[КСК 2010] Български език и литература
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- ivankz
- От дъжд на вятър
- Специалност: Политология
- Курс: четвърти
Re: Подготовка по БЕЛ, КСК 2010-2011
Аз пък трябва по литература и за матура яката да чета,че тея години,по литература,за моята учителка нямаше по-висока оценка от 5-ица. 
Tell me why are we so blind to see
that the ones we hurt are you and me...
that the ones we hurt are you and me...
- Кристиян
- Легендарен флуудър
- Специалност: Българска филология
- Обратна връзка:
Дано се падне Елин Пелин или Славейков, два автора, които много харесвам!
Но по-принцип трябва да знаете, че това, което искаме най-много се заменя с това, което най-малко очакваме, че ще се падне
Тъй че..всичко може да очакваме в Неделя! 
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
А, моята учителка ми пишеше четворки, когато се карахме и не бях съгласна с нея (и до днес твърдя, че не беше права за някои неща). Когато бяхме на едно мнение, ми пишеше 6.
Странни взаимоотношения имахме с нея - и, в резултат от това, накрая имах по 2 пъти повече оценки от останалите.
Колкото до обема - аз много се притеснявах, че не мога да разтягам локуми. Вечерта преди изпита четох интервю с една от проверяващите, която казваше, че под 6 страници не четат.
И си казах, че поне до 6 трябва да ги докарам. В момента, в който сложих точката в края на шестата страница, предадох и си излязох.
Не съм ходила да си проверявам работата след това, но подозирам, че можех да имам и 5.50, ако се бях сетила поне да спомена за "Червените ескадрони" (падна ми се Смирненски, когото обожавам).
Именно заради личния ми опит твърдя, че обемът няма значение. Важно е качеството на собствената мисъл (не съм писала и някакви безумни критически интерпретации, само споменах, че Смирненски е наричан "слънчевото дете на българската литература (или беше поезия, не помня точно)", защото напълно споделям това мнение. Другото си беше увод (половин страница), теза и подтези (още половин страница), анализ и заключение (по-малко от половин страница, щото вече не ми се и пишеше и не исках да рискувам да напиша някоя глупост покрай отишлата си вече концентрация).
Та така... Тия спомени са ми много мили, защото аха-аха да си изляза от залата, преди да са написали темата. Чувам "Страдание и спасение в творчеството на..." и реших, че е Яворов и почнах да си събирам нещата да си ходя. После гледам - пишат на дъската "... Смирненски". А, викам си, ще се стои.
Колкото до обема - аз много се притеснявах, че не мога да разтягам локуми. Вечерта преди изпита четох интервю с една от проверяващите, която казваше, че под 6 страници не четат.
Именно заради личния ми опит твърдя, че обемът няма значение. Важно е качеството на собствената мисъл (не съм писала и някакви безумни критически интерпретации, само споменах, че Смирненски е наричан "слънчевото дете на българската литература (или беше поезия, не помня точно)", защото напълно споделям това мнение. Другото си беше увод (половин страница), теза и подтези (още половин страница), анализ и заключение (по-малко от половин страница, щото вече не ми се и пишеше и не исках да рискувам да напиша някоя глупост покрай отишлата си вече концентрация).
Та така... Тия спомени са ми много мили, защото аха-аха да си изляза от залата, преди да са написали темата. Чувам "Страдание и спасение в творчеството на..." и реших, че е Яворов и почнах да си събирам нещата да си ходя. После гледам - пишат на дъската "... Смирненски". А, викам си, ще се стои.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
- _sonrisa_
- Флъдзила
- Специалност: Право
При мен положението беше Точно същото- падна ми се Смирненски, написах 13 стр ( предполагам, че ако ти ми ги препишеш, ще станат 6-7 - оставям по-голямо разстояние м/у редовете) и имам 5,25. И да.. за тея ескадрони и аз не писах
Общо взето разгледах 7 стихотворения, но пък за сметка на това качествено
Така че въпросът наистина не е колко си написал, а как си го написал
Така че въпросът наистина не е колко си написал, а как си го написал
- Diegooo
- Драскач
- Курс: кандидат-студент
Възхищавам се на морето от скромност, което се разлива в този форум

Докато го надявам,надявам се... - Радой Ралин
- _sonrisa_
- Флъдзила
Е ти си ме знаеш мене - какво ми се възхищаваш

-
faneto
- В началото бе словото
- Специалност: културология
- Курс: първи
Думите ви звучат толкова успокоително,но чудно защо не могат да ме успокоят.Може би,защото искам само един Гео Милев и нищо друго, а от друга страна,защото не съм убедена,че дори той да се падне ще напиша нещо добро.И все пак някой смята ли,че има възможност да се падне той?
