[КСК 2010] Български език и литература
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- Кристиян
- Легендарен флуудър
- Специалност: Българска филология
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
Re: Подготовка по БЕЛ, КСК 2010-2011
Но, то дори да не е звъняла, изисква се разум за това
Разбира се, че няма нужда да ходите на редовния, ако имате високи оценки от Гео Милев или цитатите
Но, аз ще ида, тъй като ми трябва поне 4.00 или 4.50 за редовно на Българска Филология (дори бала сега да ми е 19.00...)

- kinda like you crazy
- От дъжд на вятър
- Курс: кандидат-студент
- Местоположение: I was born and raised on Venus but I may be here awhile
- Обратна връзка:
Брррр, словосъчетанието "Българска филология" ме плаши. Да си представя, че още четири години ще уча, както по време на подготовката си... Не за мене определено. (: Но пък е хубаво да видя в тая тема и някой, който не иска да става правист ;р
Everyone is king when there's no one left to pawn
- Diegooo
- Драскач
Извинявай,че те поправям,но точната думичка е ЮРИСТ...

Докато го надявам,надявам се... - Радой Ралин
- vladiboy
- От дъжд на вятър
- Специалност: Психология
- Курс: първи
Юрист и правист са синоними!
"О, аз ще възкръсна като птица Феникс!"
Изобщо не са синоними...Юрист е човек,който освен ,че е завършил специалност право има придобита юридическа правоспособност...Като получиш диплома от университета си само магистър по право-тоест си правист,но не си юрист,защото за да имаш юридическа правоспособност са нужни ред други процедури и изпити...Така че момичето си употреби вярната дума правист,това че си завършил право не значи че ще придобиеш някога такава правоспособост за да си юрист...
- _sonrisa_
- Флъдзила
- Специалност: Право
IcebreakerR написа:Но, то дори да не е звъняла, изисква се разум за товаРазбира се, че няма нужда да ходите на редовния, ако имате високи оценки от Гео Милев или цитатите
Но, аз ще ида, тъй като ми трябва поне 4.00 или 4.50 за редовно на Българска Филология (дори бала сега да ми е 19.00...)
![]()
To не е въпросът дали трябва да се ходи на редовен, а дали трябва да се плаща таксата за редовен изпит, Крис
- Diegooo
- Драскач
Може наистина да си прав.В такъв случай съжалявам че поправих момичето.Просто в повечето сфери се използва думичката ,,юрист,,; в медиите например в повечето случаи говорят за ,,хора дипломирали се като юристи,, и мислех,че това е по широкоизползваният термин...Stenli_ написа:Изобщо не са синоними...Юрист е човек,който освен ,че е завършил специалност право има придобита юридическа правоспособност...Като получиш диплома от университета си само магистър по право-тоест си правист,но не си юрист,защото за да имаш юридическа правоспособност са нужни ред други процедури и изпити...Така че момичето си употреби вярната дума правист,това че си завършил право не значи че ще придобиеш някога такава правоспособост за да си юрист...
Докато го надявам,надявам се... - Радой Ралин
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
Абеее
прависти викат на студентите по Право, също както на студентите по Международни отношения им викат международници
Правист не е звание, титла, официален термин, а нарицание. Завършилият право не става правист, а юрист. Човек, който се занимава професионално в някаква сфера на правото, се нарича юрист. Съдиите, прокуророте, юрисконсултите, адвокатите, нотариусите, всички автори от доктрината (по чиито учебници ще учите в следващите 5 години, а част от тях и лично ще ви изпитват) са юристи.
"Специалността право е широкопрофилна университетска специалност. Завършилите тази специалност придобиват универсална квалификация юрист и им се признава университетска степен „магистър по право”."
(Справочник на СУ за 2010-2011)
Момичето искаше да каже, че се радва най-после да види някой в темата, който няма да кандидатства Право, какво я зачепкахте тая тема. Вярно, че има дълга къдрава коса, ама покажете й по друг начин, че сте готини и знаещи 
"Специалността право е широкопрофилна университетска специалност. Завършилите тази специалност придобиват универсална квалификация юрист и им се признава университетска степен „магистър по право”."
