Надявах се да дадеш един пример и също така да поуспокоите страститеmuligan-cho написа:възражения ли имаш, bggashnik, или просто констатираш очевиден факт?
Спорове около средновековната българска държава
- bggashnik
- Пишеща машина
- Специалност: Компютърни науки
- Курс: първи
Re: [КСК 2010] История vol.2
Компютърни науки I курс
O|OeHukc написа:Мен примерно тези разпри по ме биха зарадвали, че съм българин, защото показва, че нашата държава достигнала до подобна висока позиция сред народите, че всеки искал да си създаде негово българско царство и да се наименува български цар.
Понеже ако някой има възможност да бъде български цар .. ще откаже по всяко време
по тази логика в Южна Америка са най-престижните държави.. преврати колкото искаш
Ho scritto una storia d'amore senza inizio e senza fine...per scriverla con te
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Re: Спорове около средновековната българска държава
Май темата стана доста разгорещена, вадя я от КСК История и я пращам на Пора в раздел Мнения (:
Последно промяна от svetlio.varna на 02 Юли 2010, 20:49, променено общо 1 път.
цяла тема.. хаха 
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Обясни защо се смееш?Noctis написа:O|OeHukc написа:Мен примерно тези разпри по ме биха зарадвали, че съм българин, защото показва, че нашата държава достигнала до подобна висока позиция сред народите, че всеки искал да си създаде негово българско царство и да се наименува български цар.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Понеже ако някой има възможност да бъде български цар .. ще откаже по всяко време![]()
![]()
![]()
![]()
..
по тази логика в Южна Америка са най-престижните държави.. преврати колкото искаш![]()
![]()
Само една голяма държава би оставила зад себе си "три български държави" както съобщава рицар минал по нашите земи.
Същото става с Византия, с Каролингската империя, с Монголската...
"Понеже ако някой има възможност да бъде български цар .. ще откаже по всяко време"
Това така и не го разбрах в какъв смисъл го използваш, може би не съм достатъчно подготвен, за да ти разбирам кодовете...
- alter ego
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Чета ви тук и си мисля: доколко средновековната история е въобще наука... 
Into the endless we ride... 
- Мрачен Ентусиазъм
- В началото бе словото
Абе вие нямате ли теми за учене...
- Smoking Mirror
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Обратна връзка:
Какво се е случило че толкоз много средновековни теми се навъдиха изведнъж 
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
- Deschain
- Легендарен флуудър
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Добре, дай да видим кога коя от държавите е имала надмощие:O|OeHukc написа:и пресметни нашето надмощие колко години продължава?През близо 1500-годишния конфликт винаги някоя от страните е имала надмощие, но не достатъчно за да отстрани противника си. Така че аз не мисля, че трябва да се гордея, че сме им давали отпор, просто защото не са с нищо повече от нас.![]()
Края на VII, началото на VIII век Византия е неспособна да се справи със заселилите се на нейна територия българи. Не само това, ами е принудена да ги допусне доста близко до себе си, като дори се стига до там че хан Тервел спасява Константинопол.
По-голямата част на VIII век е белязана с вътрешни борби в България, от които се възползва империята. Чрез множеството походи обаче, Византия не успява да си върне изгубените територии. Но да кажем, че тук тя има превес.
От края на VIII век до средата на IX век – И двете държави преживяват инфарктни моменти, но в крайна сметка големият победител е България, която успява да постави Източната империя на колене. Превзети са огромни ромейски територии. Византия няма сили да ни се противопостави.
Втората половина на IX век е белязана с доста неуспешна българска военна политика. Редят се загуба след загуба, но въпреки това държавата е достатъчно силна за да отстои и ромеите знаят че няма как да ни заличат. В крайна сметка отново България излиза победител, този пък със силата на дипломацията, но нека да приемем че империята е имала леко надмощие през този период.
