недей тей като чета някои си изкарват оценките...лошото е ,че не съм от тяхdeliriummm написа:Тази година балът ни ще е под всякаква критика.......
[КСК 2010] Български език и литература
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Re: Подготовка по БЕЛ, КСК 2010-2011
- deny_s
- Вазов
- Специалност: Публична администрация
- Курс: втори
Миналата година всички се надявахме да се падне Гео. Поне моите познати и хората,с които говорих в стаята, в която се паднах на изпит, ноо нямахме този късмет. И то такава тема да ви се падне - "Бунтът".. това е основното при Гео. Пък и цитатите не са лоши... Не знам от какво се оплаквате, честно казано. 
Трънлив и сляп е на живота ребусът,
на кръст разпъва нашите души.
Загубил всичко, не загубвай себе си -
единствено така ще го решиш!
на кръст разпъва нашите души.
Загубил всичко, не загубвай себе си -
единствено така ще го решиш!
- iliyana_blg
- Да живей словото
- Специалност: Балканистика
- Курс: трети
И аз се чудя какво толкова недоволстват?!?deny_s написа:Миналата година всички се надявахме да се падне Гео. Поне моите познати и хората,с които говорих в стаята, в която се паднах на изпит, ноо нямахме този късмет. И то такава тема да ви се падне - "Бунтът".. това е основното при Гео. Пък и цитатите не са лоши... Не знам от какво се оплаквате, честно казано.
Темата е толкова лека, формулирана е съвсем точно и ясно. Друг въпрос е, ако сте научили само половината автори. Тогава няма какво да се оплаквате. Проблемът си е ваш.
- avocat_du_diable
- В началото бе словото
- Специалност: Право
- Курс: първи
Понеже темата беше отвратителна, очаквам по-щедро оценяване. Все пак оценяването по литература става на следния принцип: проверителят прочита абсолютно всички работи, които са му разпределени, и чак след това започва да поставя оценките според средното ниво.
А всички, кандидатствали миналата година, които твърдят колко лесна е тазгодишната тема за Гео Милев, да си гледат в собствената паничка. За мен пък миналогодишната тема беше елементарна, прекалено субективно е. Ако на тях им се беше паднал Гео, а на нас - Смирненски, сигурно друга песен щяха да пеят. Всеки случай догодина аз не смятам да злорадствам пред кандидатстващите, независимо какъв им е късметът.
А всички, кандидатствали миналата година, които твърдят колко лесна е тазгодишната тема за Гео Милев, да си гледат в собствената паничка. За мен пък миналогодишната тема беше елементарна, прекалено субективно е. Ако на тях им се беше паднал Гео, а на нас - Смирненски, сигурно друга песен щяха да пеят. Всеки случай догодина аз не смятам да злорадствам пред кандидатстващите, независимо какъв им е късметът.
julKATA написа:Имам въпрос - за грешно цитиране колко се взима има ли някой представа?
Дааа и аз се чудя
- deliriummm
- Пишете, о, братя
То е ясно,че проблемът е наш и вината трябва да търсим в себе си.Но е лесно да критикуваш,когато не си на "горещия стол".
Learn to take life as it comes at you... to make each day count!
-
Borisg
- Легендарен флуудър
- Специалност: Връзки с обществеността
- Обратна връзка:
И аз написах 8 страници, леко разкрачен почеркIcebreakerR написа:Хареса ми темата на Гео Милев, написах 8 страници, но ако не ми хареса сега оценката, ще ходя и аз на редовен!Тоя път писах бавно с разстояние и няма начин да не ми я разчетат!
Не знам дали е достатъчно. Когато взех да философствам за делото на поп Андрей доста се забатачих и изсмуках изпод ноктите
Между другото без малко да напиша поп Кръстю
Както и да е. Очаквам не повече от 4.
Ще си покаже като излязат резултатите.
Също си спомням, че акцентирах върху движението в двете композиционни части на твробата от "С нами Бог!" - "Долу Бог!", като направих препратка към Бога, за когото Ботев пише в "Молитва".
пп: някой да е бил в 239 на биологическия?
пп2: кога да очакваме резултати?
Последно промяна от Borisg на 25 Апр 2010, 17:47, променено общо 1 път.
