КСК- История 2010/ 2011
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Re: КСК- История 2010/ 2011
Напълно е честно според мен. Който има ниска оценка през годините има възможност да си я повиши на матурата, а който има 6.00 да речем може да не държи матура по история.
Информацията на сайт на СУ е от началото на февруари, ай стига сме коментирали глупости.
Един форумец даже пази информация за датата и часът на публикуването им на сайта на СУ.
Информацията на сайт на СУ е от началото на февруари, ай стига сме коментирали глупости.
Един форумец даже пази информация за датата и часът на публикуването им на сайта на СУ.
-
AlexCardo
- От дъжд на вятър
- Специалност: LAW
- Курс: втори
Един въпрос към по запознатите,задължително ли е човек да се готви за изпита по история съобразявайки се с книжката на Каймаканова ? Чувам различни отзиви и мнения,според вас ?
- Deschain
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Не мисля!
В историята има различни мнения за доста събития. Примерно не би трябвало да ти отчетат за грешка ако напишеш, че въстанието на Асен и Петър избухва през пролетта на 1186 година.
Аз лично за първи път чувам за тази книга...
Но все пак всеки проверяващ си има различни изисквания...
В историята има различни мнения за доста събития. Примерно не би трябвало да ти отчетат за грешка ако напишеш, че въстанието на Асен и Петър избухва през пролетта на 1186 година.
Аз лично за първи път чувам за тази книга...
Но все пак всеки проверяващ си има различни изисквания...
-
AlexCardo
- От дъжд на вятър
Да бе човек не само заради това,не е въпросът и според от къде четеш,а това че можеш да развиеш дадена тема.Все пак различните автори акцентират на различни неща.Ще ти дам конкретен пример с първата тема.Някои автори много набиват на обстановката в 70 те години на VIII ,други на положението на б-ката държава след 681 и политиката която се обособява..разбираш ме на къде бия нали ? Въпроса пак се свежда до отсяване на най важните неща и изводи само при тях.. Ако анализираш всеки един период от развитието на дадена тема 4 часа няма как да ти стигнат..за жалост това е историята,ниш от предмостия...
- Deschain
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Е тук вече зависи и от това как ти е формулирана темата. Ако имаш само "Създаване и начално развитие на българската държава",ще акцентираш повече на събитията след 681-ва, ако имаш обаче и "славяни и българи" - ще пишеш повечко и за тях.
Въпросът е да нямаш пропуснати елементи, пък където напишеш в повече ти е бонус. С един от моя клас примерно сме наблягали на коренно различни неща в темата на изпита, просто на момента преценяваш кое да минеш по-накратко и кое да поразшириш. Стилът е много важен, а не само поднасянето на факти!
П.С. Какво толкова много може да напишеш за обстановката през 70-те години специално?
Въпросът е да нямаш пропуснати елементи, пък където напишеш в повече ти е бонус. С един от моя клас примерно сме наблягали на коренно различни неща в темата на изпита, просто на момента преценяваш кое да минеш по-накратко и кое да поразшириш. Стилът е много важен, а не само поднасянето на факти!
П.С. Какво толкова много може да напишеш за обстановката през 70-те години специално?
-
RA[sgB]
- Да живей словото
Аз пък ви казвам,че е късмет...Миналата година на предварителния писах 6-7 страници увод и всички ми казаха,че било ненужно и много се ядосвах,защото бях откровено претупал частта за Калоян,защото не бе останало време(темата бе Асеневци)..на редовния си писах всичко по план ,без грешки,бях си доволен и имах по-ниска оценка отколкото на предварителния,където уж въобще не си бях структурирал добре темата...Формула за това какво трябва да се пише няма да намерите,учете...ако ви е писано ще влезетеDeschain написа:Е тук вече зависи и от това как ти е формулирана темата. Ако имаш само "Създаване и начално развитие на българската държава",ще акцентираш повече на събитията след 681-ва, ако имаш обаче и "славяни и българи" - ще пишеш повечко и за тях.
