Поредното КН vs. СИ
Модератори: Methuselah, thegirl
- Armin^^
- Танцуващия с клавиатури
- Курс: четвърти
Re: Поредното КН vs. СИ
Sigsegv, точно това е, не съм от великите кодери, аз също започнах от нулата... и пак не съм доволен ве, ..... му :Д.

- RadoRado
- Пишеща машина
- Специалност: КН
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Никой не отрича, че СИ е пародия. За това започнах тази тема с "Не ходи в СИ".Armin^^ написа:Не съм доволен от нивото по програмиране. Няма един скъсан... има хора, които след #include <iostream.h> седят и се ослушват като зайци и имат 4 и 5. Не съм доволен от това, че по важни за специалността ми предмети нивото не само, че е ниско, то не съществува, недоволен съм също така, че по предмети, като анализ например нивото е убийствено в сравнение с който и да е друг предмет, който съм изучавал през 1-вата си година. Моите уважения към доц. Рибарска, наистина си разбира от работата, винаги когато съм се обърнел към нея с някаква молба я за задачка, я за разяснение, никога не ми е била отказвана помощ. Изключително любезна и отзивчива жена... която просто се престарава по всички параграфи.
Има интересни предмети, които обаче или са ала-бала или са сложени там само да запълват програмата. Например комуникативните умения. По комуникативни умения се правеха супер яки неща. Лекциите не ми бяха интересни, защото повечето работи ги знаех от обща култура, но на упражненията правехме симулации на интервю за работа, на бизнес преговори, монолози, дебати. Ето това е нещо важно, което трябва да се изучава обстойно. Защото комуникативните умения са нещо, което ползваме всеки ден. Плюс това едно 80% от колегите ми са толкова затворени, че една приказка не мога да си кажа с тях като хората, било то за интереси, учене или каквото и да е. Английският беше сложен там е така, за ташака, да има нещо там в сряда. В тези условия нищо не може да се научи. Учителката беше готина, супер много сме си говорили с нея на най-различни теми. Аз проблеми с английския нямам, ама колегите ми, дето са от МГ-та повечето са жив зян. Какво научиха те за тея няколко месеца? Нищо. Въпреки, че за мен часовете по английски си бяха отмора, смятам, че без тях щеше да е по-добре, най-малкото защото хората с по-ниско ниво на английски нищо не научиха, зубреха отговори и минаваха с 5 и 6 с клизма. Блъскат се някви простотии в програмата, не знаят кво правят.
Но в КН, повярвай, не е чак така. Има скъсани по всичко ( УП/СДиООП, Дискретни, за Анализ да не говорим и т.н. )
И в програмата има заложени интересни предмети ( Алгебра 2, Дизайн и анализ на алгоритми )
За това - СИ ще бъде пародия докато не и оправят програмата веднъж за винаги.
За мен СИ трябва да има много програмиране, без анализ, без комуникативни лайна и пак много програмиране и практика. При вас няма как да се оправдая, че има "науки" в името на специалността.
Гейм Дизайн, Gamificiaton, Манипулация
- http://game-craft.com/blog/
- lunatic_moon
- Вазов
- Специалност: Компютърни науки
Според мен и специалността КН ще се прецака след като направят още един поток. Не стига, че сега нивото е ниско, ами те искат да го смъкнат още повече...
- Armin^^
Чакай малко ве, момко. СИ, че е пародия за момента, такова е. Но определено не съжалявам, че записах СИ. Можеше да е по-зле, можеше да съм КН :Д.RadoRado написа: Никой не отрича, че СИ е пародия. За това започнах тази тема с "Не ходи в СИ".
Но в КН, повярвай, не е чак така. Има скъсани по всичко ( УП/СДиООП, Дискретни, за Анализ да не говорим и т.н. )
И в програмата има заложени интересни предмети ( Алгебра 2, Дизайн и анализ на алгоритми )
За мен СИ трябва да има много програмиране, без анализ, без комуникативни лайна и пак много програмиране и практика. При вас няма как да се оправдая, че има "науки" в името на специалността.
Правиш ли разлика между програмист и софтуерен инженер? Софтуерните инженери по принцип не са хора, които седят в мазе и пишат код по 12 часа на ден. Това програмистите го правят. Идеята за образа на софтуерния инженер е специалист, който не се занимав толкова с програмиране, а с общата идея зад продукта, на софтуерните инженери им трябват "комуникативни лайна", най-малкото защото те работят много повече с хора от обикновените програмисти. Ако на теб отделни междуметия и нечленоразделна реч ти стигат в комуникативния процес, ок. Нас нали уж за такива ни готвят. Вас ви гърчат с програмиране и ДАА и прочие работи, защото от вас се очаква един ден вие да пишете кода за програмите.
Сега, не се обиждай, но сред колегите ми битува мнение, че от КН всички са някви перки, дето само вървят и се бият в гърдите, само защото са КН и са влезли в най-трудната специалност във ФМИ с най-високия бал. И по-стряскащо е, че май са прави.

