1 курс Право ('09-'10)
Re: 1 курс Право ('09-'10)
А кога могат да ни бъдат нанесени оценките по ОПИ?
- _sonrisa_
- Флъдзила
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
За първи поток отпадат от Първи до Пети въпрос ( въпреки че Светльо беше написал 4ти
)
Така че - не, няма възмжност да се падне на някого

Това го нищихме много време вече - за Правни предписания има информация във втора глава на първия учебника на Ташев ( в частта за Теории за ПН) Написан е само един параграф, но все пак е нещо. Към тази информация добавяш, че "другият вариант да се разгледа ПП е като съставна част на правната норма" и готово. Иначе във въпроса естесвено, че си казваш и всичко, което си знаеш за ПН. Така че.. като цяло не излиза много малкоI.Laz. написа:Колеги, след като проф. Милкова приема, че правни норми = правни предписания, в случай че ни се падне въпрос 47, какво казваме? "Правните норми и правните предписания са едно и също."Доста кратък ми се струва, че би станал този въпрос
- iNCodE
- От дъжд на вятър
- Специалност: право
- Курс: втори
по време на редовните изпити по ОПИVicarious написа:А кога могат да ни бъдат нанесени оценките по ОПИ?
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
Moя грешка, цитирах по спомен_sonrisa_ написа:За първи поток отпадат от Първи до Пети въпрос ( въпреки че Светльо беше написал 4ти)
- iodine
- Драскач
- Курс: първи
- Адрес в галерията на СУ: iodine
Където и когато откриеш проф. Начева и протоколът е някъде покрай нея, моята вече е вписана.Vicarious написа:А кога могат да ни бъдат нанесени оценките по ОПИ?
Ас. Шопов каза едни три теории по въпроса, споменатите от Биляна са две от тях, третата не я помня, като стигна този въпрос (все го отлагам) може да го напиша. Проблемът е, че не успях съвсем да запиша.I.Laz. написа:Колеги, след като проф. Милкова приема, че правни норми = правни предписания, в случай че ни се падне въпрос 47, какво казваме? "Правните норми и правните предписания са едно и също."Доста кратък ми се струва, че би станал този въпрос
Последно промяна от iodine на 09 Юни 2010, 18:29, променено общо 1 път.
В името на потока! Втория!
- blackout
- Летящите Пръсти
- Курс: трети
За правни предписания има бая информация в учебника на Милкова "Юридическа техника"_sonrisa_ написа:За първи поток отпадат от Първи до Пети въпрос ( въпреки че Светльо беше написал 4ти)
Това го нищихме много време вече - за Правни предписания има информация във втора глава на първия учебника на Ташев ( в частта за Теории за ПН) Написан е само един параграф, но все пак е нещо. Към тази информация добавяш, че "другият вариант да се разгледа ПП е като съставна част на правната норма" и готово. Иначе във въпроса естесвено, че си казваш и всичко, което си знаеш за ПН. Така че.. като цяло не излиза много малкоI.Laz. написа:Колеги, след като проф. Милкова приема, че правни норми = правни предписания, в случай че ни се падне въпрос 47, какво казваме? "Правните норми и правните предписания са едно и също."Доста кратък ми се струва, че би станал този въпрос
В царството на слепите съдии едноокият е адвокат.
-
I.Laz.
- В началото бе словото
Колеги силно се надявам да мине по някакъв начин този изпит и да забравя голямата част от тези чисто теоретични неща... като чета по римско имам усещането, че си почивам 
- iodine
- Драскач
Та, третата теория за ПП, е, че те са правила за поведение, като ПН, но с по-ограничен х-р, обхващат само правила за поведение със заповеднически х-р, властнически изявления.
Другите две са, че ПП следва да се приеме за родовото понятие (стр. 133 в учебника на Р. Ташев) и тази, че са синоним на разпоредба (каквото беше казал Кьосев и съм описал преден пост в тази тема).
Според мен изобщо няма да е грешно да се споменат и трите (като се наблегне на тази, че са разпоредби), а ПН се споменат само с определението от учебника на проф. Милкова. Това разбира се е лично мнение.
Другите две са, че ПП следва да се приеме за родовото понятие (стр. 133 в учебника на Р. Ташев) и тази, че са синоним на разпоредба (каквото беше казал Кьосев и съм описал преден пост в тази тема).
Според мен изобщо няма да е грешно да се споменат и трите (като се наблегне на тази, че са разпоредби), а ПН се споменат само с определението от учебника на проф. Милкова. Това разбира се е лично мнение.
Последно промяна от iodine на 09 Юни 2010, 19:45, променено общо 2 пъти.
- _sonrisa_
- Флъдзила
Аз бях така в началото.. ама в момента имам чувството, че ОТП определено ми е по-приятно, въпреки че не съм спряла да чета всеки ден и по римско.. Ама ще видим на разбора
Иначе за ПП в "Юридическа техника" ... 2 стр не са чак бая
Ама все е нещо де 
Иначе за ПП в "Юридическа техника" ... 2 стр не са чак бая
- Liona
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
А дали има някакви новини от горните инстанции за формата на изпита по римско? Все още стискам палци да не е поредния изпит в прослава на зубрачеството в нашия факултет, но май ще е напразно :/
Und über uns im schönen Sommerhimmel
War eine Wolke, die ich lange sah
Sie war sehr weiß und ungeheuer oben
Und als ich aufsah, war sie nimmer da.
Aspirat primo Fortuna labori.Me duce tutus eris. Ad infinitum.
War eine Wolke, die ich lange sah
Sie war sehr weiß und ungeheuer oben
Und als ich aufsah, war sie nimmer da.
Aspirat primo Fortuna labori.Me duce tutus eris. Ad infinitum.
-
RA[sgB]
- Да живей словото
Не разбрахте ли,първите два дни е писмен,след това сигурно устен...А относно римското право като предмет...пълна боза се оказа...определено като съпоставка ИБДП беше по-полезно лично за мен 
- _sonrisa_
- Флъдзила
Ми те си приличат до голяма степен. Но и аз смятам, че ИБДП определено ми беше полезен като предмет. от него имам знания както по римско право, така и по ОТП, та и по икономика 
- iodine
- Драскач
ИБДП е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЛЕЗЕН предмет, не влиза в практиката, ролята му е да те въведе в това, което учиш и ти ПОМАГА МНОГО за другите предмети. Поне аз така го оценявам.
- iNCodE
- От дъжд на вятър
- Курс: втори
Римското право е много по - интересно от ИБДП .... 60 хиляди пъти по-интересно

- blackout
- Летящите Пръсти
Имайки предвид колко е малък броя на хората , които се интересуват от отграничаване на подобни "общотеоретични" квазикатегории, тези две странички са си солиден научен труд, направо монография._sonrisa_ написа: Иначе за ПП в "Юридическа техника" ... 2 стр не са чак баяАма все е нещо де
В царството на слепите съдии едноокият е адвокат.