11 май - протест на Софийския университет

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Публикувай отговор
Аватар
Prudence
Легендарен флуудър

Re: 11 май - протест на Софийския университет

Мнение от Prudence »

Дори и тези, които работим 400 лв са ни много. Не на всички мама и тате ни пращат парички. Да не говорим, че 400 лв са доооооооооста над минималната работна заплата.
If you don't like something change it; if you can't change it, change the way you think about it.
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Prudence написа:Дори и тези, които работим 400 лв са ни много. Не на всички мама и тате ни пращат парички. Да не говорим, че 400 лв са доооооооооста над минималната работна заплата.
Именно.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Бях, за мен протестът беше пълен провал, най-вече студентското включване. Девойчето от СС беше напълно неадекватно, търкалянето абсурдно тъпо. :(
Като човек, който вече е извън СУ си зададох въпроса: ако това са студентите на СУ, защо, по дяволите, е този университет на тази държава? Такива си имаме и други - УНСС, НБУ, ВСы, БСУ, и др. ТКЗСта за вишу. :(
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

По начало това е част от моето виждане, което представях през цялата "кампания" за разпространение на протеста сред студентите, но ще се опитам и тук да го напиша, въпреки че съм доста изморен...

Според мен, ако държавата иска да има качествени кадри, то студентът не трябва да е и "работник" през следването си. Студентът трябва да се концентира изцяло върху научното познание, подпомагано от по-високи стипендии, колкото една минимална работна заплата. Също, намаляване на бройките в университетите - по-малко студенти, за да не се получи огромно наливане на пари за образование, непосилно за държавата. Така борбата за едно студентско място, ще бъде много по качествена.
Ще дам едни простичък житейски-битов-футболен пример: качеството на българската "А" група няма да се вдигне, ако увеличиш отборите от 16 на 20. Ще има конкуренция, когато противниците са силни, не когато са много.
Таксите не трябва да се пипат, засега. Разбира се, ако живота стане по-скъп и образованието ще стане по-скъпо, но това е еволюционен принцип. Като, ако таксите се вдигнат, стипендиите също, за да има равновесие.

Искам политиката да бъде насочена към бъдещето. Инвестицията в студент, засега е като лов на риба с гола кука.Рибарят чака рибата да се хване без да сложи стръв.
Аватар
fluffy cloud
Легендарен флуудър

Мнение от fluffy cloud »

Аз бях доволна и от броя хора, и от формата на протеста, не знам, може би съм имала твърде ниски очаквания. Бойко яко ни отряза, де. Но се надявам ентусиазмът ни да не спре дотук. Напълно подкрепям идеята за намаляване на броя на студентите в СУ, мисля, че сега приемаме доста некачествени кадри, но броят на учещите във ВУЗ-а не оказва ли всъщност влияние върху държавната субсидия? Не е ли за това голямата надпревара между университетите?
I wanna fall from the stars straight into your arms
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

Да,сега се плаща на калпак - колкото повече студенти, толкова повече субсидия

Честно казано, само като се сетя каква помия е всичко и по какъв тъпашки начен е организирана системата, ми прилошава.

Относно изявлението на девойката от СС - не знам дали това беше плод на притеснение или на откровенно незнание какво да каже.Надявам се, да е първото, че ако е второто, майко мила, но на фона какво е сега СУ, от СС ли да се оплакваме....
dexteriti
Да живей словото
Специалност: Economics with Journalism

Мнение от dexteriti »

allshallperish написа:Да, обаче на мен, дето не работя, и 200лв са ми мн. Да не говорим, че моя семестър от 200 стана 250лв, а съм 2 курс.
250лв на семестър, грубо са си 500лв на годин...раздели го на 12, това са по-малко от 50лв на месец! Интернет имаш нали? Телефон също... Ходиш ли по кафенета? По дискотеки? Не ми отговаряй. Като не работиш, ще проработиш.
Образованието струва много пари, адски много. Там където е евтино или безплатно, държавата е финансово солидна. Частния сектор работи с университетите. Университета е машина за пари, разберете го това.
Искате качествено образование, но искате и евтини такси...не стаа.
Фениксе, ти хуу пишеш не трябва да се работи, а в Англия с позволените часове можеш да се издържаш. Ако се замислите и теглите чертата, аз поставям образователната ни система на 0. За да тръгне нагоре има 2 варианта - пари от държавата или пари от вас, студентите. Държавата няма пари, оставате вие. Това е и идеята на министъра, единственото разумно нещо което замисля. Сега ще станат таксите скъпи, ще е трудно, но след 10-15г, като цъфнеме и вържеме, ще има пари, ако не достатъчно, то доста повечко. И като мрънкате как е остарял плана по който учите или базата, сетете се, че никой кадърен няма да дойде да прави нещо качествено за 200 евро.
Има и трети вариант...като Гърците. За всяка глупост и се юрне народа...е го Папандрео кърши ръце сега :lol:
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Също, добавям, че забравих да спомена. Трябва да има стажове, регламентирани от университета. Възможност за работа, по часова, регламентирана отчасти пак от университета. Възможно колкото се може повече време студента трябва да бъде в университетска среда - не разбирай пряко - сградата, а обстановката.
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Днес чух, че премахват всички практики - няма пари :|
Аватар
Lord
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: втори

Мнение от Lord »

alter ego написа:Днес чух, че премахват всички практики - няма пари :|
е как? археология, биология? те защо изобщо да учат тези хора? :shock:
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo

Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

еми, няма пари. Археолозите разчитат на спасителните разкопки, които задължително се субсидират от строителя. :?
Аватар
fluffy cloud
Легендарен флуудър

Мнение от fluffy cloud »

Нашата практика уж си остава. Или поне така е казал деканът сутринта.
I wanna fall from the stars straight into your arms
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Докато разпространявах инфо за протеста, биолози ми се оплакваха, че техните практики или са прекратени или са намалени на 3 и 2.50лв, нещо което е супер обидно!
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс
Специалност: философия (СУ)

Мнение от вечен студент »

alter ego написа:Бях, за мен протестът беше пълен провал, най-вече студентското включване. Девойчето от СС беше напълно неадекватно, търкалянето абсурдно тъпо. :(
Този момент с търкалянето и на мен не ми стана ясен. Ако може хореографът на Алма Алтер (или както там се казваше трупата) да ни разясни идеята.

Радвам се, че и БАН ни подкрепиха днес.
alter ego написа: Такива си имаме и други - УНСС, НБУ, ВСы, БСУ, и др. ТКЗСта за вишу. :(
Колега, не се казва ТКЗС-та за вишу. Има си специален термин, измислен от социалистическата нАука - РАБФАК! 8)
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

вечен студент написа:При 20 000 студенти и 1635 преподаватели това си беше нищо. И журналистите бяха малко... А униформените ни бяха заградили, да не би да тръгнем да блокираме кръстовището.
camel написа:Доста арогантно изказване на Игнатов.
Бащата на Игнатов е бил секретар на ЦК на ДКМС и на Окръжния комитет на БКП във Видин (по идеологическите въпроси). Т.е. - при Сергей (както и при другия Сергей) арогантността е генетично заложена!

Униформените всъщност пазеха хората.

Подобни изказвания за хора, които са участвали в бившото управление са глупави.Не сме глупаците от 97ма, които да крещят "Червени боклуци", давай малко по-човешки.

Театъра си беше чист провал.

Моята специалност ще има съкратено теренно, но все пак ще го има.

dexteriti, каза абсолютни истини в случая.Няма как да не съм съгласен.

The names of the future are stamping of impatience.
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”