Пародия !?!

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Публикувай отговор
invisible
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Пародия !?!

Мнение от invisible »

вечен студент написа:Не му трябва да е студент там, за да знае... Това го знаят и кучетата на село. Лошото е, че съм срещал дечица на висши магистрати, които учат право в НБУ и веднага щом завършат, ще влязат в тефтера на Красьо Черния, а от неговия тефтер до ВСС пътят е кратък... Това е страшно! По-добре наш Кристо да влезе във ВСС, отколкото някой от настоящите студенти по право от НБУ, които съм срещал...
това сякаш съм го чел някъде :scratch:
Изображение
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс
Специалност: философия (СУ)

Мнение от вечен студент »

Да, само първите две изречения са нови. Това за дечицата на магистратите вече съм го споменавал в друга тема. Браво! Добра памет имаш. :)
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

вечен студент написа:Не му трябва да е студент там, за да знае...
но Той е Студент там . съдейки по неговите думи е 'глуповат и елементарен идиот'... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
и ми стана мъчно за него :cry: :cry:
la douleur exquise
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

вечен студент написа:Не му трябва да е студент там, за да знае... Това го знаят и кучетата на село. Лошото е, че съм срещал дечица на висши магистрати, които учат право в НБУ и веднага щом завършат, ще влязат в тефтера на Красьо Черния, а от неговия тефтер до ВСС пътят е кратък... Това е страшно! По-добре наш Кристо да влезе във ВСС, отколкото някой от настоящите студенти по право от НБУ, които съм срещал...

Не баш. Това е някаква митология и завист от СУ към НБУ.

Аз също познавам хора, завършили в НБУ и те далеч не са некадърни. Виж, ако искаш да говорим за правото в Благоевград ... И не, не е по-добре наш Кристо да влезе там, нито наш Светльо. Това, че едните гарджета са плачевни, а другите още по-плачевни не означава, че някои от тях изобщо ще и трябва да стигне до там. Аз например догодина започвам второ висше и в НБУ, защото съм доволен от преподавателите, които ще ми преподават и от системата там.А това, че има гъзета с мерцедеси, които учат нещо си там ..... мислиш, че в СУ ги няма ли ? Лъжеш се, ако смяташ така. Но тези мнения са за друга тема, както и да е.

Алтер, абсолютно си прав за това. Знаеш, аз какво визирах.

Иво, всъщност дали е платено или неплатено в една нормална държава ще даде гаранция за качество. Когато в нещо (както каза декстирити) се влага , то работи ефективно (или поне би трябвало). Или поне по-ефективно от това, в което не се влага. Това е толкова логично.

Така де, както знаем, когато си платиш за нещо, шансът то да действа по-добре от това, което са ти дали безплатно е много по-голям.

Иво, нямам предвид висше на кредит, а някаква бройка, която да получава абсолютно покриване на висшето си образование възоснова на успехи. Както големите университети в чужбина наблюдават нашите гении още от училище и им предлагат абсолютно безплатна издръжка, безплатно следване и т.н. в техния университет. Това е като във футбола. То човекът пред теб има ли талант, просто го има. Те просто ги "купуват" в юношеските им години и така са сигурни в добрия краен продукт. Иначе СУ .... масовка, бате. 25 000 студенти. Ако трябва да погледнем обективно колко заслужават да са в СУ ..... ще стане тъжно. А защо са в СУ ... заради държавната издръжка на калпак. И, да .... правилно, отново се връщаме към парите. ;)

The names of the future are stamping of impatience.
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Геш. Мнението ми не беше отговор към твоето. Знам, че не говориш за кредити. И ти знаеш какво имам предвид, знам и аз какво имаш ти предвид. Скоро трябва да направим отложената гръцка вечер. :) :) :)
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

ФАКТ :) !!

The names of the future are stamping of impatience.
dexteriti
Да живей словото
Специалност: Economics with Journalism

Мнение от dexteriti »

хаха, лол. Faq, що говориш без да ме познаваш. Студент бях, то е точно толкова полезно, колкото и срането. Правиш ги по необходимост.

@феникс
Образованието на кредит е едно чудесно решение. Ако искаш направи нова тема и ще пробваме да съпоставим възможностите. Ти ще излагаш минуси, аз плюсове. После ти гарантирам, че ще искаш да си на кредит.
@захариев
Ако за 12-13,ооо студенти, качествените са тук-таме, по-добре да го закрият. Някак си не е редно да "познаваш" качествени, по-скоро да има тук-таме някой боклук.
При НБУ проблема с лесното минаване остава. Докато бълва идиоти, ще си остане университета на идиотите.
Ако спре да бълва идиоти, ще му намалее бюджета, ще стане или по-скъпо, или по-некачествено. Туко-виж тези 4500 липсващи места в СУ са се напълнили и няма да има платено обучение.
Аватар
iki
В началото бе словото
Специалност: МУ-София, Медицина

Мнение от iki »

Ехо, а защо никъде не се обсъжда качеството? Или то автоматично ще се подобри значително, щом университетите вдигнат 3-но до 10-но (ще има и десеторно, да - за всички мед. специалности, където ще стане към 10 000 лв) таксите на 10% процента от студентите? (Които всъщност май-май ще са от сегашната бройка за държавна поръчка, а може и да има допълнителни)

Ами да питам някой ако може тогава по-подробно да обясни колко е било добре при платеното обучение за няколкото години през 90-те, защото аз навсякъде намирам само, че е било пълен провал.

