Въпрос относно матурата по БЕЛ
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir
- Real_Boy
- Пишете, о, братя
- Специалност: КНИ (р)
- Курс: кандидат-студент
Re: Въпрос относно матурата по БЕЛ
Ами като съм тъп така е.. 
Hot as hell, romantic as heaven
Facebook - Bobby Ivanoff
Facebook - Bobby Ivanoff
- VelinaShine
- Танцуващия с клавиатури
- Специалност: Публична администрация
- Курс: втори
Не знам за вас, но моят учител постоянно даваше този пример за метонимия и нямаше как да го объркам. За "Балкана пее..." също може да се говори за метонимия, но доста слабо, иначе щеможе да се говори и за хипербола, нали? По-скоро си е олицетворение 
- what_is_love
- Драскач
- Специалност: Право
- Курс: трети
На последното писах,че е олицетворение и бях убедена.Като научих,че не е -много се ядосах(е,нямам 600лв. да разбера какво е).
Най-трудното нещо на този свят е да живееш в него!
ПРАВО- 1-ви поток,3-та група
- what_is_love
- Драскач
Мисълта ми е,че не всички можем да си платим курсове,а после да научим матурите предварително.От ДЗИ ни зависи и дипломата,и балообразуването в университетите.Някои,които научат предварително отговорите,са с една-две крачки пред другите... и какво остава-една 6-чка,висока диплома,хубава специалност.svetlio.varna написа:Струва ми се, че споменатото от теб няма отношение към проблема с корупцията.what_is_love написа:Много се ядосах,като научих за матурите.
Малките градчета се мъчим да пробием в големия град,а софиянците-всичко на готово!!![]()
Дано този път Министерството да вземе под внимание всичко!!!
Най-трудното нещо на този свят е да живееш в него!
- The_Viper
- Легендарен флуудър
егаси пропадналата работа... може ли да вербуват така една матура?! Къв е смисълът да се правят тия матури - когато всичко е нагласено и са знае предварително какво ще се падне?!
Some nights I still can't sleep
And the voices pass with time
And I keep...
And the voices pass with time
And I keep...
- VelinaShine
- Танцуващия с клавиатури
- Специалност: Публична администрация
- Курс: втори
Нали... поне да стимулираха икономиката 
- RadoRado
- Пишеща машина
- Специалност: КН
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Ако е истина, лошо за репутацията на СУ.Снощи около 23.00 часа преподавател от Софийския университет „Св. Климент Охридски",
Сега е време да се прави протест срещу СУ
Та матури FAIL. Огромен FAIL на предното правителство
п.с. източник : http://www.dariknews.bg/view_article.ph ... _id=528666
Гейм Дизайн, Gamificiaton, Манипулация
- http://game-craft.com/blog/
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Курс: четвърти
Разбрах ти мисълта, но въпросът в кой град жевееш не е релевантен по отношение на финансовите ти възможности да си купиш отговорите на матурата.what_is_love написа:Мисълта ми е,че не всички можем да си платим курсове,а после да научим матурите предварително.От ДЗИ ни зависи и дипломата,и балообразуването в университетите.Някои,които научат предварително отговорите,са с една-две крачки пред другите... и какво остава-една 6-чка,висока диплома,хубава специалност.svetlio.varna написа:Струва ми се, че споменатото от теб няма отношение към проблема с корупцията.what_is_love написа:Много се ядосах,като научих за матурите.
Малките градчета се мъчим да пробием в големия град,а софиянците-всичко на готово!!![]()
Дано този път Министерството да вземе под внимание всичко!!!
Иначе тва беше голяма осерация от страна на МОНМ. Обаче ме изненада цената - само 600 лв. За кандидатстудентски изпит беше бая по-скъпичко преди време. Явно кризата удря и тоя бранш. Не знам дали слушахте новините, но зам.-министърът даде много неадекватен отговор, явно нещата не са били в тайна от по-висшите етажи.
Иначе по-добре FAIL матури отколкото никакви.
