[КСК 2010] Журналистика vol.2

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
bggashnik
Пишеща машина
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи

Re: [КСК 2010] Журналистика vol.2

Мнение от bggashnik »

Chinedu_Obasi написа:Извинете, знам че не е тук мястото, но не разбрах едно нещо и за това ще попитам:

След като втората ми матура е География означава ли, че в желанията ми за специалности мога да пиша само тези, за които важи тази оценка?
Не, можеш да записваш каквито специалности искаш, ако си държал изпит по друг предмет. Всъщност никой не може да те спре да пишеш която и да е специалност, но при положение, че нямаш положените изпити за нея, просто няма да те класират в нея :roll:
Компютърни науки I курс
Аватар
SunGoddess
В началото бе словото
Специалност: английска филология

Мнение от SunGoddess »

introspectre написа:^ О, да. Вярно е, разбира се. Досега не си ли ходил/а/ на училище? Като завърши чувствуваше ли се подготвен/а/ за каквото и да било? Недей да кандидатсваш журналистика.
Не си много интересен да ти кажа..доста неуместно и неуспешно се правиш на остроумен.
Въпросът ми е максимално ясен-затова го отправих към хора, които в момента учат или са завършили журналистика!Същината на въпроса е дали очакванията им от тази специалност са били оправдани или не?
Manchester United is my heaven!
Аватар
lubasha
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от lubasha »

отдавна мина изпитът ни по журналистика, а аз още мисля за какво съм могла да пиша хах...Все пак писах за ние - българското общество и институциите и те - децата лишени от родителска грижа. Историята на два различни свята, в едно време, на една територия - България.
Аз бях в 292 и залата прие радушно темата :) Сега остава да си подредя желанията, но за първите 2 съм сигурна - ВО, Журналистика.

Гледахте ли репортажа същата вечер по Нова ТВ? За хубава оценка 7-8 страници?!? Смятате ли, че е обективно, защото от това, което съм изчела за изпита(по форумите!) и 3 страници могат да бъдат оценени високо. Според мен, всичко зависи от начина, по който са написани.

Успех на всички и дано СУ се смили над нас! :)
“I am the only person in the world I should like to know thoroughly.”O.Wilde
Аватар
boo.
В началото бе словото
Специалност: Връзки с обществеността
Курс: четвърти

Мнение от boo. »

Не съм гледала репортажа, но как така за хубава оценка трябва да си изписал 7-8 страници? :shock: Нали не се гледа количеството, а качеството. Ти може да си изписал 10 страници и пак да не си успял да си защитиш позицията както трябва.
Иначе в моята зала не бяха особено очаровани от темата, но въпреки това, докато се огледам, повечето бяха изписали 1-2 листа, а аз бях още на увода. :lol: Ще си призная, че се притесних да не би да изоставам нещо, но "бавно и славно" е казал народът (ще видим редовната оценка какво ще каже де xD).

Още се чудя кое да сложа на първо място - Журналистика или ВО. :scratch:
Последно промяна от boo. на 30 Юни 2010, 14:15, променено общо 1 път.
Защото най-хубавото се добива с цената на голяма болка!
  • Или поне така е според легендата...
Аватар
Bebolinkaa
В началото бе словото

Мнение от Bebolinkaa »

Дано , дано :)
Аз още не съм се записала, но мислч да си подредя желанията така : ВО, Европеистика, Журналистика, Психология, Испанска филология... натам ще пиша още някакви да има , но се надявам да е едно от първите ми :)
vik
В началото бе словото

Мнение от vik »

Оф,и аз се чудя за специалностите ,кое да е на 1во място ВО или журналистика...Мама вика журналистика,че така или иначе било с по-висок бал...Ама аз май искам повече ВО...Въпреки,че което и от 2те да е ще съм много щастлива...Ама има логика няква в предложението на мама...Абе нз...
Аватар
introspectre
В началото бе словото

Мнение от introspectre »

SunGoddess написа:
introspectre написа:^ О, да. Вярно е, разбира се. Досега не си ли ходил/а/ на училище? Като завърши чувствуваше ли се подготвен/а/ за каквото и да било? Недей да кандидатсваш журналистика.
Не си много интересен да ти кажа..доста неуместно и неуспешно се правиш на остроумен.
Въпросът ми е максимално ясен-затова го отправих към хора, които в момента учат или са завършили журналистика!Същината на въпроса е дали очакванията им от тази специалност са били оправдани или не?
Зависи от очакванията, не? Ако очакваш да излезеш от факултета готов журналист с тридесетгодишен опит - да, сигурно ще останеш разочарован. Ако очакваш да те научат на това-онова и после ти с години практика да се научиш на "журнализъм", тогава може би ще си по-близо до реалноста. Същината на въпроса ти ми е убегнала, защото на мен ми се е сторило, че е "Вярно ли е, че тази специалност не дава нужната подготовка да станеш добър журналист...?" Явно не съм те разбрал правилно. Извинявам се.
"Don't write."
Аватар
Bebolinkaa
В началото бе словото

Мнение от Bebolinkaa »

vik написа:Оф,и аз се чудя за специалностите ,кое да е на 1во място ВО или журналистика...Мама вика журналистика,че така или иначе било с по-висок бал...Ама аз май искам повече ВО...Въпреки,че което и от 2те да е ще съм много щастлива...Ама има логика няква в предложението на мама...Абе нз...
Знам ли , на мен ми харесват и двете, но там е работата, че зависят от това есе..... Ти ходи ли на предварителен?
Аватар
gogofen
В началото бе словото

Мнение от gogofen »

wendy написа:
gogofen написа:За 50 минути надрасках нещо и си излязох като първия пич в 15 часа.Хвана ме яд и мислех да тегла една майна,ма си викам ае няя.

Бях в 65-та със сиво елече,сиви дънки и бели кецки :D
Ако някои ме е познал или видял,да е жив и здрав...

P.S. Писах за инвалидите..
аз те видях.май беше от първите, които излезнаха

Първи излязох да :D и тая доцентката е казала,че съм луд :D
Изображение
Аватар
Insane
В началото бе словото

Мнение от Insane »

Ехоо:) Айде и от мен малко словоизлияния относно изпита..Аз не издържах да не бъда вярна на себе си с малко философски размисли и страсти..Почнах така:Часът на срещата наближава. Ние сме на единия край на площада,а те на другия.Те постоянно гледат в часовниците си,ние също.Теханите часовници са нормални, нашите обаче не са.Нашите са от онези габровските,показващи точен час,но движейки са наопки.Работата е там,че огледалния образ на нашите часовници ,показва техните и обратно.Всъщност цялата тази работа с часовниците и образите им е въплъщение на приликите и разликите между нас и тях.Писах, че дистанцията между нас и тях не е малко,но не е и от значение ,тъй като скоро ще изчезне. Въпросът е дали приликите и разликите между нас и тях ще изчезнат при срещата. Или поне има ли шанс разликите да се трансформират в прилики.Казах ,че преди да се даде отговор на този въпрос трябва да се даде отговор на въпроса :"кои сме ние и кои са те?"..Обясних, че единственото сигурно нещо е, че те са тълпа и ние също,а тълпата-това са хора обединени от общ език, държава ,социален статут.Хора,които гледат към обща цел.Но тълпите са само знак за идентификация,който приема различен образ.Затова ако ние сме България ,те са Европа. Ако ние сме кандидат-студенти ,те са журналисти .Ако ние сме социално онеправдани, те са изпълнителна и законодателна власт и нз кво още.После в темата говорих първо за динамично развиващите се актуални и тенденциозни европейски страни..и за да избегна някоя крайност цитирах Алеко("Бай Ганьо") за европейците дето все не сме дотам..Казах, че не че България не е част от модерната цивилизация, просто аз като ортогонална проекция на част от българското общество(ахахах) съм пристрастна и винаги смятам ,че може и повече(по отношение на развитието й)..Казах ,че може да се направи малко повече, ако ние приемаме образа на тълпа от социално онеправдани. Тоест "ние" са почернените майки,консуматори на гмо,част от с-мите на здравеопазването и образованието,които са лишени от субсидии, съответно "те" са виновниците. Интересното е ,че понякога" те"(виновниците) са част от "ние", защото в човешката природа е заложено да се заплитат закона на джунглата(по-силният оцелява)и силно личностният, егоистичен закон, заложен в изначалната човешка същност(този, който разполага с власт, разполага с неограничени възможности)Оттам писах за това, как благодарение на такива хора, служещи единствено на личната си изгода ,"ние" може да се превърне в малцинство от един човек-аз,а "те" са или мнозинство или отново малцинство от един човек-той..Дадох пример как би се отразило на обществото това, когато такъв човек попадне на работа в определена държавна институция и направи така, че институцията да работи за него..После разгледах заглавието на графическо равнище като казах ,че в информатиката и математиката буква "и" е равносилна на умножение,което пък е идентично на сплотение . Казах как срещата между нас и тях може да бъде полезна ,защитих малко с примери от твочеството на Ботев и Смирненски(мимоходом, няма как, повлияна съм от литературата).Демек как "ние "можем да скършим кодификациите на световната неправда ,да дискредитираме идеологемите й ,като рязко сменим установения ред с нов..и така.. и още писах ,ама т'ва е в общи линии..Грешка е че не засегнах дискриманициите и расизма ,но наистина съвсем изключих..
Последно промяна от Insane на 30 Юни 2010, 16:49, променено общо 1 път.
Ако се държиш като стриптийзьорка на пилон,не може да очакваш от публиката особено уважение...
Borisg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

