Абсурдът Висшето образование в БГ

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

panchev_ivan
В началото бе словото
Специалност: информатика
Курс: завършил

Re: Абсурдът Висшето образование в БГ

Мнение от panchev_ivan »

Един човек може да е страхотен професионалист и изключително добър преподавател. Впрочем това е далеч по вероятно отколкото да бъде добър професионалист и негоден да преподава. Все пак един човек трудно може да се нарече отличен професионалис без наличието на отлични умения за комуникация и общуване.

Не, не трябва да има ВАК. Освен ако не ни харесва дочената мечта Северна Корея. Университета трябва да си преценя кой да назначи на длъжността професор и кой не. А не унвиерситета да има ограничен избор сред тези, които са завоювали титли от ВАК. Защото много от тях са ги получили по партийна или шуробаджанашка линия. Защото ВАК е соц. мумия със закон от 1974 г. който все още говори за соц. стопанство и развитие. И не случайно Параванов го защитава. ВАК е тоталитарен орган в науката създаден от тоталитарната власт за да контролира, кой преподава в университетите под благовидния предлог, че видите ли куцо и сакато щяло да стане професор. Глупости. Ако един университет назначи слаб професор за преподавател, студентите ще се пренасочат в друга посока. Никой не иска да учи при некадърници. Затова е важен и елемента на студентската мобилност, която университетите днес всячески се мъчат да стопират въпреки лисабонските споразумения, по които България е страна. Защото университетските ръководства са наясно, че мнозинството от студентите не одобряват голяма част от преподавателите, не харесват специалността и има драстични разминавания между очаквания и реалност. В България унивеситетите се стремят да закрепостят студентите към специалността.

Проф. и доц. само в бившите соц. държави са титли до гроб и съществува все още в Беларус, Северна Корея, Монголия. Това стимулира преживянето след получаване на титлата и капсулира научната общност. Не си фантазирайте че научната общност стои против тези промени и нормализирането на научната и образователната нормативна база в синхрон със столетните традиции на Запад. Вижте например сайта http://www.svobodata.com/ и раздела за реформата на БАН. Или групата bulgarianscienceproblems в yahoo на български учени в САЩ.
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Колега Панчев,
доста преждеписавши Ви дадоха добър пример с печално известната Мартина Балева. Липсата на национални критерии ще увеличи подобни възможности. С какво, например, е по-добър ФНС на произолен Факултет по Хуманитарни науки (в ШУ, да кажем), от СНС по някакви някаква конкретна хуманитарна наука (СНС по Нова и най-нова история, да кажем)?
Обаче едното по Вашите думи е "дочено", а другото отдалеч намирисва на Станфордски дантели с нафталин (пардон, Райд)... :wink:
Така и Вашите коментари за началото на модерната университетска наука. Когато са възниквали първите университети, например Болонския, Болоня съвсем не е била в Западна Европа. Да не говорим за втория университет - Ягелонския, третия - Вилнюския и т.н. Ама попрочетете нещо, бе хора! :shock:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
panchev_ivan
В началото бе словото

Мнение от panchev_ivan »

хм, да прочетем ...

Чудя се как така в БГ е пълно с топлкова много хора, които въпреки очевадните аргументи казват "нйе" и това е. Затова господа цялата нация живее угнетена, че нищо съществено не се променя и мнозина избират емиграцията вместо да се разправят с чугунени глави.

Но не си правете илюзии. Така или иначе промяната идва. ВАК е обречена. Все пак искаме да сме в по-цивилизованата част на света нали така?!
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Напълно обратно на Вашите виждания, не всички промени са за добро. Например промяната на 9 септември 1944 г. Винаги трябва да се предвиди и такава възможност, нали? Вечно правите да сгрешат. :mrgreen:
А тези земи са в "по-цивилизованата част на света", откак съществува човешка цивилизация, това дори и на най-дървено-чугунените глави ли трябва да бъде напомняно перодично, за да не се задавят в прекомерна екзалтация по чужди примери? :roll:
Слава Богу, за ВАК вече може да говорим като "блаженопочивша"... :P
Аватар
aahz
Пишете, о, братя
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от aahz »