-
lbs
- В началото бе словото
- Специалност: СИ
Не почнеш ли да трупаш опит някъде на работно място, няма значение дали си завършил КН , СИ или МАТЕМАТИКА.
Всичко си зависи от човека. Така, че не ми го хвалете това КН, защото всички знаем на какво ниво е висшето образование в България и повечето ни интересува само документа, а пък истинските познания сме ги натрупали на други места, където не смятаме граници и производни.
Всичко си зависи от човека. Така, че не ми го хвалете това КН, защото всички знаем на какво ниво е висшето образование в България и повечето ни интересува само документа, а пък истинските познания сме ги натрупали на други места, където не смятаме граници и производни.
- RadoRado
- Пишеща машина
- Обратна връзка:
Момко, за да станеш "софтуерен инженер" трябва все някога през живота си да си писал кодArmin^^ написа:Чакай малко ве, момко. СИ, че е пародия за момента, такова е. Но определено не съжалявам, че записах СИ. Можеше да е по-зле, можеше да съм КН :Д.RadoRado написа: Никой не отрича, че СИ е пародия. За това започнах тази тема с "Не ходи в СИ".
Правиш ли разлика между програмист и софтуерен инженер? Софтуерните инженери по принцип не са хора, които седят в мазе и пишат код по 12 часа на ден. Това програмистите го правят. Идеята за образа на софтуерния инженер е специалист, който не се занимав толкова с програмиране, а с общата идея зад продукта, на софтуерните инженери им трябват "комуникативни лайна", най-малкото защото те работят много повече с хора от обикновените програмисти. Ако на теб отделни междуметия и нечленоразделна реч ти стигат в комуникативния процес, ок. Нас нали уж за такива ни готвят. Вас ви гърчат с програмиране и ДАА и прочие работи, защото от вас се очаква един ден вие да пишете кода за програмите.
Сега, не се обиждай, но сред колегите ми битува мнение, че от КН всички са някви перки, дето само вървят и се бият в гърдите, само защото са КН и са влезли в най-трудната специалност във ФМИ с най-високия бал. И по-стряскащо е, че май са прави.
Не можеш да проектираш нещо, от което си нямаш идея.
А както съм се убедил, "комуникативните лайна" наистина не ви учат да общувате по-добре с хора. Това нещо се учи само ако общуваш с хора и това си е пак до теб.
СИ е нова специалност с неясна цел( или по-скоро неясно постигане на целта ). Вие сте опитното зайче на факултета и може да си мислите какво искате за другите специалности, но няма особено значение
Най-вече ви е страх от по-трудните предмети, а да се скриеш зад титла "Софтуерен инженер" е лесно решение.
А и софтуерен инженер е доста обширно нещо. Наляво и надясно се раздава и използва като топъл хляб.
- RadoRado
- Пишеща машина
- Обратна връзка:
Прав сиinvisible написа:пишките ви ли са малки че си мерите специалностите![]()
Но е редовно да има такъв спор покрай края на КСК.
Абе който каквото избере си е за него. Поне си защитаваме специалностите
-
bubo
- От дъжд на вятър
- Специалност: Информатика
- Курс: втори
@ Armin^^ ако не си доволен от програмирането просто не си уцелил специалноста, при нас(Информатика) програмирането е на мн високо ниво...както и всичко останало. За първи курс няма нещо по което да се е минавало ей така, камо ли с високи оценки...е може би без английския, но аз него не го броя щото си го знам.
- Armin^^
RadoRado написа: СИ е нова специалност с неясна цел( или по-скоро неясно постигане на целта ). Вие сте опитното зайче на факултета и може да си мислите какво искате за другите специалности, но няма особено значение![]()

- bggashnik
- Пишеща машина
- Специалност: Компютърни науки
Armin^^ написа:Софтуерните инженери по принцип не са хора, които седят в мазе и пишат код по 12 часа на ден. Това програмистите го правят.

