[КСК 2010] Журналистика vol.2

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Варненец
Пишеща машина
Специалност: журналистика
Курс: първи

Re: Журналисти 2010 вол. 2

Мнение от Варненец »

Airily написа:Здравейте,
моят въпрос е малко ''програмен''. В случай на задочно обучение по журналистика , стажове провеждат ли се?Каква е механиката на стажантството като цяло във факултета (студентите сами ли си намират длъжността)??
Да, сами си търсим и, ако няма как - бутат една служебна бележка и те пращат някъде ;)
Но не се надявай особено на стажовете във време на криза!
Мале,Мале цело лето мале... Мале,мале на морето мале,евалата на туризма,да живей нудизма.......
Аватар
mina_k
Пишете, о, братя
Курс: кандидат-студент

Мнение от mina_k »

и аз съм съгласна,че оригиналността е 95% от този изпит.всяка информация може да бъде поднесена оригинално ,въпросът е дали се притежава умението.аз имах предвид,че "приказките" не съвпадаха с думите на преподавателя.но с времето се замислих,че може би верният път е точно тази медиина информация да бъде поднесена в някакъв сюжет и така да се разкрие оригиналност!ще разберем около 10 дни след 27 юни!

п.п. 3.75! 8)
Аватар
kinda like you crazy
От дъжд на вятър
Местоположение: I was born and raised on Venus but I may be here awhile
Обратна връзка:

Мнение от kinda like you crazy »

Ааа, че хубаво как се мръдна темата (:

Аз се отказах вече да мисля какво може/ трябва/ би било добре да се пише. Без критерии, без нищо... На късмет и на есен с песен, стига само да избера най-накрая една от трите специалности. xD
Впрочем, ще бъде яко да цапнат нещо за медиите въобще. Тъкмо ще е шанс да обясним кой какво защо смята и защо сме такива надъхани за ФЖМК. (:
Everyone is king when there's no one left to pawn
Airily
В началото бе словото

Мнение от Airily »

Специално при задочното обучение има ли стажове??
Аватар
Варненец
Пишеща машина

Мнение от Варненец »

Не ви е задължителен ;) Но, ако искаш - караш...
Никой не може да те спре....
Мале,Мале цело лето мале... Мале,мале на морето мале,евалата на туризма,да живей нудизма.......
Аватар
boo.
В началото бе словото
Специалност: Връзки с обществеността
Курс: четвърти

Re: [КСК 2010] Журналистика vol.2

Мнение от boo. »

Искам да ви питам как си смятате бала за журналистиката?
Три пъти оценката от изпита + матурата по БЕЛ + оценката от дипломата по история (или матура)?
Защото (ако е така) вчера, като ходих да си проверя оценките през годините, видях, че за 4-те години по история имам 5.50, но тъй като четвъртата година се води ЗИП обучение и не знам дали ще се вземе 5.50, а не 5.33 (средноаритметичното от трите години)... някой да знае нещо по въпроса?
Защото най-хубавото се добива с цената на голяма болка!
  • Или поне така е според легендата...
Аватар
easy
От дъжд на вятър

Мнение от easy »

mina_k написа:и аз съм съгласна,че оригиналността е 95% от този изпит.всяка информация може да бъде поднесена оригинално ,въпросът е дали се притежава умението.аз имах предвид,че "приказките" не съвпадаха с думите на преподавателя.но с времето се замислих,че може би верният път е точно тази медиина информация да бъде поднесена в някакъв сюжет и така да се разкрие оригиналност!ще разберем около 10 дни след 27 юни!

п.п. 3.75! 8)
Писането по някакви "формули", най - общо казано, няма как да доведе до нещо интересно. Ако постоянно мислиш какво ти трябва, как трябва да го напишеш и какво да напишеш. За бога, наистина стига вече с това гадаене каква е точната "формула" за изкарване на висока оценка. И, да, слушай някой "преподавател" какво е казал. Няма нужда да си "запознат" с медиите и тям подобни. Стига да можеш да намериш нещо в темта, която имаш пред себе си, което да изразява някаква позиция, разбира се, да можеш да откриеш нещо, за което да пишеш що - годе уверено си готов. Четенето помага, като за начало. Аз чета D.F. Wallace от време на време и макар да ме забива в земята с гениалността си се старая да схващам "как се прави" (без да си мисля, че мога дори да наподобявам). Аз, когато започнах да пиша, въобще нямах особено ясна идея какво пиша. Просто започнах и го "изсмуках" от пръстите си, общо взето, в смисъл, че писах нещо като "1/2 разказ + 2/3 песвдо-философски разсъждения". Имайки предвид, че дори си забравях мисълта и го писах едва ли не насила... :roll: Накратко - колкото повече го мислиш, толкова повече има вероятност да го осереш. Изисква се известна доза nonchalance, je suppose.
F for fake.
Аватар
summer_f_
Пишете, о, братя

Мнение от summer_f_ »

Николай Младенов :drag_03: :drag_03: :drag_03:
The mosT imporT ThinG is.. To Choose wiTh Your HearT!
Аватар
Варненец
Пишеща машина

Мнение от Варненец »

boo. написа:Искам да ви питам как си смятате бала за журналистиката?
Три пъти оценката от изпита + матурата по БЕЛ + оценката от дипломата по история (или матура)?
Защото (ако е така) вчера, като ходих да си проверя оценките през годините, видях, че за 4-те години по история имам 5.50, но тъй като четвъртата година се води ЗИП обучение и не знам дали ще се вземе 5.50, а не 5.33 (средноаритметичното от трите години)... някой да знае нещо по въпроса?
10, 11 и 12 клас по история ;)
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право

Мнение от svetlio.varna »

