Третираме ли животните по различен начин?

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Третираме ли животните по различен начин?

Мнение от camel »

Айде да пусна тази интересна темичка. Напоследък ми върви да пускам теми.

Та значи проблемът е следният. Днес ме спряха едни момичета да се подпиша под петиция "насилието над животните е престъпление" и на масичката имаше снимка на онова кученце (горкичкото), на когото някой бил отрязал и четирите крака. :? Подписах се, разбира се. Аз на тоя изрод бих му отрязал оная работа, двата крака и двете ръце и да го оставя да живее още 50 години. Даже и това му е малко. Не толкова, защото е причинил това на куче, човек или котка, а защото изобщо му е минала през акъла подобна...гадория. :?

Обаче...не мислите ли, че хората тендваме да фаворизираме някои определени животни, само защото са "сладички", а други, които са МНОГО по-полезни и наистина ни помагат в МНОГО области, са низгвернати и третирани с отвращение. Конкретно мога да дам един пример с някакъв болен човек, който си хранил змията вкъщи със зайци, котки, кучета и т.н. Та прочетох много негативни мнения за тези змии, как били гадни, отвратителни, а "сладичките" зайчета и котки как можело да ги убиват. По принцип в случая той не е виновен затова, че храни змията си (която пък изобщо няма вина), а е виновен, че лъже хората, от които взима тези животни и затова, че се гаври с тях и изпитва някаква странна наслада от цялото нещо. Проблемът е, че доста хора бяха гневни именно на змията. :shock: Еми аз съм виждал кадри, как една черна мамба изяжда цяло семейство (току-що "излюпени" катерички) катерички, като през това време майката, понеже нямаше нищо какво да направи, гледаше как змията яде "синчетата" и и "проливаше сълзи". Да, гадно беше, но това е животът. Такава е природата. Какво е виновна змията, че катеричките са сладички, а тя е грозна?
С други думи - змията, която е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЛЕЗНА за хората в МНОГО отношения (да изброявам ли) е поствена в неравностойно положение(а да не говорим и, че змия няма да те нападне никога, освен ако не я предизвикаш - визирам отровни змии, за анаконди не знам) спрямо котката, която се милва и е "сладичка". По принцип не съм голям фен на котките, затова давам пример с тях. Признавам, че им се кефя, готини са, милват се, обаче предпочитам кучета като цяло. 8) Друг пример може да се даде и с нечовешкото отношение към много прасета, пилета и други животни, които също заслужават да бъдат третирани по различен начин. Да не говорим за делфините.

С други думи - фаворизираме ли някои животни и прилагаме ли двоен стандарт, когато казваме, че насилието над животните е прстъпление. По друг начин казано - когато изричаме тези думи имаме ли предвид само и единствено някои определени видове, които ние ХАРЕСВАМЕ....а останалите кучета ги яли...

Айде да видим какво мислите.
Последно промяна от camel на 18 Апр 2010, 23:37, променено общо 4 пъти.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Cecilia Lisbon
Легендарен флуудър

Re: Третираме ли животните по различен начин?

Мнение от Cecilia Lisbon »

Стига с тея прасета. И тук ще кажа -- това е с цел прехрана от древни скотовъдски времена. Просто е животоутвърждаващо. Не че е голям кеф, ама поне човек има право на избор дали/или.

Колкото до змията -- просто не е удачен избор за домашен любимец ( :!: ) на някакъв металист/сатанист, който си пада по насилието. Иначе ни е пределно ясно на всички, че змията би постъпила така и в природата... Ще кажа, че и аз бях от хората, които, когато разбраха за случая, поискаха да причинят насилие на змията -- но това е просто моментен афект, т.е. да искаш извергът да страда така, както ти си страдал, гледайки как "любимецът" му поглъща коте. Не казвам, че е правилно. Просто е импулсивна реакция.
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

MERCES_LETIFER написа:Стига с тея прасета. И тук ще кажа -- това е с цел прехрана от древни скотовъдски времена. Просто е животоутвърждаващо. Не че е голям кеф, ама поне човек има право на избор дали/или.
Това няма значение. И те са животни и не заслужават да се бият, ръгат и т.н. Мога да ти пусна картина от една птицекланница - покъртително. НИКОЕ животно не заслужава такова отношение.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...

- Of course not!
Cecilia Lisbon
Легендарен флуудър

СЪГЛАСНА. Ама в случая кой е виновен?! Пак тъпите хора, че са пожелали да правят бързи парички.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Ами да, ама ние третираме и хората по различен начин. Ние третираме по различен начин кажи-речи всичко в зависимост от това дали ни харесва или не. Така че аз мога да трепя хлебарки безпощадно, но ще ми е жал, ако по грешка смачкам калинка.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

MERCES_LETIFER написа:СЪГЛАСНА. Ама в случая кой е виновен?! Пак тъпите хора, че са пожелали да правят бързи парички.
Така е. Но да не изместваме темата. Въпросът ми не е кой е виновен, а дали мислите, че има двоен стандарт. :)

Ето го видеото: http://www.youtube.com/watch?v=2zLZrAQ8 ... re=related

- Of course not!
Cecilia Lisbon
Легендарен флуудър

Не искам да гледам видеото.
Съгласна съм със Силвия. :P
steamer
Драскач
Специалност: Стопанско управление с английски език
Курс: трети

Мнение от steamer »

Време е да се преборим с тази несправедливост. Предлагам в исканията си защитниците на животните да поставят на челно място лозунга: "За всеки убит комар - ЗАТВОР!". Така вече ще бъдем хуманни към животните и ще постъпваме като истински европейци.

