И то взе,че се падна Крум с многото войни,с териториалните придобивки...а аз така и не се вслушах и нищо не направих..иначе ,да..искам психология..дано стане
[КСК 2010] Български език и литература
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Re: Подготовка по БЕЛ, КСК 2010-2011
коефициентът е важен.Дано изкарам хубава оценка в неделя.Между другото сънувах Елин Пелин ;д ..преговарях го.Така преди историята сънувах едни битки и в буквален смисъл - разширение на България.
И то взе,че се падна Крум с многото войни,с териториалните придобивки...а аз така и не се вслушах и нищо не направих..иначе ,да..искам психология..дано стане
-
tintirimintiri
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
joyyrider написа:коефициентът е важен.Дано изкарам хубава оценка в неделя.Между другото сънувах Елин Пелин ;д ..преговарях го.Така преди историята сънувах едни битки и в буквален смисъл - разширение на България.
Хубави сънища!!!!!
нали? един от малкото автори,който ми е приятен за писане !
- The_iMMortal_f
- Паисий
- Курс: друг
Какво на Елин Пелин? Важно е! Да не са Гераците.. Ох, този Елин Пелин ме преследва.. Във входящия ми номер разбъркано са същите цифри , като след кандидатстването ми след 7 клас.. И там Елин Пелин.. там 4, 50.. И сега ако е пак така... Ще е егати съвпадението...
Тя беше много горда,за да покаже,че страда,много пламенна,за да се примири,и много ревнива,за да му прости
Поради стечение на обстоятелствата Българска Филология, 4 курс
- ivankz
- От дъжд на вятър
- Специалност: Политология
- Курс: четвърти
joyyrider написа:коефициентът е важен.Дано изкарам хубава оценка в неделя.Между другото сънувах Елин Пелин ;д ..преговарях го.Така преди историята сънувах едни битки и в буквален смисъл - разширение на България.
Деня преди изпита по история не можах и да сънувам (аз съм си притеснителен де),но ето че нямаше нищо страшно.Всичко мина както трябва.Сега преди изпита по литература го ударих яката на живот и само дано не се окаже,че ще ходя до София само,за да си търкам подметките на обувките
Успех на всички!
Tell me why are we so blind to see
that the ones we hurt are you and me...
мм чак толкова не си спомням..помня,че преговарях на един мост Елин Пелин и бях по пижама..и след това ме извикаха...ако това ти върши работа. 
- vladiboy
- От дъжд на вятър
- Специалност: Психология
- Курс: първи
Хааа ВярноThe_iMMortal_f написа:Какво на Елин Пелин? Важно е! Да не са Гераците.. Ох, този Елин Пелин ме преследва.. Във входящия ми номер разбъркано са същите цифри , като след кандидатстването ми след 7 клас.. И там Елин Пелин.. там 4, 50.. И сега ако е пак така... Ще е егати съвпадението...
"О, аз ще възкръсна като птица Феникс!"
- Crippled Alice
- Легендарен флуудър
- Специалност: Италианска филология
- Курс: трети
Аз горещо ви съветвам да не залагате на такива случайности, обикновено сънищата ни са огледало на това, което най-много искаме да се случи...
чудно защо никога не съм се сънувала като студентка?
И все пак, гледайте да подготвите по-голям брой теми, за да ви се освободи лятото и да не се занимавате с глупости
И все пак, гледайте да подготвите по-голям брой теми, за да ви се освободи лятото и да не се занимавате с глупости
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Че Елин Пелин е толкова лесен! Особено "Гераците". Поне за разпадането на малкия патриархален свят (който е умален модел на обществото, изградено върху същите устои) след смъртта на обединяващата фигура, на влиянието на външните фактори, довели до разбиването на ядрото и т.н.т., трябва да можеш да издоиш 3 листа адекватен анализ. А вие сте чели и критика и, изобщо, не виждам защо го мислите изобщо.
Романите/повестите са много благодатни, защото имат много текст и много сюжетни линии, в които да търсите аргументи за развиването на тезата си. Не се плашете.
Между другото, и аз си мисля, че ще дадат Славейков - което, предвид точността на подобни мои предвиждания през минали години, означава почти автоматично, че няма как да е той. Още се стряскам от мисълта, че можеше да го дадат на моя изпит и в резултат от това, да завърша английска филология (Славейков, Яворов и Дебелянов са авторите, за които... или добро, или нищо (т.е. в контекста на идеята за изпит върху творчеството им - нищо).
Романите/повестите са много благодатни, защото имат много текст и много сюжетни линии, в които да търсите аргументи за развиването на тезата си. Не се плашете.