Инсане, хареса ми това, което си написала :) Аз ако съм проверяващ, ще се радвам да прочета нещо, което не е свързано с дискриминацията, след като очевидно ще има стотици такива творби :) Горе главата и успех!
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
So can I get a window seat, I want nobody next to me
baby_v
В началото бе словото

Мнение от baby_v »

Insane написа:Ехоо:) Айде и от мен малко словоизлияния относно изпита..Аз не издържах да не бъда вярна на себе си с малко философски размисли и страсти..Почнах така:Часът на срещата наближава. Ние сме на единия край на площада,а те на другия.Те постоянно гледат в часовниците си,ние също.Теханите часовници са нормални, нашите обаче не са.Нашите са от онези габровските,показващи точен час,но движейки са наопки.Работата е там,че огледалния образ на нашите часовници ,показва техните и обратно.Всъщност цялата тази работа с часовниците и образите им е въплъщение на приликите и разликите между нас и тях.Писах, че дистанцията между нас и тях не е малко,но не е и от значение ,тъй като скоро ще изчезне. Въпросът е дали приликите и разликите между нас и тях ще изчезнат при срещата. Или поне има ли шанс разликите да се трансформират в прилики.Казах ,че преди да се даде отговор на този въпрос трябва да се даде отговор на въпроса :"кои сме ние и кои са те?"..Обясних, че единственото сигурно нещо е, че те са тълпа и ние също,а тълпата-това са хора обединени от общ език, държава ,социален статут.Хора,които гледат към обща цел.Но тълпите са само знак за идентификация,който приема различен образ.Затова ако ние сме България ,те са Европа. Ако ние сме кандидат-студенти ,те са журналисти .Ако ние сме социално онеправдани, те са изпълнителна и законодателна власт и нз кво още.После в темата говорих първо за динамично развиващите се актуални и тенденциозни европейски страни..и за да избегна някоя крайност цитирах Алеко("Бай Ганьо") за европейците дето все не сме дотам..Казах, че не че България не е част от модерната цивилизация, просто аз като ортогонална проекция на част от българското общество(ахахах) съм пристрастна и винаги смятам ,че може и повече(по отношение на развитието й)..Казах ,че може да се направи малко повече, ако ние приемаме образа на тълпа от социално онеправдани. Тоест "ние" са почернените майки,консуматори на гмо,част от с-мите на здравеопазването и образованието,които са лишени от субсидии, съответно "те" са виновниците. Интересното е ,че понякога" те"(виновниците) са част от "ние", защото в човешката природа е заложено да се заплитат закона на джунглата(по-силният оцелява)и силно личностният, егоистичен закон, заложен в изначалната човешка същност(този, който разполага с власт, разполага с неограничени възможности)Оттам писах за това, как благодарение на такива хора, служещи единствено на личната си изгода ,"ние" може да се превърне в малцинство от един човек-аз,а "те" са или мнозинство или отново малцинство от един човек-той..Дадох пример как би се отразило на обществото това, когато такъв човек попадне на работа в определена държавна институция и направи така, че институцията да работи за него..После разгледах заглавието на графическо равнище като казах ,че в информатиката и математиката буква "и" е равносилна на умножение,което пък е идентично на сплотение . Казах как срещата между нас и тях може да бъде полезна ,защитих малко с примери от твочеството на Ботев и Смирненски(мимоходом, няма как, повлияна съм от литературата).Демек как "ние "можем да скършим кодификациите на световната неправда ,да дискредитираме идеологемите й ,като рязко сменим установения ред с нов..и така.. и още писах ,ама т'ва е в общи линии..Грешка е че не засегнах дискриманициите и расизма ,но наистина съвсем изключих..
Не, че нещо,но ми намирисва на 6!за мен есето ти няма грешка...да ти завиди човек :)
,,Животът не се мери с броя вдишвания, а с моментите, които спират дъха ни!''
Джордж ГАРЛИН
Аватар
mina_k
Пишете, о, братя

Мнение от mina_k »

Аватар
Insane
В началото бе словото

Мнение от Insane »

Благодаря за положителните отзиви..Аз не очаквам нищо от този изпит и друг път съм го казвала, аз съм твърдо решена в намеренията си да се занимавам с журналистика.И най-вероятно ще стане по пътя на българската филология, тъй като моят стил(почерк) далеч не е злободневен и актуален.Пожелавам успех на всички с резултатите и повече увереност в себе си :)
Ако се държиш като стриптийзьорка на пилон,не може да очакваш от публиката особено уважение...
Bumbroldozer
В началото бе словото

Мнение от Bumbroldozer »

E, вие пък :mrgreen: :mrgreen: :) .... как 7-8 страници, аз доколкото съм осведомен от учители, помагала и бла-бла , есето не трябва да надвишава 4 страници :?: ... Замислете се :?: Кой ще има нерви да чете такова голямо есе :? И все пак, това е есе, така че според мен няма да е голяма болка, грамажът ... :mrgreen:
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”