1 курс Право ('09-'10)

Архив на всички останали категории.
Заключено
Аватар
WickedWitch
Форумозавър Рекс
Специалност: Право
Курс: трети

Re: 1 курс Право ('09-'10)

Мнение от WickedWitch »

Колеги, и аз само да се включа за 2 секунди по въпроса за ПП и ПН - стр. 133 от учебника на проф. Ташев отговаря преспокойно на въпроса. : ) Т.е. точно това, което и Пламен каза :)
И по тази логика..48 въпрос трябва ли да бъде приет като "основни видове правни норми" всъщност? Или това за видовете ПН влиза в 45 въпрос, а за 48 остава разглеждането на ПП като абстрактни и индивидуални? Струва ми се, че е първото.

ЕДИТ: За съжаление погледнах лекцията си от 15.12.2009 г.
Там подробно сме разгледали какво е правно предписание, видовете правни предписания, които са доста: забраняващи, задължаващи, упълномощаващи, дефенитивни, декларативни и какви ли още не, a в учебника на проф. Милкова са отбелязани като видове правни норми. В такъв случай 48 въпрос си е точно "видове правни предписания" = "видове правни норми". Ц-ц, егати..
Don't worry, I can be a bitch enough for both of us.
Аватар
mihaela_a
Постоянно присъствие
Специалност: Право-редовно
Курс: първи

Мнение от mihaela_a »

Система на правните науки не го намирам и не го намирам.. :( от къде го учите?
"The person you want to be does exist; somewhere on the other side of hard work and faith and belief. And, beyond the heartache and fear of what lies ahead."
Право-редовно,2 курс,II поток,11 група
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила
Курс: четвърти

Мнение от _sonrisa_ »

Ни нам и аз- първите две части от този въпрос ( система на правото и система на законодателството) се намират на стр 266 във втория учебник на Ташев. Ама система на правните науки... такова чудо няма :mrgreen:
Аватар
Jack Skull
От дъжд на вятър
Специалност: право
Курс: втори

Мнение от Jack Skull »

aahz написа:
Демек четеш от 4567890 места и пак не си сигурен.А камо ли ако объркаш мненията :lol: Тея идеи като цяло не ме радват
По принцип, тъй като малко от нещата, за които учим, могат да се пипнат или видят, е обективното им възприемане е затруднено, от което следва и споменатият разнобой в мненията. Но както недостатък, това е и интересното в правната наука.

не мисля че е недостатък " разнобой" :mrgreen: да има в мненията (аз чета предимно да не кажа само философия и съм наясно с това кое и как може да се пипне).Това което не ми харесва е изискването да се каже мнението на човека ,който ти води лекциите.Ако аз съм запозната с мненията на различни хора мога да да имам различен поглед в конкретния случай от този на преподавателя и не ми харесва че ме принуждават да приемам конкретно мнение....
May I eat your eyes?
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър

Мнение от Scorpion »

За система на правните науки има и в "Общо учение за държавата" на Лъчезар Дачев. Къса ви е паметта май...
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

Просто нашият поток не беше при Дачев :P Ние учехме от друго място за този изпит :mrgreen:
Но мерси, отивам да го намеря :mrgreen:
RA[sgB]
Да живей словото

Мнение от RA[sgB] »

Ако още някой не е разбрал 1 поток ще се забавляваме освен с писмена и устна част на изпита по отп, и с тестова....това ще е най-"веселия" ми ден в живота,предусещам :lol:
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

УжасТ направо.. Може ли да ви направят такъв ОТП-маратон :| ?! То тоя изпит ще продължи 8 часа.. Никак не ви завиждам.. Успех на всички :mrgreen:
Аватар
Jack Skull
От дъжд на вятър
Специалност: право
Курс: втори

Мнение от Jack Skull »