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
So can I get a window seat, I want nobody next to me
- Кристиян
- Легендарен флуудър
- Специалност: Българска филология
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
Аз бях в 326
Резултати ще очакваме след Гергъовден, аз вече съм изтръпнал!
И това, според мен за което говорите за това кой автор миналата година е по-лесен от сега или от преди, е пълна глупост...Да бяхте тогава кандидатствали тази година и да изкарате повече от това, което сте имали миналата
Аз пък Дебелянов го харесвах, но с тая разлика, че имах ужасен краснопис. Сега ми хареса пак темата и писах бавно и се моля да я прочетат накрая! 
Последно промяна от Кристиян на 25 Апр 2010, 17:48, променено общо 1 път.
-
Borisg
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Аз след голямото чакане на журналистиката вече съм претръпналIcebreakerR написа:Аз бях в 326Резултати ще очакваме след Гергъовден, аз вече съм изтръпнал!
![]()
- WickedWitch
- Форумозавър Рекс
Темата въобще не е отвратителна. Даже е възможно най-елементарната формулировка. Съмнявам се оценяването да е щедро, тъй като на редовен ще има хем повече явили се, хем по-подготвени кандидати и в крайна сметка хубавите оценки ще се изкарат.avocat_du_diable написа:Понеже темата беше отвратителна, очаквам по-щедро оценяване.
А всички, кандидатствали миналата година, които твърдят колко лесна е тазгодишната тема за Гео Милев, да си гледат в собствената паничка.
Ние си гледаме в собствената паничка, защото това сме го минали, били сме на "горещия стол", както някой се изрази. И не злорадстваме, а просто констатираме ; ) В крайна сметка това е един от най-благодатните автори и е ЕДНА поема, което позволява да структурирате прекрасно темите си. При другите творци положението е по-различно, респ. по-трудно..
Don't worry, I can be a bitch enough for both of us.
- avocat_du_diable
- В началото бе словото
Много по-лесно е да коментираш по-повърхностно няколко творби с обща проблематика от даден автор, отколкото да направиш задълбочен анализ на един-единствен текст, при това лирически. Трябва да го познаваш в детайли, но все пак трябва да познаваш относително добре и около 100 други текста от други автори, които може да се паднат. Така че "Септември" на кандидатстудентски изпит е едно голямо недоразумение, но мен лично в българската образователна система нищо не може да ме учуди.
А и, както казах вече някъде, набор '91 е черната овца на българското образование - почнаха ни още след 7-ми клас с фундаменталния за родната литература
разказ "Ангелинка" (?!), от тази година изключително важни за балообразуването се оказаха оценките от матурите, които обаче продължават да си съжителстват мирно с кандидатстудентските изпити, днес ни натресоха и "Септември".
А и, както казах вече някъде, набор '91 е черната овца на българското образование - почнаха ни още след 7-ми клас с фундаменталния за родната литература
- VelinaShine
- Танцуващия с клавиатури
- Специалност: Публична администрация
- Курс: втори
Всичко е готино и много яко като го гледаш отстрани, но на изпит няма да се кефиш толкова (сигурна съм!)deny_s написа:Миналата година всички се надявахме да се падне Гео. Поне моите познати и хората,с които говорих в стаята, в която се паднах на изпит, ноо нямахме този късмет. И то такава тема да ви се падне - "Бунтът".. това е основното при Гео. Пък и цитатите не са лоши... Не знам от какво се оплаквате, честно казано.
Аз не съм фен на Гео
-
Borisg
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Добре де, какво й недоволствате на темата?
Аз си мислех, че повечето ще се радват на тази тема, защото по формулировка е всеобхватна, подобно на миналогодишната за "Градът...".
Аз си мислех, че повечето ще се радват на тази тема, защото по формулировка е всеобхватна, подобно на миналогодишната за "Градът...".
- avocat_du_diable
- В началото бе словото
Два поста по-нагоре съм обяснил колко "всеобхватна" е 
-
Borisg
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Викаш, че Септември трябва да се познава в детайли за един интерпретативен текст.avocat_du_diable написа:Два поста по-нагоре съм обяснил колко "всеобхватна" е
Е добре, не мислиш ли, че самият факт, че поемата е експресионистична, трябва да те насочва към познаването на самата композиция, а не на подробностите в нея?
Гео Милев е една много хубава тема от българската литература