в началото филологията беше само резервен вариант за мен,но след предварителния по журналистика започнах да мисля за друга възможност и се спрях на славянската филология.
Кандидати за Славянска филология 2010
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- mina_k
- Пишете, о, братя
- Курс: кандидат-студент
Кандидати за Славянска филология 2010
е,има ли някой ,който ще избере тази специалност като първо желание или е по-скоро резервен вариант?защо бихте я учили?
в началото филологията беше само резервен вариант за мен,но след предварителния по журналистика започнах да мисля за друга възможност и се спрях на славянската филология.
интересно би ми било и ако някой може да сподели опит по отношение на нея!
- Кристиян
- Легендарен флуудър
- Специалност: Българска филология
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
Re: Кандидати Славянска филология 2010
И аз така бях като тебе с Психологията и пак си се спрях на Българска Филология
Освен тия специалности, които изброих, към Философията и Културологията прибавям Славянска Филология 
- mina_k
- Пишете, о, братя
просто смятам,че това е по-дългият път към журналистиката..макар езиците да не са толкова популярни,наред със западните,които всички учат,е от полза да знаеш по-рядко говорими езици.интересно ми е дали балът ще се промени много?! 
- allshallperish
- Легендарен флуудър
- Специалност: полонистика
Принципно със славянска филология могат да те вземат на работа като журналист. Езиците може да не са много разпространени, но постоянно има търсене във водещи компании. Важно е само да си намериш. Ако не ти се учи език - по-добре не избирай тази специалност. Сега съм втори курс, а вече сме 7-8 човека в полския профил, като бяхме 17-18 в първи курс. Специалността е доста трудна и не е за мързеливци.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
- mina_k
- Пишете, о, братя
о,на мен езиците са ми интересни!а и през годините не съм била от категорията мързеливи!за мен "сладкия" студентски живот не е безгрижие и само название студент, без съдържание,така че това няма да е проблем!благодаря за информацията от кухнята! 
- allshallperish
- Легендарен флуудър
Е, няма проблем. Ако и друго ви интересува - питайте.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
- Biondetta
- От дъжд на вятър
- Специалност: Славянска филология
- Курс: първи
Re: Кандидати за Славянска филология 2010
Ето мееее! Аз от 10ти клас искам тази филология. Най-много искам полски, но разбрах, че втория език не си го избираме ние. В такъв случай полската група кой език изучава като втори?
"Погиб поэт! - невольник чести -
Пал, оклеветанный молвой,
С свинцом в груди и жаждой мести,
Поникнув гордой головой! ..."
Пал, оклеветанный молвой,
С свинцом в груди и жаждой мести,
Поникнув гордой головой! ..."
- The_iMMortal_f
- Паисий
- Курс: друг
И аз писах славянската из между желанията си.. Ако не се лъжа на 4-то или 5-то желание.. АКо не ме приемат на по-предно желание, ще сме колеги (евентуално) .. иначе беше странно, защото като се записвах за ПУ например, СЛавянската филология я писах на второ място, но там си имаше три отделни спеиалности за трита отделни езика, които се учат.. Там писах на първо масто от трите : Славянска филология със сърбски език.. Вие към кой от езиците евентуално сте се насочили, ако , дай боже, ви приемат?? Другаде кандидатствате ли?
Тя беше много горда,за да покаже,че страда,много пламенна,за да се примири,и много ревнива,за да му прости
Поради стечение на обстоятелствата Българска Филология, 4 курс
Поради стечение на обстоятелствата Българска Филология, 4 курс
- Кристиян
- Легендарен флуудър
- Специалност: Българска филология
- Обратна връзка:
Аз лично не съм обмислял специалностите за кандидатстване, тъй като ще го направя другата седмица, когато отида в Университета, за да си подам документите за класиране
А, иначе си мисля за първото ми желание да бъде Българска Филология, а за другите майче Психология, Философия, Славянска Филология и накрая Културология плюс останалите специалности с матурата
Но не съм мислил още затова. Като дойде времето, тогава, но със сигурност БФ-то ми е първо! 
- mina_k
- Пишете, о, братя
allshallperish написа:Е, няма проблем. Ако и друго ви интересува - питайте.
а имаш ли представа колко е бил балът за чешки език миналата година?знам,че това се определя чак октомври,но горе-долу като ориентир.
- Тединкъъъ
- Пишете, о, братя
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Хохо.. интересно,че все пак имало желаещи и за СлФ на 1во място : ) Миналата година май само аз бях xD
Значи, полската група учат 2ри език украински.
Балът за чешки едва ли някой може да каже колко е бил точно, но ако имате над 4.50 на изпита с каквото и да сте влезли,само тогава се надявайте на чешки. Имаше едно - две изключения при нас, които влязоха чешки с малко над 4, но това си е жив късмет. Зависи и какви са като цяло баловете тази година.Иначе който иска чешки, нека си пише след него словашки, в него се влиза доста по-лесно,а е доста сходен с чешкия и предполагам, словакистите си учат чешки като 2ри език.
Който се е ориентирал към сърбохърватския, давам по-подробна информация.
п.п. и както каза колежката полонистка, специалността НЕ Е за хора, които нямат намерение сериозно да се занимават с езици. Даже според мен, който иска журналистика, по-добре да се ориентира към БФ. Тук се набляга на езиците и преди всичко на тях.
Значи, полската група учат 2ри език украински.
Балът за чешки едва ли някой може да каже колко е бил точно, но ако имате над 4.50 на изпита с каквото и да сте влезли,само тогава се надявайте на чешки. Имаше едно - две изключения при нас, които влязоха чешки с малко над 4, но това си е жив късмет. Зависи и какви са като цяло баловете тази година.Иначе който иска чешки, нека си пише след него словашки, в него се влиза доста по-лесно,а е доста сходен с чешкия и предполагам, словакистите си учат чешки като 2ри език.