(Справочник на СУ за 2010-2011)
Не, правист си, като се запишеш в първи курс с Право, аз съм правист, _sonrisa_ е правист, тва не е професионална квалификация, а нарицание на хора, които се занимават с право, думата е "напълно" разговорна.Stenli_ написа:Като получиш диплома от университета си само магистър по право-тоест си правист,но не си юрист,защото за да имаш юридическа правоспособност са нужни ред други процедури и изпити...
Ако използваш справочника на СУ като достоверен източник за това какво е думата юрист....леко несериозноо е....За думата правист не споря-може би наистина си прав,че е по-скоро нарицателно...Думата юрист се използва за да обозначи много неща(в някои източници пише,че юрист е дори студент по право),но аз продължавам да твърдя,че същината на думата е човек,който има юридическа правоспособност...
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
Е ти повтори с други думи същото, което казах, че юрист е човек, който се занимава професионално (демек по професия) с право. А това няма как да стане, ако не е придобил юридическа правоспособност (което не е кой знае каква философия, просто трябва да изкараш 6 месеца стаж и готово).
Ааааа, сори, ама в Софийски университет ако не знаят какво е юрист, какъв по-достоверен източник предлагаш? Това, че студент по право можело да се нарече юрист, би било вярно, ако използваме думата "юрист" не като термин, а в доста по-широк смисъл, демек ако я използваме като синоним на правист. Но вече уточнихме, че между двете има разлика, така че да не задълбаваме повече в семантиката.
Ааааа, сори, ама в Софийски университет ако не знаят какво е юрист, какъв по-достоверен източник предлагаш? Това, че студент по право можело да се нарече юрист, би било вярно, ако използваме думата "юрист" не като термин, а в доста по-широк смисъл, демек ако я използваме като синоним на правист. Но вече уточнихме, че между двете има разлика, така че да не задълбаваме повече в семантиката.
- vladiboy
- От дъжд на вятър
- Специалност: Психология
- Курс: първи
Ако не ми беше толкова скучно нямаше да пиша...извинете ме!
Когато някой учи медицина, не е лекар. Когато някой учи право, той е студент по специалността право. След като завърши(аз не се съмнявам в никого от вас) става правист\юрист след съответните стажове и допълнителни
квалификации.
Кажете ми не излиза ли парадоксално твърдението, че първо си правист, а после си юрист. Тоест юристите не са прависти. Е за к`во ли му\й е било да учи изобщо... Все едно да си лекар и да доиш крави.
Когато някой учи медицина, не е лекар. Когато някой учи право, той е студент по специалността право. След като завърши(аз не се съмнявам в никого от вас) става правист\юрист след съответните стажове и допълнителни
квалификации.
Кажете ми не излиза ли парадоксално твърдението, че първо си правист, а после си юрист. Тоест юристите не са прависти. Е за к`во ли му\й е било да учи изобщо... Все едно да си лекар и да доиш крави.
"О, аз ще възкръсна като птица Феникс!"
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- _sonrisa_
- Флъдзила
Оууу от къде го намери това сладко еленче
П.П. Ето няколко мнения, които можеш да разчистиш преспокойно
П.П. добре де - по темата - Светльо подробно ви обясни, че "правист" не е някаква титла, а си е просто название на хората, които учим право. Не е степен на квалификация и тн. Виж вече "магистър по право" е друго нещо - хората, които са завършили тази специалност, а юрист си означва човек, придобил юридическа правоспособност
Въобще престанете да я нищите тази тема- безсмислено е като цяло
П.П. Ето няколко мнения, които можеш да разчистиш преспокойно
П.П. добре де - по темата - Светльо подробно ви обясни, че "правист" не е някаква титла, а си е просто название на хората, които учим право. Не е степен на квалификация и тн. Виж вече "магистър по право" е друго нещо - хората, които са завършили тази специалност, а юрист си означва човек, придобил юридическа правоспособност
Въобще престанете да я нищите тази тема- безсмислено е като цяло
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър