И за да дам старт, ще кажа нещо, което аз единствен правя и от което съм чувал само добри отзиви: когато правя мусака, вместо да сипя съответното количество вода, сипвам вино и вода в съотношение 1:1, но би могло и виното да е повечко. Използвам розе от домашното. Много добре се съчетава с мусаката
Малки тайни
Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl
- ники
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: пети
Малки тайни
Така, идеята на темата е следната: който желае да сподели негови собствени трикове, които да не съвпадат с традиционните за приготвяне на дадена манджа
Подправки, методи, рецепти. Готвенето до голяма степен предразполага към импровизация и предполагам, че всеки си има своите любими открития.
И за да дам старт, ще кажа нещо, което аз единствен правя и от което съм чувал само добри отзиви: когато правя мусака, вместо да сипя съответното количество вода, сипвам вино и вода в съотношение 1:1, но би могло и виното да е повечко. Използвам розе от домашното. Много добре се съчетава с мусаката
- allshallperish
- Легендарен флуудър
- Специалност: полонистика
- Курс: четвърти
Re: Малки тайни
Пък аз слагам домати - много хора не го правят, ама става супер.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
- Лорд Носферату
- Легендарен флуудър
- Специалност: Английска филология
То не че е голяма тайна, ама да се включа с нещо :Р Винаги на картофеното пюре си настъргвам индийско орехче. Придава страхотен аромат. 
тайна 1: картофено пюре със сметана, вместо с мляко
тайна 2: като варя картофи за някоя по-завъртяна манджа - картофена торта, картофени бухти и пр. - слагам пакетче чай за малко в кипналата вода. За около минута само - важното е да не плодов или ментов... или примерно лайка... но с маточина, посилек, абе тия тип "утро", "родопски" и пр. и става супер яко.
тайна 2: като варя картофи за някоя по-завъртяна манджа - картофена торта, картофени бухти и пр. - слагам пакетче чай за малко в кипналата вода. За около минута само - важното е да не плодов или ментов... или примерно лайка... но с маточина, посилек, абе тия тип "утро", "родопски" и пр. и става супер яко.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
breaking your heart
until it opens
- ники
- Легендарен флуудър
Ооо, картофено пюре със сметана е супер. Ама те вече се продават такива доста масово. Като каза сметана се присетих друго, което може би не е толкова тайна: гъби с масло вървят чудесно със сметана и копър.
И още едно предложение: когато пека риба на фурна, салгам в самата риба парченца лимон и обилно топено сирене и го овивам във фолио. Става божествено със скумрия, пъстърва и т.н
И още едно предложение: когато пека риба на фурна, салгам в самата риба парченца лимон и обилно топено сирене и го овивам във фолио. Става божествено със скумрия, пъстърва и т.н
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Обратна връзка:
Аз пък на картофеното пюре освен мляко И сметана му слагам и майонеза.
И подобно на Периш мусаката я заливам с едно доматено пюре, омесвам и едва тогава сипвам водата.
И слагам маслини на доматени сосове. Аз не ги ям, но придават страхотен вкус.
И подобно на Периш мусаката я заливам с едно доматено пюре, омесвам и едва тогава сипвам водата.
И слагам маслини на доматени сосове. Аз не ги ям, но придават страхотен вкус.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

- Smoking Mirror
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
хахаха, в тоя форум повече няма да влизам гладен.
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
-
RA[sgB]
- Да живей словото
Такаа...нещо,което е общоприето,а аз го отричам е палачинки с прясно мляко...за мен прясното мляко им убива вкуса!Моята рецепта за палачинки е с кисело мляко,но не това е специфичното,а това,че в самата смес се слага освет захар и сол,също така и олио,оцет и сода бикарбонат-последното особено им предава специфичен и приятен вкус.
Аз също обичам майонеза, ама това хич не е идейно ако готвиш за гости - никога не знаеш дали някой от тях няма да се окаже алергичен.MidwinterSun написа:Аз пък на картофеното пюре освен мляко И сметана му слагам и майонеза.
И
you have to keep
breaking your heart
until it opens
breaking your heart
until it opens
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Обратна връзка:
Еее, когато готвиш за други хора, разбира се. Най-малкото трябва да попиташ, защото по този начин пюрето става мазничко и тежко и някои хора (Поли например) не го харесват по този начин.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.

- FloWersOfEviL
- Легендарен флуудър
- Специалност: Стопанско управление с френски език
- Обратна връзка:
Аз пък си го правя с чеснов сос. Ама то не е точно пюре. Печен картоф на фурна във фолио и после го правя на пюре с чеснов сос, ехаа. И някви подправки, квото има. Това зимата - редовно.Мила написа:тайна 1: картофено пюре със сметана, вместо с мляко
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
-
Jamesmagno
- Легендарен флуудър
- Адрес в галерията на СУ: http://gallery.uni-sofia.bg/index.php?cat=10094
- Обратна връзка:
За спагети "Болонезе" (1): сипвате малко вино, от това, което ще пиете, демек червено, в соса, докато се вари. А наистина якото става, когато сипете от виното в каймата с лука, чесъна и гъбите(сложете гъби), докато ги запържвате, преди да добавите доматите.
Устата ми се напълни със слюнка...
Устата ми се напълни със слюнка...
- Smoking Mirror
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Чакай сега, аз винаги слагам вино в соса за спагетите :Д Не знаех, че е тайна.
Peace is a lie. There is only passion.
-
Pisobella
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Имайте милост бе хора ;_;Smoking Mirror написа:хахаха, в тоя форум повече няма да влизам гладен.
аз тайни чак си нямам мисля, редовно за сос на салати - единственото което "готвя" - слагам просто кисело мляко

"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63