Между другото, и аз си мисля, че ще дадат Славейков - което, предвид точността на подобни мои предвиждания през минали години, означава почти автоматично, че няма как да е той. Още се стряскам от мисълта, че можеше да го дадат на моя изпит и в резултат от това, да завърша английска филология (Славейков, Яворов и Дебелянов са авторите, за които... или добро, или нищо (т.е. в контекста на идеята за изпит върху творчеството им - нищо).
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
- ivankz
- От дъжд на вятър
- Специалност: Политология
Абе мисля,че малко съм закъснял,но да попитам,от къде е най-добре да се учи за този изпит по БЕЛ?
Tell me why are we so blind to see
- The_iMMortal_f
- Паисий
- Курс: друг
Търговецът на кристал написа:Че Елин Пелин е толкова лесен! Особено "Гераците". Поне за разпадането на малкия патриархален свят (който е умален модел на обществото, изградено върху същите устои) след смъртта на обединяващата фигура, на влиянието на външните фактори, довели до разбиването на ядрото и т.н.т., трябва да можеш да издоиш 3 листа адекватен анализ. А вие сте чели и критика и, изобщо, не виждам защо го мислите изобщо.
Ели, виж си фексбука
Тя беше много горда,за да покаже,че страда,много пламенна,за да се примири,и много ревнива,за да му прости
- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Аз съм на мнение, че ако си учил съвестно и системно през годините в гимназията (чел си произведенията, опитал си се да ги осмислиш, внимавал си в час и нямаш проблеми с правописа) + малко обща култура и способност да разсъждаваш сам, е най-добрата рецепта. За себе си мога да кажа, че освен статиите в учебниците, по които учихме през годините (на Валери Стефанов), единствените допълнителни материали, които съм чела за изпита, бяха в едно помагало... "120 литературни разработки", или нещо от сорта. Беше на Милена Кирова и колектив, доколкото си спомням. Не съм ги зубрила, просто исках да имам поглед върху нещата от друга гледна точка. 6 страници на изпита и 5.25.
Пак казвам обаче: задължително трябва да си окей с правописа и да си учил през годините. Аз по литература имах по десет оценки на срок (половината - от вземане на участие и анализи в час).
Така. Ако нямаш тази основа, тръгваш на уроци с надеждата да попаднеш на добър преподавател, който да ти помогне да наваксаш в движение. Пишеш теми/зубриш готови (по-лош вариант, защото ако я формулират другояче, закъсваш) и това е. И четеш критиката, която ти препоръчат, за да си създадеш представа и за мнението на "ония над теб".
Ако някой има други съвети...
* Сим, сега ще го видя.
Пак казвам обаче: задължително трябва да си окей с правописа и да си учил през годините. Аз по литература имах по десет оценки на срок (половината - от вземане на участие и анализи в час).
Така. Ако нямаш тази основа, тръгваш на уроци с надеждата да попаднеш на добър преподавател, който да ти помогне да наваксаш в движение. Пишеш теми/зубриш готови (по-лош вариант, защото ако я формулират другояче, закъсваш) и това е. И четеш критиката, която ти препоръчат, за да си създадеш представа и за мнението на "ония над теб".
Ако някой има други съвети...
* Сим, сега ще го видя.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
Това "120 литератрни разработки" е вариант. Има анализи на всички ключови произведения. "Светове и светувания" на Валери Стефанов е много оригинална интерпретация на редица проблеми, които в останалата литературна критика са решени по-малко по-скован начин. Това е от полза при едно относително системно учене, както каза Ели. Другото е граматиката - без нея даже да се назубрят 30 теми пак ще ви лепнат ниска оценка за лош правопис и пунктуация (как ги мразех тея запетайки
).
За експресна подготовка - търсете си разработени теми от миналогодишните кандидатствали. Иначе ще е кърваво.
За експресна подготовка - търсете си разработени теми от миналогодишните кандидатствали. Иначе ще е кърваво.
- вечен студент
- Форумозавър Рекс
- Специалност: философия (СУ)
Уффф, как можаха да ме забият в тоя Биологически факултет!
Нищо, поне около него има достатъчно кръчми за бира и скара след изпита...

То и аз изкарвах много шестици по литература в училище, ама на изпита имах 2.00...Търговецът на кристал написа: Аз по литература имах по десет оценки на срок (половината - от вземане на участие и анализи в час).![]()
- vladiboy
- От дъжд на вятър
- Специалност: Психология
- Курс: първи
Напълно подкрепям "Търговецът на кристал"! Единственото, което ми се струва старнно е, че обемът възлиза на 6 страници и е донесъл 5.25 ?!? Като имам предвид и други мнения излиза, че едва ли не е по-добре да пишеш синтезирано ( иде ми да кажа фрагментарно:синтез, анализ, интуиция Космос, Аз, Небе - Алфа..авангардизъм - типично гео-милевско)
"О, аз ще възкръсна като птица Феникс!"