еми всъщност май вече всички знаят за 1во ,2ро и трето ниво на изпита.Първото е тест (ако не минеш-не минаваш въобще).Второ ниво са два въпроса писмено за всички и трето ниво е босът- Колев или Ташев,които те питат по курсовата,тук там по конспекта ,ако искаш 6 се бориш-почти апокалиптично.На въпроса ми към "за колко време ще се проведе това" ми казаха ми "един ден" ние сме много асистенти :mrgreen:
May I eat your eyes?
Аватар
iodine
Драскач

Мнение от iodine »

Честно казано предпочитам това пред лутането по нашия конспект, където може да знаеш всичко, което реално ти трябва, а да се затапиш, изтегляйки, примерно, "5. Възникване и развитие на общата теория на правото" (или още по-добре - "19. Право, общество, личност - обща характеристика" или "21. Правото в системата на нормативната организация на обществото - обща характеристика") и "70. Систематизацията в правото", които се четат от някакви уникални места... ще си смучим от пръстите източници... и все пак... не че на първи им е лесно, даже изобщо, но поне знаят точно къде се чете. Явно тоя изпит вече не ми харесва :lol:

Система на правните науки си го има и в учебника на Милкова, в първата глава мисля.

И още нещо, прочетете увода на учебника, ако не сте, има загатнати някои работи за ценностите в правото и за личност и право.
В името на потока! Втория!
Аватар
mihaela_a
Постоянно присъствие
Специалност: Право-редовно

Мнение от mihaela_a »

Колеги,въпрос 84 "Валидност на правните актове.Недействителност "от къде четете?Аз разгледах в гуугъл,ама недействителност само на административните актове не ми се вижда достатъчно(преобладават разработки по АП),а иначе има курсови по темата,които са огромни :|
"The person you want to be does exist; somewhere on the other side of hard work and faith and belief. And, beyond the heartache and fear of what lies ahead."
Право-редовно,2 курс,II поток,11 група
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

И аз не знам.. сега се зарових пак, защото бях останала с впечатлението, че вече всичко знам от къде да чета, но явно не е така.. льошо :(
Аватар
iodine
Драскач

Мнение от iodine »

Въпрос. Глава 6 от учебника на Милкова - Функции на правото изобщо отговаря ли на някои от въпросите в конспекта в някоя от своите части. Накрая има няколко странички за видове правни норми, но такъв въпрос в конспекта изобщо няма :shock: (да не би да има печатна грешка и 48 да е същност Видове ПН, а не Видове ПП?). Та някой открил ли е приложение или е празна. Също в глава 7, отрасловите науки, влизат ли някъде според вас (30?)? А и въпрос 30 е доста интересен тъй като му е посветена точно 1 страничка от глава 7, а изглежда важен...

Относно въпросите. Хайде да направим списък, ще обновлявам този пост, като начало ще пусна местата където съм открил или научил от къде се чете. За въпросите извън учебника на Милкова благодарете на ас. Шопов и гл. ас. Денков.

Легенда: LT - Legal Theory, ФП - Философия на правото на Г. Бойчев, Д. М. - Димитрина Милкова - основния и учебник по ОТП, Р. Т. - Росен Ташев, основния му учебник по ОТП

Въпроси:

