НАЙ-НОВОТО Кошче за душевни отпадъци

Архив на всички останали категории.
Заключено
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Re: НАЙ-НОВОТО Кошче за душевни отпадъци

Мнение от O|OeHukc »

дразни ме как описва средновековната българска история
самата тя ме дразни, но пък той увеличава многократно всички отрицателни нейни аспекти....
Аватар
Deschain
Легендарен флуудър
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Deschain »

Хммм, кое те дразни от средновековната ни история? На мен този период от историята ни ми е любим.
Иначе и мен Гюзелев ме дразни като го слушам по разни интервюта...
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

аз нз дори как изглежда човека
но за самият период съществуват страшно малко сведения и историците ни изграждат странни тези, някои от които доста пародийни, завършващи с десет удивителни...
гледат на хрониките твърде едностранчиво
когато даден средновековен автор съобщава за български победи, описани по доста апокалиптичен начин, те биват приемани от нашия учен по същият начин (Гюзелката)
но когато отново в същата хроника автора описва загубите на българите от битките, то Гюцелката нарича тази част от разказа "преувеличена"...
Аватар
Deschain
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Deschain »

Еми те повечето ни историци са така, ама нормално, трудно може да се гледа безпристрастно на историята ни.
Не може и да не се отбележи, че и чуждите автори проявяват пристрастия, примерно византийците винаги гледат да омаловажат нашите победи и изтъкнат техните, нашите източници пък правят обратното. Всичко е много неясно от този период.
Те странните тези в по-голямата си част са за прародината ни и най-старата ни история, всякакви мнения се появяват, кое от кое по-шокиращи и странни...
А Гюзелев ме дразни, защото не приема никоя друга теза, освен своята, за вярна. Примерно тезата за сармато-персийския произход на българите...
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

а ве той в тухлата си що годе добре е написал (спрямо възрастта си) за произхода на българите

иначе за изворите
да, нормално е да се приеме, че гърците преувеличават за своето и омаловажават чуждото
но има и автори, които заемат в написаното от тях, позиция против личността на императора, преувеличавайки със загубите на тяхното управление, което може да се тълкува като преувеличение към българските победи...
а бе сбъркано да се смята каквото и да е за съвсем вярно, а ме мен дразни точно тази сигурност, очебийна с десет удивителни, след изреченията написани от историците ни...

български извори почти няма... некви камъняци са повечето и от 10 реда написано, само 4 думи разчели... и се прави теза върху тях...

прекалено се "обожествяват" владетелите ни и самата държава... силна пропаганда е
За навлизането на Никифор на север, чак до (и в) Плиска и последвалата победата на българите при походите, където Крум го хваща с армия от платени авари и жени (по хрониките), Гюзела нарича действията на нашия Крум за гениални и дълбоко премислени...
За Симеон пък пишеше, че е "самотник, като всеки гений"...
Последно промяна от O|OeHukc на 01 Юли 2010, 23:26, променено общо 1 път.
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

котките нещо не се разбират и Мартинката е супер изнервен и ... абе... как ше спиме тая вечер?! :pale:
la douleur exquise
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

В отделни стаи :lol:

То аз се шегувам, ама положението не е розово, знам. Стискам ти палци да се разберат, иначе... мня.... :/
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Deschain
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Deschain »

Еми съгласи се че не могат да кажат "може би през 811 година Крум е разбил Никифор" или там нещо подобно. Пристрастията са голяма пречка, от доста време имам желание да прочета сръбските и гръцките учебници по история, ама все още не говоря нито един от двата езика.
Така ще е, като са ни унищожили почити всички източници или по-скоро като ние сме допуснали допуснали да ни ги унищожат.
Иначе аз съм за лекото преувеличаване в наша полза, нужно ни в този момент да се върне гордостта от това, че сме българи. А не да ни се втълпява как сме се претопили в огромното славянско море или как сме били много повлияни от Византия. Не че второто не е вярно, просто не трябва да се набляга върху тези неща.
"самотник, като всеки гений" - хахаха...
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

а бе от кой са били унищожени и дали е имало толкова много веща за унищожение не е ясно..
иначе за преувеличаването към нашето си, е нормален балкански национализъм, който го има и в другите съседни държави... въпросът е обаче, дали покрай тях и защото и те правят същото, да продължаваме и ние?
а бе, гордост, гордост българина си има достатъчно, според мен
а за претопяване в славянското море, тука вече навлизаме в една доста спорна територия, самият произход на българите, на славяните...дали има тракийска кръв в сегашните българи и тн... дали сме от Хиндукуш или сме част от империята Хуну...
твърде спорна територия, която според мен е разрешима единствено, чрез изследване на Y хромозомата
засега има направено едно подобно изследване, което показва доста интересни резултати, които съвсем пращат в боклука трудове написани от академици...
"However, data from Bulgarian mitochondrial DNA studies suggest that a human demographic expansion occurred sequentially in the Middle East, through Anatolia, to the rest of Europe (Bulgaria included). The rate estimates date of this expansion in times ranging around 50,000 years ago, corresponding to the arrival of anatomically modern humans in Europe. Human Y-chromosome DNA haplogroup studies suggest an additional route of migration into Europe from Central Asia, via Russia, circa 40,000 years ago. Also according to 21st century studies of their DNA data, the genetic background of the Bulgarians has classical Thracian composition. Genetically, modern Bulgarians are more closely related to other Balkan populations (Macedonians, Serbs, Greeks, Romanians, Bosniaks, Albanians) and than to the rest of the Europeans.The Bulgarians also have minor similarities with other Mediterranean populations such as Turks, Armenians, Italians, Cretans and Sardinians."
Аватар
Ivo Penev
Легендарен флуудър
Специалност: право
Обратна връзка:

Мнение от Ivo Penev »

официално - BASTA
memento mori
Аватар
Deschain
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Deschain »

Стават грешки при изследванията. Според мен трябва да се направят сравнения на гените ни с тези на волжските българи. А това че сме се претопили в огромното славянско море е измислица помагаща на руснаците и на останалите славянски народи...поне според мен.
При положение че Търновград е бил център на православието - да, със сигурност мисля че е имало доста неща за унищожение...явно не са студували през зимата...
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Deschain написа:Стават грешки при изследванията. Според мен трябва да се направят сравнения на гените ни с тези на волжските българи. А това че сме се претопили в огромното славянско море е измислица помагаща на руснаците и на останалите славянски народи...поне според мен.
При положение че Търновград е бил център на православието - да, със сигурност мисля че е имало доста неща за унищожение...явно не са студували през зимата...
Това, което ти цитирах по-горе е част от изследването на гените на всички народи. Там са посочени 18 процента, така наречена : славянска подгрупа, която в Украйна, Полша, Русия.. е в между 60-75 процента от населението.

А за ставането на грешки пир изследвания...е със сигурност са по-малко от грешките в тезисите на историците... изградени върху камъняци, 5 автора и 10 скелета...
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

Тва не може ли на лично да си го разисквате?
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

там почнахме маринка
въпреки, че си мисля по-интересно е от някои твои спорове с други потребители
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

O|OeHukc написа:там почнахме маринка
въпреки, че си мисля по-интересно е от някои твои спорове с други потребители
Явно само ти и Мила мислите така.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Заключено

Обратно към “Други”