1 курс Право ('09-'10)
- Liona
- В началото бе словото
- Специалност: Право
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Re: 1 курс Право ('09-'10)
Не знам каква е трактовката на Милкова, но Келзен дели правните предписания на общи - правни норми, и индивидуални - субективни права и юридически задължения, т.е правно предписание->правна норма = род->вид. Така че правилно е обяснил ас. Кьосев, че правното предписание на практика формира предписващият елемент от структурата на правната норма, съответно диспозиция или санкция.
Und über uns im schönen Sommerhimmel
War eine Wolke, die ich lange sah
Sie war sehr weiß und ungeheuer oben
Und als ich aufsah, war sie nimmer da.
Aspirat primo Fortuna labori.Me duce tutus eris. Ad infinitum.
War eine Wolke, die ich lange sah
Sie war sehr weiß und ungeheuer oben
Und als ich aufsah, war sie nimmer da.
Aspirat primo Fortuna labori.Me duce tutus eris. Ad infinitum.
- _sonrisa_
- Флъдзила
- Курс: четвърти
Точно там е проблемът, че в учебника на Милкова няма никаква трактовка по темата. Въпросът ми беше защо в един въпрос от конспекта се използват като различни понятия, а в следващия като синоними.. Но както и да е 
- iodine
- Драскач
- Курс: първи
- Адрес в галерията на СУ: iodine
Въпроси:
76. Правоприлагане. Обща характеристика. Основания.
77. Етапи на правоприлагане. Правоприлагащ акт.
78. Прилагане на правото по аналогия
Бяха подробно издиктувани по време на лекции от гл. ас. Кьосев. По данни от него въпрос "75. Реализация на правото - понятие, форми на проявление. Видове.", е отпаднал миналата година, т.е. да очакваме да и тази да го няма. Проф. Милкова каза, че някои въпроси ще отпаднат, интересно е, че на въпроса как ще е разделен конспекта тя каза "от някъде"
Та горните курсове помнят ли какво е отпадало при тях?
Иначе внимавайте с книгата на Ташев, според ас. Шопов на моменти да се говори от него пред Милкова е като да се полееш с бензин и да драснеш клечката
Относно ПН и ПП, според това, което ни каза Кьосев, ПП е най-малката съставна на правото частица, която изгражда ПН, т.е. е част от нея. Дори частите от структурата (хипотеза, диспозицция, санкция) на ПН могат да не са отделни ПП, а да съдържат няколко. ПН може да се състои от различни текстове на закона, в тях се съдържат ПП. Напр., чл. 106 от НК:
"Който с цел да отслаби властта или да й създаде затруднения унищожи или повреди обществени сгради, строежи, инсталации, съоръжения, транспортни или съобщителни средства или друго значително обществено имущество, се наказва за диверсия с лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна."
Примерно, "... се наказва за диверсия с лишаване от свобода от пет до петнадесет години..." е едно ПП, "..., а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна..." е друго ПП и т.н. или поне така го обясни Кьосев. ПП са просто много дребни частички от ПН, както в случая само в санкцията са 2.
Но да, такъв въпрос като "ПН и ПП" в конспекта е малко... странен
По-нататък може да драсна някои други източници по други въпроси.
76. Правоприлагане. Обща характеристика. Основания.
77. Етапи на правоприлагане. Правоприлагащ акт.
78. Прилагане на правото по аналогия
Бяха подробно издиктувани по време на лекции от гл. ас. Кьосев. По данни от него въпрос "75. Реализация на правото - понятие, форми на проявление. Видове.", е отпаднал миналата година, т.е. да очакваме да и тази да го няма. Проф. Милкова каза, че някои въпроси ще отпаднат, интересно е, че на въпроса как ще е разделен конспекта тя каза "от някъде"
Та горните курсове помнят ли какво е отпадало при тях?
