Студентските такси за 2010/2011 г.

Публикувай отговор
Аватар
iki
В началото бе словото
Специалност: МУ-София, Медицина

Re: Студентските такси за 2010/2011 г.

Мнение от iki »

shayne написа:Днес се чух с председателя на Асоциацията на студентите медици към СУ и той ми обясни, че проблема вече е решен. Неговата информация пък е от деканата на МФ.
И на мен звездите така ми го говорят, ама не съм го прочел още никъде! :)
(а това, че някой е "казал" как щяло да се оправи... вече бая се поизтърка)

Ето - http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/ ... 25&n=49&g= - всички могат да видят, че днес на заседанието на МС, въпросът за таксите не е разглеждан, т.е. ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е РЕШЕН.
Аватар
Kuonyy
В началото бе словото

Мнение от Kuonyy »

shayne написа:Днес се чух с председателя на Асоциацията на студентите медици към СУ и той ми обясни, че проблема вече е решен. Неговата информация пък е от деканата на МФ.
Има ли го написано някъде?
Аватар
iki
В началото бе словото

Мнение от iki »

Kuonyy написа:
Има ли го написано някъде?
Да, аз си го написах на ръката, че новата такса ще е 925 лв :)

Няма го естествено - няма как да го има, като не е гласувано от Министерски Съвет. Поредният опит на СС да замажат положението - взе да омръзва вече :twisted:
Почвам да си мисля, че накрая нищо няма да се промени, а от СУ ще ни кажат, че от МОМН са виновни, които пък ще обвинят първите... и така накрая няма да е ясно кой е бил виновен (а и да е ясно - голяма работа), а ние ще си плащаме по 2713 лева. Натам отиват нещата, като гледам...

п.п. и между другото, shayne - ти нали си в Академическия съвет? Що не качиш тук заседанието, на което първоначално е била гласувана таксата от 2713 лв, да я видим как е станала тая "техническа грешка"?
Вашият главен секретар беше така любезен да ни прати това от 31.05. - дайте да видим и другото, или май не е за гледане, а? :)
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Хора, кои такси се обсъждат? Всичките или проблемните на медиците? Линкът го отворих и нищо не видях за такси (ама аз съм кьорава по това време на деня, така че може в мене да е грешката :lol:). Тук са официалните документи, нали вече гласуваха таксите на университетите...
Аватар
iki
В началото бе словото

Мнение от iki »

От НПСС вече обещаха съдействие - дано скоро имаме и някакво официално развитие.
Аватар
Kuonyy
В началото бе словото

Мнение от Kuonyy »

Шепот написа:Хора, кои такси се обсъждат? Всичките или проблемните на медиците? Линкът го отворих и нищо не видях за такси (ама аз съм кьорава по това време на деня, така че може в мене да е грешката :lol:). Тук са официалните документи, нали вече гласуваха таксите на университетите...
Обсъжда се таксата за "Медицина", щото там има "техничекса грешка". Интересното е, че такава "грешка" няма в определената такса за "Медицинска сестра". Все тая..
Знаем какви са официалните документи и знаем, че са гласувани. При желание от Университета могат да се коригират. Желание уж има, но се чака да дойде музата на МС.
Аватар
iki
В началото бе словото

Мнение от iki »

Kuonyy написа: Обсъжда се таксата за "Медицина", щото там има "техничекса грешка". Интересното е, че такава "грешка" няма в определената такса за "Медицинска сестра". Все тая..
Знаем какви са официалните документи и знаем, че са гласувани. При желание от Университета могат да се коригират. Желание уж има, но се чака да дойде музата на МС.
Да ти кажа - аз не съм вярвал, че нещата могат наистина да са ТОЛКОВА зле... (мислех си, че са само слухове, или че са силно преувеличени...)
Надявам се, обаче, че ще се справим въпреки всичко :wink:

п.п. Обвинявам СУ в непрозрачност, МОМН и МС - в бездействие, а Студентски съвет - че не прави нищо друго, освен да чака как ще се развият нещата и отгоре на всичко се опитват да ни заблуждават.
Аз не съм никой да ми отговарят, но ако го направят - и най-вече, ако се аргументират правилно - ще се радвам.
Аватар
iki
В началото бе словото

Мнение от iki »

DreamWorks написа:Това, че още не е обнародвано в държавен вестник не означава, че не е прието. Таксата няма да 2713 лв. И стига сте ни нападали от СС. Ние ли сме виновни за всичко? Като не сте в СС и като нямате представа как стоят нещата не се обаждайте. Успокойте се вече. Таксата няма да 2713 лв. Стига сте се чудили какво да измислите и кой да обвините. Само си чешете езиците. А като се правиха протести бяхте ли там, или бяхте да си пийвате кафенцето в мизерния СГ? Когато вие почнете да изпълнявате това което се иска от вас по закон, тогава имате право да съдите хората и институциите.
LOL DUDE,
Само дето аз говоря с факти, а ти просто ми казваш, че таксата "няма да е 2713 лв." и толкова! Да не зависи от теб?
Освен това - знаем, че не е обнародвано в ДВ, но проблемът е, че още не е решено и от Министерски съвет!! Имаме само предложение от СУ. Аз им следя всяко заседание и досега въпросът за промяна на таксата изобщо не е внасян!! Ето - http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/ ... &p=0225&g= нека всички, които се интересуват да следят !
Никой няма полза да остане такава, само че някои хора работят по въпроса, а други - не (или поне по никакъв начин не се вижда, че го правят).