Аз да си кажа, защото току виж някой пропусне да забележи - г-н Панчев всъщност не си прави труда да спори, само повтаря едни и същи аргументи (да си призная, не ми се занимава да проверя, дали дори си прави труда да променя мненията си поне като подредба).
А по същество - в моята специалност студенти от горни курсове реват и ронят кървави сълзи заради определени преподаватели (които са получили научното звание професор не от ВАК, а тук, в СУ) и нищо не се променя. Защо ли? Защото не е проблемът във ВАК, нито в уредбата като цяло, а в хората, която я прилагат, И новата уредба ще бъде също толкова удобна за злоупотреба. А междувременно доста доценти ще бъдат назначени на длъжността "професор".
This is my life
Its not what it was before
All these feelings I've shared
And these are my dreams
That I'd never lived before
Somebody shake me
Cause I, I must be sleepin
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Вижте, в СУ има 3-4 факултета, които директно имат право по правилата на ВАК да си избират професорите... То зависи от потенциала на всеки ФНС.
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс
Специалност: философия (СУ)

Мнение от вечен студент »

Е, не е баш така! Аз съм бил на защити в нашия факултет и бяха докарани няколко БАНски старци за цвят. И във вашия факултет така се процедира. Много е интересно обаче, че има ФЖМК, а няма СНС по журналистика във ВАК. А докторанти от ФЖМК има бол... и ако знаеш какви теми на дисертации имат... :alien:

OFFTOPIC. А ти Жокере, кога ще дойдеш да изкараш една докторантура в ИФ? Гледам, на летния прием са пуснали само Тракология, Византинистика и Балканистика (съвременна), ама на есен сигурно ще има повече.
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Виж сега, външни се канят само в два случая:
1. Ако са избрани за рецензенти, тогава присъстват задължително, но не гласуват ако не са членове на ФНС!
2. Ако по шифъра (това не съм съвсем сигурен какво точно означава - едни цифрички като код на тясната специалност) във ФНС няма достатъчно хабилитирани по ВАКовите правила. Защитите на дисертации не са във ФНС, а в СНС. ФНС на ИФ сам избира доценти и професори. :geek: Но ми обясняваха, че има някакво ограничение за професорите. Май в зависимост от "големия" докторат.
Все пак всички процедури по закон са открити и всеки може да присъства при желание. Това не му дава някакви права в процедурата. :wink:
За ФЖМК знам, че някои техни докторанти защитават пред историческите СНС - например по ИБЖ.
Докторантурааа, хммм.... Баш по старите и средновековните истории, археологии и др. подобни -логии не мож ме накара да положа и най-минималното усилие. :mrgreen:
Но сега има едни по-открити системи за докторантури и сериозно съм се замислил... Може и да не е в ИФ обаче... :king:
Най-лесно се става доктор ако си чуждестранен студент, а в ЕС има доста възможности. Каквото и да напишеш по българска проблематика, минава, щото те горкичките нищо не разбират от нея... :mrgreen:
panchev_ivan
В началото бе словото

Мнение от panchev_ivan »

алтер его, къде ги видя тези "доста", аз виждам само 1 пост за Марина Балева. Това за тебе доста ли е? Представям си 2 какво е във въображението ти - сигурно безкрайност. И с какво толкова печално известна е жената, освен че са я цитирали? Май не печал а завист възбужда в ума ти.
Колкото до това от къде трябва да вземаме примери, виждам смяташ, че всичко трябва да си го измисляме сами. Чадо, като си миеш каката с топла вода се сети за онази поговорка за откривателите й. Да вземем да измислим и дума за университет тогава (но български), защото е чуждица пък примери не трябва да вземаме ... хмм какво ще кажеш за Турлю Гювеч, мисля че отива за т.нар. държавни "Бългериън юнивърситис". Много готино и реално ще стане нали - например СТГ ще смени СУ - демек Софийски Турлю Гювеч.

