ПП за тези, които искат бг филология да не се притесняват за нея има и 4то класиране даже
[КСК 2010] Български език и литература
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- city_glam
- От дъжд на вятър
- Курс: кандидат-студент
Re: Подготовка по БЕЛ, КСК 2010-2011
И аз да се отчета - 4,25
Като за малкото, което писах за Гео Милев смятам, че е идеално, пък и ми стига за бг филология така че няма по-радостен човек от мен, сега само ще се обадя да питам дали задължително трябва да ходя на редовния
ПП за тези, които искат бг филология да не се притесняват за нея има и 4то класиране даже
Обувката е единственото нещо, с което някои хора оставят следи... 
- The_iMMortal_f
- Паисий
- Курс: друг
За Гео писах...тема която си бях сигурна, че я знам... на фона на всички, които заизлизаха..На фона на толкова много двойки..На моите 5 страници да ми пишат 3,50...меко казано е "съкрушена съм" .. ако не ми стигне на второ и трето класиране Българска филология, много ще ме е яд.... и Славянска исках, но с искането ще си остана.... На редовен ми убиха желанието да ходя.. Вярно ли е че тази година , може и да не го плащам, ако реша да не ходя? Все тая.. Тъп СУ...what_is_love написа:И аз имам толкова и аз не мислих,че чак пък толкова да ми пишат.Ти по коя тема писа?The_iMMortal_f написа:3,50... ами на фона на това, което бях писала... мога спокойно да кажа, че те ми се подиграват..но както и да е...дали ще стигне за Българска филология.... ?
Последно промяна от The_iMMortal_f на 10 Юли 2010, 14:05, променено общо 1 път.
Тя беше много горда,за да покаже,че страда,много пламенна,за да се примири,и много ревнива,за да му прости
Поради стечение на обстоятелствата Българска Филология, 4 курс
Поради стечение на обстоятелствата Българска Филология, 4 курс
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Хич не ми образувай изречения - ще ходиш.
И аз знам, че оценката ти не е справедлива, но не се ядосвай - остави го зад гърба си, изкарай си матурата като хората и... юли ще бъде май. 
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
- city_glam
- От дъжд на вятър
- Курс: кандидат-студент
The_iMMortal_f написа:За Гео писах...тема която си бях сигурна, че я знам... на фона на всички, които заизлизаха..На фона на толкова много двойки..На моите 7 страници да ми пишат 3,50...меко казано е "съкрушена съм" .. ако не ми стигне на второ и трето класиране Българска филология, много ще ме е яд.... и Славянска исках, но с искането ще си остана.... На редовен ми убиха желанието да ходя.. Вярно ли е че тази година , може и да не го плащам, ако реша да не ходя? Все тая.. Тъп СУ...what_is_love написа:И аз имам толкова и аз не мислих,че чак пък толкова да ми пишат.Ти по коя тема писа?The_iMMortal_f написа:3,50... ами на фона на това, което бях писала... мога спокойно да кажа, че те ми се подиграват..но както и да е...дали ще стигне за Българска филология.... ?
Няма да се отказваш!!! Щом си искаш славянска филология, бори си се за нея
Обувката е единственото нещо, с което някои хора оставят следи... 
- morfei
- Форумно зомби
- Специалност: Компютърни науки
- Курс: първи
Да, така е. Колкото до оценяването:The_iMMortal_f написа:Вярно ли е че тази година , може и да не го плащам, ако реша да не ходя? Все тая.. Тъп СУ...[/b]
Аз лично обвинявам предмета, а не институцията, защото както може учителя ти да те оценява "както на него му харесва", това прави и Софийския. Истината е,че няма обективни критерии, а и произведенията не са най-лесни за анализиране. Цялата система е супер противна, защото произведенията, които се учат могат да бъдат анализирани по много начини и никой не може да оспори твоя. Ама някой 90 годишен професор си харесва неговия и ние трябва да го учим.