На първи въпрос съм дал грешен отговор, точно с това изключение пустоШТа изпитвах майка ми, дали знае как се пише.На матурата го сгреших.Една грешка от незнание нямам и това ме побърква.
Официална страница на специалността Политология във Фейсбук. За повече информация отделете една-две минути там, защото това може да не е поредната глупост!
- summer_f_
- Пишете, о, братя
- Курс: кандидат-студент
Има такива места, където масово се преписва и такива, (както беше и при нас), където не дават даже да отидеш до тоалетната за повече от 4 минути! Това честно ли е?
И после защо най-пропадналите училища имали най-висок успех на матурата.. Е при такава "Мотивация" как да учиш и да имаш амбиции?!
Кога ще се сложи край на корупцията поне в образованието се питам аз? И защо все някой друг трябва да опира пешкира?
После защо интелигентната младеж напуска България.. Какво да търси тук се питам аз
И после защо най-пропадналите училища имали най-висок успех на матурата.. Е при такава "Мотивация" как да учиш и да имаш амбиции?!
Кога ще се сложи край на корупцията поне в образованието се питам аз? И защо все някой друг трябва да опира пешкира?
После защо интелигентната младеж напуска България.. Какво да търси тук се питам аз
The mosT imporT ThinG is.. To Choose wiTh Your HearT!
-
Miss_Mystery
- От дъжд на вятър
- Специалност: Социална педагогика
- Курс: четвърти
От теста имам три грешки, като мисля, че и резюмето ми е добро и от там ще хвана няколко точки. А темата беше ужасна, изсмуках си от пръстите две страници, но не съм доволна. Можеше и по-добре, но дано и от там има някакви точки.
Айде и в понеделник да мине географията и край.
Айде и в понеделник да мине географията и край.
Нямам време - то тече и искам да живея сега...
Пу, че ме доядя
Ама няма да познаете за к'во (aко ми кажете, че и преди не са се продавали, няма да ви повярвам
), aма при две толкова хубави и страхотни, и невероятни теми (пък и двете произведения са ми сред любимите - "Да се завърнеш в бащината къща" и "Ветрената мелница"), да се падне тая скука. Ще повърна. 
-
Borisg
- Легендарен флуудър
- Специалност: Връзки с обществеността
- Обратна връзка:
Според мен Левски е по-удачен вариант от 'Да се завърнеш'
пп: Три хубави очи, очите на циклоп

пп: Три хубави очи, очите на циклоп
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
So can I get a window seat, I want nobody next to me
So can I get a window seat, I want nobody next to me
на мен и трите теми не ми харесват,но от трите бих предпочела Левски,така че 
абе аз не знаех,че може и есе да се пише
днес като го прочетох и седя и гледам матурата все едно съм видяла голям ( далчевски xD ) камък,не че се оплаквам де,напротив.
абе аз не знаех,че може и есе да се пише
Границата е много тънка и затова и аз се бъркам, но това за върха нямаше как да ме обърка, тъй като и аз го бях назубрила и решавах тест, близък до този на матурата в един сборник.Тити написа:Borisg написа:what_is_love написа: колкото до "Върхът.." и аз не го разбрах,просто го бях ... назубрила.наистина се пробвах да разбера тези тропи,но не схващам защо примерно "Върхът ... " е метонимия,а "Балканът пее хайдушка песен" ми е дадено като пример за олицетворение...
Метонимия - названието на един предмет се заменя с название на друг поради вътрешна връзка м/у тях, примери :"Прочетох целия Вазов","каквото сабя покаже","изпих цяло шише" + върхът
Олицетворение (персонификация) - преписване на човешки черти на в/у предмети, одушеваване на неживата природа и т.н, примери "гората заплака","усмихнати чули звездите" и т.н.
Сами виждате, че разликата е малка особено като примери за върхът и Балкана, тъй като те не са живи и няма как да отговарят или пеят ...
Последно промяна от aMoPe на 14 Май 2010, 19:53, променено общо 1 път.
You must be the change you wish to see in the world!