[КСК 2010] Български език и литература

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
joyyrider
В началото бе словото

Re: Подготовка по БЕЛ, КСК 2010-2011

Мнение от joyyrider »

коефициентът е важен.Дано изкарам хубава оценка в неделя.Между другото сънувах Елин Пелин ;д ..преговарях го.Така преди историята сънувах едни битки и в буквален смисъл - разширение на България.
И то взе,че се падна Крум с многото войни,с териториалните придобивки...а аз така и не се вслушах и нищо не направих..иначе ,да..искам психология..дано стане :)
tintirimintiri
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от tintirimintiri »

joyyrider написа:коефициентът е важен.Дано изкарам хубава оценка в неделя.Между другото сънувах Елин Пелин ;д ..преговарях го.Така преди историята сънувах едни битки и в буквален смисъл - разширение на България.
И то взе,че се падна Крум с многото войни,с териториалните придобивки...а аз така и не се вслушах и нищо не направих..иначе ,да..искам психология..дано стане :)

Хубави сънища!!!!!
joyyrider
В началото бе словото

Мнение от joyyrider »

нали? един от малкото автори,който ми е приятен за писане !
Аватар
The_iMMortal_f
Паисий
Курс: друг

Мнение от The_iMMortal_f »

Какво на Елин Пелин? Важно е! Да не са Гераците.. Ох, този Елин Пелин ме преследва.. Във входящия ми номер разбъркано са същите цифри , като след кандидатстването ми след 7 клас.. И там Елин Пелин.. там 4, 50.. И сега ако е пак така... Ще е егати съвпадението...
Тя беше много горда,за да покаже,че страда,много пламенна,за да се примири,и много ревнива,за да му прости

Поради стечение на обстоятелствата Българска Филология, 4 курс
Аватар
ivankz
От дъжд на вятър
Специалност: Политология
Курс: четвърти

Мнение от ivankz »

joyyrider написа:коефициентът е важен.Дано изкарам хубава оценка в неделя.Между другото сънувах Елин Пелин ;д ..преговарях го.Така преди историята сънувах едни битки и в буквален смисъл - разширение на България.

Деня преди изпита по история не можах и да сънувам (аз съм си притеснителен де),но ето че нямаше нищо страшно.Всичко мина както трябва.Сега преди изпита по литература го ударих яката на живот и само дано не се окаже,че ще ходя до София само,за да си търкам подметките на обувките :D :D
Успех на всички!
Tell me why are we so blind to see
that the ones we hurt are you and me...
joyyrider
В началото бе словото

Мнение от joyyrider »

мм чак толкова не си спомням..помня,че преговарях на един мост Елин Пелин и бях по пижама..и след това ме извикаха...ако това ти върши работа. :)
Аватар
vladiboy
От дъжд на вятър
Специалност: Психология
Курс: първи

Мнение от vladiboy »

The_iMMortal_f написа:Какво на Елин Пелин? Важно е! Да не са Гераците.. Ох, този Елин Пелин ме преследва.. Във входящия ми номер разбъркано са същите цифри , като след кандидатстването ми след 7 клас.. И там Елин Пелин.. там 4, 50.. И сега ако е пак така... Ще е егати съвпадението...
Хааа Вярно :) "Ангелинка" - 5.125 имах :mrgreen:
"О, аз ще възкръсна като птица Феникс!"
Аватар
Crippled Alice
Легендарен флуудър
Специалност: Италианска филология
Курс: трети

Мнение от Crippled Alice »

Аз горещо ви съветвам да не залагате на такива случайности, обикновено сънищата ни са огледало на това, което най-много искаме да се случи... :P чудно защо никога не съм се сънувала като студентка? :scratch: :lol:
И все пак, гледайте да подготвите по-голям брой теми, за да ви се освободи лятото и да не се занимавате с глупости :)
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Че Елин Пелин е толкова лесен! Особено "Гераците". Поне за разпадането на малкия патриархален свят (който е умален модел на обществото, изградено върху същите устои) след смъртта на обединяващата фигура, на влиянието на външните фактори, довели до разбиването на ядрото и т.н.т., трябва да можеш да издоиш 3 листа адекватен анализ. А вие сте чели и критика и, изобщо, не виждам защо го мислите изобщо.
Романите/повестите са много благодатни, защото имат много текст и много сюжетни линии, в които да търсите аргументи за развиването на тезата си. Не се плашете.