Компютърни науки 1 курс
- Calipso
- От дъжд на вятър
- Специалност: право
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Значи или вие не сте информирани,или не разбирате:
Има утвърдени "начини",по които се интерпретират авторите и произведенията, и не са от даскал Петров в 46 СОУ(примерно),а от хора със завършена Българска фиология,с богата литературна култура,изучили "занаята".
Не искам да се заяждам,просто някои неща са такива,каквито са и не е нужно хората да се оплакват,а да отидат,да си видят работите,и да разберат,къде грешат.
Кое от по-горе зададените неща е тип "както на него му харесва"?Кандидат-студентът е свободен:
- да определи сам композицията на своята работа (как да започне работата си, как да въведе тезата , как да организира аргументацията и т. н.);
- да избере какъв интерпретативен подход да използва – контекстуален, теоретично обоснован, аналитичен, съпоставителен, междутекстов и др.;
- да определи сам количеството и вида на цитатите (дословен, перифраза, преразказ, алюзия и т. н.) от интерпретираните произведения в своята работа.
Какво се оценява чрез изпитните работи?
Предлаганият формат на изпита е насочен към установяване на наличието на действени компетентности, а не на наизустени знания. Доколкото изпитът е основан върху съществуващите Държавни образователни изисквания за учебно съдържание, проверката е ориентирана спрямо разписаните в този нормативен документ компетентности. В най-обобщен вид те изглеждат така:
- знания и умения за общуване в различни ситуации;
- умения за разпознаване и използване на различни речеви регистри;
- умения за разбиране и осъзнаване на основните хуманитарни и обществени ценности и проблеми;
- знания за строежа и функционирането на езика и литературата;
- знания за историческия развой на литературния процес;
- умения за общуване с художествената творба – извличане на смисъл, осъзнаване на проблем, анализ и интерпретация;
- умения за създаване на аргументативен текст – организиране на изложението около някаква теза, аргументиране на тезата, съобразяване с изискванията на съответния жанр;
- практическо владеене на книжовно езиковата норма.
Оценяване
Езикови компетентности:
- Познава и спазва правописната норма;
- Познава и спазва граматичната норма;
- Познава и спазва пунктуационната норма;
- Подбира лексиката в съответствие с комуникативната задача и съответния на нея стил.
Литературни компетентности:
- Познава и функционално борави с литературно историческия материал (според изпитната програма);
- Отнася адекватно и функционално творбата /творчеството към съответния литературно исторически и социокултурен контекст;
- Интерпретира творбите в съответствие с техния жанр, сюжет, конфликти, система на персонажите;
- Владее и използва непротиворечиво специфична литературоведска терминология.
Социокултурна, езикова и литературна компетентност:
- Създаване на писмен текст;
- Осмисля задълбочено темата и разпознава заложения в задачата хуманитарен проблем;
- Изгражда адекватна на проблема теза;
- Построява аргументацията непротиворечиво, целенасочено и последователно;
- Прави адекватни изводи и заключения.
* Оценките на трите групи компетентности участват равноправно и равностойно при формирането на общата оценка на всяка една кандидатстудентска работа.
Кога стана литературовед,че твоя начин не можел,никой не можел да го оспори?защото произведенията, които се учат могат да бъдат анализирани по много начини и никой не може да оспори твоя.
Има утвърдени "начини",по които се интерпретират авторите и произведенията, и не са от даскал Петров в 46 СОУ(примерно),а от хора със завършена Българска фиология,с богата литературна култура,изучили "занаята".
Не искам да се заяждам,просто някои неща са такива,каквито са и не е нужно хората да се оплакват,а да отидат,да си видят работите,и да разберат,къде грешат.
Последно промяна от Calipso на 13 Май 2010, 09:44, променено общо 1 път.
