Какво да уча - съвети?
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Re: Какво да уча - съвети?
А аз да ви питам - ако не ви влекат никви предмети, не ви се и отдават на всичкото отгоре, ама топ 20-най-желани-специалности са ви амбицията (болната амбиция) - как решавате за какво ше се борите и за какво да учите?
Ей го примера - аз съм бос в всичките 15 училищни/гимназиални предмета (вкл. музика, трудово и т.н.)
нито едно от тях не ме кефи, на фона на тази босотия...
Ама искам да уча висшу и туй то! Даже да е престижна специалност, а не някаква филология тук-там, измислена от БКП...
И кво правя?
Ей го примера - аз съм бос в всичките 15 училищни/гимназиални предмета (вкл. музика, трудово и т.н.)
нито едно от тях не ме кефи, на фона на тази босотия...
Ама искам да уча висшу и туй то! Даже да е престижна специалност, а не някаква филология тук-там, измислена от БКП...
И кво правя?
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
- muligan-cho
- Танцуващия с клавиатури
- Специалност: Китаистика
- Курс: втори
Kristo написа:Ама искам да уча висшу и туй то! Даже да е престижна специалност, а не някаква филология тук-там, измислена от БКП...
те филологиите предимно от БКП са измисляни
- fluffy cloud
- Легендарен флуудър
Аз уча РРП и специалността доста ми харесва. Исках туризъм като първо желание, но не ми стигна балът. Сега хич не съжалявам. Тенденцията в момента е балът за РРП да се качва, а за туризъм да спада. Аз като кандидатствах си мислех как РРП ми звучи по-перспективно, ама смятах, че ще е скучно, затова предпочитах туризъм. Истината е, че можеш да се реализираш и в двете сфери при достатъчно упоритост, но все още си мисля че РРП е по-перспективната специалност - няма пренасищане с кадри. Работа - при туризъм спокойно можеш да работиш в туристически агенции, в някой хотел, РРП - различни министерства, частни фирми, занимаващи се с тази сфера или търсещи кадри, разбиращи от управление на проекти, може и с ГИС да се занимаваш - всичко опира до желанието ти да се квалифицираш в нужната посока. Има си и магистърска програма за завършващите РРП - реализация има.Sunshiiine написа:Имам въпрос: Кандидатствам с география и руски език и ако всичко мине както трябва с изпитите, и имам възможността да избирам между специалностите Туризъм и Регионално развитие и политика, коя е по-добра? Може ли да ми кажете примерна работа след завършване на обучението в тези специалности. Четох в сайта на СУ квалификационната характеристика и за двете, но ми се иска да разбера от вас как е обучението и кое смятате, че е по-добра специалност? В кое има по-голяма възможност за развитие? Двоумя се, понеже и двете много ми харесват от това, което чета за тях.
I wanna fall from the stars straight into your arms
- Sunshiiine
- Да живей словото
- Специалност: Регионално развитие и политика
- Курс: кандидат-студент
- Обратна връзка:
Благодаря ти за отговора. Определено клоня към РРП, изглежда много добър вариант. Дано само ми стигне балът 
За своето положение хората винаги винят обстоятелствата. Онези, които успяват в живота, които вървят напред и нагоре, търсят желаните от тях обстоятелства. Ако не могат да ги намерят, ги създават.
- fluffy cloud
- Легендарен флуудър
-
kableshkov
- В началото бе словото
Само не избирайте политология- влязох, видях и сега се чудя къдеда се прехвърля. Изглежда доста примамливо, но реално няма никаква реализация и накрая пак трябва икономика да учиш. Не правете моята грешка, приятели 
Сътрудник към ФСС на ФФ
PR на Студентски клуб на политолога
PR на Студентски клуб на политолога
- Sunshiiine
- Да живей словото
- Специалност: Регионално развитие и политика
- Обратна връзка:
А да попитам, как стават всички тези неща с прехвърлянето от една специалност в друга? Примерно от специалност География към Туризъм, при положение, че при едната се кандидатства и с език? Казаха ми, че като цяло е доста лесна смяната, някой да сподели опит? 
За своето положение хората винаги винят обстоятелствата. Онези, които успяват в живота, които вървят напред и нагоре, търсят желаните от тях обстоятелства. Ако не могат да ги намерят, ги създават.
- _sonrisa_
- Флъдзила
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Трябва да имаш необходимия успех от предната година ( обикновено 5,50) и да си държал съответните кандидатстудентски изпити ( може да е било предходната година, не е нужно да е тази ) 
-
kocikocevv
- В началото бе словото
Искам да ви попитам коя е най-добрата специаност в ФМИ? Аз съм се ориентирал към Информационни с-ми. И ако някой знае ако държа матура по математика дали се взима задължително оценката от нея вместо тази от дипломата или си остава тази от дипломата ( оценките през годините по мат.)
- morfei
- Форумно зомби
- Специалност: Компютърни науки
- Курс: първи
Информационни системи не е лоша специалност. Добре си се насочил към нея.kocikocevv написа:Искам да ви попитам коя е най-добрата специаност в ФМИ? Аз съм се ориентирал към Информационни с-ми. И ако някой знае ако държа матура по математика дали се взима задължително оценката от нея вместо тази от дипломата или си остава тази от дипломата ( оценките през годините по мат.)
Компютърни науки 1 курс
- svetla_KIRILOVA
- В началото бе словото
Здравейте, тази година кандидатствам и много искам да уча геология , ако случайно има някой ,който я учи и може да ми разясни, след като завърша има ли поле за изява с тази специалност? Мери преварително
I have to believe in a world outside my own mind. I have to believe that my actions still have meaning, even if I can't remember them. I have to believe that when my eyes are closed, the world's still there....We all need mirrors to remind ourselves who we are. I'm no different.
чувал съм че заплатите на геолозите започват от там дето свършват на програмистите .. ако е вярно добре си се насочила 
- VelinaShine
- Танцуващия с клавиатури
- Специалност: Публична администрация
- Курс: втори
Хора, кандидатсване само с изпит по история предполага следните специалности: Психология, Политология, Публична Администрация, Социология, Културология, История, Археология, Етнология, История и география, Минало и съвремие на Югоизточна Европа, предполагам че и някои други.
Кои според вас са най-приятните и след това имат почва за реализация у нас?
Питам, защото в последните няколко дни четох доста лоши коментари за ПА, а ми беше на 1во желание (не че не съм съгласна, че материята е суха, а реализацията-трудна), на 2ро щях да пиша Политология, макар че с политика не ми се занимава. Общо взето май сбърках като не писах друг изпит, освен историята. Трябваше да пробвам журналистика, но... минало.
Е ако някой има наблюдения ще се радвам за съвет.
Кои според вас са най-приятните и след това имат почва за реализация у нас?
Питам, защото в последните няколко дни четох доста лоши коментари за ПА, а ми беше на 1во желание (не че не съм съгласна, че материята е суха, а реализацията-трудна), на 2ро щях да пиша Политология, макар че с политика не ми се занимава. Общо взето май сбърках като не писах друг изпит, освен историята. Трябваше да пробвам журналистика, но... минало.
Е ако някой има наблюдения ще се радвам за съвет.
- Crippled Alice
- Легендарен флуудър
- Специалност: Италианска филология
- Курс: трети
какъв е проблемът с ПА? Това е Публична Администрация, нали?
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Запиши се за изпита по БЕЛ и пиши 1 желание Право