Компютърни науки I курс
- metala
- В началото бе словото
- Специалност: SUSE 9.1
- Обратна връзка:
Не мога да се съглася с теб.RadoRado написа:Момко, за да станеш "софтуерен инженер" трябва все някога през живота си да си писал кодArmin^^ написа:...Много код !
Достатъчно е да знаеш основните технологии, които се използват и да си в час с новостите. Това е нужното да си софтуерен инженер. 1-2 езика да знаеш читаво и вече може да реализираш.
Та така, да дам пример с мен. Вярно е, че съм се занимавал с дузина езика за програмиране най-много, но до преди 1 месец не бях пипал Java. Просто бях чул, че има такова нещо и помня едно време, 99та беше много популярен за web applets.
Това не ми попречи за 1 ден да напиша програма Remote jUnit testing съставена от Server и Client, използващи XML-RPC за протокол.
Но това което трябваше да зная за да направя програмата беше синтаксис (това вече го знаех от PHP и C), какво е това RPC и в частност XML-RPC и да проуча въпроса с динамично зареждане на класове и как се прави reflection в Java.
От проектантска гледна точка, единственото нещо което трябва да се знае е протокола и имената на услугите заедно с параметрите, които мисля, че можеха да се дават под WSDL формат. (представи си че нямам никаква представа как изглежда това нещо, но знам за какво служи).
Т.е. Нас СИ ни спрягат за софтуерни проектанти. Може и да не можеме да пишем супер дупер оптимизирания код, но на нас не ни и трябва. На нас ни е достатъчно да напишем един PoC и да покажеме, ето така ще бачкат нещата. Останалия /да кажем/ по-качествен код ще го оставим на вас - КН или Информатика.
Да, наистина вярвам, че КН и Информатика са много добри в писането на код и това не е подигравка, но аз не мисля, че целта на СИ трябва да е коденето...
Debian worshipper
Понеже мнението е дългичко, нека ви спестя времето като го преразкажа накратко:metala написа:Не мога да се съглася с теб.RadoRado написа:Момко, за да станеш "софтуерен инженер" трябва все някога през живота си да си писал кодArmin^^ написа:...Много код !
Достатъчно е да знаеш основните технологии, които се използват и да си в час с новостите. Това е нужното да си софтуерен инженер. 1-2 езика да знаеш читаво и вече може да реализираш.
Та така, да дам пример с мен. Вярно е, че съм се занимавал с дузина езика за програмиране най-много, но до преди 1 месец не бях пипал Java. Просто бях чул, че има такова нещо и помня едно време, 99та беше много популярен за web applets.
Това не ми попречи за 1 ден да напиша програма Remote jUnit testing съставена от Server и Client, използващи XML-RPC за протокол.
Но това което трябваше да зная за да направя програмата беше синтаксис (това вече го знаех от PHP и C), какво е това RPC и в частност XML-RPC и да проуча въпроса с динамично зареждане на класове и как се прави reflection в Java.
От проектантска гледна точка, единственото нещо което трябва да се знае е протокола и имената на услугите заедно с параметрите, които мисля, че можеха да се дават под WSDL формат. (представи си че нямам никаква представа как изглежда това нещо, но знам за какво служи).
Т.е. Нас СИ ни спрягат за софтуерни проектанти. Може и да не можеме да пишем супер дупер оптимизирания код, но на нас не ни и трябва. На нас ни е достатъчно да напишем един PoC и да покажеме, ето така ще бачкат нещата. Останалия /да кажем/ по-качествен код ще го оставим на вас - КН или Информатика.
Да, наистина вярвам, че КН и Информатика са много добри в писането на код и това не е подигравка, но аз не мисля, че целта на СИ трябва да е коденето...
- Metala знае как се става и какво е да си софтуерен инженер. Знае и сложни термини. Все пак е в бизнеса от 1999 година.
- Завършилите СИ са перфектните мениджъри на истинските програмисти - знаят само повърхностните неща и пишат PoC-овете. Пък негрите (ние) вършим черната работа.
Segmentation fault
- Armin^^
SIGSEGV написа: Понеже мнението е дългичко, нека ви спестя времето като го преразкажа накратко:
- Metala знае как се става и какво е да си софтуерен инженер. Знае и сложни термини. Все пак е в бизнеса от 1999 година.
- Завършилите СИ са перфектните мениджъри на истинските програмисти - знаят само повърхностните неща и пишат PoC-овете. Пък негрите (ние) вършим черната работа.

На мама умното момче

- metala
- В началото бе словото
- Специалност: SUSE 9.1
- Обратна връзка:
Нека започна с това, че "metala" започва с малка буква, хората често се бъркат и ти прощавам.SIGSEGV написа:Понеже мнението е дългичко, нека ви спестя времето като го преразкажа накратко:
Другото което е, не съм в бизнеса или ако съм бил, то е било за кратко - "на парче".
Не съм казал мениджъри, а проектанти, но явно ти така си го разбрал. Вероятно според теб няма нужда от такова нещо. А мислиш от кой идва листчето със задачите за деня и какви интерфейси трябва да реализираш?
Аз мисля, че е много по-лесно да ти дадат листче със задачките, които трябва да направиш, вместо да ти кажат "напиши програма за счетоводство", без да знаеш как трябва да става комуникацията между потребителя и програмата и сървърите, а сам да ги мъдриш.
Не знам защо според теб програмирането е черна работа. Аз мога да кажа, че е много приятно занимание, но всеки със мнението си. /казало кучето и се облизало под опашката/
Мога да ти кажа, че при сисадмините е много по-черна работата. Да те викат да къртиш с HILTI после да опъваш кабели над сгради.. бегай бе. А и основната дейност по интегриране на системи и отстряняване на проблеми не е лека.
Очаквах да си по-близо до системното администриране с този прякор, ама явно съм се объркал. За сега ми звучиш като недоволен програмист бачкатор.
Debian worshipper