Иначе внимавайте с книгата на Ташев, според ас. Шопов на моменти да се говори от него пред Милкова е като да се полееш с бензин и да драснеш клечката
Относно ПН и ПП, според това, което ни каза Кьосев, ПП е най-малката съставна на правото частица, която изгражда ПН, т.е. е част от нея. Дори частите от структурата (хипотеза, диспозицция, санкция) на ПН могат да не са отделни ПП, а да съдържат няколко. ПН може да се състои от различни текстове на закона, в тях се съдържат ПП. Напр., чл. 106 от НК:
"Който с цел да отслаби властта или да й създаде затруднения унищожи или повреди обществени сгради, строежи, инсталации, съоръжения, транспортни или съобщителни средства или друго значително обществено имущество, се наказва за диверсия с лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна."
Примерно, "... се наказва за диверсия с лишаване от свобода от пет до петнадесет години..." е едно ПП, "..., а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна..." е друго ПП и т.н. или поне така го обясни Кьосев. ПП са просто много дребни частички от ПН, както в случая само в санкцията са 2.
Но да, такъв въпрос като "ПН и ПП" в конспекта е малко... странен
По-нататък може да драсна някои други източници по други въпроси.
Точно затова бях питал Кьосев още... ноември (?), но той не ми отговори.Точно там е проблемът, че в учебника на Милкова няма никаква трактовка по темата. Въпросът ми беше защо в един въпрос от конспекта се използват като различни понятия, а в следващия като синоними.. Но както и да е
В името на потока! Втория!
- _sonrisa_
- Флъдзила
Конспекта се дели по следния начин : от 1-45 въпрос в едната купчинка, и от 46-95 в другата. Поне така ми обясни ас. Кьосев като го питах 
Иначе за това, което Шопов ти е казал...
То си личи в кои моменти може да е се получи тоя номер със самозапалването
На места имат страшно различни становища и класификации и, въпреки, че проф. Милкова каза още в началото, че няма значение от кой учебник ще се готвим за изпита ( нейния или на Ташев), трябва да си голям идиот да седнеш да й рецитираш на нея нещо на изпит, което всъщност й отрича мнението и казва точно обратното
Така че хората от 2ри поток, които се готвят само по учебниците на Ташев.. внимавайте, защото после може да ви излезе през носа.. 
Иначе за това, което Шопов ти е казал...
- mihaela_a
- Постоянно присъствие
- Специалност: Право-редовно
И в крайна сметка този въпрос за ПП и ПН как да се учи и от кое място? В legaltheory пише за ПП и ПН:
Правната норма е част от т. нар. "правни предписания".
Правните предписания са съвкупност от създавани от правните субекти юридически задължителни правила за поведение. Правните предписания са съвкупност от:
а) правните норми (общи правила за поведение, създавани от държавата), и
б) индивидуалните юридически предписания (индивидуални правила за поведение), като:
- правоприложните актове (решения, присъди, заповеди и пр.), и
- реализационните актове (договори, завещания, записи на заповед и пр.).
Аз пак не разбрах нали уж ПП било част от ПН според асистента,а тук е точно обратното..
Правната норма е част от т. нар. "правни предписания".
Правните предписания са съвкупност от създавани от правните субекти юридически задължителни правила за поведение. Правните предписания са съвкупност от:
а) правните норми (общи правила за поведение, създавани от държавата), и
б) индивидуалните юридически предписания (индивидуални правила за поведение), като:
- правоприложните актове (решения, присъди, заповеди и пр.), и
- реализационните актове (договори, завещания, записи на заповед и пр.).
Аз пак не разбрах нали уж ПП било част от ПН според асистента,а тук е точно обратното..
"The person you want to be does exist; somewhere on the other side of hard work and faith and belief. And, beyond the heartache and fear of what lies ahead."
Право-редовно,2 курс,II поток,11 група
- Scorpion
- Легендарен флуудър
Правните предписания могат да са индивидуални, конкретни (клауза в договор напр.) или общи, абстрактни (правни норми).
