Поредното КН vs. СИ
Модератори: Methuselah, thegirl
Re: Поредното КН vs. СИ
Принципно една диплома не говори колкото натрупан опит и ако не те гърчат в унито можеш по- лесно да съчетаеш работата със следването... Така че нещата са на кантар, ако ще си говорим глупости.
"12. Овладяване на обективни критерии за оценка на духовните и материалните ценности на обществото.
13. Изграждане на навици за опазване на околната среда и на собственото здраве."

13. Изграждане на навици за опазване на околната среда и на собственото здраве."
- Armin^^
- Танцуващия с клавиатури
- Курс: четвърти
Именно, мен от тъпотиите, с които ме занимават не ми остава време да се развивам в насоката, в която аз искам. Жълт сняг, колкото по-скоро разбереш, че в университета почти нищо не се научава, освен ако не седнеш сам, у вас, да си го научиш, толкова по-добре. Като влязох си мислех, че едва ли не влизам в някакво място, в което всичко ще ми е интересно и ще ми е забавно да уча. Сега не ме е срам да си призная, че съм вътре за 1 хартийка, която удостоверява, че са ме "научили" на нещо през тези 4 години.MalUmKo написа:Принципно една диплома не говори колкото натрупан опит и ако не те гърчат в унито можеш по- лесно да съчетаеш работата със следването... Така че нещата са на кантар, ако ще си говорим глупости.

- morfei
- Форумно зомби
- Специалност: Компютърни науки
- Курс: първи
Той вече записа СИ. Заключете темата за бъдещите кандидатстващи 
Компютърни науки 1 курс
Освен ако не седнеш сам?Armin^^ написа:...Жълт сняг, колкото по-скоро разбереш, че в университета почти нищо не се научава, освен ако не седнеш сам, у вас, да си го научиш, толкова по-добре. Като влязох си мислех, че едва ли не влизам в някакво място, в което всичко ще ми е интересно и ще ми е забавно да уча. Сега не ме е срам да си призная, че съм вътре за 1 хартийка, която удостоверява, че са ме "научили" на нещо през тези 4 години.
Това какво точно трябва да означава?
Къде и как изобщо можеш да научиш нещо без да седнеш сам?
Всеки в университета трябва да разбере, че това не е място, на което ще получиш професия. Това е място, което ще ти даде солидни основи и фундаментални умения, които в последствие биха ти позволили да се развиваш в съответната насока сам. Именно това е тънката разлика между занаятчийството и способностите, които придобиваш в университета.
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
- Armin^^
sedrik написа: Това е място, което ще ти даде солидни основи и фундаментални умения...
Не, това е мястото, където само ми губят времето ( поне за момента се явява такова, искрено се надявам в бъдеще да бъда на противоположното мнение ).
Надеждата ми беше в избираемите предемети, които почвам да избирам от догодина, но след разговор с един от преподавателите, се оказа, че те са същата пародия като задължителните предмети.
Седрик, точно това е, университетът ми дава знания, но не в насоката,в която аз искам да се развивам. Мога да ти кача едно есенце тук на един от моите колеги относно образованието във ФМИ. И смея да твърдя, че съм съгласен с много от нещата, които той е написал.
Мога още да говоря по темата, ама сега просто не ми се хаби въздух за простотии.

Моето мнение за моята специалност за сега е положително.
Предметите първи и втори курс дават точно това, което се очаква от тях- база и примери, изложението им не е перфектно (повечето де, има неща, от които не мога и да си помисля да се оплача), но до този извод стигам сега, като знам малко повече. Има още много какво да се каже по материала, но човек трябва сам да бута напред. Идеята е да можеш, когато седнеш да четеш нещо по- сериозно, да си кажеш: "Аха, това имам представа какво е.", а не на всеки ред да гледаш с оцъклени очи и да си викаш: "КАКВО ПО ДЯВОЛИТЕ?" . Нещата стават с постоянство и желание.
Предметите първи и втори курс дават точно това, което се очаква от тях- база и примери, изложението им не е перфектно (повечето де, има неща, от които не мога и да си помисля да се оплача), но до този извод стигам сега, като знам малко повече. Има още много какво да се каже по материала, но човек трябва сам да бута напред. Идеята е да можеш, когато седнеш да четеш нещо по- сериозно, да си кажеш: "Аха, това имам представа какво е.", а не на всеки ред да гледаш с оцъклени очи и да си викаш: "КАКВО ПО ДЯВОЛИТЕ?" . Нещата стават с постоянство и желание.
"12. Овладяване на обективни критерии за оценка на духовните и материалните ценности на обществото.

