КСК- История 2010/ 2011
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- Deschain
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Re: КСК- История 2010/ 2011
Не помня с колко намалява населението всяка година, мисля че с около 30 000 души беше, но тази година явилите се на предварителния по история са с поне 200 повече от миналата година, така че няма да са по-малко кандидат-студентите, поне не за най-желаните специалности.
За конкуренцията, съмнявам се да е по-малка от миналата година, народът не е чак толкова много изпростял за толкова отрицателно време.
За правото, еми аз никога не бих влязал да уча нещо такова. Повечето хора влизат, 'щото "има пари в него", което е изключително глупаво и се съмнявам да успеят да постигнат нещо след като го завършат. Да не говорим че понастоящем всеки втори се гласи да учи или право/МО или медицина/фармацефтика/стоматология... Но ако ви е интересно и имате истинско желание да го учите, успех, всичко става с желание.
За конкуренцията, съмнявам се да е по-малка от миналата година, народът не е чак толкова много изпростял за толкова отрицателно време.
За правото, еми аз никога не бих влязал да уча нещо такова. Повечето хора влизат, 'щото "има пари в него", което е изключително глупаво и се съмнявам да успеят да постигнат нещо след като го завършат. Да не говорим че понастоящем всеки втори се гласи да учи или право/МО или медицина/фармацефтика/стоматология... Но ако ви е интересно и имате истинско желание да го учите, успех, всичко става с желание.
- mihaela_a
- Постоянно присъствие
- Специалност: Право-редовно
Не ти прави чест да говориш по този начин..Явно ти си голям комплексар,за да обсъждаш по такъв грозен начин хората!И какво значи успели да се доберем,всеки един влезнал е положил труд и с тези балове от миналата година не бих казала малък труд!Не вярвам "селският бек" и "кифлата" да са успели да влезнат без нищичко в главатаavocat_du_diable написа:Знам бала от миналата година, но все пак като момче съм доста привилегирован.Crippled Alice написа:Теб те устройват, то мен ако питаш и 4ка ме устройва, ама видя ли бала миналата година?Честичко се чудя дали да не го отпиша това право като евентуална възможност и да влезна нещо готино от рода на... хайде да не казвам, че хората се обиждат като кажеш нещо против специалността им.
![]()
А картинката е екстра, но предпочитам да гледам малко по-оптимистично на нещата... Все нещо ще влезна да уча, въпросът е дали ще е това, което искам, или нещо, което ще ми досади до смърт![]()
Имаме поне един лъч надежда - доста голям процент от завършващите тази година са или неориентирани, или не желаят да учат... или просто не учатОсвен това тази година кандидат-студентите са по-малко и баловете като цяло ще са значително по-ниски, защото 1991-ва е била година на криза и са се родили много по-малко деца (едва ли съм първият, който го казва). Да не говорим и колко хора на нашата възраст са зле с правописа, дори бих казал с грамотността, което доста ще им смъкне оценките.
В последните месеци ми се налагаше често да ходя до университета, при това точно в крилото, където имат лекции студентите по право, и честно казано направо се потресох - абсолютен зоопарк, можеш да чуеш диалекти, каквито въобще не си предпологал, че съществуват, а облеклото на 80% от хората е в стил "селски бек" или "градска кифла". Така че след като тези хора са се успели да се доберат до заветното "висшо", за нас не би трябвало да е чак такъв проблем.
"The person you want to be does exist; somewhere on the other side of hard work and faith and belief. And, beyond the heartache and fear of what lies ahead."
Право-редовно,2 курс,II поток,11 група
нз аз пък като им чета постовете на тези от правото,направо се замислям дали да хода право в СУ...не ги знам как се обличат ама по постовете им ми изглеждат 90 процента некви зубарчета(ама то изпита си е такъв,че подбира подобни индивиди иска се просто зубрене...,а аз разчитам повече на мозъка си и тва дето съм научил първите 7 годинки,сега ще видим как ще ме оценят проверителите...)...ако са такива не ми е там мястото аз си падам по веселичък типажmihaela_a написа:Не ти прави чест да говориш по този начин..Явно ти си голям комплексар,за да обсъждаш по такъв грозен начин хората!И какво значи успели да се доберем,всеки един влезнал е положил труд и с тези балове от миналата година не бих казала малък труд!Не вярвам "селският бек" и "кифлата" да са успели да влезнат без нищичко в главатаavocat_du_diable написа:Знам бала от миналата година, но все пак като момче съм доста привилегирован.Crippled Alice написа:Теб те устройват, то мен ако питаш и 4ка ме устройва, ама видя ли бала миналата година?Честичко се чудя дали да не го отпиша това право като евентуална възможност и да влезна нещо готино от рода на... хайде да не казвам, че хората се обиждат като кажеш нещо против специалността им.