1-4 - Д. М. - глава 1
5 - LT, също може да се види онова малкото кафяво книжле на В. Ганев - гл. III
6-7 - Д. М. - глава 2
8 - Д. М. - глава 3
9 - LT, също ФП
10 - LT, ФП,
11 - LT, ФП, също Д. М. - увод
12 - LT
13-15 - Д. М. - глава 5, за 13 може да се види и статияна на Н. Неновски "Приемственост в правото", май беше от 1994 г.
16 - относно икономиката - лекции на Пеовски, и разхвърляни неща в учебника на Микова (за икономическата теория за възникване на правото например), относно духовния живот - глава 5 от Д. М., в изданието от 2003 започва на стр. 80, относно политиката - ФП.
17-18 - LT, ФП
19 - ??? (предположението ми е глава 5, но не знам, може би частта за гражданското общество, която пасва до някъде тук и за правовата държава...)
20 - Д. М. - глава 4
21 - ас. Шопов насочи към "Право и останалите нормативни регулатори" - някаква лекция на Г. Денков, която обаче не мога да открия. Дали не става да се чете от Р. Т., започва на стр. 147 (нещо подобно)
22-23 - LT
24-27 - лекции на Г. Денков, по запоски или по-схематично в LT
28 - ОТП на Алексеев
29 - ок... сериозно, цялата първа глава от Р.Т. за един въпрос ???
30 - "Въведение в правото" - Т. Колев, Д. М. - глава 7, други дали има ???
31-34 - Д.М. - глава 7, за ПЕС - Р.Т. в глава 1 има раздел
35-36 - "Въведение в правото" - Т. Колев, други ???
37-41 - Д.М. - глава 8, за статут и статус - Р.Т.
42 - Р.Т.
43-44 - Д.М. - глава 8
45-46 - Д.М. - глава 9
47-48 - голямата мистерия, Алексеев? Д. М. - глава 6, края?
49 - LT, Р.Т.
50-51 - Д.М. - глава 10
52-54 - Р.Т. (дали Милкова ще ги приеме?)
55-58 - Д.М. - глава 10
59-60 - Д. М. - глава 11
61 - ???
62 - Р.Т.
63-64 - Д. М. - глава 12
65 - за злоупотребата, доста кратко - Д.М. - глава 12, другото аз го имам от упражнения, но от къде да се намери друга - не знам
66-67 - Д. М. - глава 12
68-69 - Д. М. - глава 13
70 - "Теория на правната система" - Р.Т.
71-74 - Д. М. - глава 14
75 - ???
76-78 - лекции на гл. ас. Кьосев и предната на проф. Милкова, за 78 и LT
79-81 - Д. М. - глава 15
82-83 - LT и Р. Т.
84 - ???
85 - Д. М. - глава 15
86-90 - ???
91 - LT
92-95 - Д. М. - глава 16

...
Знае се със сигурност, че някои въпроси ще отпаднат (не вярвам повече от 3-4).

Който има идеи, допълнения, поправки и пр., да ги дава.
В името на потока! Втория!
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила

Мнение от _sonrisa_ »

Така - отговарям за bold- натите върпоси :lol:

19 - глава 5 си е идеална, ни нам какво не и харсваш :mrgreen:
21 - аз мисля, че тук е мястото на глава 6 от учебника на професор Милкова
28 - мисля, че това е 7 глава от Д.М. за методи на правното регулиране
29 - миии да, цялата :mrgreen:
30 - това е достатъчно май
35- глава 7 от Д.М
36 - Ташев2, стр. 266
47-48 - Изяснихме, че при въпрос 48 се има предвид видове ПН
52-54 - защо от Ташев като ги има хубаво разработени в учебника на проф. Милкова?
61- пак в учебника на Д.М. - гл.11 + допълване от Р.Т., главно за корелативната връзка малко информация. Иначе СЮП и СЮЗ са в края на главата в частта за Съдържание на правното отношение :)
65 - освен учебника на Д.М. аз имам записки от лекцията на Т. Колев, където има и информация и за заобикаляне на закона като вид злоупотреб
75 - в ЛТ има информация
84- http://www.bg-pravo.com/2009/12/33_06.html Йееееееееей!!!!! Открих информация! :lol: :lol: Мисля, че трябва да се гордеете с мен :lol:
86- 89 - глава 15 от Д.М. - просто са отдени абзаци от главата и не си ги забелязал
90 - Ташев 2, стр. 267

П.П. Май вече нямаме непознати въпроси :cheers: Браво на нас :flower:
Аватар
WickedWitch
Форумозавър Рекс
Курс: трети

Мнение от WickedWitch »

За 29-ти въпрос говорих с проф. Милкова..не са 130-те страници от проф. Ташев, а нещата, които са включени в приложенията отзад на учебника й. Т.е. тя е изброила кои смята за източници..и следователно ние трябва да си ги изнамерим отнякъде и да ги научим : )
Don't worry, I can be a bitch enough for both of us.
Заключено

Обратно към “Други”