НБУ

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

Заключено
Аватар
CoXx
В началото бе словото
Специалност: БФ
Курс: първи

Re: НБУ

Мнение от CoXx »

Ей не ви разбирам честно. Все едно чета спор за Левски- ЦСКА или София- провинция. Нека се представя- Казвам се Габриела и съм първи курс филология в СУ. Исках да уча психология, но както се досещате, балът не ми стигна, и записах филология с идеята да се прехвърля. Е после разбрах че прехвърлянето е почти невъзможно... я отпуснат, я не 10-12 места за такива като мен от цялото уни и върви се бутай ако искаш. Скъсала съм се да уча за 1 изпит (на който съм скъсана вече втори път) и какво да ви кажа... СУ още повече ми падна в очите. Евала на преподавателите, със сигурност са много образовани и ерудирани, изчели са цели библиотеки. Ама такива комплексари има сред тях , че ум да ти зайде! Да, може семестъра да е 200 лева, ама и отношението към студента е такова и цялата система! Да, СУ носи аристократичен дух, има много традиции... но само това ще ми липсва. И да ви кажа, с гордо вдигната глава заявявам, че кандидатствам за НБУ- предпочитам да си плащам като поп, ама да съм зарината с възможности и удобства! И който иска да учи, може да учи навсякъде... разликата е там, че някъде те задължават да учиш много, а другаде сам си избираш колко и по какъв начин. Е аз обичам свободата и няма да съм роб на закостенели хора и разбирания! \\//
Агресията е най- доброто оръжие на слабите и гузните. . .
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

СУ носи аристократичен дух, колкото хората от Перник, носещи адидас го правят.

Спокойно, нищо не си пропуснала с психологията. Но като цяло си права. За това започвам второ висше в НБУ паралелно със СУ.

The names of the future are stamping of impatience.
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

а бе, от мнението на момичето разбрах само това: не минавам изпит - мразя СУ...
смешо ми стана :)
Аватар
CoXx
В началото бе словото

Мнение от CoXx »

Неминаването на изпит беше черешката.. Не се държат с теб нормално, пълна бюрокрация, тромава система на вътрешна мобилност, неорганизираност, задължават те да изчиташ тонове ненужна литература, късат те на изпити ако не си зубър, а имаш по- раздвижено мислене и изобщо мноооого те подценяват! Извинете ама това няма да го търпя.. Няма да отварям темата за прословутото търпение на българите...
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

От изброените от теб неща се съгласявам напълно за тромавата система. Аз също съм първи курс. Нямам проблеми с преподавателите досега.
Преди два дни изкарах 6 на изпита при преподавател от твоя факултет.

Можеш да имаш раздвижено мислене, но трябва и тоновете литература да се изчетат. :)

Ако искаш да учиш каквото искаш, решението е да се откажеш от висше образование и да се насочиш по-усилено към самообразование.

Има време, помисли си добре. Засега усещам само изнервеност заради "черешката".
Аватар
FightForFreedom
Паисий

Мнение от FightForFreedom »

Темата все пак е за НБУ. Проблемите на другите университети на страна, аз в НБУ съм открил възможност да следвам собствен път. Възможностите не са безкрайни, а толерантността не е абсолютна, но поне моите преподаватели се радват на новаторски идеи. Това означава, че може да имаш 6 без да си изчел всичко по въпроса, но все пак нещо трябва да си прочел и да се позоваваш на факти в своите размишления, а не на фантазии. Така че, нещата са си балансирани, струва ми се.
Бъдете съвършени, както е съвършен и небесният ваш Отец (Мат. 5:48).
Аватар
CoXx
В началото бе словото

Мнение от CoXx »

FightForFreedom написа:Темата все пак е за НБУ. Проблемите на другите университети на страна, аз в НБУ съм открил възможност да следвам собствен път. Възможностите не са безкрайни, а толерантността не е абсолютна, но поне моите преподаватели се радват на новаторски идеи. Това означава, че може да имаш 6 без да си изчел всичко по въпроса, но все пак нещо трябва да си прочел и да се позоваваш на факти в своите размишления, а не на фантазии. Така че, нещата са си балансирани, струва ми се.

Разбира се, че няма нищо абсолютно като говорим за образование. И естествено, че не разсъждавам самоцелно без да се позовавам на факти.. просто мисля, че в НБУ имаш по-голямо поле за изява и повече свобода. ;)
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

CoXx написа:...просто мисля, че в НБУ имаш по-голямо поле за изява и повече свобода. ;)
Защо красивите момичета винаги са токова... Ценното в СУ не са нито "комлексираните" според теб проподаватели, нито голямата библиотека, нито по-скромната материална база, нито традициите, които има, нито възможностите за реализация с диплома от СУ...