п.п. Ето отгоровора на СС:
"Добър ден,
Ще Ви кажем това, което и ние знаем. Беше взето решение
новата таксата за ОКС "Медицина" да стане 925лв., решението на
Академическия съвет на СУ е от 31.05.2010! То е изпратено до
...Министерството на образованието, младежта и науката, изчаква се
постановление или решение на Министерски съвет на Република България
за тази корекция!

Ето тук можете да видите съобщението на Ръководството на СУ -
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/n ... ni/vazhno3
Не се наемаме със срокове, защото вече всичко е в нещата на
управляващите институции - Министерството на образованието, младежта и
науката и Министерски съвет
!"
И какво правим сега? Седим и чакаме? Мина вече над 1 месец, без никакъв резултат!!
ОК, тогава - ние (няколкото кандидат-студенти) ще си действаме (и го правим !!!) и без вас, пък вие ако щете правете нещо. Мислех си, че ви е друга идеята на цялата организация, обаче - но може и да съм в грешка.

п.п.п. Ето ти твой цитат от 17.12.2009г., мисля че валиден и сега - "сега не е момента да се нападаме и да казваме кой какъв бил и кой какво бил направил. Сега трябва да се обединим и да докажем на студентите на СУ, че могат да разчитат на нас!!!" <--- Ами докажете !!!
А относно моето обвинение към СС - готов съм да го забравя, стига да видя, че правите нещо и ти можеш да ми погледнеш по-горните постове, че се опитвах да избегна цялата тази работа, но хич не ми помогнахте...

Припомням ви, че времето, в което може нещо да се промени - изтича. Ако не се променят на следващото заседание на Министерски Съвет (07.07.2010г) - аз лично, чисто технически, не виждам как ще стане 925 лв таксата, както всички се надяваме.
Последно промяна от iki на 02 Юли 2010, 20:16, променено общо 5 пъти.
Аватар
dqvolito
От дъжд на вятър
Специалност: медицина
Курс: първи

Мнение от dqvolito »

iki написа:
DreamWorks написа:Това, че още не е обнародвано в държавен вестник не означава, че не е прието. Таксата няма да 2713 лв. И стига сте ни нападали от СС. Ние ли сме виновни за всичко? Като не сте в СС и като нямате представа как стоят нещата не се обаждайте. Успокойте се вече. Таксата няма да 2713 лв. Стига сте се чудили какво да измислите и кой да обвините. Само си чешете езиците. А като се правиха протести бяхте ли там, или бяхте да си пийвате кафенцето в мизерния СГ? Когато вие почнете да изпълнявате това което се иска от вас по закон, тогава имате право да съдите хората и институциите.
LOL DUDE,
Само дето аз говоря с факти, а ти просто ми казваш, че таксата "няма да е 2713 лв." и толкова! Да не зависи от теб, случайно?
Никой няма полза да остане такава, само че някои хора работят по въпроса, а други - не (или поне по никакъв начин не се вижда, че го правят).

п.п. Ето отгоровора на СС:
"Добър ден,
Ще Ви кажем това, което и ние знаем. Беше взето решение
новата таксата за ОКС "Медицина" да стане 925лв., решението на
Академическия съвет на СУ е от 31.05.2010! То е изпратено до
...Министерството на образованието, младежта и науката, изчаква се
постановление или решение на Министерски съвет на Република България
за тази корекция!

Ето тук можете да видите съобщението на Ръководството на СУ -
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/n ... ni/vazhno3
Не се наемаме със срокове, защото вече всичко е в нещата на
управляващите институции - Министерството на образованието, младежта и
науката и Министерски съвет
!"

И какво правим сега? Седим и чакаме? Мина вече над 1 месец, без никакъв резултат!!
ОК, тогава - ние (няколкото кандидат-студенти) ще си действаме (и го правим !!!) и без вас, пък вие ако щете правете нещо. Мислех си, че ви е друга идеята на цялата организация, обаче - но може и да съм в грешка.

п.п.п. Ето ти твой цитат от 17.12.2009г., мисля че валиден и сега - "сега не е момента да се нападаме и да казваме кой какъв бил и кой какво бил направил. Сега трябва да се обединим и да докажем на студентите на СУ, че могат да разчитат на нас!!!" <--- Ами докажете !!!
А относно моето обвинение към СС - готов съм да го забравя, стига да видя, че правите нещо и ти можеш да ми погледнеш по-горните постове, че се опитвах да избегна цялата тази работа, но хич не ми помогнахте...

Припомням ви, че времето, в което може нещо да се промени - изтича.

