mina_k написа:и аз съм съгласна,че оригиналността е 95% от този изпит.всяка информация може да бъде поднесена оригинално ,въпросът е дали се притежава умението.аз имах предвид,че "приказките" не съвпадаха с думите на преподавателя.но с времето се замислих,че може би верният път е точно тази медиина информация да бъде поднесена в някакъв сюжет и така да се разкрие оригиналност!ще разберем около 10 дни след 27 юни!
п.п. 3.75!

Писането по някакви "формули", най - общо казано, няма как да доведе до нещо интересно. Ако постоянно мислиш какво ти трябва, как трябва да го напишеш и какво да напишеш. За бога, наистина стига вече с това гадаене каква е точната "формула" за изкарване на висока оценка. И, да, слушай някой "преподавател" какво е казал. Няма нужда да си "запознат" с медиите и тям подобни. Стига да можеш да намериш нещо в темта, която имаш пред себе си, което да изразява някаква позиция, разбира се, да можеш да откриеш нещо, за което да пишеш що - годе уверено си готов. Четенето помага, като за начало. Аз чета D.F. Wallace от време на време и макар да ме забива в земята с гениалността си се старая да схващам "как се прави" (без да си мисля, че мога дори да наподобявам). Аз, когато започнах да пиша, въобще нямах особено ясна идея какво пиша. Просто започнах и го "изсмуках" от пръстите си, общо взето, в смисъл, че писах нещо като "1/2 разказ + 2/3 песвдо-философски разсъждения". Имайки предвид, че дори си забравях мисълта и го писах едва ли не насила...

Накратко - колкото повече го мислиш, толкова повече има вероятност да го осереш. Изисква се известна доза nonchalance, je suppose.