Следват годините на управление на цар Симеон Велики. Империята за втори път е поставена на колене, само че този път заплахата е още по-сериозна. Единствено късметът спасява Константинопол от превземане. България превзема огромни ромейски територии и се превръща в абсолютен хегемон на Балканите. Българският владетел дори се провъзгласява за император на българи и гърци.
Следва управлението на Петър. България отслабва във военно отношение, но въпреки това играе сериозна роля на Балканите. До идването на княз Светослав силите са изравнени, може би с леко превъзходство в полза на ромеите. В крайна сметка обаче Византия успява да надделее.
По времето на Самуил нещата са на кантар. България отново си връща изгубените територии и взима превес, следват блестящи победи на Самуил, но в крайна сметка огромният ресурс на империята си казва думата и държавата ни е покорена.
По време на Византийското господство е нормално гърците да доминират.
Византия изпада в сериозна политическа и икономическа криза от началото на новото хилядолетие, което ни дава възможност не само да се освободим, но и бързо да си върнем не малка част от изгубените територии. Византия отново е неспособна да се справи с нас.
Следва ерата на Калоян, който успява да утвърди българската държава и отново да я превърне в регионален лидер. Блестящи победи над ромеите и латинците, като междувременно Византия престава да съществува, така че няма как да говорим за тяхно превъзходство, напротив, Калоян ги трепе като мухи.
До 1261 Византийската империя не съществува, а Българите доминират над образувалите се по-малки гръцки държави. Цар Йоан Асен II e най-влиятелният владетел на Балканите и не само.
След това до превземането на Балканите от турците отново нещата са на кантар, ту ние взимаме превес, ту те.
Факт е че по-време на турското робство гърците си извоюват много по-добро място в империята от нас. Запазват си църквата и успяват да се освободят много преди нас.
След нашето Освобождение обаче нещата отново коренно се променят и мачкаме гърците като мармалад. За съжаление поради малоумни грешки губим двубоя, но определено сме по-силни от тях.
По времето на комунизма не съм запознат как точно стоят нещата, но мисля че до 80-те години ние сме в доста по-добро положение???
Сега отново те са пред нас, ама като ги гледам на къде вървят нищо чудно ролите ни отново да се сменят.
А за културното влияние, определено по време на първата българска държава сме изключително много повлияни от тях, но по време на втората българска държава ние играем водеща роля в православния свят. По време на Османското робство са много пред нас, но в момента не мисля че ни водят в някакво културно отношение.
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Всичко, което изброи е борбата на българите да запазят своята територия на Балканите и своята независимост от империята.
Първо Тервел помага на ромеите, но не той ги спасява. Грешно е така да възвеличаваме нашата роля. Стените на града спасяват империята, както силната им флота, както и помощта на българите. Тази победа на християнският свят не е наша, а всеобща.
Византия, да, в много моменти е неспособна да се справи с нас, защото в голяма част от времето Балканите не са били приоритет на управляващия елит.
Самото Византийско господство е повече от всички взети заедно и умножени по три пъти(!!!) години на българска хегемония на Балканите!
И най, ама най важното, не свързвай Византия с гърците, които живеят днес в държавата Гърция, или със създаденото през 1832 г. кралство Гърция.
А бе не сме ама хич над тях в православния свят през Второто ни царство... хич, ама хич не сме!
Българското царство следва (копира и каквито си искате синоними) Византийската империя.
Сръбското царство следва Българското царство.
Турците им ебават майката и на трите...
Първо Тервел помага на ромеите, но не той ги спасява. Грешно е така да възвеличаваме нашата роля. Стените на града спасяват империята, както силната им флота, както и помощта на българите. Тази победа на християнският свят не е наша, а всеобща.
Византия, да, в много моменти е неспособна да се справи с нас, защото в голяма част от времето Балканите не са били приоритет на управляващия елит.
Самото Византийско господство е повече от всички взети заедно и умножени по три пъти(!!!) години на българска хегемония на Балканите!
И най, ама най важното, не свързвай Византия с гърците, които живеят днес в държавата Гърция, или със създаденото през 1832 г. кралство Гърция.