Между другото, и аз си мисля, че ще дадат Славейков - което, предвид точността на подобни мои предвиждания през минали години, означава почти автоматично, че няма как да е той. Още се стряскам от мисълта, че можеше да го дадат на моя изпит и в резултат от това, да завърша английска филология (Славейков, Яворов и Дебелянов са авторите, за които... или добро, или нищо (т.е. в контекста на идеята за изпит върху творчеството им - нищо).
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
ivankz
От дъжд на вятър
Специалност: Политология

Мнение от ivankz »

Абе мисля,че малко съм закъснял,но да попитам,от къде е най-добре да се учи за този изпит по БЕЛ?
Tell me why are we so blind to see
that the ones we hurt are you and me...
Аватар
The_iMMortal_f
Паисий
Курс: друг

Мнение от The_iMMortal_f »

Търговецът на кристал написа:Че Елин Пелин е толкова лесен! Особено "Гераците". Поне за разпадането на малкия патриархален свят (който е умален модел на обществото, изградено върху същите устои) след смъртта на обединяващата фигура, на влиянието на външните фактори, довели до разбиването на ядрото и т.н.т., трябва да можеш да издоиш 3 листа адекватен анализ. А вие сте чели и критика и, изобщо, не виждам защо го мислите изобщо.
Романите/повестите са много благодатни, защото имат много текст и много сюжетни линии, в които да търсите аргументи за развиването на тезата си. Не се плашете.

Между другото, и аз си мисля, че ще дадат Славейков - което, предвид точността на подобни мои предвиждания през минали години, означава почти автоматично, че няма как да е той. Още се стряскам от мисълта, че можеше да го дадат на моя изпит и в резултат от това, да завърша английска филология (Славейков, Яворов и Дебелянов са авторите, за които... или добро, или нищо (т.е. в контекста на идеята за изпит върху творчеството им - нищо).

Ели, виж си фексбука :D
Тя беше много горда,за да покаже,че страда,много пламенна,за да се примири,и много ревнива,за да му прости

Поради стечение на обстоятелствата Българска Филология, 4 курс
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Аз съм на мнение, че ако си учил съвестно и системно през годините в гимназията (чел си произведенията, опитал си се да ги осмислиш, внимавал си в час и нямаш проблеми с правописа) + малко обща култура и способност да разсъждаваш сам, е най-добрата рецепта. За себе си мога да кажа, че освен статиите в учебниците, по които учихме през годините (на Валери Стефанов), единствените допълнителни материали, които съм чела за изпита, бяха в едно помагало... "120 литературни разработки", или нещо от сорта. Беше на Милена Кирова и колектив, доколкото си спомням. Не съм ги зубрила, просто исках да имам поглед върху нещата от друга гледна точка. 6 страници на изпита и 5.25.
Пак казвам обаче: задължително трябва да си окей с правописа и да си учил през годините. Аз по литература имах по десет оценки на срок (половината - от вземане на участие и анализи в час). :roll:

Така. Ако нямаш тази основа, тръгваш на уроци с надеждата да попаднеш на добър преподавател, който да ти помогне да наваксаш в движение. Пишеш теми/зубриш готови (по-лош вариант, защото ако я формулират другояче, закъсваш) и това е. И четеш критиката, която ти препоръчат, за да си създадеш представа и за мнението на "ония над теб".

Ако някой има други съвети...

* Сим, сега ще го видя.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право

Мнение от svetlio.varna »

Това "120 литератрни разработки" е вариант. Има анализи на всички ключови произведения. "Светове и светувания" на Валери Стефанов е много оригинална интерпретация на редица проблеми, които в останалата литературна критика са решени по-малко по-скован начин. Това е от полза при едно относително системно учене, както каза Ели. Другото е граматиката - без нея даже да се назубрят 30 теми пак ще ви лепнат ниска оценка за лош правопис и пунктуация (как ги мразех тея запетайки :scratch: ).

За експресна подготовка - търсете си разработени теми от миналогодишните кандидатствали. Иначе ще е кърваво. :)
Facebook
Изображение
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс
Специалност: философия (СУ)

Мнение от вечен студент »

Уффф, как можаха да ме забият в тоя Биологически факултет! :evil: Нищо, поне около него има достатъчно кръчми за бира и скара след изпита...
Търговецът на кристал написа: Аз по литература имах по десет оценки на срок (половината - от вземане на участие и анализи в час). :roll:
То и аз изкарвах много шестици по литература в училище, ама на изпита имах 2.00... :cheers:
Аватар
vladiboy
От дъжд на вятър
Специалност: Психология
Курс: първи

Мнение от vladiboy »

Напълно подкрепям "Търговецът на кристал"! Единственото, което ми се струва старнно е, че обемът възлиза на 6 страници и е донесъл 5.25 ?!? Като имам предвид и други мнения излиза, че едва ли не е по-добре да пишеш синтезирано ( иде ми да кажа фрагментарно:синтез, анализ, интуиция Космос, Аз, Небе - Алфа..авангардизъм - типично гео-милевско)
"О, аз ще възкръсна като птица Феникс!"
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”