-
AlexCardo
- От дъжд на вятър
6-7 страници увод ?Че ти колко си го разглеждал този период 1018-1185 бе ? Големи уводи правите бе !
-
RA[sgB]
- Да живей словото
Подробно описах въстанията на Петър Делян 1040 и Георги Войтех 1072AlexCardo написа:6-7 страници увод ?Че ти колко си го разглеждал този период 1018-1185 бе ? Големи уводи правите бе !
- Deschain
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Ние нека да направим всичко както трябва, а пък после късметът нека си казва думата. Предпочитам да съм малко по-спокоен, докато я чакам!
- Teditooooo
- Пишете, о, братя
- Курс: кандидат-студент
Попринцип всеки си има стил на писане и в случая щом си решил да акцентираш върху събитията преди Асеновци не може да е грешка, защото по този начин разясняваш по-подробно предпоставките за бунта което явно е оценено. Единственната ти грешка е било , че не си си разпределил времето.А на следващия явно си писал по сбито и за това оценката е била по ниска... В крайна сметка всеки трябва да преценява сам за себе си 
Последно промяна от Teditooooo на 20 Апр 2010, 17:29, променено общо 1 път.
"Блаженството на тялото е в здравето, блаженството на ума- в знанието". - ТАЛЕС
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
В темата за Асеневци миналата година фактологията около бунтовете в периода 1018-1185 беше задължителна. Като ходих да си видя работата ми показаха един списък със задължителните години, които трябва да присъстват в темата. Дори не се държеше толкова на това да се обяснят промените в живота на българите след падането под византийска власт, колкото на въстанията, на нашествията на нормани, кумани, власи, на случващото се на византйския престол, всичко това изразено в години.
Така че за периода под византийска власт отиват минимум 3 страници. То е отделна точка от темата, а не увод. Както славяни и прабългари са отделни точки в темата за Аспарух, а не се включват в уводната част. Уводът е нещо отделно и той не може да бъде повече от страница.
Така че за периода под византийска власт отиват минимум 3 страници. То е отделна точка от темата, а не увод. Както славяни и прабългари са отделни точки в темата за Аспарух, а не се включват в уводната част. Уводът е нещо отделно и той не може да бъде повече от страница.
- Teditooooo
- Пишете, о, братя
съгласна съм обаче не маже да се пренебрегнат промените в административната уредба,данъчната система ,религията и културата както и социално-икономическия живот. Все пак това са важни факти и при липсата им оценката се намалява значително. 
А що се отнася до уводите съвети мога само да приемам не и да давам....много ме мъчат да ги е*а
А що се отнася до уводите съвети мога само да приемам не и да давам....много ме мъчат да ги е*а
Последно промяна от Teditooooo на 20 Апр 2010, 17:30, променено общо 1 път.
- Deschain
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
За Крум уводчето ми излезе около 2 страници мисля, ама то в тази тема си е по-дълго отколкото в останалите. Важното е темата да бъде завършена, 'щото ако си написал сумати допълнителни неща, ама не ти е стигнало времето да си завършиш темата, увисваш. Затова накрая беше особено интересно когато ми оставаше час и нещо, а още бях на административната р-ма при хан Крум.
Все ще го избутаме някакси, остана малко време до обявяването на резултатите, а до тогава: http://www.vbox7.com/play:5a16cadf
Все ще го избутаме някакси, остана малко време до обявяването на резултатите, а до тогава: http://www.vbox7.com/play:5a16cadf
- Teditooooo
- Пишете, о, братя
уводче а ? 1 лист малко ли е 
- Deschain
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Eми зависи си, аз в увода можеше още неща да спомена, ама глупакът му с глупак ги пропуснах, нищо де, мисля че и това, което написах е достатъчно. При Крум е малко по-дълаг, 'щото трябва освен за Аспарух и Тервел, да кажеш няколко думи нали за кризата през 60-те години на VIII век и излизането от нея при Телериг и Кардам...