Чрез термина правно предписание обаче някои явно визират структурния елемент от правната норма (диспозицията), който определя правата и задълженията при проявление на предвидения в хипотезата юридически факт.
Туйто.
Чрез термина правно предписание обаче някои явно визират структурния елемент от правната норма (диспозицията), който определя правата и задълженията при проявление на предвидения в хипотезата юридически факт.
Туйто.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
- _sonrisa_
- Флъдзила
И мен точно това ми беше чудното.. Според мен това, което написахте ти и Яница е вярно - и аз го бях чела и даже си мислех, че нещо не съм доразбрала Кьосев като ми го обясняваше, но щом и Слави е разбрал от обяснението му същото, каквото и аз.. Явно или има няколко становища по въпроса, или...
Аз лично ще си уча за ПН от учебника на Милкова - това е добре разработено там, а за ПП ще кажа, това което ти сега написа и толкова..
П.П. Дам, gracias скорпионски - така трябва да е
Аз лично ще си уча за ПН от учебника на Милкова - това е добре разработено там, а за ПП ще кажа, това което ти сега написа и толкова..
П.П. Дам, gracias скорпионски - така трябва да е
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- _sonrisa_
- Флъдзила
на ОТП дали сме от 8 сутринта, като по Римско... 
И по Философия нали е сигурно, че ще има предварителна дата ( 4.06) - защото нито на таблото, нито на сайта не фигурира като възможна..

И по Философия нали е сигурно, че ще има предварителна дата ( 4.06) - защото нито на таблото, нито на сайта не фигурира като възможна..
- Jack Skull
- От дъжд на вятър
- Специалност: право
- Курс: втори
Да сигурно е за ФП- 04.05 в 292 аудитория,от 15:00 до 17:00
иначе кво толко сте се разгоряли за тва ОТП.Влизам във форумо и гледам вече сте го обърнали на упражнения по ОТП. Бтв както Кьосев ми каза
аз: "Е добре колко учебника още трябва да налея.Те тея учебници пари струват? -той: "Е да,да ама четете си на Ташев."-аз: "Е ама той има и трети учебник"-той-"Е да четете и от него"
Демек четеш от 4567890 места и пак не си сигурен.А камо ли ако объркаш мненията
Тея идеи като цяло не ме радват.В съзнанието ми се прокрадват някакви тъмни мисли за разни парички от продадение на студенти книжки.Не мога да си обясня как така за 6 трябва да се готвиш от сто места.Тва няма да стане поне по отношение на мен.Нямам намерение да изкупя цялата книжарница на СУ.А който има възражението за библиотеката-са кой се готви сериозно за изпит в библиотеката?всеки копира и пише разни планчета,да не говорим че в тая библиотека не може да земеш да четеш нещо у вас.Поне на мен не ми се е случвало.Даже имах прекрасни мигове с една библиотекарка 1ви семестър.Звъня ми за да ми каже да върна учебниците по МО,които бях зела да снимам,преди 2 часа,с аргумента "ми
те всички четат от тях."Е добре като всички четат от тях заяо е само 1 комплект,МА!!!!!!!!!!
ИЛИ Въобще не ме интересува колко книги има.За пореден път чета програмите на др университети (сиреч тея европейските) и ми е някак странно защо там бъхтат казуси като луди,а тук - учим ли учим правната норма ще я бъде ли нема ли да я бъде.Абсолютно нелогично ми е-не отричам самите дисциплини,напротив аз съм Право СУ поради причината да уча-малко самоцелно-защото не искам да се реализирам като юрист нито пък тва някога ми е била мечатата.Но смятам че правото възпитава една по различна култура.
Не искам да ме правят на магаре.Е то си има и друг елемент: "Като не искаш да си магаре,не учи,да ме е кАрал некой да влизам право?????"
Та това е колеги,малко-немалко лирично отклонение,ама нейсе...