п.п. няколко линка:
http://www.segabg.com/online/new/articl ... 5&id=00007
http://www.segabg.com/online/new/articl ... 5&id=00004
http://dnes.dir.bg/news.php?id=3551609 - от министъра, който най-скоро се опита да го върне.
http://analysis.actualno.com/news_297835.html
dexteriti
Да живей словото

Мнение от dexteriti »

Що се дава пример Виетнам, а не Сингапур примерно? Такива малоумни статии ми писна да чета.
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Още една пародия...

"Депутатите дадоха и „благословията" си за Пернишкия университет.

С осем гласа „за" и 4 „въздържал се" те приеха проект за решение за откриване на Европейски политехнически университет със седалище в Перник."
Аватар
iki
В началото бе словото

Мнение от iki »

dexteriti написа:Що се дава пример Виетнам, а не Сингапур примерно? Такива малоумни статии ми писна да чета.
Да, примери с далечни азиатски републики не е най-доброто нещо. Само че аз доколкото видях за Сингапур, държавата поема по-голямата част от средствата за държавните университети, а студентите - останалата, а не както тук искат - 10% да си поемат всичко в държавните университети - а те знаете ли, че най-вероятно ще вземат все пак за тях и пари от държавата? Т.е. си хем държавна поръчка, хем си и платено. Не съм 100% сигурен в това, но ако тези 10% са от държавната поръчка, както каза Игнатов, тогава за университетите би било без значение от кой идват парите - т.е. нищо не биха спечелелили иначе.
Но, честно - само за това ли се хвана от всичките статии?

Аз иначе си задавам пак горното питане :wink:
Последно промяна от iki на 03 Юни 2010, 00:52, променено общо 2 пъти.
dexteriti
Да живей словото

Мнение от dexteriti »

Само, че виж кои са най-добрите университети в Сингапур. По-скоро виж кой е на 10-20 място в светвната класация. Просто е глупаво държавата да плаща на всички.
Аватар
iki
В началото бе словото

Мнение от iki »

dexteriti написа: Просто е глупаво държавата да плаща на всички.
Ама естествено! Нека си има и частни! Нищо лошо няма в това - и те да си събират такси само от студентите в зависимост от качеството си и престижа.
А ние в малка България сме се напълнили с държавни университети и отгоре на всичко нямаме и кандидат-студенти, заради демографската криза и това, че вече в чужбина излиза по-изгодно... И е нормално да няма пари за всички.

В такъв случай да направят Образователна Реформа - да съкратят броя на държавните университети, по те си знаят какви критерии (няма аз да ги уча, я :)) и за останалите да има по-добро финансиране!

Само че университетите се пазят като дявол от тамян от такава реформа и предпочитат ние да ги носим на наш гръб! ЩЕ СЕ СЪГЛАСИМ ЛИ!? Питам всички.
panchev_ivan
В началото бе словото
Специалност: информатика
Курс: завършил

Мнение от panchev_ivan »

Колкото по-рано разберете, че СУ и висшето образование в БГ е трагикомедия, толкова по-добре за всички.

Колкото до прословутите изпити, някой може ли да ми намери снимка от стената на плача на западен университет? Дали единствената цел на преподавателите, които онзи ден защитихте, не е да цуцат например от кандидатстудентски курсове?

http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... =4&t=17301
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

panchev_ivan написа:Колкото по-рано разберете, че СУ и висшето образование в БГ е трагикомедия, толкова по-добре за всички.
Не съм съгласна. Аз съм доволна от своето образование. Не е идеално и всеки семестър се появява по някой изкукал преподавател, от който нищо не научаваме - признавам го. Но редом с него има и един куп добри преподаватели, професионалисти в сферата си, които ни преподават интересни и полезни дисциплини. И аз като всеки български студент си имам своите оплаквания и недоволства от обучението си, но като цяло съм доволна и мисля, че ще изляза от СУ с много повече неща в главата, отколкото влязох.
Чудесно знам, че има много специалности, където нещата не стоят така, но ми писна да слушам и чета нон-стоп колко е ужасно и трагикомично ЦЯЛОТО ни висше образование.
dexteriti написа:Образованието на кредит е едно чудесно решение.
Подкрепяте образованието на кредит? Аз пък не го подкрепям. Достойно за уважение е човек да влага четири/пет/колкото изисква специалността му години от живота си, за да учи. Да влага интелектуален и времеви ресурс в това да усвои знания и умения и да повиши нивото си, за да бъде после по-високообразован и полезен кадър и по-развит човек. Самият този акт е едно голямо вложение (стига, разбира се, да си отговорен човек, а не да ходиш вднъж на семестър на лекции и да мрънакш после колегите си за записки). Недопустимо е към това да се изисква задлъжняване към банки. Не стига, че човек през тези години не работи като хората и не изакарва нормални пари, с които да се издържа, в името на нещо стойностно, ами и да задлъжнява допълнително и после с години да не може да си върне дълговете. Не виждам нищо "правилно" и никакви "плюсове" в това.
Само ще ви кажа, че обичайният довод, че така човек ще взима по-насериозно образованието си, не фели. Ако си куха лейка, не ти се учи и го правиш, защото мама и тате са те натиснали, а не защото виждаш смисъла в това, задлъжняването няма да ти помогне особено да се усетиш.
Последно промяна от Шепот на 04 Юни 2010, 12:23, променено общо 1 път.
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”