За да отчетем нарушението, ти трябват 3 елемента - деяние, настъпила вреда и връзката между тях двете.Лорд Носферату написа:На мен проблемът ми е с това как се доказват тия 10% (или там колкото). Как се доказва колко от хората, които не са си купили книжния вариант, биха си го купили, ако в интернет нямаше безплатен електронен? Как се доказва, че потенциалният купувач е знаел за електронния и го е прочел? Как се доказва, че заради това не си е купил книжния вариант? Защото продуктът на издателството и този, който аз съм предоставил, са различни. При мен е само текст, при тях е текст, хартия, оформление...
Освен това къде в уравнението влизат евентуалните случаи, в които някой е прочел (може би само донякъде) електронния вариант, харесал му е и е решил, че иска да има и книжния, вместо да си вади очите? Допълнителна реализирана печалба за издателството. В такъв случай кое е обратното на вредите?
Пример: да кажем, че за дадена книга издателството прогнозира 1000 продадени бройки. Дотогава книгата не е била качвана в интернет. Но в деня на издаването аз я качвам. Прогнозата спада на 800. Аз обаче съм отчел 400 уникални посещения за съответния период. Как се изчисляват вредите?
Деянието е леснодоказуемо - издателя проверява дали книгите му ги има в нета, всеки сам може да направи такава проверка.
Настъпилата вреда се доказва също лесно - да речем, си проучил пазара на фентъзи и само ти издаваш някаква яка книга, очакваш, че ще продадеш 3000 броики, първия месец от издаването и. Но идват резултатите и те сочат 2500 книги. И тъй като са с 500 броики по-малко, а никой друг няма правата за тази книга. Значи си загубил парите от тези 500 не заради конкуренцията, а по друга причина
И връзката между деянието и вредите - ами то се доказва по-трудно, и често с помощта на полицията. Ти не си продал 500 книги, почваш да търсиш обяснение. Най-логичното е кризата, а не сайт в нета. Но щом тези хора са били готови да ти платят въпреки кризата, значи не е заради цената. Намаляване на популярността на книгата или автора е следващото предположение. Правиш си пак проучване да видиш, колко хора му се кефят. Ако са спаднали, това обяснява ниските продажби. Ако не са - значи не е от тва, че книгата не струва или автора се е олял. И друг опция има - пуснали са по-яка книга, и фентъзи-читателите са избрали да купят първо нея. Това се проверява лесно из нета или чрез обиколки по складовете...
И така, се отмятат варианти, докато остане само последния - книгата я има в нета, по същото време, но безплатно. Проверяваш колко хора я имат от там - ако са над 500, връзката е очевидна (проверява се колко хора са я отворили или свалили, полицията има ресурси да проверява такива неща в нета). Твоите 500 клиенти са към броиката от сайта, а тя може да е доста по-голяма, примерно 5000 души. 4500 от тях е нямало да си я купят, затова не ги губиш. Но 500 са щели и си ги загубил.
И деянието, вредите и връзката между тях са доказани. Става трудно, но щом се е стигнало до намеса на ГДБОП, значи се е случвало доста често и загубите са стигнали сериозна сума. Ако бяха 500 броки по 5лв, никой нямаше да тръгне да разследва. Сумата трябва да е наистина значима, за да има намеса.