Освен това ще задоволим егото си и ще може да се покажем като активни граждани, независимо от факта, че по принцип сме си пасивни "вагини".
Humanism is death disguised as life.
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

Предупреждавам, този филм не е за хора със слаби сърца! Аз лично преди около две години го изгледах до към средата и после две седмици не пипнах месо, при положение, че иначе обожавам мръвки. Иринчи, на теб изрично ти забранявам да го гледаш! Сериозно!

Earthlings / Земляни
dexteriti
Да живей словото
Специалност: Economics with Journalism

Мнение от dexteriti »

ЕЕЕ, камеле, къв е тоя пример?! Ако те хвърля на лъва, който гледам в клетка, кой е виновен? Това не е естествената среда на змията и по никакъв начин не оправдава избиването на домашни любимци. Те и затова за домашни. Пусни змията в джунглата, пък нека глътне лъв...
И това, че трябва да предизвикаш хищник(змия хищник :lol: ), за да те атакува също не е правдоподобно.
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Разграничаваме ли насекоми от животни?

Също така много малко са отровните змии, които нападат човек без причина и без да са предизвикани. Това е доказано. Ето примерно една статия за змии: http://www.novinar.net/news/ekzotika_MTY5OzQ1.html
Не разбрах и примера с лъва и зоопарка. Ако аз изям вратна свинска пържола на улицата или вкъщи разлика за мен няма да има. Ако някой те хвърли на лъв в клетката или в естествената му среда и той те изяде не виждам самият лъв по какъв начин е виновен. :roll:

- Of course not!
dexteriti
Да живей словото
Специалност: Economics with Journalism

Мнение от dexteriti »

Ограничил си животните от възможността да се предпазят, това е разликата. Нали не мислиш, че змията се храни със зайци... Примера е да ти докажа, че има определен ред в природата и както змията няма да бъде изядена от акула, така и домашна котка няма да бъде изядена от змия, без човешка намеса. С което се доказва, че тоя идиот е виновен.
По принцип в случая той не е виновен затова, че храни змията си
Това е грешката, за другото съм що годе съгласен :lol:
Аватар
Gormoth
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Медицина
Курс: втори

Мнение от Gormoth »

Болна работа. Ако можехме само да оставим природата на мира, нямаше да е зле. Една позната си гледа крокодил в тях. С какво мислите, че го храни? С моркови? Той пак ще похапва месце в естествена среда, но за какво, по дяволите, някой ще се занимава, за да си го гледа вкъщи? Сигурно, защото е много пухкав. Естествено е да си хапва крокодилът, но не е ли неморално ти да го храниш с беззащитни животни? Това не е част от кръговрата, а намеса. И аз мога да си гледам комодски варан, за да се правя на интересен, но не мога да определям съдбата на други живи същества. Това си е природата. Видове като змии и крокодили трябва да си живеят в естествена среда, защото иначе проявяваме жестокост със своето посредничество - хранейки ги с други живи същества.
:brilsmurf:
Quietly these colors will fade
but soon they will be as one.
For a moment i will stare
into this deep saddened sea
and will suffer the death's fright.
Under these waves emotions lay,
still never they'll return
as they are laid to rest.
Into this one lonely life,
which is growing painfully.
camel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от camel »

И катеричките са беззащитни, когато змията ги напада, и кобрата е беззащитна, когато мангустата я нападне и т.н. и т.н. Иначе не виждам проблем човек да си гледа кое да е животно в къщата, стига то да не причинява вреди на други хора. Да, тъпо е да гледаш змии и крокодили, но след като нищо не ти го забранява и след като за теб те са "сладички" и внимаваш да не нараняват други хора - не виждам къде е проблемът.

Ето го пак двойният стандарт. Значи хората като убиват зайци и си ги хапват си е ок, но когато един човек даде заек на змията си е неморално, защото не било естествено. :shock: Че ние да не си ловим сами прасетата, които ядем. Акулите да не би всеки ден да се хранят с хора. Айде стига с тия. Не ми минават. :wink:
Да не говорим колко "морално" се готвят омарите. :pale:

И да не изместваме темата. Дори и да мислите, че онзи е виновен, задето храни змията си със зайци (както казах гадното в постъпката е, че лъже за каква цел ще ги използва, а да не говорим, че змиите по принцип (да, декс, в грешка си :) ) се хранят със зайци, за котки вече не знам), въпросът не е там.
Говорим си за двоен стандарт.

Ето ви едно забавление тип "кефим се на боя". Това се случва и в природата. Лошото е, че е организирано, за да задоволи нечии болни интереси.
http://vbox7.com/play:b36a7146
Последно промяна от camel на 21 Апр 2010, 11:03, променено общо 2 пъти.

- Of course not!
Аватар
Gormoth
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Медицина
Курс: втори

Мнение от Gormoth »

Аз не ям месо.
Quietly these colors will fade
but soon they will be as one.
For a moment i will stare
into this deep saddened sea
and will suffer the death's fright.
Under these waves emotions lay,
still never they'll return
as they are laid to rest.
Into this one lonely life,
which is growing painfully.