Относно сесията вече има дати за всички предмети,а и преподавателите обявиха как ще протекат изпитите,ако има въпроси е добре да се задават тука,за да уеднаквяваме версии
аиде със здраве
аз: "Е добре колко учебника още трябва да налея.Те тея учебници пари струват? -той: "Е да,да ама четете си на Ташев."-аз: "Е ама той има и трети учебник"-той-"Е да четете и от него"
Демек четеш от 4567890 места и пак не си сигурен.А камо ли ако объркаш мненията
те всички четат от тях."Е добре като всички четат от тях заяо е само 1 комплект,МА!!!!!!!!!!
ИЛИ Въобще не ме интересува колко книги има.За пореден път чета програмите на др университети (сиреч тея европейските) и ми е някак странно защо там бъхтат казуси като луди,а тук - учим ли учим правната норма ще я бъде ли нема ли да я бъде.Абсолютно нелогично ми е-не отричам самите дисциплини,напротив аз съм Право СУ поради причината да уча-малко самоцелно-защото не искам да се реализирам като юрист нито пък тва някога ми е била мечатата.Но смятам че правото възпитава една по различна култура.
Не искам да ме правят на магаре.Е то си има и друг елемент: "Като не искаш да си магаре,не учи,да ме е кАрал некой да влизам право?????"
Та това е колеги,малко-немалко лирично отклонение,ама нейсе...
Относно сесията вече има дати за всички предмети,а и преподавателите обявиха как ще протекат изпитите,ако има въпроси е добре да се задават тука,за да уеднаквяваме версии
May I eat your eyes?
- mihaela_a
- Постоянно присъствие
- Специалност: Право-редовно
Изпитът по УКУ как ще протече?
"The person you want to be does exist; somewhere on the other side of hard work and faith and belief. And, beyond the heartache and fear of what lies ahead."
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- _sonrisa_
- Флъдзила
Какво шашкаш момичето бе, Светльо
Изпита протича по следния начин:
Влизаш вътре, започваш да говориш по една избрана от теб тема ( т.е. няма теглене на въпроси!), той те прекъсва след време, пита те разни други неща, да види дали имаш представа за какво иде реч по дисциплината и готово. Всичко това в рамките на около 5 мин
Влизаш вътре, започваш да говориш по една избрана от теб тема ( т.е. няма теглене на въпроси!), той те прекъсва след време, пита те разни други неща, да види дали имаш представа за какво иде реч по дисциплината и готово. Всичко това в рамките на около 5 мин
- aahz
- Пишете, о, братя
По принцип, тъй като малко от нещата, за които учим, могат да се пипнат или видят, е обективното им възприемане е затруднено, от което следва и споменатият разнобой в мненията. Но както недостатък, това е и интересното в правната наука.Демек четеш от 4567890 места и пак не си сигурен.А камо ли ако объркаш мнениятаТея идеи като цяло не ме радват
А сега по същество - не ви трябват всички учебници на проф. Ташев, а само основният - "Основни правни понятия". Теория на тълкуването и Теория за правната система покриват много малки части от конспекта и е по-разумно да ги погледнете в библиотеката, отколкото да си ги купувате (отварял съм моето копие на Теория за правната система точно два пъти за по 15 минути за 3 години).
This is my life
Its not what it was before
All these feelings I've shared
And these are my dreams
That I'd never lived before
Somebody shake me
Cause I, I must be sleepin
Its not what it was before
All these feelings I've shared
And these are my dreams
That I'd never lived before
Somebody shake me
Cause I, I must be sleepin
- iodine
- Драскач
- Адрес в галерията на СУ: iodine
Абе, то така лесно звучи само на приказка, аз при Руменчев след встъпление по избрана от мен тема се отървах само с 5-6 допълнителни въпроса по цялата материя, а имаше хора с повече_sonrisa_ написа:Какво шашкаш момичето бе, Светльо![]()
В името на потока! Втория!