти се стори прекалено трудно, понеже спомена, че не го знаеш много добре. При нас пък се започва от азбуката, което, както се сещаш, означава, че няма как да се навлезе до такава степен (въпреки че са се постарали да нагласят учебния план
). Но пък си е нов и интересен език. Не искам да те насърчавам за румънска само защото аз уча това, но мога да ти кажа, че аз лично съм много доволна от специалността, преподава се добре, учи се здраво (стига да имаш амбиция да учиш), а румънският е прекрасен език, стига да му дадеш шанс да се "опознаете".
Сега остава да се включи и някой от френска филология. 
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/

http://predi13.pernik-bg.com/

-
sssilencer
- В началото бе словото
МИО в УНСС или Стопанско уплравление в СУ. Със сигурност този въпрос е бил задаван десетки пъти, но ето, че пак питам. Всеки отговор ще бъде безценен за мен, но давайте и някаква обосновка все пак :]
- Sunshiiine
- Да живей словото
- Специалност: Регионално развитие и политика
- Курс: кандидат-студент
- Обратна връзка:
Да ти дам обосновка ще е сложно. Не за друго, ами защото много се е спорило СУ или УНСС. Всеки си избира. Според мен да завършиш образованието си в СУ е възможно най-добрият избор, който можеш да направиш. Както един приятел ми каза: "Избери си. Ако искаш да учиш наистина, то се запиши в СУ. Ако искаш просто някаква диплома и да не си даваш много зор - УНСС". Относно специалностите бих ти дала само един съвет - прегледай учебните планове. Това ще е нещото, което ще ти помогне да направиш своя изборsssilencer написа:МИО в УНСС или Стопанско уплравление в СУ. Със сигурност този въпрос е бил задаван десетки пъти, но ето, че пак питам. Всеки отговор ще бъде безценен за мен, но давайте и някаква обосновка все пак :]
За своето положение хората винаги винят обстоятелствата. Онези, които успяват в живота, които вървят напред и нагоре, търсят желаните от тях обстоятелства. Ако не могат да ги намерят, ги създават.
-
sssilencer
- В началото бе словото
Щом пиша във форума на СУ предполагам, че разбираш, че имам афинитет към това мястоSunshiiine написа:Да ти дам обосновка ще е сложно. Не за друго, ами защото много се е спорило СУ или УНСС. Всеки си избира. Според мен да завършиш образованието си в СУ е възможно най-добрият избор, който можеш да направиш. Както един приятел ми каза: "Избери си. Ако искаш да учиш наистина, то се запиши в СУ. Ако искаш просто някаква диплома и да не си даваш много зор - УНСС". Относно специалностите бих ти дала само един съвет - прегледай учебните планове. Това ще е нещото, което ще ти помогне да направиш своя изборsssilencer написа:МИО в УНСС или Стопанско уплравление в СУ. Със сигурност този въпрос е бил задаван десетки пъти, но ето, че пак питам. Всеки отговор ще бъде безценен за мен, но давайте и някаква обосновка все пак :]
Проблемът е, че се интересувам все пак от икономическа специалност и не знам дали това, че на евентуалната диплома ще пише СУ, а не УНСС няма да навреди в последствие.
А че и за двата унивеситета чувам "слухове" от страшен по-страшен, с оглед на учебния процес, не искам да коментирам на този етап. Не мога да говоря подобни неща, без сам да съм ги видял и изпитал. Дано да не са истина и да не ми се наложи догодина да се кача на "влакчето" и да не се върне повече в милата ни родина.
- Sunshiiine
- Да живей словото
- Обратна връзка:
Да, то и аз смятам, че УНСС повече клонят към икономическите нещица. Друго за което се сещам(ако не си изясниш нещата скоро) е да питаш студентите избрали тази специалност в `подфорума` на съответния факултет за какво точно става въпрос и кое е по-добрият избор. Поне ще си го разбрал от хора, изучаващи в момента тази специалност.
За своето положение хората винаги винят обстоятелствата. Онези, които успяват в живота, които вървят напред и нагоре, търсят желаните от тях обстоятелства. Ако не могат да ги намерят, ги създават.
- abbie
- В началото бе словото
- Специалност: Психология
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Аз искам да се изкажа горе-долу компетентно
Тъкмо се махнах от УНСС. Бях направление "Икономика и бизнес" 2 курс. В тоя университет се влиза безумно лесно. И лесно се излиза хахах. Междувременно, не ти е гарантирано, че ще имаш петички и шестички; едни от най-кадърните ми и ученолюбиви, умни колеги изкарваха тройки при някои преподаватели. Била съм свидетел и как една колежка не влиза въобще на един изпит, но има 4 след това в книжката. Общо взето тройка не се взима трудно, трябва само мааааалко зор да си дадеш. Или много, ако искаш нещо по-високо, но и тогава не ти е нищо гарантирано, теорията на купчинките я има почти при всеки. На мен това не ми пречи особено, отказах се, защото икономиката ми стана противна и накрая ми беше писнало да уча неща, които ме изнервят. Хуманитарно е по-приятничко. Колкото до съревнованието СУ - УНСС.... от личен опит не знам, но близки на мен хора, които взимат на работа икономости, им е направило впечатление, че Софийците са по-кадърни. Сигурно повече са си давали зор. Но и в УНСС, ако искаш, ще научиш много. Материалът е общо взето един и същ.
Като завършил горепосоченото учебно заведение .. потвърждавам казаните от Abbie нещица... много учещи хора ги късаха на изпити за сметка на руси "пички", които не знаят кой е Аспарух и кога е основана България.. но ..понеже очилатия 80-годишен преподавател и е видял бельото и се надява че мърлата ще му обърне внимание....но надежда има !!!

Ho scritto una storia d'amore senza inizio e senza fine...per scriverla con te
- shayne
- Вазов
- Специалност: Политология, Математика
- Обратна връзка:
Няма да съм най-дъртият първокурсник 
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
Член на Академически съвет на СУ
- muligan-cho
- Танцуващия с клавиатури
- Специалност: Китаистика
- Курс: втори
на 19, сигурноmorfei написа:Завършил си УНСС? На колко си години?
- morfei
- Форумно зомби
- Специалност: Компютърни науки
- Курс: първи
По-скоро на 23-24. Кво прави пенсионер като тебе тука у форуму?! 
Компютърни науки 1 курс
На 22 съм бе .. преди няколко месеца съм ги навършил .. какво лаете из форума не разбирам

- The_Vicodin_Timelord
- От дъжд на вятър
Какво завърши в УНСС?
Прогнозиране и планиране 
- Sunshiiine
- Да живей словото
- Обратна връзка:
Какво?
Що за наука е това