Ценното в този уничерситет са хората, които учат тук. Може да отидеш в университет с пет пъти по-голям бюджет, с пет пъти по-голяма и модерна материална база, с пет пъти по-високо платени преподаватели, но това няма никакво значение, когато около теб ги няма хората, които само в СУ можеш да срещнеш. Когато се лишиш от това, за каква свобода и за каква изява въобще си говорим...
Facebook
Изображение
Аватар
CoXx
В началото бе словото

Мнение от CoXx »

svetlio.varna написа: Ценното в този уничерситет са хората, които учат тук. Може да отидеш в университет с пет пъти по-голям бюджет, с пет пъти по-голяма и модерна материална база, с пет пъти по-високо платени преподаватели, но това няма никакво значение, когато около теб ги няма хората, които само в СУ можеш да срещнеш. Когато се лишиш от това, за каква свобода и за каква изява въобще си говорим...
Първо са ми много интересни тези етикети. Не можеш да кажеш, че хората в СУ са еди-си-какви, и никъде другаде ги няма. Може голям процент от тях да са с по- високо IQ или да са по- земни като хора.. но мисля че ако искам да срещна такива индивиди, е ще ги срещна и в НБУ... който търси- намира.. пък и аз не съм искала да вляза във (който и да е) ВУЗ заради хората в него... Това не ми е определящият фактор. Да, не понасям мамини дечица ( каквито има доста в НБУ), но това ще го преодолея... пък и в курса ми в СУ не са никак малко, но мисля че вече опрях до проблема на младите поколения...
Аватар
FightForFreedom
Паисий

Мнение от FightForFreedom »

НБУ е пълен с опортюнисти.
Бъдете съвършени, както е съвършен и небесният ваш Отец (Мат. 5:48).
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

а бе можеше и по-иначе да ги наречеш, не толкова културно :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

иначе
CoXx
всичко влияе на всичко
елементарно казано, но вярно
така че, важно е какви хора има в университета, в който искаш да учиш

аз предпочетох СУ, пред университета в моя град (ЮЗУ), именно защото вярвах, че в СУ ще има повече инициативни студенти
е, не се подлъгах :)
dexteriti
Да живей словото
Специалност: Economics with Journalism

Мнение от dexteriti »

svetlio.varna написа:
CoXx написа:...просто мисля, че в НБУ имаш по-голямо поле за изява и повече свобода. ;)
Защо красивите момичета винаги са токова... Ценното в СУ не са нито "комлексираните" според теб проподаватели, нито голямата библиотека, нито по-скромната материална база, нито традициите, които има, нито възможностите за реализация с диплома от СУ...

Ценното в този уничерситет са хората, които учат тук. Може да отидеш в университет с пет пъти по-голям бюджет, с пет пъти по-голяма и модерна материална база, с пет пъти по-високо платени преподаватели, но това няма никакво значение, когато около теб ги няма хората, които само в СУ можеш да срещнеш. Когато се лишиш от това, за каква свобода и за каква изява въобще си говорим...
:lol:
Tрябва да направят ректората МОЛ, да не ви се пречкат лекторите, ами да се намирате свестните :lol:
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

CoXx написа:Може голям процент от тях да са с по- високо IQ или да са по- земни като хора.. но мисля че ако искам да срещна такива индивиди, е ще ги срещна и в НБУ... който търси- намира.. пък и аз не съм искала да вляза във (който и да е) ВУЗ заради хората в него... Това не ми е определящият фактор. Да, не понасям мамини дечица ( каквито има доста в НБУ), но това ще го преодолея... пък и в курса ми в СУ не са никак малко, но мисля че вече опрях до проблема на младите поколения...
Не ги разбирам тези безумни изказвания. Какво е обратното на "земен"? Какво са "мамини дечица"? Няма какво да преодоляваш, хората са си хора, където и да отидеш. Ще срещнеш страхотни колеги и преподаватели в НБУ, гарантирам, както в СУ ще срещнеш пълни малоумници. Възможностите в НБУ са много, много, но в крайна сметка са толкова, колкото си ги направиш, там поле за дейнот - бол.
dexteriti
Да живей словото
Специалност: Economics with Journalism

Мнение от dexteriti »

Jamesmagno написа:
CoXx написа:Може голям процент от тях да са с по- високо IQ или да са по- земни като хора.. но мисля че ако искам да срещна такива индивиди, е ще ги срещна и в НБУ... който търси- намира.. пък и аз не съм искала да вляза във (който и да е) ВУЗ заради хората в него... Това не ми е определящият фактор. Да, не понасям мамини дечица ( каквито има доста в НБУ), но това ще го преодолея... пък и в курса ми в СУ не са никак малко, но мисля че вече опрях до проблема на младите поколения...
Не ги разбирам тези безумни изказвания. Какво е обратното на "земен"? Какво са "мамини дечица"? Няма какво да преодоляваш, хората са си хора, където и да отидеш. Ще срещнеш страхотни колеги и преподаватели в НБУ, гарантирам, както в СУ ще срещнеш пълни малоумници. Възможностите в НБУ са много, много, но в крайна сметка са толкова, колкото си ги направиш, там поле за дейнот - бол.
К**А ми Янко, поле за дейност... Кво е това, което не можеш да го направиш без университета? Кандидат-студентско турне?! :lol:
Аватар
CoXx
В началото бе словото

Мнение от CoXx »

Jamesmagno написа: Не ги разбирам тези безумни изказвания. Какво е обратното на "земен"? Какво са "мамини дечица"? Няма какво да преодоляваш, хората са си хора, където и да отидеш.
Кое не разбираш? Обратното на земен включва в себе си мамини дечица, защото повечето неземни хора са именно такива. Неземни защото "хвърчат", имат самочувствие без покритие, изцяло (или почти) изкривена ценностна система... и главната причина за това са парите( а не можеш да кажеш, че в НБУ има много бедни хора). И не казвам че всички, които имат много пари са неземни, но е факт, че е лесно да попаднеш в капана им (на парите). Както казах, засегнах доста наболял проблем на нашето време, но обърнах внимание на това, защото НБУ предизвиква бурни реакции у много хора, именно заради високите си такси и приема. А че хората са си хора си прав, как възприемам света си е мой проблем ;)
Заключено

Обратно към “Мнения”