Къде да уча екология?

Подфорум към Биологическия факултет
Аватар
Stiliqnita
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Къде да уча екология?

Мнение от Stiliqnita »

Здравейте!
Въпросите ми са насочени предимно към тези, които учат Екология и опазване на околната среда. Пиша тази тема с надежда някой от вас да ме ориентира какво да правя със следването си! :)
Много искам да уча екология, защото силно ме вълнуват въпросите, свързани със замърсяването на околната среда, с глобалното затопляне и т.н.
Непрестанно срещам различни мнения - едни хора ми казват, че тази специалност има добро бъдеще, още повече след влизането на България в Европейския съюз.
Други обаче са на мнение, че специалността биотехнологии например дава много по-големи шансове за реализация. Все пак аз държа да уча именно екология!
Но, както се казва, колкото хора попиташ, толкова различни мнения ще чуеш! :lol:
Отделно чувам различни гледни точки и за учебните заведения...
Тъй че реших да питам директно вас - тези, които най-добре знаят дали си струват усилията да кандидатствам в Софийския университет, или да избера друг - като например Лесотехническия? Доволни ли сте от преподавателите, от базата, от знанията, които получавате?
Благодаря ви предварително, надявам се да успеете да ми помогнете! :bounce:
frigor
В началото бе словото

Re: Къде да уча екология?

Мнение от frigor »

...........
Последно промяна от frigor на 06 Юни 2010, 14:59, променено общо 1 път.
meel
От дъжд на вятър

Мнение от meel »

Здравей, Stiliqnita. :) Аз уча Екология и опазване на околната среда. Много се радвам на такива ентусиасти като теб, които се насочват към специалността с желание. :cheers:
Такам, по ред на въпросите:
За реализацията - специалността е дооооста обширна и включва много различни области, които могат да прераснат в бъдеща професия - от чисто научна работа в областта на ботаниката, зоологията, микробиологията и т.н., оценка и контрол на качеството на околната среда, ОВОС, методи за пречистване на въздух, вода, почва... въобще изборът е огромен. Проблемът с намирането на работа го има естествено, но коя ли специалност ти дава 100%-ова гаранция, че ще си намериш работа? Пък аз съм на принципа, че няма перспективни и безперспективни специалности, има перспективни и безперспективни хора. С други думи - който търси - намира. ;)
За избора на университет какво да ти кажа...очевидно нямам кой знае какви наблюдения върху другите, така че ще си кажа за Софийския. Базата е зле, факт. Преподаватели има и невероятно добри :flower: и...не чак толкова добри. :mrgreen: Но мисля, че на човек, който наистина знае за какво е там, факултетът може да даде много. Пък и имай предвид, че голяма част от хората, които работят в сферата на екологията и ООС в България са минали именно по този (често нелек :bom: ) път - БФ. Някои от тях са още в него като преподаватели, асистенти... Така че във всеки случай БФ е мястото за натрупване на полезни контакти. :colors: Пък и колегите обикновено са готини.
За да обобщя с две думи тоя чаршаф, дето изписах - въпреки всичко в БФ е готино. :drunken:
Надявам се, че съм ти помогнала поне мъничко, ако имаш други въпроси, питай. Успех! :albino:
Аватар
Maniuni
В началото бе словото
Специалност: ЕООС
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Maniuni »

И аз имах такива чудения, но се престраших и сега уча Екология задочно в БФ. Засега нямам много добри впечатления, но може би още е рано. Една от преподавателките ми каза, че на работа наемали все хора, които са учили в Лесотехническия, защото само там приемат образованието за добро в тази област. Много се надявам да не е права за това. На мен проблема са ми колегите ми, които сами не знаят защо са влезли в тази специалност, някакси действа демотивиращо. Преподавателите са различни - повечето засега ми харесаха, общо взето си зависи от теб дали ще научиш нещо, както е и навсякъде. Успех и от мен ;)
Hakuna Matata :)
Аватар
Ivo Penev
Легендарен флуудър
Специалност: право
Обратна връзка:

Мнение от Ivo Penev »

имам приятел в Пловдив,там учи екология,доволен е
memento mori
Аватар
HeJLu
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент
Обратна връзка:

Мнение от HeJLu »

А ходили се на практики :shock:
Gloto
В началото бе словото

Мнение от Gloto »

Здравейте ;) Има ли от приетите в БФ ? :)
Аз на първо класиране съм приета Биология,но чакам второ за екология...
Аватар
mirchetu
От дъжд на вятър
Специалност: Фармация МУ-София, евентуално и Екология в СУ

Мнение от mirchetu »

Айде и аз да се изкажа по въпроса. Много зависи с коя част от екологията искаш да се занимаваш. Ако предпочиташ технологичната част, наистина е по-добре в Лесото, но ако желаеш да се развиваш като еколог-биолог, мястото ти е в СУ! Смятам, че няма да сгрешиш, ако избереш СУ! Като гледам си писала мнението през май и ако си кандидатствала тази година, най-вероятно си записала Екология вече и можеш да споделиш за избора си :) Аз съм 4 курс Екология задочно, но това лято бях поставена пред трудния избор дали да я продължа, но дори и да се беше наложило да прекъсна, щях да направя всичко, за да я продължа в някакъв момент, защото специалността не е за изпускане. Сега много хора я пренебрегват, но след някоя и друга година ще сме много ценни!
Последно промяна от mirchetu на 03 Фев 2011, 23:39, променено общо 1 път.
"Тези, които си мислят, че знаят всичко, много дразнят тези от нас, които наистина го знаем."
неизвестен автор
Изображение
radiy
В началото бе словото
Специалност: IT i angliiski ezik
Курс: друг

Мнение от radiy »

zdr az vse o6te sam u4eni4ka i iskam da popitam nqkoi koito u4i ekologiq da mi kaje za kakvo to4no stava na vapros?koi otcenki sa vklu4eni v bala,po kakvo trqwva da darja izpit ako ima takav ili takiva.prosti iskam da znam.mn pati sam 4ela nai razli4ni ne6ta v tozi forum koito mn sa mi pomognali.ako i sega nqkoi da mi pomogne mn 6te sam mu blagodarna :)
Аватар
Maniuni
В началото бе словото
Специалност: ЕООС
Обратна връзка:

Мнение от Maniuni »

radiy написа:zdr az vse o6te sam u4eni4ka i iskam da popitam nqkoi koito u4i ekologiq da mi kaje za kakvo to4no stava na vapros?koi otcenki sa vklu4eni v bala,po kakvo trqwva da darja izpit ako ima takav ili takiva.prosti iskam da znam.mn pati sam 4ela nai razli4ni ne6ta v tozi forum koito mn sa mi pomognali.ako i sega nqkoi da mi pomogne mn 6te sam mu blagodarna :)
Трябва ти биология и химия за бала, изпита преди 2 години, когато аз кандидатствах беше само по биология. Химията и тя доста ще ти трябва после, да знаеш че има много химия, от моите колеги имаше доста изненадани.
Hakuna Matata :)
radiy
В началото бе словото
Специалност: IT i angliiski ezik
Курс: друг

Мнение от radiy »

mn blagodarq :)
Публикувай отговор

Обратно към “БиоФ”