А по-добре е да подгониш вятъра,
Отколкото да седнеш и да плачеш.
(Никола Вапцаров)
(Никола Вапцаров)
- Crippled Alice
- Легендарен флуудър
- Специалност: Италианска филология
- Курс: трети
надявам се да не се падне той 
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Не бе, то сигурно отстрани изглежда, че се хвалим, но моята идея е да ви успокоя. Защо ми е да се хваля, при условие, че не само съм влязла, ами съм и завършила вече (второто висше - това лято, живот и здраве). Кой ще ме потупа по рамото?
Колкото до Гео Милев - мен лично много ме съмнява, защото не помня да се е падал изобщо някога (ако греша, ме поправете). Ама никога не знаеш какво може да им щукне - когато аз кандидатствах, всички очакваха Ботев (не помня дали имаше някаква годишнина, или просто някой пусна мухата и всички се шашнаха).
Sonrisa, за почерка - да, твърде вероятно е да си права. Аз пиша с наклон, но пък с доста дребни букви и като цяло почеркът ми е по-скоро прибран, не може да се каже, че е широк. Така че моите 6 страници спокойно могат да станат 8-10 при по-широко писане и по-малко редове на страница.
Колкото до Гео Милев - мен лично много ме съмнява, защото не помня да се е падал изобщо някога (ако греша, ме поправете). Ама никога не знаеш какво може да им щукне - когато аз кандидатствах, всички очакваха Ботев (не помня дали имаше някаква годишнина, или просто някой пусна мухата и всички се шашнаха).
Sonrisa, за почерка - да, твърде вероятно е да си права. Аз пиша с наклон, но пък с доста дребни букви и като цяло почеркът ми е по-скоро прибран, не може да се каже, че е широк. Така че моите 6 страници спокойно могат да станат 8-10 при по-широко писане и по-малко редове на страница.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
-
faneto
- В началото бе словото
Спокойно,винаги когато искам да се падне нещо,то не се пада.След 7-ми клас исках Ботев-не беше Ботев(не се оплаквам де),на 11.04 исках Възраждане-не беше Възраждане,сега искам Гео Милев- 100% няма да е той. 
(Никола Вапцаров)
(Никола Вапцаров)
- _sonrisa_
- Флъдзила
И мен ме съмнява да е той.. въпреки че и аз много го харесвам :0
А иначе естесвено, че и моите постове са с цел да ви успокоя, а не да се самоизтъквам.
Оставете го това притеснение ( или поне го приглушете максимално)- всичко, което се иска от вас на изпита, е да можете да мислите и да пишете грамотно
Ако това го можете - просто си четете и всичко ще се нареди 
А иначе естесвено, че и моите постове са с цел да ви успокоя, а не да се самоизтъквам.
Оставете го това притеснение ( или поне го приглушете максимално)- всичко, което се иска от вас на изпита, е да можете да мислите и да пишете грамотно
- Biondetta
- От дъжд на вятър
- Специалност: Славянска филология
Аз много се успокоявам!
И благодаря, за което!!!
"Погиб поэт! - невольник чести -
Пал, оклеветанный молвой,
С свинцом в груди и жаждой мести,
Поникнув гордой головой! ..."
Пал, оклеветанный молвой,
С свинцом в груди и жаждой мести,
Поникнув гордой головой! ..."
-
faneto
- В началото бе словото
При мен положението е по-сложно.Аз тръгнах на уроци в 11 клас,но учителката се оказа недостатъчно добра и се отказах.В 12 клас почнах при друга,но едва преди 1 седмица разбрах,че освен,че не сме взели всички автори-темите,които ми е давала са препис от учебника със съвсем леки поправки.Та с две думи- разчитам да се падне Гео Милев,защото само този анализ става.А инача аз обръщах повече внимание на историята и литературата изостана.И все пак някакви предположения кой може да ни "забавлява" на изпита в неделя?
(Никола Вапцаров)
(Никола Вапцаров)
- Crippled Alice
- Легендарен флуудър
- Специалност: Италианска филология
- Курс: трети
ужас, сега видях, че ще съм в зала с 40 души 
- _sonrisa_