Варненец написа:
Това не е вярно: 9, 10, 11 клас се вземат. Щом четвъртата година е ЗИП, значи не влиза в бала, пише го изрично в Правилника за прием. Оценките от ЗИП се пишат в съвсем отделна графа в дипломата. Плюс това в чл. 22, ал. 6 от Правилника за прием изрично е записано, че при формирането на бала "не участват оценки от профилирана, задължителна професионална, задължителноизбираема или свободноизбираема подготовка".
Facebook
Изображение
Аватар
mina_k
Пишете, о, братя

Мнение от mina_k »

easy написа:
mina_k написа:и аз съм съгласна,че оригиналността е 95% от този изпит.всяка информация може да бъде поднесена оригинално ,въпросът е дали се притежава умението.аз имах предвид,че "приказките" не съвпадаха с думите на преподавателя.но с времето се замислих,че може би верният път е точно тази медиина информация да бъде поднесена в някакъв сюжет и така да се разкрие оригиналност!ще разберем около 10 дни след 27 юни!

п.п. 3.75! 8)
Писането по някакви "формули", най - общо казано, няма как да доведе до нещо интересно. Ако постоянно мислиш какво ти трябва, как трябва да го напишеш и какво да напишеш. За бога, наистина стига вече с това гадаене каква е точната "формула" за изкарване на висока оценка. И, да, слушай някой "преподавател" какво е казал. Няма нужда да си "запознат" с медиите и тям подобни. Стига да можеш да намериш нещо в темта, която имаш пред себе си, което да изразява някаква позиция, разбира се, да можеш да откриеш нещо, за което да пишеш що - годе уверено си готов. Четенето помага, като за начало. Аз чета D.F. Wallace от време на време и макар да ме забива в земята с гениалността си се старая да схващам "как се прави" (без да си мисля, че мога дори да наподобявам). Аз, когато започнах да пиша, въобще нямах особено ясна идея какво пиша. Просто започнах и го "изсмуках" от пръстите си, общо взето, в смисъл, че писах нещо като "1/2 разказ + 2/3 песвдо-философски разсъждения". Имайки предвид, че дори си забравях мисълта и го писах едва ли не насила... :roll: Накратко - колкото повече го мислиш, толкова повече има вероятност да го осереш. Изисква се известна доза nonchalance, je suppose.
мога да се съглася,тъй като аз винаги пиша без план.ако реша да обмислям,започват проблемите.може би точно това стана и на 28,тъй като тази тема я обмислях.говорих си с един приятел за дупките предишната седмица и имах предварителна идея,която обаче не развих както трябваше.точно затова сега ще се водя много повече от интуицията си,а пък,каквото ще да става.хубавото е ,че досега съм доста по-спокойна!
Аватар
steli
От дъжд на вятър

Мнение от steli »

Май аз започнах темата със съветите относно изпита. :roll:
mina_k , много си права по отношение на това, че когато много премисляш нещата, накрая се...излагаш. :lol: И аз много мислих на 28 и...не съм особено доволна от оценката си. А когато пиша ''глупости'' /както обичах да наричам есетата си по философия/ отивам на национално ниво на олимпиадата. :lol: :lol: Е, тук малко се прехвалих, тъй като така и не отидох - този ден имах изпит. :( Но както и да е - ако не мислим толкова за формулата на писане, ако умението ни да интерпретираме дадено нещо влезе в употреба, мисля, че нещата ще се получат доста по-добре. :salute:
You can never go too far...
Аватар
ssk
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от ssk »

A честита ви нова тема, аз от много радване на живота ви позабравих бъдещи колеги, но ще ме извините предполагам. Кажете сега дали не съм пропуснал някакви срокове или разни промени. Изпитът ми е платен още, когато плащах първия, така че поне този срок не ме гони, но ако има нещо друго споделете. :)
http:\\bsskg.wordpress.com
Аватар
Варненец
Пишеща машина

Мнение от Варненец »

svetlio.varna написа:
Варненец написа:
Това не е вярно: 9, 10, 11 клас се вземат. Щом четвъртата година е ЗИП, значи не влиза в бала, пише го изрично в Правилника за прием. Оценките от ЗИП се пишат в съвсем отделна графа в дипломата. Плюс това в чл. 22, ал. 6 от Правилника за прием изрично е записано, че при формирането на бала "не участват оценки от профилирана, задължителна професионална, задължителноизбираема или свободноизбираема подготовка".
на мен миналата година ми взеха 10, 11, и 12 клас- 9 имах 5... И понеже 9 не се вземаше, тъй като ми влизаше в дипломата за основно, а не за средно понеже съм завършил езикова, тоест 8 класе е подготве- имам 6,00 бал по история, ако се вземаше това което ти акзваш щеше да е 5, 75...
Оценката от ЗИП история е различна от редовната оценка по история 12 клас... И ние имахме зипове 12 клас и те си влизаха в отделна графа, но и си имахем 12 клас история, която влизаше вътре...
Така, че нека момичето да каже-12 клас освен зипа изучаваше ли и редовно история?
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право

Мнение от svetlio.varna »

Знам как е при вас отлично :wink: Но момичето вече уточни, че в 12. клас е имала само ЗИП, следователно е от непрофилирана гимназия/паралелка. Езиковите гимназии учат материала една година назад, защото като подгответа пропускат практически почти всичко в 8 клас без езика, математиката и литературата. В 9 клас сте учили средновековие, а по новата не знам какво ще се учи вече, докато по принцип в 9 калс е учи Нова история (от края на Средновековието до края на Първата световна война). Но след като мацката има редовни оценки от 9., 10. и 11. клас, а от 12. клас само ЗИП, значи случаят не е такъв. :)
Facebook
Изображение
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”