А бе не сме ама хич над тях в православния свят през Второто ни царство... хич, ама хич не сме!
Българското царство следва (копира и каквито си искате синоними) Византийската империя.
Сръбското царство следва Българското царство.
Турците им ебават майката и на трите...
- pora_e_priqtel
- Легендарен флуудър
- Специалност: PR
- Курс: друг
- Обратна връзка:
Едит: уф, много сте бързи! Това беше отговор към Deschain
Мда, така става, като учебниците по история се пълнят с легенди. Поставили сме били Византия на колене, били сме на косъм да превземем Константинопол...
Някой виждал ли е стените на Константинопол и има ли представа колко народ е живял вътре? Колкото и силна армия да сме имали, никога не сме притежавали капацитета да превземем и задържим този град. То цялата армия трябваше да се прати вътре в града, за да поддържа реда, пък останалите български територии - кучета ги яли...
Между средновековна България и Византия (мързи ме да изписвам всеки път Източната Римска империя) е съществувала една основна разлика - дори в най-силните си години България е била влиятелен фактор, че дори хегемон, но на Балканите. Просто не сме имали човешкия потенциал да се разпрострем повече, териториално, политически, икономически. Не, че това е малко, разбира се. Междувременно Византия е имала мнооого по-голямо население, че и територии, през повечето време. Нормално е да е имала значително по-голям икономически потенциал. Проблемът е, че в тези територии, населени с най-различни народи, често избухват бунтове, а съседите си умират да ги нападат. Та ако ние бяхме единственият по-сериозен проблем на Византия, лошо за нас. Знаем какво се случва, когато Василий Втори успява да потуши вътрешните бунтове и да победи арабите в Сирия.
Иначе си прав, че обикновено успехите на едната сила се случват в момент, в който другата е в кофти положение.
Мда, така става, като учебниците по история се пълнят с легенди. Поставили сме били Византия на колене, били сме на косъм да превземем Константинопол...
Някой виждал ли е стените на Константинопол и има ли представа колко народ е живял вътре? Колкото и силна армия да сме имали, никога не сме притежавали капацитета да превземем и задържим този град. То цялата армия трябваше да се прати вътре в града, за да поддържа реда, пък останалите български територии - кучета ги яли...
Между средновековна България и Византия (мързи ме да изписвам всеки път Източната Римска империя) е съществувала една основна разлика - дори в най-силните си години България е била влиятелен фактор, че дори хегемон, но на Балканите. Просто не сме имали човешкия потенциал да се разпрострем повече, териториално, политически, икономически. Не, че това е малко, разбира се. Междувременно Византия е имала мнооого по-голямо население, че и територии, през повечето време. Нормално е да е имала значително по-голям икономически потенциал. Проблемът е, че в тези територии, населени с най-различни народи, често избухват бунтове, а съседите си умират да ги нападат. Та ако ние бяхме единственият по-сериозен проблем на Византия, лошо за нас. Знаем какво се случва, когато Василий Втори успява да потуши вътрешните бунтове и да победи арабите в Сирия.
Иначе си прав, че обикновено успехите на едната сила се случват в момент, в който другата е в кофти положение.
Феникс стига си ги хвалил тия войски, които целогодишно, ежемесечно, всекидневно по 24 часа на ден се млатят с арабите ..
Поправи ме ако греша, но колкото пъти биват прехвърляни войски от източните теми да се бият с нашата армия .. толкова пъти са били брутално стъпквани от конницата ни .. арабите са сила, защото са много .. бойните им умения не смятам да ги коментирам.. елитните части на Византия са т. нар. Varangian guard (гарнизона отговарящ за столицата и околностите).. потомци на викингите - професионални войни .. ето те са ни правели големи проблеми във военно отношение.. така че Империята се е биела срещу нашите войски, обикновено с най-доброто, което е разполагала.. или поне на мен не ми звучи логично да подценяват враг, който е на има няма 300-400 километра от столицата им ..
