Пародия !?!

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Публикувай отговор
pope4e
В началото бе словото

Re: Пародия !?!

Мнение от pope4e »

Шепот написа:
panchev_ivan написа:Колкото по-рано разберете, че СУ и висшето образование в БГ е трагикомедия, толкова по-добре за всички.
Не съм съгласна. Аз съм доволна от своето образование. Не е идеално и всеки семестър се появява по някой изкукал преподавател, от който нищо не научаваме - признавам го. Но редом с него има и един куп добри преподаватели, професионалисти в сферата си, които ни преподават интересни и полезни дисциплини. И аз като всеки български студент си имам своите оплаквания и недоволства от обучението си, но като цяло съм доволна и мисля, че ще изляза от СУ с много повече неща в главата, отколкото влязох.
Чудесно знам, че има много специалности, където нещата не стоят така, но ми писна да слушам и чета нон-стоп колко е ужасно ио трагикомично висшето ни образование.
dexteriti написа:Образованието на кредит е едно чудесно решение.
Подкрепяте образованието на кредит? Аз пък не го подкрепям. Достойно за уважение е човек да влага четири/пет/колкото изисква специалността му години от живота си, за да учи. Да влага интелектуален и времеви ресурс в това да усвои знания и умения и да повиши нивото си, за да бъде после по-високообразован и полезен кадър и по-развит човек. Самият този акт е едно голямо вложение (стига, разбира се, да си отговорен човек, а не да ходиш вднъж на семестър на лекции и да мрънакш после колегите си за записки). Недопустимо е към това да се изисква задлъжняване към банки. Не стига, че човек през тези години не работи като хората и не изакарва нормални пари, с които да се издържа, в името на нещо стойностно, ами и да задлъжнява допълнително и после с години да не може да си върне дълговете. Не виждам нищо "правилно" и никакви "плюсове" в това.
Само ще ви кажа, че обичайният довод, че така човек ще взима по-насериозно образованието си, не фели. Ако си куха лейка, не ти се учи и го правиш, защото мама и тате са те натиснали, а не защото виждаш смисъла в това, задлъжняването няма да ти помогне особено да се усетиш.

Напълно си права!!!
panchev_ivan
В началото бе словото
Специалност: информатика
Курс: завършил

Мнение от panchev_ivan »

Шепот написа:
panchev_ivan написа:Колкото по-рано разберете, че СУ и висшето образование в БГ е трагикомедия, толкова по-добре за всички.
Не съм съгласна. Аз съм доволна от своето образование. Не е идеално и всеки семестър се появява по някой изкукал преподавател, от който нищо не научаваме - признавам го. Но редом с него има и един куп добри преподаватели, професионалисти в сферата си, които ни преподават интересни и полезни дисциплини. И аз като всеки български студент си имам своите оплаквания и недоволства от обучението си, но като цяло съм доволна и мисля, че ще изляза от СУ с много повече неща в главата, отколкото влязох.
Чудесно знам, че има много специалности, където нещата не стоят така, но ми писна да слушам и чета нон-стоп колко е ужасно и трагикомично ЦЯЛОТО ни висше образование.
dexteriti написа:Образованието на кредит е едно чудесно решение.
Подкрепяте образованието на кредит? Аз пък не го подкрепям. Достойно за уважение е човек да влага четири/пет/колкото изисква специалността му години от живота си, за да учи. Да влага интелектуален и времеви ресурс в това да усвои знания и умения и да повиши нивото си, за да бъде после по-високообразован и полезен кадър и по-развит човек. Самият този акт е едно голямо вложение (стига, разбира се, да си отговорен човек, а не да ходиш вднъж на семестър на лекции и да мрънакш после колегите си за записки). Недопустимо е към това да се изисква задлъжняване към банки. Не стига, че човек през тези години не работи като хората и не изакарва нормални пари, с които да се издържа, в името на нещо стойностно, ами и да задлъжнява допълнително и после с години да не може да си върне дълговете. Не виждам нищо "правилно" и никакви "плюсове" в това.
Само ще ви кажа, че обичайният довод, че така човек ще взима по-насериозно образованието си, не фели. Ако си куха лейка, не ти се учи и го правиш, защото мама и тате са те натиснали, а не защото виждаш смисъла в това, задлъжняването няма да ти помогне особено да се усетиш.
Подозирам, че възторжен труженик на Студентски съвет е родил тези слова. О, как ви отиват!

Да, познавам го Студентския съвет отвътре. Имал съм си вземане-даване. Веднъж организираха, анкета за качеството на образованието сред студентите. На нашия факултет разпределиха 500 анкетни карти. Ентусиазиран, като доброволец взех 50 и ги пръснах за нула време и се попълниха. Взех още сто и тях раздадох. После още 200. Вече горд, че съм събрал мнения от 350 студенти срещам една труженична на студентския съвет по стълбите. Като разбра какъв зор съм си дал тя възкликна:"Ама ти луд ли си, аз сама си ги попълвам у нас. Вече съм попълнила 50 и ми остават 100" ...
Същата възторжена колежка мазно сурвакаше преподавателите с букети за щяло и нещяло.

Та от тази анкета в целия университет (която впрочем би трябвало да е струвала няколко хиляди лева) нищо не излезе. Е, беше повод на някой от тружениците на студенския съвет да се помазнят отново на ръководството на СУ, но те и без анкетата го правят.