![]()
А картинката е екстра, но предпочитам да гледам малко по-оптимистично на нещата... Все нещо ще влезна да уча, въпросът е дали ще е това, което искам, или нещо, което ще ми досади до смърт![]()
Имаме поне един лъч надежда - доста голям процент от завършващите тази година са или неориентирани, или не желаят да учат... или просто не учатОсвен това тази година кандидат-студентите са по-малко и баловете като цяло ще са значително по-ниски, защото 1991-ва е била година на криза и са се родили много по-малко деца (едва ли съм първият, който го казва). Да не говорим и колко хора на нашата възраст са зле с правописа, дори бих казал с грамотността, което доста ще им смъкне оценките.
В последните месеци ми се налагаше често да ходя до университета, при това точно в крилото, където имат лекции студентите по право, и честно казано направо се потресох - абсолютен зоопарк, можеш да чуеш диалекти, каквито въобще не си предпологал, че съществуват, а облеклото на 80% от хората е в стил "селски бек" или "градска кифла". Така че след като тези хора са се успели да се доберат до заветното "висшо", за нас не би трябвало да е чак такъв проблем.Запази си злобните коментари и забележки за някъде другаде
П.П. Не искам да обиждам никой
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Я посочи един пост, в който ти напомням на зубар или замълчи форевъ.
Последно промяна от svetlio.varna на 22 Апр 2010, 12:29, променено общо 1 път.
-
tintirimintiri
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Пише,че работите по история могат да се идентифицират на 28 сряда и 29 четвъртък, което значи, че най-късно във вторник ще си разберем резултатите !
- mihaela_a
- Постоянно присъствие
- Специалност: Право-редовно
Естествено че има такива хора,просто вие го изкарвате все едно са само зубари и точка..глупости!Повечето хора са супер весели,купонджии и т.н Така че.. 
"The person you want to be does exist; somewhere on the other side of hard work and faith and belief. And, beyond the heartache and fear of what lies ahead."
-
sunny_light
- В началото бе словото
Не слагайте хората под общ знаменател. Навсякъде има случайно попаднали, но ими и такива, които са си заслужили, нали? Приятно ли ще ти е след време и за теб да се говори така. Не е до университета, а до човека. Натегачите са си такива цял живот, без значение дали учат в Оксфорд, или в Свободния във Варна (нищо лично)
- avocat_du_diable
- В началото бе словото
С други думи, работите ни вече са проверени и от университета забавят обявяването на резултатите изкуствено (защо не намирам емотикон, който да сочи с палеца си надолу?!tintirimintiri написа:Пише,че работите по история могат да се идентифицират на 28 сряда и 29 четвъртък, което значи, че най-късно във вторник ще си разберем резултатите !
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
Правете разлика между извори и историография.AlexCardo написа:И аз съм на мнение че е нужно самите исторически извори,не днешни професори.Например за славяните Прокопий Кесарийски и Псевдомаврикий,нещо такова в този смисъл.Или пък за създаването на българската държава свидетелстват Теофан Изповедник и Патриарх Никифор.Само на спорните моменти как е,не ми е ясно.Сигурно тогава с по едно име да се защити даденото мнение и теза...Teditooooo написа:Deschain написа:Лично според мен трябва да се набляга на източниците и по-малко да става въпрос за отделните историци. Хубаво е за повечето твърдения, да казваш кой източник ни дава данни за тях. А мнения на историци да се употребяват само когато има някакво противоречие или доста различна хипотеза. Но и в този случай може да кажеш "някой специалисти", а не да се тормозиш и да помниш допълнително имена.Teditooooo написа:Я да сменя малко темата с чакането.
Трябва ли да се използват сведения в темите по история от съвременните историци или е достатачно да се споменът изворите от дадения период?
Срещам на доста места противоречия спрямо този въпрос.В част от темите, които чета се надбляга над тезите на съвременните историци, а изворите и цитатите от тях се използват за доказване на твърдениятя . Докато в друга част се споменават само изворите без анализи на историци???