Относно стените на Константинопол .. интересно ми е ако българската войска не се е появила .. дали са щели да издържат.. всъщност разбира се, че нямаше.. арабите не са пасли трева около града .. даже по данни на Византийски историци града е бил на път да падне, когато Тервел е пристигнал на бойното поле ..
Въобще ВЕЛИКАТА Империя не е яла бой само от тия, които не са се били с нея
Поправи ме ако греша, но колкото пъти биват прехвърляни войски от източните теми да се бият с нашата армия .. толкова пъти са били брутално стъпквани от конницата ни .. арабите са сила, защото са много .. бойните им умения не смятам да ги коментирам.. елитните части на Византия са т. нар. Varangian guard (гарнизона отговарящ за столицата и околностите).. потомци на викингите - професионални войни .. ето те са ни правели големи проблеми във военно отношение.. така че Империята се е биела срещу нашите войски, обикновено с най-доброто, което е разполагала.. или поне на мен не ми звучи логично да подценяват враг, който е на има няма 300-400 километра от столицата им ..
Относно стените на Константинопол .. интересно ми е ако българската войска не се е появила .. дали са щели да издържат.. всъщност разбира се, че нямаше.. арабите не са пасли трева около града .. даже по данни на Византийски историци града е бил на път да падне, когато Тервел е пристигнал на бойното поле ..
Въобще ВЕЛИКАТА Империя не е яла бой само от тия, които не са се били с нея
- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Специалност: Лазерна фотолингвистика
- Обратна връзка:
Те са само личната гвардия на Императора. Много по-малко, отколкото ги описа.Noctis написа:елитните части на Византия са т. нар. Varangian guard (гарнизона отговарящ за столицата и околностите).. потомци на викингите - професионални войни .. ето те са ни правели големи проблеми във военно отношение..
Иначе византийската войска е имала много силни структурни единици. Катапрактите и трапезундските стрелци например.
Византия може да не е печелела всички битки, но е спечелила повечето войни, което е по-добре. Защо ? Защото имат пари, могат да плетат интриги и разполагат със силна дипломация. Нещо, с което много често са изнасяли лекции на околните държави. Уви, българите не се славят със същото.
The names of the future are stamping of impatience.
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Никога не съм хвалил византийските войски! Това, че се опитвам да гледам по-трезво за състоянието на българските военни и политически победи от този период, е друго нещо.
Движещата сила в твоите доводите е омразата ти към византийците, която така и не видях да е подплатена с разумни причини.
А империята е Велика, защото въпреки боят от всякакви народи, които искат да вземат малко от богатствата й, е издържала безумно дълго време да е първа по ранг сред всички тях.
Но сме били ние и е достойно за гордост, но не да се прекалява.
Движещата сила в твоите доводите е омразата ти към византийците, която така и не видях да е подплатена с разумни причини.
А империята е Велика, защото въпреки боят от всякакви народи, които искат да вземат малко от богатствата й, е издържала безумно дълго време да е първа по ранг сред всички тях.
Ако не бяха българите, щяха да са други народи, които срещу добра отплата биха помогнали на ромеите."Относно стените на Константинопол .. интересно ми е ако българската войска не се е появила .. дали са щели да издържат.. всъщност разбира се, че нямаше.. арабите не са пасли трева около града .. даже по данни на Византийски историци града е бил на път да падне, когато Тервел е пристигнал на бойното поле .. "
Но сме били ние и е достойно за гордост, но не да се прекалява.
Мда, състояща се от сирачета...деца на убити на бойното поле войни.Те са само личната гвардия на Императора. Много по-малко, отколкото ги описа.
Да точно виждам как другите народи идват и тупат арабските орди.. това да не е Каунтър Страйк ??!?!
.. не ви разбирам с какви очи омаловажавате българските победи.. тия хора са умирали за да има народа някакво бъдеще .. а вие седите и разправяте, че нашите не са направили нищо особено.. видиш ли всички го могат това.. предполагам не сте минали през казармата.. просто никога нямаше да ги приказвате тия глупости .. БЪЛГАРЩИНА