- The_Soldier
- Легендарен флуудър
- Специалност: Информатика
- Курс: втори
- Обратна връзка:
MalUmKo а ти в коя специалност си?
My body is a cage that keeps me from dancing with the one I love, but my mind holds the key...
Математика.

- жълтия сняг
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
морфей как набързо ме отписаmorfei написа:Той вече записа СИ. Заключете темата за бъдещите кандидатстващи
Армин, аз влизам точно с такава нагласа (че в университета почти нищо не се научава и ако искаш да се развиваш трябва сам да го правиш) и общо взето целта и на мен ми е хартийката. надявам се все пак да съм сбъркал, но все пак по-добре с такава нагласа и да си сгрешил, от колкото с нагласа като твоята и да бъдеш разочарованArmin^^ написа:Жълт сняг, колкото по-скоро разбереш, че в университета почти нищо не се научава, освен ако не седнеш сам, у вас, да си го научиш, толкова по-добре. Като влязох си мислех, че едва ли не влизам в някакво място, в което всичко ще ми е интересно и ще ми е забавно да уча. Сега не ме е срам да си призная, че съм вътре за 1 хартийка, която удостоверява, че са ме "научили" на нещо през тези 4 години.
1ви курс, Софтуерно инженерство
Като ви слушам, все повече разбирам защо нивото в университета пада с всяка изминала година.
- morfei
- Форумно зомби
- Специалност: Компютърни науки
- Курс: първи
Нищо, Васе, ще се виждаме сега, в 1 факултет сме. Лошото е, че разваляш четворката за белот ама кво да се прави..
Някое момиче ще заеме мястото ти. Аз ще правя кастинга 
Компютърни науки 1 курс
- Armin^^
Ок, приятно усвояване на солидни фундаментални знания тогава. Ще се видим на пазара на труда :Д.sedrik написа:Като ви слушам, все повече разбирам защо нивото в университета пада с всяка изминала година.
Седрик, този университет няма ниво. Лежи на стара слава отпреди 20-30 години. Повярвай ми 5 години съм учил в "най-елитната гимназия в Пловдив", която беше също един бавнодействащ, почти не функциониращ апарат, който лежеше на слава от началото на 90-те. С радост се махнах оттам и се озовах на абсолютно същото място, само дето мащабът в момента е много по-голям и простотиите са повече и са по-големи.
Ама това е защото съм тъп и нашите като ме юркаха да ходя в Англия да уча, аз седях и виках: "Луди ли сте ве? Студент в Бг е един път...". Да, един път е... ама не си заслужава.