Който се е ориентирал към сърбохърватския, давам по-подробна информация.
п.п. и както каза колежката полонистка, специалността НЕ Е за хора, които нямат намерение сериозно да се занимават с езици. Даже според мен, който иска журналистика, по-добре да се ориентира към БФ. Тук се набляга на езиците и преди всичко на тях.
- allshallperish
- Легендарен флуудър
Ами за балове инфо нямам. То бал е силно казано, понеже си взимаш едно листче и пишеш 4-те езика по реда, в които би искала да те вземат. Тоест, пишеш примерно чешки, полски, сръбски ... и ако имаш достатъчен бал за чешки те пишат директно в него. Много е важно какво пишеш на 1 място, защото директно те взимат и ако има някоя специалност примерно полски с по-висок бал няма да отидеш там, ами на второто си желание. Аз имах 3.5 и отидох в полската група. Имаше колеги, които имаха 3.5 и 4 и не се добраха до чешки, а го бяха писали на 1 желание. Просто важно е какво пишеш на 1-о място. А колкото до желаните езици - то всяка година би трябвало да са различни предпочитанията. Може тая година да е желан повече полският, просто няма как да се знае предварително, понеже всичко се определя на място.mina_k написа:allshallperish написа:Е, няма проблем. Ако и друго ви интересува - питайте.
а имаш ли представа колко е бил балът за чешки език миналата година?знам,че това се определя чак октомври,но горе-долу като ориентир.
- Nephilim
- От дъжд на вятър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: първи
То аз вярно, че късно се сещам, но досега не знам защо си мислех, че в славянската филология се учи нещо...древно
. Като старобългарски, не знам и аз (идиот съм, да). Принципно всички специалности, които ще пиша са такива, в които задължително имаш поне два езика, защото не обичам еднообразието в това отношение
.
Поради характера на учебния план, който включва две равнопоставени специалности и предполага по-продължително и интензивно изучаване на славянските езици (два задължително)... Въпроса ми е тези два езика паралелно ли се учат? Извинявам се за тъпото питане, но не мога да отворя учебния план, даден на сайта. Предполагам плюс тези езици се учи малко български и руски, или се лъжа?
И петица стига ли ми да вляза? Като ви гледам мненията да, но все пак
.
Поради характера на учебния план, който включва две равнопоставени специалности и предполага по-продължително и интензивно изучаване на славянските езици (два задължително)... Въпроса ми е тези два езика паралелно ли се учат? Извинявам се за тъпото питане, но не мога да отворя учебния план, даден на сайта. Предполагам плюс тези езици се учи малко български и руски, или се лъжа?
И петица стига ли ми да вляза? Като ви гледам мненията да, но все пак
When I get to the bottom
I go back to the top of the slide
Where I stop and turn
and I go for a ride
Till I get to the bottom and I see you again
I go back to the top of the slide
Where I stop and turn
and I go for a ride
Till I get to the bottom and I see you again
- Тединкъъъ
- Пишете, о, братя
- Курс: трети
- Обратна връзка:
В Славянска филология се учат следните езици:
чешки (2ри език словашки)
полски (2ри език украински)
сръбски и хърватски (учат се заедно,защото до разпадането на Югославия са били считани за един език, сега се третират като отделни, но де факто разликата между тях е в едно ийекане в хърватския и много малко различни думи), има и специализация по словенски език, словенският е 2ри задължителен
украински (2ри език ако не се лъжа полски) но за този випуск украински не се предлага, той е през година
словашки (за 2ри език предполагам,че е чешки) - този випуск ще има четвърти език словашки вместо украински
Отделно се учат почти всички дисциплини на Българска филология, затова и я признават за равнопоставена специалност.
Вторият език е доста слабо застъпен.Ако някой иска да научи 2 езика от тази специалност, трябва доста да поработи самостоятелно с втория. Изключение прави сърбохърватският, където е предложена специализация по словенски от самия университет.
Пак го казвам, набляга се на езиците. Няма журналистически или подобни дисциплини.
п.п. миналата година аз влязох на първо класиране с 4.88 .. тази година балът сигурно ще падне още. Така че е смешно да се притеснява някой дали ще влезе с 5тица. Едно 3.00 те вкарва вътре. Поне миналата година.
чешки (2ри език словашки)
полски (2ри език украински)
сръбски и хърватски (учат се заедно,защото до разпадането на Югославия са били считани за един език, сега се третират като отделни, но де факто разликата между тях е в едно ийекане в хърватския и много малко различни думи), има и специализация по словенски език, словенският е 2ри задължителен
украински (2ри език ако не се лъжа полски) но за този випуск украински не се предлага, той е през година
словашки (за 2ри език предполагам,че е чешки) - този випуск ще има четвърти език словашки вместо украински
Отделно се учат почти всички дисциплини на Българска филология, затова и я признават за равнопоставена специалност.
Вторият език е доста слабо застъпен.Ако някой иска да научи 2 езика от тази специалност, трябва доста да поработи самостоятелно с втория. Изключение прави сърбохърватският, където е предложена специализация по словенски от самия университет.
Пак го казвам, набляга се на езиците. Няма журналистически или подобни дисциплини.
п.п. миналата година аз влязох на първо класиране с 4.88 .. тази година балът сигурно ще падне още. Така че е смешно да се притеснява някой дали ще влезе с 5тица. Едно 3.00 те вкарва вътре. Поне миналата година.
- allshallperish
- Легендарен флуудър
Ест, че се учи и старобългарски и антична литература. Все пак ние славистите излизаме с 2 дипломи.