Право,III курс,II поток,XVI група
SONY VAIO SVE1511S1ESI INTEL CORE i5-2450M
NOKIA LUMNIA 800, Windows Phone 7.5
-
Borisg
- Легендарен флуудър
- Специалност: Връзки с обществеността
- Обратна връзка:
Аз писах 8 страници за Гео, и имам 3.63. Ама не се оплаквам, защото не бях чел Гео сигурно от Нова ГодинаThe_iMMortal_f написа:За Гео писах...тема която си бях сигурна, че я знам... на фона на всички, които заизлизаха..На фона на толкова много двойки..На моите 7 страници да ми пишат 3,50...меко казано е "съкрушена съм" .. ако не ми стигне на второ и трето класиране Българска филология, много ще ме е яд.... и Славянска исках, но с искането ще си остана.... На редовен ми убиха желанието да ходя.. Вярно ли е че тази година , може и да не го плащам, ако реша да не ходя? Все тая.. Тъп СУ...what_is_love написа:И аз имам толкова и аз не мислих,че чак пък толкова да ми пишат.Ти по коя тема писа?The_iMMortal_f написа:3,50... ами на фона на това, което бях писала... мога спокойно да кажа, че те ми се подиграват..но както и да е...дали ще стигне за Българска филология.... ?
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
So can I get a window seat, I want nobody next to me
So can I get a window seat, I want nobody next to me
- morfei
- Форумно зомби
@Callipso:
Ти това критерии ли го наричаш?!
"Изгражда адекватна на проблема теза"
Ето един "критерий". Знаеш ли, че примерно 80% от кандидатстващите са съставили "адекватна на проблема теза". Каква оценка обаче ще получат за нея? Това вече зависи от проверяващия. Дали на него му харесва стила, дали му харесват изразните средства, бла бла. И това ми били критерии...
все едно да кажа за критерий по математика:
"да използва математическа символика"
-А не бе!
Ти това критерии ли го наричаш?!
"Изгражда адекватна на проблема теза"
Ето един "критерий". Знаеш ли, че примерно 80% от кандидатстващите са съставили "адекватна на проблема теза". Каква оценка обаче ще получат за нея? Това вече зависи от проверяващия. Дали на него му харесва стила, дали му харесват изразните средства, бла бла. И това ми били критерии...
все едно да кажа за критерий по математика:
"да използва математическа символика"
-А не бе!
Компютърни науки 1 курс
- Calipso
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
Разбира се,че са създали "адекватна теза" - затова 60% имат двойки,от 80% направилите "правилната съставка".
Едно се опитвам да кажа и то е: НЕ се опитвайте по ваш си начин да четете литературни произведения.Има утвърдени "начини",с които се четат.И аз до преди 1 година си казвах: "Абе кво ме занимават тия ненормалници..."
Преустановете си разбирането за литературата,защото иначе няма да постигнете никакъв успех.
П.П. Стилът е един,който се употребява,в повече случаи,обаче не е правилния и хората горят.Не всеки знае,как да пише езиково издържан текст.( В това е разковничето)
Едно се опитвам да кажа и то е: НЕ се опитвайте по ваш си начин да четете литературни произведения.Има утвърдени "начини",с които се четат.И аз до преди 1 година си казвах: "Абе кво ме занимават тия ненормалници..."
Преустановете си разбирането за литературата,защото иначе няма да постигнете никакъв успех.
П.П. Стилът е един,който се употребява,в повече случаи,обаче не е правилния и хората горят.Не всеки знае,как да пише езиково издържан текст.( В това е разковничето)
Последно промяна от Calipso на 13 Май 2010, 10:28, променено общо 1 път.