На пазара на труда се търсят умни хора, имащи способности да се справят в трудни и често нови и непредвидени ситуации за сравнително малко време. Именно тук е добре да имаш фундаментални познания и умения и на базата на тях да можеш да анализираш проблема и да откриеш решение. Човек да бъде умен, трудно би могъл да бъде научен където и да е. Да придобие способности обаче може. И способности придобиваш ако имаш желание и си амбициран за това. Аз виждам, че много от студентите сега не са и с всяка изминала година влизат все по-малко мотивирани и старателни хора, с което конкуренцията главоломно се струтва, с нея нивото, а с него малко или много критериите се снижават.
Това дали Университетът има слава, дали е известен, дали е добър в световен мащаб и т.н. е съвсем друг въпрос, тъй като за това се иска доста - добро обучение, развита научно-изследователска дейност, високотехнологична и модерна материална база, добър мениджмънт, пари и още и още. Изобщо този въпрос не го повдигам. Аз се ограничавам само до обучението. Защото наистина смятам, че обучението в нашия факултет (дори не говоря за целия университет) е добро и по много критерии не отстъпва на западните университети (по някои дори смятам, че е по-добро). Предлагат се интересни курсове, повечето преподаватели са големи специалисти, преподават със желание и не отказват помощ и консултации абсолютно на никого. Така че от тях ако желаеш можеш да научиш много. В този смисъл ми е интересно ти от кое конкретно не си доволен, кои са "простотиите", както ти ги наричаш и защо нищо не може да се научи тук? Пак подчертавам обаче, че се ограничаваме конкретно до обучението, защото аз за другите неща мнение не съм изказал.
Това дали Университетът има слава, дали е известен, дали е добър в световен мащаб и т.н. е съвсем друг въпрос, тъй като за това се иска доста - добро обучение, развита научно-изследователска дейност, високотехнологична и модерна материална база, добър мениджмънт, пари и още и още. Изобщо този въпрос не го повдигам. Аз се ограничавам само до обучението. Защото наистина смятам, че обучението в нашия факултет (дори не говоря за целия университет) е добро и по много критерии не отстъпва на западните университети (по някои дори смятам, че е по-добро). Предлагат се интересни курсове, повечето преподаватели са големи специалисти, преподават със желание и не отказват помощ и консултации абсолютно на никого. Така че от тях ако желаеш можеш да научиш много. В този смисъл ми е интересно ти от кое конкретно не си доволен, кои са "простотиите", както ти ги наричаш и защо нищо не може да се научи тук? Пак подчертавам обаче, че се ограничаваме конкретно до обучението, защото аз за другите неща мнение не съм изказал.
- Armin^^
Не съм доволен от нивото по програмиране. Няма един скъсан... има хора, които след #include <iostream.h> седят и се ослушват като зайци и имат 4 и 5. Не съм доволен от това, че по важни за специалността ми предмети нивото не само, че е ниско, то не съществува, недоволен съм също така, че по предмети, като анализ например нивото е убийствено в сравнение с който и да е друг предмет, който съм изучавал през 1-вата си година. Моите уважения към доц. Рибарска, наистина си разбира от работата, винаги когато съм се обърнел към нея с някаква молба я за задачка, я за разяснение, никога не ми е била отказвана помощ. Изключително любезна и отзивчива жена... която просто се престарава по всички параграфи.
Има интересни предмети, които обаче или са ала-бала или са сложени там само да запълват програмата. Например комуникативните умения. По комуникативни умения се правеха супер яки неща. Лекциите не ми бяха интересни, защото повечето работи ги знаех от обща култура, но на упражненията правехме симулации на интервю за работа, на бизнес преговори, монолози, дебати. Ето това е нещо важно, което трябва да се изучава обстойно. Защото комуникативните умения са нещо, което ползваме всеки ден. Плюс това едно 80% от колегите ми са толкова затворени, че една приказка не мога да си кажа с тях като хората, било то за интереси, учене или каквото и да е. Английският беше сложен там е така, за ташака, да има нещо там в сряда. В тези условия нищо не може да се научи. Учителката беше готина, супер много сме си говорили с нея на най-различни теми. Аз проблеми с английския нямам, ама колегите ми, дето са от МГ-та повечето са жив зян. Какво научиха те за тея няколко месеца? Нищо. Въпреки, че за мен часовете по английски си бяха отмора, смятам, че без тях щеше да е по-добре, най-малкото защото хората с по-ниско ниво на английски нищо не научиха, зубреха отговори и минаваха с 5 и 6 с клизма. Блъскат се някви простотии в програмата, не знаят кво правят.
Има интересни предмети, които обаче или са ала-бала или са сложени там само да запълват програмата. Например комуникативните умения. По комуникативни умения се правеха супер яки неща. Лекциите не ми бяха интересни, защото повечето работи ги знаех от обща култура, но на упражненията правехме симулации на интервю за работа, на бизнес преговори, монолози, дебати. Ето това е нещо важно, което трябва да се изучава обстойно. Защото комуникативните умения са нещо, което ползваме всеки ден. Плюс това едно 80% от колегите ми са толкова затворени, че една приказка не мога да си кажа с тях като хората, било то за интереси, учене или каквото и да е. Английският беше сложен там е така, за ташака, да има нещо там в сряда. В тези условия нищо не може да се научи. Учителката беше готина, супер много сме си говорили с нея на най-различни теми. Аз проблеми с английския нямам, ама колегите ми, дето са от МГ-та повечето са жив зян. Какво научиха те за тея няколко месеца? Нищо. Въпреки, че за мен часовете по английски си бяха отмора, смятам, че без тях щеше да е по-добре, най-малкото защото хората с по-ниско ниво на английски нищо не научиха, зубреха отговори и минаваха с 5 и 6 с клизма. Блъскат се някви простотии в програмата, не знаят кво правят.