Има места обаче, примерно при противоречието за годината на покръстване или пък долната граница на Българското Възраждане, където е хубаво вече да се споменат различни имена.
_Stella_ , историография в началото не изискват да се пише, но е бонус и не е излишно, при положение че я знаеш.
Точно за това питах, защото даскалката разправя, че не е нужно да да споменаваме мнения на историци ,ама пък аз една теме не прочетох ,където да няма мнение на специалист.
Изворите са хроники, летописи, писма. В тази категория попадат сведенията, които научаваме от патриах Никифор, от Теофан Изповедник. Извор са Отговорите на папа Николай II по допитванията на българите, Лексикона Свида, Византийската Еклога и т.н. ТЕ СА АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗА ТЕЗАТА - СПОМЕНАВАТЕ ВСИЧКИ ИЗВОРИ ЗА КОИТО СЕ СЕТИТЕ НА СЪОТВЕТНИТЕ МЕСТА В ТЕМАТА.
Хората, автори на историческите извори в 99% от случаите не са историци (патриарх Никифор, папа Николай II, разни монаси преписвали книги и записвали актуални събития...)
Историографията се пише от историците. Това са научни разработки, книги по история, учебници, статии, студия. Историографията НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА. Това е изрично написано в указанията за изпита, което може да бъде косвен знак, че е препоръчително да не я споменавате.
Историографи са: В. Гюзелев, В. Златарски, А. Пантев, И.Лазарав (не го споменавайте в никакъв случай - той преподава във ВТУ), П. Митев, М. Каймакамова, П. Делев, М. Делев.
Последно промяна от svetlio.varna на 22 Апр 2010, 12:42, променено общо 2 пъти.
- VelinaShine
- Танцуващия с клавиатури
- Специалност: Публична администрация
- Курс: втори
за какво ми изреждаш какво да не пиша 
и кой е тоя хикифор
и кой е тоя хикифор
- Deschain
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Историографията е бонус и ти дават допълнително някакви стотни ако я имаш.
А за резултатите, трябва им известно време и да ги обработят все пак, не може да ги проверят всички и веднага да ги кажат...утре, дано!
А за резултатите, трябва им известно време и да ги обработят все пак, не може да ги проверят всички и веднага да ги кажат...утре, дано!
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
На твой пост ли отговарям?VelinaShine написа:за какво ми изреждаш какво да не пиша
и кой е тоя хикифор
За другото - кофти клавиатура, в библиотеката на ЮФ съм и затова.
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
Никакви бонуси не ви дава, кой ви я пуска тая информация. Преди беше част от изискванията и даваше стотни. От няколко години я махнаха. Сега не дава никакъв бонус. Прочетете си критериите за оценка. Не знам кой ви го е казал това, но е поизостанал с материала. Най-много да ви смъкнат от оценката ако напишете името на някой професор, който не е от СУ.Deschain написа:Историографията е бонус и ти дават допълнително някакви стотни ако я имаш.
- Deschain
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Сега не е задължителна, но е бонус и дава стотни.
Голяма тъпотия е иначе това да отричат чуждите мнение, много глупаво. Няма да забравя Гюзелев като говореше за произхода на българите...хубаво че няма да ми преподава!:)
А дали има някакъв шанс да си снимам работата, когато отида да я видя в обявените за това дни?
Голяма тъпотия е иначе това да отричат чуждите мнение, много глупаво. Няма да забравя Гюзелев като говореше за произхода на българите...хубаво че няма да ми преподава!:)
А дали има някакъв шанс да си снимам работата, когато отида да я видя в обявените за това дни?
- Teditooooo
- Пишете, о, братя
- Курс: кандидат-студент
svetlio.varna написа:Никакви бонуси не ви дава, кой ви я пуска тая информация. Преди беше част от изискванията и даваше стотни. От няколко години я махнаха. Сега не дава никакъв бонус. Прочетете си критериите за оценка. Не знам кой ви го е казал това, но е поизостанал с материала. Най-много да ви смъкнат от оценката ако напишете името на някой професор, който не е от СУ.Deschain написа:Историографията е бонус и ти дават допълнително някакви стотни ако я имаш.
Е това със смъкването не ми се вярва да се случи.
И общо взето се получава, че се съм ги учела напразно....
"Блаженството на тялото е в здравето, блаженството на ума- в знанието". - ТАЛЕС