Реализация след завършване на "Межуднародни отношения"

Toзи радел предоставя възможност на вас и на фирми да публикуват информация за нуждите си. Бъдещата цел на този подфорум е да стане място за обратна връзка между бизнеса и образованието. Ако имате желание да помагате за развитието му и имате свежи идеи, моля свържете се с нас.

Модератор: fluffy cloud

Ivan Stanchev
В началото бе словото
Специалност: Право

Реализация след завършване на "Межуднародни отношения"

Мнение от Ivan Stanchev »

Интересува ме какви са възможностите за реализация веднага след завършване на тази специалност ?Смятам да уча международни отношения и политически науки в Американския университет (AUBG) .Ясно ми е, че не мога да стана веднага дипломат,посланик или депутат.Какви са обаче възможностите за работа веднага след завършване ?
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Re: Реализация след завършване на "Межуднародни отношения"

Мнение от Zahariev »

Таксиджия, продавач-консултант, секретар

The names of the future are stamping of impatience.
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Ivan Stanchev написа:Интересува ме какви са възможностите за реализация веднага след завършване на тази специалност ?Смятам да уча международни отношения и политически науки в Американския университет (AUBG) .Ясно ми е, че не мога да стана веднага дипломат,посланик или депутат.Какви са обаче възможностите за работа веднага след завършване ?
Не обръщай внимание на Zahariev.

Позициите на дипломат, посланик и депутат не са пряко свързани с завършването на точно определено образование, особено последната. Такъв можеш да станеш с какво да е висше образование, стига да си се доказал като професионалист и да имаш зад гърба си подкрепата на парламентарно представена партия (в първите два случая даже е абсолютно задължително тя да е и управляващата партия). Иначе след завършване и изкарването на някакъв начален стаж предполагам (въобще не съм наясно между другото) можеш да кандидатстваш по държавните конкурси, чрез които се набират държавни служители в администрацията на МВнР. Там след едно добро представяне на първоначалната длъжност, те повишавта на по-висока позиция, може да те пратят и в някое посолство/консулство на България в чужбина (ако това разбираш под "дипломат"). За да те направят консул или посланик трябва да имаш солидно доверие сред управляващите политици, защото те се назначават от Президента по предложение на Министерски съвет. Иначе винаги можеш да работиш в частния сектор.
Facebook
Изображение
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Обръщай, обръщай.

Така се наля пазара с юристчета и товарищи завършили МО , че шансът да станеш такъв е голям. ;)

А т'ва което каза Светльо са някакви общи приказки, които незнаещите говорят. :)

Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Мнение от phoebe »

А ти дет си знаеш, едно сериозно нещо не си казал в постовете си през целия форум :mrgreen:

Светльо, макар и да има неточности, поне се е опитал да обясни. А ти - само се правиш на интересен, но дали има кой да те слуша?

Спорът от ползата на МО като реализация е съмнителен, ако искаш да се занимаваш с дипломация, по-скоро бих ти препоръчал някаква филологическа дисциплина свързана с държавата на интерес. Пък след това - конкурс, външно, 6 месеца, изпит за аташе и ако минеш всичко това - влизаш в системата. Там повишенията в длъжност са определени, общо взето до след 5 години (възможно е и да са по-малко) можеш да отидеш в чужбина, след 20тина мисля, че се ставаше посланик. Но това вече зависи и от партийните ти алегации ;) Пък и посланика не е най-интересната позиция, която може да заемеш в една дипломатическа мисия ;)
medicate, medicate
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

phoebe написа:А ти дет си знаеш, едно сериозно нещо не си казал в постовете си през целия форум :mrgreen:

Светльо, макар и да има неточности, поне се е опитал да обясни. А ти - само се правиш на интересен, но дали има кой да те слуша?

Това е форум.

Сам си отговори :rabbit:

svetlio.varna
Легендарен флуудър

Zahariev написа:
phoebe написа:А ти дет си знаеш, едно сериозно нещо не си казал в постовете си през целия форум :mrgreen:

Това е форум.

Сам си отговори :rabbit:
A това е спам. Не че спамерите са нещо нетипично за форумите, но на нас един isoaxx ни стига. :mrgreen: И btw ако се опитваш да му подръжаваш, не се справяш много успешно. Неговите тъпотии доста често са забавни, за разлика от твоите дървено-философски включвания.
Facebook
Изображение
Ivan Stanchev
В началото бе словото

Хаха, мерси Светльо.
Иначе аз като цяло се колебая м/у Бизнес администрация и Международни отношения.Не мога да преценя кое ще е по-пълзотворно.При всички положения ще направя магистратура, MBA най-вероятно, просто добрите програми в Англия и САЩ искат 2-3 години работа по специалността, която си завършил, и като се замисля ми се струва, че шансове за по-добра работа ще се отворят с бизнес администрацията, особено ако комбинирам с икономика
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика

Мнение от allshallperish »

Мисля, че Бизнес админицстрацията в момента е по-търсена :wink:
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър

Мнение от phoebe »

Ако можеш да се финансираш (или да те), караш БА тук, след това МБА някъде и се уреждаш... Уж ;) Ако такъв начин на живот ти допада, разбира се ;)
medicate, medicate
Ivan Stanchev
В началото бе словото

Че какво му е на начина на живот ?
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър

Мнение от phoebe »

Въпрос на приоритети.

Аз лично не харесвам този тип работа, големите еднакви офиси, кюбикълите, социалния пакет, лъскавите стъклени сгради... Някак си много роботско ми идва. Разбира се, има и бонуси - много добро заплащане, социален пакет, ала бала, но за мен това не е най-важното.

Работил съм на такива места, затова и не ми харесват, от личен опит. От друга страна, да не казвам голяма дума, никога не се знае. Може да ме хване нуждата някой ден и да трябва да се навра пак в някоя от стъклените кутийки, за 09-18 работен ден...
medicate, medicate
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

Ако е в AUBG, сигурно има шансове. Ако е в СУ, можеш да станеш каквото си искаш (освен дипломат) и междувременно евентуално да разбираш много от международна политика :mrgreen:
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Че какво му е на МО-то в СУ? :scratch:
Facebook
Изображение
Аватар
Ksto
Пишете, о, братя