Теми Литература 1990-2012

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
BlagovestHristov
Драскач

Re: Теми Литература 1990-2010

Мнение от BlagovestHristov »

Ще изненада Яворов :bigsmurf:
scarlet_m
В началото бе словото
Специалност: Архивистика и документалистика
Курс: първи

Мнение от scarlet_m »

Дано не изненада Яворов :!: :!: :!: :!: :!: :lol: :lol: :lol: :lol:
BlagovestHristov
Драскач

Мнение от BlagovestHristov »

scarlet_m написа:Дано не изненада Яворов :!: :!: :!: :!: :!: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ще :salute:
Borisg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

Желая ви Далчев :) Любим ми е :D
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
So can I get a window seat, I want nobody next to me
Аватар
Кристиян
Легендарен флуудър
Специалност: Българска филология
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от Кристиян »

Пейо Яворов е много красив и нежен поет и аз много го харесвам :) Макар че се е падал често и не вярвам да го дадат, но не се знае. За Далчев също е лесен за писане, тъй като при него всичко е песимистично..., но пак ме съмнява. Още 10 дни остават до отговора на вълнуващия ни въпрос за автора... :lol: 8)
Аватар
infinity*
От дъжд на вятър
Специалност: Философия
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от infinity* »

Едва ли ще дадат за една година двама автори за първи път (Гео Милев и Алеко) Като гледам Вапцаров само един път се е падал, както Елин Пелин, Далчев и Вазов, но пък Вазов е бил 2008 и едва ли сега ще го дадат. Лично аз най - много симпатизирам на Йовков, Вапцаров, Яворов и Далчев, дано да е някой от тях :)
I'm Fire Red ... I'm in Your Head!
Изображение
Аватар
MilenaVee
В началото бе словото
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от MilenaVee »

С оглед на това, че не се е падала Багряна, нито пък Алеко смятам да заложа на тях ; ) Но не си ги пожелавам!! :D
Далчев, Смирненски или Йовков ще е добре : )
Tigers love pepper... they hate cinnamon.
Аватар
Boleyn
Легендарен флуудър

Мнение от Boleyn »

Багряна изобщо я няма в конспекта с авторите за БЕЛ в СУ.
Изображение
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право

Мнение от svetlio.varna »

:lol: :lol: :lol:
Facebook
Изображение
Аватар
MilenaVee
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от MilenaVee »

А, извинявам се тогава, заблудих се, защото в едното ми помагало за СУ фигурира като име...но подозирам Алеко.. ;)
Аватар
Кристиян
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Кристиян »

Абе, според мен по-добре да спрем да прогнозираме, а нека се съсредоточим върху изпита в Понеделник :) Аз лично така ще направя ;) Дори да гадая, нищо няма да излезе все пак...
Аватар
MilenaVee
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от MilenaVee »

Agree :flower:
dokogaaa
В началото бе словото

Мнение от dokogaaa »

Още един невеж въпрос - на изпита по литература няма контролни теми, така ли да го разбирам?И каква е ролята на цитатите не ми става ясно...
„Днешният идеал е високообразованият човек. А умът на високообразования човек е нещо ужасно. Той е като антикварен магазин, пълен с уродливи и прашни вехтории, чиято оценка е винаги по-висока от действителната им стойност."
Аватар
nanozetka
От дъжд на вятър

Мнение от nanozetka »

За третата изпитна сесия по литература се падна за контролна тема "Животът като изпитание в творчеството на Пенчо Славейков". Така че и на изпита по литература явно се тегли контролна тема, но и аз не мога да си обясня факта, че примерно по История разполагаме с по - голям информационен ресурс от контролни теми, считани от 2004 г., докато по Литература единствената контролна тема, която намерих, е горепосочената. От това стигам до заключителното обобщение, че или са имали контролни теми по литература за предишните години и аз не съм ги открил, или явно не имало. По - склонен съм да мисля, че аз не съм ги открил :lol: . А относно втория ти въпрос - цитатите се разглеждат като втори изпитен вариант на изпита по литература и от теб се изисква да избереш тази изпитна задача, която най - много приляга до твоето индивидуално разбиране по конкретния проблем и ти допада. В този случай, ти трябва да избереш този вариант, в който според теб можеш да аргументираш и защитиш своето твърдение по най - добрия начин, този вариант, който стои до твоето разбиране по посочения проблем и за който смяташ, че има какво да напишеш. Така наречените "цитати" са доста подценявани от кандидат - студентите с оглед на факта, че бъдещите студенти робуват на заключението, че оценяването е прекалено субективно и за повечето от тях изпитът всъщност се състои от първата изпитна задача с проблем, зададен по творчеството на конкретен автор. Но не това е целта на самия изпит. Затова има два варианта, за да може кандидат - студентът да избере тази изпитна задача, за която счита, че ще може да разреши поставения в нея проблем/противоречие, съобразно с индивидуалните си способности и компетентности. В основата на така наречените "цитати" стои конкретно противоречие на историческа или естетическа основа, което ти, бъдещият кандидат - студент, трябва да разрешиш, аргументираш и обосновеш. Основното предимство на втората изпитна задача е в това, че нямаш посочен определен проблем, както е в първата изпитна задача, а имаш два цитата, в които се съдържа обикновено многообразие от проблеми, от които ти избираш един, по който да създадеш твоя текст, т.е самите цитати могат да се разбират от всекиго индивидуално, могат да имат различно звучене и интерпретация. От теб се изисква единствено да можеш да обосновеш и аргументираш посоченото от теб твърдение. Второто предимство е в това, че можеш сам да определиш жанра - дали да бъде интерпретативно съчинение, или есе - казус, избираш ти. Естествено и двата жанра имат своите предимства и недостатъци... та... това, което искам да кажа е, че всеки кандидат - студент има право на избор да избере този изпитен вариант, по който счита, че може да представи по подобаващ начин :mrgreen:
Право - II курс, 2-ри поток
dokogaaa
В началото бе словото

Мнение от dokogaaa »

Значи, не можеш да избираш между две теми, зададени по творчеството на конкретен автор, темата е само една.За контролните теми не се знае... А понеже виждам, че са два цитатите и по двата ли трябва се работи или може да се избира м/у тях?Благодаря много, че се отзова!:)
„Днешният идеал е високообразованият човек. А умът на високообразования човек е нещо ужасно. Той е като антикварен магазин, пълен с уродливи и прашни вехтории, чиято оценка е винаги по-висока от действителната им стойност."
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”