Студенти, колеги, няма нужда някой да ви казва, че в студентските съвети витае духът на овчедушното съгласие с всичко, което пожелаят преподаватели и ръководство на университета. На студентите им е безкрайно ясно това. На комсомолците от студентските съвети също им е безкрайно ясно, особено след като на събитията и вечеринките им се събират една шепа хора, а в изборите на ръководство участват максимум 5% от студентите.

Студенските съвети не защитават вашите интереси, а свои и тези на ръководствата на университетите.
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Аз и Студентски съвет :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Човече, направи ми деня!
panchev_ivan
В началото бе словото
Специалност: информатика
Курс: завършил

Мнение от panchev_ivan »

Извинявам се за грешката.
dexteriti
Да живей словото
Специалност: Economics with Journalism

Мнение от dexteriti »

E хубаво казано, и аз съм съгласен с поста. В общи линии всичко това е вярно и доста целево. Но аз като аргумент за кредитирането съм посочил, покачването на качеството. Високите такси биха спряли доста българи да учат в чужбина, но заради кредитите, много от тях си позволяват високо качество на изплащане. Не е нещо сложно, нито се задлъжнява с такава крайност, се едно няма да имаш пари за храна. За да се вдигнат таксите, а това е наложително, трябва да има кой да ги плаща. Погледнете Англия, там никой не мрънка от кредитите. Плащаш си ги като поп 30г, но кредита не тежи, защото работиш това, което ти харесва. Системата им трябва да се изкопира. Ако качественото образование е да кажем 100 единици, а средно един студент може да си позволи 20, другата част ще я плаща след като е трудоспособен. Иначе нито качеството - качество, нито знанието - знание.
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

аххахах да се изкопира викаш, а... :lol: :lol: :lol:
и кво, казваш, че никой не мрънка, а... :lol: :lol: :lol:
dexteriti
Да живей словото

Мнение от dexteriti »

O|OeHukc написа:аххахах да се изкопира викаш, а... :lol: :lol: :lol:
и кво, казваш, че никой не мрънка, а... :lol: :lol: :lol:
хаха, тва викам.
нещо имаш да кажеш ли, тиквичке?
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Една система би действала добре при едни условия, но това не означава, че ще действа по този начин в други условия.

Да се изказваш неподготвен по дадена тема, е един от признаците на природната тъпота.

В последната година във Великобритания имаше безброй протести. Последния за който разбрах, бе в университета в Съсекс.

Да имаш нужните блага, с които можеш да намериш всякакъв вид информация за кратко време и да не се възползваш от тези блага - втори признак за природна тъпота.
dexteriti
Да живей словото

Мнение от dexteriti »

O|OeHukc написа:Една система би действала добре при едни условия, но това не означава, че ще действа по този начин в други условия.
Да се изказваш неподготвен по дадена тема, е един от признаците на природната тъпота.
В последната година във Великобритания имаше безброй протести. Последния за който разбрах, бе в университета в Съсекс.
Да имаш нужните блага, с които можеш да намериш всякакъв вид информация за кратко време и да не се възползваш от тези блага - втори признак за природна тъпота.
Пишките ли ше си мерим са?
Що се мориш да ми обясняваш, като не можеш да се аргументираш.
Това не значи, не е аргумент. Безброй протести е огромна глупост, огромна. Просто ти си някав пикльо 2-ра година и те съветвам да четеш повече цифри и икономика. Съвсем не си образец за студент, нито пък за реформатор.
Учи и се научавай по-бързо.
Природна тъпота...глупак.
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Ех, очаквах повече от теб.

Преди време един стар, сладкодумен разказвач на истории ми каза, че не дължината на пътя е важна, а преживяното по време на пътя.
Не съм втори курс, завършвам първи.
Не знам и не ме интересува ти кой курс си.

Защо да се аргументирам по темата във форума?
Всъщност има доста хора от форума, които знаят моята позиция и аргументите ми, но от контакти на живо.

Опитай се да ме обидиш. :D
Глупак и пикльо се казват на футболното игрище по време на мач между петокласници.
dexteriti
Да живей словото

Мнение от dexteriti »

Както ти казах, започвай да учиш. Не е срамно, че сам не си стигнал до правилните изводи, може някой да загуби време да ти обясни. Не мисля, че на живо ще имаш цифрите, които сега нямаш (те са важни).
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

повтаряща се грешка
сещаш се на какво е признак
dexteriti
Да живей словото

Мнение от dexteriti »

За да кажеш на някой неподготвен, при възрастните се разбира, че ти си поне малко пО. А ми се струва, че си чадо на гугъл и събираш максимум до 10. Айде ще си говорим след 10-ина години...спри да флудиш глупости, а фащай книгите...
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Да се изказваш неподготвен по дадена тема (или за човек, който не познаваш), е един от признаците на природната тъпота.

вече прекалено често повтаряща се грешка

имаш явно и мания да завършваш последен спора
не е полезно, пич
dexteriti
Да живей словото

Мнение от dexteriti »

Къв спор, лееш глупост след глупост. И наченки на някакво философстване има...
1ва година студент си, още си търсиш ташаците по студ град, стига дава акъл.
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”