Това не означава, че в целия факултет е така. Аз съм в КН (хехе, все пак темата е КН vs. СИ) и съм доволен от програмирането. Вярно, лекциите меко казано не бяха върха, но пък на упражнения и особено на практикуми се научаваха доста неща. А контролните и изпитите определено мотивираха за учене, защото в общия случай не бяха толкова лесни. Скъсани също имахме, ако това ти е критерий. Винаги обаче се намират разни велики кодери, които съвсем логично са недоволни от нивото на програмирането, специалността и университета въобще, че и се правят на много отворени на асистентите. Е сори, все пак нещата трябва да се изграждат от нулата.Armin^^ написа:Не съм доволен от нивото по програмиране. Няма един скъсан... има хора, които след #include <iostream.h> седят и се ослушват като зайци и имат 4 и 5. Не съм доволен от това, че по важни за специалността ми предмети нивото не само, че е ниско, то не съществува, недоволен съм също така, че по предмети, като анализ например нивото е убийствено в сравнение с който и да е друг предмет, който съм изучавал през 1-вата си година. Моите уважения към доц. Рибарска, наистина си разбира от работата, винаги когато съм се обърнел към нея с някаква молба я за задачка, я за разяснение, никога не ми е била отказвана помощ. Изключително любезна и отзивчива жена... която просто се престарава по всички параграфи.
А за Рибарска просто нямате право да се оплаквате
На мен пък комуникативните ми бяха изборна (при същия екип) и смея да твърдя, че и лекциите и упражненията (бил съм и на ваше упражнение) бяха пълна пародия. Накрая трябваше да направим глупав проект, който няма никаква връзка с дисциплината и реално e услуга на доцентката. Почти нищо не научих, добре че поне взех 5 кредита и шестица.Armin^^ написа:Има интересни предмети, които обаче или са ала-бала или са сложени там само да запълват програмата. Например комуникативните умения. По комуникативни умения се правеха супер яки неща. Лекциите не ми бяха интересни, защото повечето работи ги знаех от обща култура, но на упражненията правехме симулации на интервю за работа, на бизнес преговори, монолози, дебати. Ето това е нещо важно, което трябва да се изучава обстойно. Защото комуникативните умения са нещо, което ползваме всеки ден. Плюс това едно 80% от колегите ми са толкова затворени, че една приказка не мога да си кажа с тях като хората, било то за интереси, учене или каквото и да е. Английският беше сложен там е така, за ташака, да има нещо там в сряда. В тези условия нищо не може да се научи. Учителката беше готина, супер много сме си говорили с нея на най-различни теми. Аз проблеми с английския нямам, ама колегите ми, дето са от МГ-та повечето са жив зян. Какво научиха те за тея няколко месеца? Нищо. Въпреки, че за мен часовете по английски си бяха отмора, смятам, че без тях щеше да е по-добре, най-малкото защото хората с по-ниско ниво на английски нищо не научиха, зубреха отговори и минаваха с 5 и 6 с клизма. Блъскат се някви простотии в програмата, не знаят кво правят.
Segmentation fault