Този човек говори истината! Тази седмица отправих запитване до МОМН. Те ми отговориха, че таксата ще бъде 2713лв.! Въпросът ми беше отнесен към много от администраторите на МОМН и то както в писмен вид, така и по телефона! При запитване от моя страна за подготвяна промяна, те отговориха, че не знаят за промяна на тази такса. И това става тази седмица!!!! НИТО ЕДИН СЛУЖИТЕЛ НА МОМН НЕ МИ КАЗА, ЧЕ ТАЗИ ТАКСА Е ПРОМЕНЕНА ИЛИ ЩЕ СЕ ПРЕМЕНИ! Аз не вярвам на думи, а на факти! Факта е ДВ! Можем да видим, че таксата ще е 2713лв. ! Аз ще се боря срещу тази несправедливост и нека се консолидираме, за да можем да постигнем желаната такса!
"Всичко в умерени количества е полезно" - Хипократ :)

МЕДИЦИНА - Медицински факултет към СУ

Групата на МФ в facebook e : http://www.facebook.com/group.php?gid=1 ... all&ref=ts
Аватар
iki
В началото бе словото

Мнение от iki »

DreamWorks написа:Никой не иска таксата да е толкова висока. Това си е направо нещо невъзможно. Тя няма да остане такава. Това, че още го няма гласувано, не означава, че няма да бъде. Просто имайте малко търпение. Остават 3 месеца до началото на учебната година в СУ. Просто изчакайте малко да видим как ще се развият нещата.
Е, нали знаеш, че таксите се плащат на записването - т.е. на 26.07.2010г.
Като гледам от минали години - подписват се от Ректора около седмица преди това - да кажем 20.07.
От решението на МС до публикуване в ДВ, за да стане законно, също мисля че минава една седмица.

Ето малко сметки:
Ако се гласува на 07.07. от МС - да кажем, че на 14.07. ще е в ДВ - т.е. - ще има време.
Но ако се изпусне заседанието на 7-ми юли - следващото е на 14-ти, или 14 + 7 = 21, т.е. 21.07. =>
не ни върши работа.
Ако има някъде грешка - кажи :wink:
Иначе мисля, че стана пределно ясно, защо не можем да чакаме.
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Te могат да ви съберта таксите и без да са одобрени от МС. Това е България все пак.
Facebook
Изображение
Аватар
iki
В началото бе словото

Мнение от iki »

svetlio.varna написа:Te могат да ви съберта таксите и без да са одобрени от МС. Това е България все пак.
Хихи - е, верно - в България всичко може! :)
Ама все пак ние не мисля, че трябва да разчитаме на това - някак си рискът не си заслужава :wink:
Ние ще видим дотогава какво може да направим - събрали сме се тука няколко човека от групата във FB - ако от СС могат да направят нещо до 7-ми юли, също ще е добре.
Аватар
iki
В началото бе словото

Мнение от iki »

DreamWorks написа:Записването за след 1 класиране не е ли до 4-5 август някъде. Поне аз като се записвах беше така. То ест все още има някакво време. Макар че щом ректора е казал, че таксата няма да толкова, предполагам, че можем да му се доверим. А и нали по закон тя няма как да е над 1/3 от необходимите пари за издръжка на 1 студент. Имате ли представа колко е цялата сума за студент по медицина, защото аз не знам?
Записването e 26.07.2010 г. до 04.08.2010 г./вкл./

1/3 от издръжката за медицина е точно 2713 лева - таксата не е случайна, но не ми се спори сега за това :wink:
Между другото това го коментирах още в началото на темата - http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 13&start=0
Тук съм обяснил доста добре (колко скромно казано :)) ситуацията към 08.06.2010 - ПИСМО ДО МЕДИИТЕ
И тук - към 28.06.2010 - което практически важи и сега - ОТВОРЕНО ПИСМО

п.п. айде занимавайте се - аз отивам да пия чай, както ми suggest-наха :)

EDIT: Разбрах(ме) още някои интересни неща по случая (неофициално), но съвсем скоро мисля, че всички ще научат, така че няма смисъл сега да казвам :roll:
burning_desert
В началото бе словото
Специалност: Медицина

Мнение от burning_desert »

EDIT: Разбрах(ме) още някои интересни неща по случая (неофициално), но съвсем скоро мисля, че всички ще научат, така че няма смисъл сега да казвам :roll:[/quote]

Кажи де каво ново е излязло , дори да е неофициално..... :|
Аватар
iki
В началото бе словото

Мнение от iki »

Гледайте новините по bTV тази вечер от 19:00. Не знам какво точно ще кажат, обаче - и дали ще е всичко.
Иначе ставаше въпрос за таксата за мед. сестри, както и за някои много скандални неща от "изтекъл" проект на новия ЗВО "За Служебно ползване" - това обаче реално е вече друга тема и може би ще го излъчат в друга емисия (ако го излъчат изобщо; ако не - аз ще го кача тук :wink:).
Публикувай отговор

Обратно към “Новини в СУ”