Колкото до аазх - глупости чети внимателно. Като нямаш аргументи не означава, че трябва да си ги измисляш.
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Въпрос, изцяло извън темата - защо някой не изтрие едната от двете, абсолютно идентични теми на г-н Панчев, или не ги слее в една?
Knights of the Cross
panchev_ivan
В началото бе словото

Мнение от panchev_ivan »

Tommy, чадо, къде видя идентитета между двете теми? Като не можете да спорите просто триете или забравяте. Чадо, това променя нещата единствено в твоята глава.
Последно промяна от panchev_ivan на 04 Юни 2010, 19:37, променено общо 1 път.
panchev_ivan
В началото бе словото

Мнение от panchev_ivan »

alter ego написа:Когато кажеш или напишеш, че всички журналяги са неграмотни и пордажни курви, те се обиждат и казват, че не може да обобщаваш от 30-40 случая за цялата им професия, дори това да са знакови имена в нея. Обаче, колко лесно те обобщават... :roll:
Апропо, тоз министър по каква система ли е станал "доцент с кандидатами"? :wink: :mrgreen:
Висок "академичен", "културен" език, демонстрираш Его ... позор! Е ти си анонимен преподавател, кой те знае, можеш да псуваш граматически на воля. А че поне 50% от т.нар. от тебе журналяги са възпитаници на СУ, замисли ли се поне малко за това? И тогава, ако следваме твоята логика (то логика няма ама айде от мен да мине), какво говори за един университет, това че възпитава "продажни к..ви", както ти го каза.

И да ми спорите за език и граматика - хаха. Вижда се какво е нивото ви. "Поздрави" за постиженията.
Последно промяна от panchev_ivan на 04 Юни 2010, 19:41, променено общо 1 път.
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

panchev_ivan написа:Tommy, чадо, къде видя идендитета между двете теми? Като не можете да спорите просто триете или забравяте. Чадо, това променя нещата единствено в твоята глава.
Имам щастието да не съм твое чадо и ще съм доволен да ми спестиш излишната интимност. А общото е, че и двете се отнасят за висшето образование - истината и абсурдът за него. Като основното, което се опитваш да ни докажеш своята истина, че то е абсурдно. По-еднакви от това - здраве му кажи.
Knights of the Cross
panchev_ivan
В началото бе словото

Мнение от panchev_ivan »

О, недей го приема толкова лично, чадо, не искам да кажа че си мое чадо, а че всички сме чада Божии. И аз съм негово чадо.

Първият текст е за личните ми преживявания и е по-скоро разказ (не мога да кажа точно каква категория на произведение се пада честно). Вторият е нахвърляне на набор от абсурдни факти от картината на образованието и съвсем не е личен разказ. Ако ги обединя двете въобще няма да се връзват, нали така.

Смешно е да се опитваш да ограничиш свободата на словото ми по този начин. Впрочем нали искаш алтернативи, ето в този текст съм описал няколко- какво ще кажеш: не е ли правилно ректорът на държавния университет да се назначава и уволнява от министъра на образованието, след като този университет е на държавна издръжка? Същото и за половината от академичния състав?
Аватар
aL`
Постоянно присъствие

Мнение от aL` »

Tommy написа:Въпрос, изцяло извън темата - защо някой не изтрие едната от двете, абсолютно идентични теми на г-н Панчев, или не ги слее в една?
Предполагам, защото Пънчев не може да разпростре вижданията си в една единствена тема и е преценил, че трябва да сее мъдрости за пред народа от колкото се може повече места.
Всъщност не съм сигурен дали Пънчев цели да популяризира себе си и своите виждания по проблеми наболяли 2-3ма души или да популяризира цитираната от него медия в-к "Новините днес" и от световна да я превърне в междугалактическа.
Харесва ми как разсъждава Пънчев, но просто теми от типа "Потребителите питат, Пънчев отговаря" в един момент стават доста неприятни за четене. В крайна сметка единственото полезно нещо от такива теми е да се изпринтят и после да се използват за в тоалетната.
Значи, така решихме да ги подредим във форума - потребител, модератор, потребител, модератор . . .
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”