-
Distortionist
- В началото бе словото
Истината е, че не може да напишеш шедьовър и да ти пишат 2 или 3. Че е субективно, субективно е, но затова има 2ма преподаватели и евентуален арбитър. Освен това за всеки автор си има основни неща, които до голяма степен могат да гарантират една много добра оценка. В крайна сметка на изпита се демонстрират качествата на ученика от 5-те години, а не само от наученото през последните няколко месеца. Това са само предварителни изпити, така че сигналът е дошъл навреме -който трябва да сяда да учи за юли и това е 
- Calipso
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
Абсолютно съгласен! Аз се занимавам от 1 година с литература и за това време резултатът ми е ясен - 3,75.Distortionist написа:Истината е, че не може да напишеш шедьовър и да ти пишат 2 или 3. Че е субективно, субективно е, но затова има 2ма преподаватели и евентуален арбитър. Освен това за всеки автор си има основни неща, които до голяма степен могат да гарантират една много добра оценка. В крайна сметка на изпита се демонстрират качествата на ученика от 5-те години, а не само от наученото през последните няколко месеца. Това са само предварителни изпити, така че сигналът е дошъл навреме -който трябва да сяда да учи за юли и това е
Не смятам,че хора с оценки над 4,50 и нагоре са го постигнали с едногодишен труд,защото те са слушали в часовете,учили са през годините,за което им завиждам.Подготовката на един зрелостник не се крие в 1 година къртовски труд,а системно обучение,защото има хора,които се "тупат" в гърдите и искат за 1 година да претворят света,ама не става.
- morfei
- Форумно зомби
Може ли да ми дадеш линк?Calipso написа: Има утвърдени "начини",по които се интерпретират авторите и произведенията, и не са от даскал Петров в 46 СОУ(примерно),а от хора със завършена Българска фиология,с богата литературна култура,изучили "занаята".
Няма как да ми дадеш, точно защото тези "начини" не са писани и именно затова нямаш право да оспориш оценката.
И аз не искам да се заяждам, не искам и да променям начина ви на мислене, просто искам да споделя разочарованието си от предмета. Това е.
Компютърни науки 1 курс
- Calipso
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
Дано си ме разбрал правилно
- Кристиян
- Легендарен флуудър
- Специалност: Българска филология
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
Момчета и момичета, вижте какво намерих в сайта на СУ преди малко:
БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА (втора кандидатстудентска изпитна сесия) в двудневен срок – на 15 (събота) и на 16 (неделя) май 2010 г. от 9,00 до 16,00 часа в сградата на Ректората, бул. Цар Освободител № 15, заседателна зала № 2, северно крило, І ет.
Идентифицирането се извършва лично от кандидат-студента срещу представяне на документ за самоличност и картончето с входящия номер. Кандидат-студентите могат да идентифицират писмените си работи само веднъж. Не се разрешава идентифициране и не се дават разяснения на трети лица. Достъп до залите за идентифициране на писмените работите имат само оценителите, даващи разяснения и кандидат-студентът, писал работата.
Аз лично ще отида да си я проверя моята тема, щото да си осъзная грешките, тъй като явно има такива..и на редовния да не ги допускам вече, щото ми дойде до гуша да ме мъчат само

БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА (втора кандидатстудентска изпитна сесия) в двудневен срок – на 15 (събота) и на 16 (неделя) май 2010 г. от 9,00 до 16,00 часа в сградата на Ректората, бул. Цар Освободител № 15, заседателна зала № 2, северно крило, І ет.
Идентифицирането се извършва лично от кандидат-студента срещу представяне на документ за самоличност и картончето с входящия номер. Кандидат-студентите могат да идентифицират писмените си работи само веднъж. Не се разрешава идентифициране и не се дават разяснения на трети лица. Достъп до залите за идентифициране на писмените работите имат само оценителите, даващи разяснения и кандидат-студентът, писал работата.
Аз лично ще отида да си я проверя моята тема, щото да си осъзная грешките, тъй като явно има такива..и на редовния да не ги допускам вече, щото ми дойде до гуша да ме мъчат само
- morfei
- Форумно зомби
Не вярвам да са се престарали с рецензията - 2-3 изречения макс. 
Компютърни науки 1 курс